dr.big Opublikowano 5 Listopada 2008 Opublikowano 5 Listopada 2008 Swiezy kierowca zawsze placi wiecej (za zachodnimi granicami, obojetnie czy to OC czy AC). Teroretycznie towarzystwo ubezpieczeniowe moze nawet odmowic ubezpieczenia danego pojazdu, jesli ubezpieczajacy jest poczatkujacy LUB ryzyko wypadku wydaje sie byc duze. Dzieki takim regulacjom, TU przy wycenach nie musi oszukiwac swoich klientow... No i na temat, ja bralbym Satelisa... Jedyna dyscyplina w ktorej przegrywa, jest cena ...
Sympatycy orzech Opublikowano 5 Listopada 2008 Sympatycy Opublikowano 5 Listopada 2008 Majesty 180 to pierdziawka w porównaniu z większymi pojemno?ciami. Nie jeĽdziłem Satelisem osobi?cie ale pokonałem za Mariuszem podczas testów Peugeota sporo kilometrów. Powiem tak, moja Majesty miała czasami zadyszkę, a mam pojemno?ć 400. Satelis niczym jej nie ustępował. Dodatkowo Francuz daje pewien powiew ?wieżo?ci na naszych drogach i w klubie, mało tego na drogach. Mała ilo?ć użytkowników może powodować słabszy dostęp do czę?ci ale nie zapominajmy, że silnik jest sprawdzon? konstrukcj? występuj?c? w wielu modelach. Mam nadzieję, że wkrótce pochwalisz się nowym nabytkiem
Shinji Opublikowano 5 Listopada 2008 Opublikowano 5 Listopada 2008 przemas napisał(a): Przepraszam za OT. Shinji sorki, ale prawie spadłem z krzesła... Co obejmuje ubezpieczenie za 1200 Euro pojazdu wartego ok. 4500 Euro ? !OKK Toż to rozbój w biały dzień A czego mozesz sie spodziewac po tym, jak zdales tylko teorie i wsiadasz na skuter ? W tej cenie bylo wszystko - czyli OC i AC. Nie dziwie sie firmom ubezpieczeniowym, jedynie roznica pomiedzy 125 a 250 jest wedlug mnie za duza... ale nie ja to ustalam i dlatego tylko mam 125
kmodzele Opublikowano 6 Listopada 2008 Opublikowano 6 Listopada 2008 Ja mam prawko A od czerwca i X-Maxa też. My?lałem o kupnie skutera 3 lata i jak już kupiłem X-Maxa, to jestem z niego baaardzo zadowolony. Nie jeĽdziłem innymi i porównania nie mam (przejechałem kilk akilometrów Mayesty 400). Ale X-Max (mam rocznik 2008) naprawdę mi pali od 3,5 do 3,8. Co dziwniejsze - nie zależy to od stylu jazdy Przynajmniej ja nie znajduję analogii. Bagażnik jest zajebisty. 2 kaski + sporo graciarni. Albo 1 kask i wszystko co wymy?lisz. Mam dodatkowe osłony na dłonie i powiększon? szybkę. Niestety po głowie i tak wieje i przy większej prędko?ci doskwiera mi huk. Póki co (6500 km) nic się nie pospuło. Nawet żarówka się nie przepaliła żadna. Pomiędzy auta wchodzi gładko. Co do swiateł, to moim zdaniem ?wiec? słabo (ale jak pisałem, nie mam porównania). Przy jeĽdzie szybszej niż 50 km/h po ciemaku "długie" s? nieodzwone. Albo musisz mieć sowi wzrok. Brak mi hamulca ręcznego, wył?cznika silnika i ... mógłby jednak szybciej jeĽdzić Ale kup Satelisa. Będę bardziej oryginalny na swoim bialutkim X-Maxie !bicz PS jak chcesz, możemy się na dwa dni zamienić skuterami. Ty pojeĽdzisz X-Maxem, a ja Twoim sztruclem. PS II: UPS, nie zauwazyłemm, że? Krakusem. To przy obecnej pogodzie nei pojadę do Ciebie się zamienić !OKK
Gość duke75 Opublikowano 6 Listopada 2008 Opublikowano 6 Listopada 2008 Dzięki za info. Domy?lam się ,ze masz 250cc. A co masz na mysli " mógłby być szybszy"? Jakie prędko?ci osi?gasz-przelotowa i maksymalna? Kurcze przez chwile my?lałem ze jeste? z Bielska ( to słowo biała mnie zmyliło) ale do Wawy jest daleko. A jak? nadłuższ? trasę zrobiłe?? Czułe? zmęczenie? Wci?ż mam, kurde, w?tpliwo?ci czy Maxa czy Satelisa? To że oba radz? sobie w mie?cie to wiem ale który lepiej się sprawdzi się na trasie? Tak jak napisałem często jeżdż? w trasy nawet 200km w jedna stronę, Majesty 180 jest super do 100 km ale dłuższe trasy już s? trochę męcz?ce. Koła 15 i 14 w Maxie bardziej do mnie przemawiaj? niż 14 i 13 w Satelisie ale mogę sie mylić. Co mi się podoba w Majesty to możliwo?ć wyci?gnięcia nóg do przodu(fajnie to zabrzmiało ale wiecie o co chodzi). W Maxie tego nie zrobie a w Satelisie też nie za bardzo. Chodzi w wygodn? pozycję przez 200km. A jakby nie było różnicy w cenie to co by?cie wzięli? I jak z ewentualn? odsprzedaż?? Chyba Maxa szybciej i korzystnej mozna sprzedać? A co Burgi by wybrał??? W sumie się najeĽdził oboma skuterami.
maciejbilu Opublikowano 6 Listopada 2008 Opublikowano 6 Listopada 2008 Ja miałem ten sam problem z wyborem - i w końcu kupiłem SYM GTS'a i jestem zadowolony. P.S. ?rednie spalanie 4,5 l/ 100 km. Pozdro
Gość duke75 Opublikowano 6 Listopada 2008 Opublikowano 6 Listopada 2008 No to troche dużo jak na 250-ke. Jakby mnie nie obchodziły koszty i nie miałbym motocykla to wziałbym Atlantica 500 od kumpla-pewny sprzęt ale za duży dla mnie. Pali tyle co Twój a pojemno?ć 2x większa.
kmodzele Opublikowano 7 Listopada 2008 Opublikowano 7 Listopada 2008 Nie jeĽdziłem dalej za jednym zamachem niż 100 km. Najczę?ciej to 2 x 50. Je?li chodzi o trasy (kazdy łikend), bo tak to zaiwaniam po kilkadziesi?t km dzienie po W-wie. Rzeczywi?cie zapomniałem - nie da się wyci?gn?c nóg. Trochę to smutne. Chciałoby się... Nie ma żadnego podparcia pod plecy. Chyba to wada. Ale jak pisałem - nie jeĽdziłem innymi, więc nie mam porównania. Po dłuższej trasie nie odczuwam żadnych dolegliwo?ci. Ale na pocz?tku były - po prostu pupsko się przyzwyczaiło. Zdarzało mi się lecieć dłuższe odcinki z manetk? do oporu non-stop i pojazd ci?gn?ł licznikowe 135-145 zależnie od k?ta wznoszenia nawierzchni. Nie protestował, nie grzał się. Rzeczywista jest o 10% mniejsza. Pomijaj?c huk powietrza, to X-Max moim zdaniem może ci?gnać bez przerwy z gazem do dechy. A ha, ważę 95 kg i mocno wystaję w powietrzu. Może drobniejszy jeĽdziec implikuje lepsze osi?gi. I jeszcze jedno - siodło jest szerokie i wysoko. Nogi sięgaj? do ziemi, ale bez zapasu. Mam 191 cm. Gdyby mi nie zależało na "nowo?ci" skutera i na spalaniu, po półrocznym do?wiadczeniu wziałbym co? większego. Np Majesty 400. Dużo masywniejszy - stabilniejszy - przyjemniej się prowadzi, nogi się da wyci?gn?ć. I leci z większ? prędko?ci?. Ale nie wiem, czy w mie?cie byłby tak samo praktyczny? No i mówimy o "250".
Gość duke75 Opublikowano 7 Listopada 2008 Opublikowano 7 Listopada 2008 Nie no, to Ty duży chłop jeste?... NIe dziwie się,że tylko 145 wyci?ga. My?lę,ze X-Max będzie jednak dobrym wyborem. Te duże koła przemawiaj? do mnie. Jak schodziłem Majesty na kolano w zakrętach( ) to trochę czułem sie niepewnie a tu powinno być zupełnie inaczej. Skutera używam głównie do dojazdów do miasta i w mie?cie, a tu ten skuter króluje a że czasem pojade te 160 km w trase to na pewno da rade. Ten ogromny bagażnik też jest fajny...
Gość duke75 Opublikowano 19 Listopada 2008 Opublikowano 19 Listopada 2008 Przepraszam,że "odpowiadam" na swoje posty ale chciałbym Was poinformować ,ze wreszcie zostałem szczę?liwym posiadaczem X-Max 250i. Problem z wyborem się skończył Przejechałem się nim dokładnie 175 km i juz mogę stwierdzić,że jest super. Duże koła, odpowiednie gabaryty i moc silnika sprawiaj?, ze czuje się jak na pełnokrwistym motocyklu. Moja pani jest zachwycona wygod?, moc? i tym wielkim bagażnikiem. Moje pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Jako,że w niedzielę zapowiadali prawie zimow? pogodę, wstawiłem go do salonu w domu i skończyłem sezon nowym nabytkiem. Dzięki Wam wielkie za wszystkie rady a Treborowi dzieki za możliwo?ć przejechania się. Gdyby nie super cena jak? zrobił mi Tommarg - dealer Yamahy w Krakowie penie kupiłbym jego fure, która wygl?da jak salonówka. Je?li chodzi o mojego poczciwego Majesty to poszedł on do mojej znajomej, która własnie zapisała się na prawko i jest zachwycona Majk?.
Gość Radman Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam, Przepraszam, ze wczesniej nie uczestniczylem w dyskusji, ale na forum jestem od niedawna i dopiero dzis przeczytalem Wasze posty. Sam ?migam Yamaha X-Max 250i i nie mam absolutnie zadnych zastrzeżeń. Zrobilem ni? trasy po 250km w jedna strone i przyznam, ze jest swietnie. Przyspieszenie i osiagi jak na 250, sa wprost rewelacyjne. Nie wiem, może to kwestia dotarcia, ale moja smiga swoje licznikowe 150km/h (oczywiscie solo). O bagazniku juz kr?z? legendy...i slusznie. Co do oswietlenia: osobiscie nie smigalem innym skutem, ktory moglby przebic X-Max'a. Spalanie nie przekracza 3,5litra... Także gratuluje wyboru! P.S. a moja ocena moze nie byc obiektywna z racji tego, ze jestem fanem tego sprzetu hehehe. Pzdr.
Gość duke75 Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 A propos ?wiateł to ja mam porównanie i wg. mnie s? bardzo dobre. W moim Majesty 180 ?wiatła sa symboliczne tzn. siła o?wietlenia przypominaja dwie ?wieczki dlatego unikałem jak mogłem jazdy w nocy. Teraz jest naprawde ok.
Klubowicze Trebor Opublikowano 21 Listopada 2008 Klubowicze Opublikowano 21 Listopada 2008 Gratuluje wyboru.Miło,że mogłem pomóc. Pozdrawiam Trobor !scooter
Gość duke75 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jako,że tu rozwijali?my kiedy? w?tek X-maxa 250 więc daje odno?nik do wła?ciwego w?tka z wrażeniami z jazdy po 2000km. Pozdro http://www.burgmania.net/forum/index.php?s...30entry107747
Gość gepard73 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Też mogę polecić w 100% Yamahę x-max jako złoty ?rodek mało pali, dobre wła?ciwo?ci jezdne, idealny na wycieczki i do miasta
Rekomendowane odpowiedzi