Gość duke75 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Cze?ć Wam! Długo mnie tu nie było ale dalej jestem maxiskuterowcem. Wci?ż ujeżdżam Majesty 180 i jest OK. Skuter ?wietnie spisuje sie w mie?cie i czasem wypadam nim na dalsze wycieczki poza miasto. Jeżdzę czasem na dyżury do Nowego S?cza lub Nowego Targu, odpowiednio 100 i 80 km od Krakowa. Na takie dystanse jest niezły tzn przy 100km dystansu troche bola plecy ale skuter spisuje się wy?mienicie. Pali jakie? 2.8-3 litry na trasie a prędko?ć przelotowa w granicach 100-120 (licznikowe). Mam jeszcze motocykl (ducati ss 1000) ale ze względów praktycznych czę?ciej na takie trasy biorę skuter bo nie martwie się,ze mnie spotka deszcz i skuter jest bardziej pakowny a poza tym pali połowe mniej i można się w miare normalnie ubrać. W najblizszych dniach przeprowadzam się za Kraków i codziennie będe dojeżdżał jakies 30-35 km tu zmierzam do sedna. Coraz czę?ciej zastanawiam się nad zmian? skutera. Bardzo mi się podoba Peugeot satelis 250. Czytałem o nim same dobre opinie. Ma większe koła(14 i 13), jest szybszy, pakowniejszy a pali bardzo mało. My?lę,ze będzie lepszy na takie dojazdy niż Majesty. Co my?licie? Czy jest w?ród forumowiczów jaki? użytkownik Satelisa?
Dzięgiel Opublikowano 14 Czerwca 2008 Opublikowano 14 Czerwca 2008 My?le,że będzie lepszy-większa pojemno?ć =lepsze osi?gi a z testów wynika,że to bardzo udany model !yeah
Gość duke75 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Z drugiej strony jak kupię 250 to boje się ,ze coraz rzadziej bede uzywał motocykl. Wtedy posiadanie dwóch rumaków straci sens. A moze macie inne propozycje co do następcy majesty 180 w moim garażu? Taki skuter musi mieć większe koła i byc ekonomiczny, no i musi być atrakcyjny wizualnie... kurde jak mi ten peugeocik się podoba aha a nie wiecie kiedy będzie nowy majesty 250 w europie?
Dzięgiel Opublikowano 15 Czerwca 2008 Opublikowano 15 Czerwca 2008 To może sprzedaj motocykl i kup większego maxi .minimum 400-ke i problem z głowy
Gość duke75 Opublikowano 27 Października 2008 Opublikowano 27 Października 2008 Witam ponownie! Klamka juz prawie zapadła odno?nie sprzedaży majesty 180. Nie jestem pewien czy dobrze robię bo to naprawde dobry skuter ale jeżdżę nim dwa lata zrobiłem ponad 15 tys km i chyba pora na zmianę. Mam juz potencjalnego kupca, który czeka na moja decyzję. Napaliłem się na tego Satelisa 250 ale rozważam tez inne "kandydatury". Myslałem o X-Max`ie 250 i wszystko byłoby fajnie ale kurcze potwornie mi się nie podoba. My?lałem tez o Atlanticu 250 ale chciałbym wieksze koła niż 13 cali. Jednak Peugeot rozwala wiekszo?c w testach i ten wychwalany silnik Piaggio (Quasar). Musze się nim przejechać i zobaczyć różnicę.
Marcin S. Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Witam! Tylko jedno ale: znajomy zatarł silnik pod koniec lipca - skuter do dzi? stoi w serwisie: http://www.ely.fora.pl/problemy-z-maszynka...lnika,2407.html Dodatkowo miały akcje serwisowe - jakie? łożyska i co? jeszcze było wymieniane. Pozdrawiam Marcin S.
Geni Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Zatarł, ale nie z winy lipnej konstrukcji silnika, czy też drewnianego wału korbowego, lecz z powodu znacznie bardziej prozaicznego. Na zgubienie / kradzież korka oleju nie ma mocnych, a bez oleju to wszystko zamordujesz. Jednego, czego na pewno nie powinien kolega robić, to ponowne odpalanie i jazda motocyklem bez oleju. Nieprawidłowo przeprowadzony remont tego ustrojstwa też nic nie da, a te wystrzelone w kosmos panewki od fachmana z Łodzi mu padn? pewnie najdalej po paru tysiach i tyle będzie radochy. Aha kolega nie ustrzegł się też błędu, gdyż żadne "Francuzy" do konstrukcji tego silnika ręki nie przyłożyły. To włoski silnik i generalnie Piaggio sprzedawane pod innym brandem. Zreszt? to i tak lepiej niż gówno w papierku pod postaci? Peugeotów pochodzenia chińskiego.
Gość duke75 Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Słyszałem od znajomego mechanika,że rzeczywi?cie Peugeoty dzi? to nie te same skutery co jeszcze 2-3 lata temu. China rules... A o przygodzie Mosquito też słyszałem ale tak jak mówicie bez oleju to tylko Vectris pojeĽdzi... Macie jeszcze do?wiadczenia z jakimi? 250-tkami, które by?cie polecili?
Dzięgiel Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Mój znajomy kupił satelisa i musze powiedzieć,że na żywo robi jeszcze większe wrażenie.Jak na razie bardzo sobie chwali
kempes1972 Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Ja mam honde foresighta 250. Mam ja 3 miech zrobiłem 3kkm. Kupiłem ja od kolegi . On wykręcił nia 50kkm w 7 lat i nie ma z nia najmniejszego problemu. Ja codziennie dojezdzam do pracy ( Warszawa) 40 km w jedn? strone. Razem 80 km dziennie plus weekendy. Oleju nie dolewałem bo nie ma takiej potzeby. Pali mi 3 - 3,7l/100km. Jak narazie jestem bardzo zadowolony
Marcin S. Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 <ciach>Jednego, czego na pewno nie powinien kolega robić, to ponowne odpalanie i jazda motocyklem bez oleju. To mu też mówili?my - że lampka zgasła, jeszcze nic nie znaczy... Bez oleju tylko na lawetę albo hol. Aha kolega nie ustrzegł się też błędu, gdyż żadne "Francuzy" do konstrukcji tego silnika ręki nie przyłożyły. To włoski silnik i generalnie Piaggio sprzedawane pod innym brandem.Zreszt? to i tak lepiej niż gówno w papierku pod postaci? Peugeotów pochodzenia chińskiego. Fakt, co do meritum chodziło mi raczej o postawę serwisu b?dĽ co b?dĽ autoryzowanego. Lepiej samemu robić... Sam się przymierzam do X8 z takim silnikiem Pozdrawiam Marcin S.
Gość duke75 Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 A jakie skutery maja ten silnik(Quasar) w sobie? Wiem że Satelis, Piaggio X7 (chyba), Malagutti madison 250, a aprilka atlantic 250 przypadkiem nie? Tak jak wam pisałem my?lałem też o Yamasze X-Max i miałbym dobr? cene i serwis zaprzyjaĽniony ale kurde jak ten skuter mi się nie podoba to ja pierdziele... a mi jedno?lad musi sie podobać. Kumpel ma też do sprzedania Atlantica 500 po Scootie`m ale nie chce przesadzać. Dałem sobie limit 250. Musi być w miare lekki i ekonomiczny i wolałbym nowy lub prawie nowy. A tak nawiasem mówi?c,że gdyby w Europie sprzedawali nowego Majesty 250 Sport to my?le ,że sporo bym się zastanowił czy Satelis czy Majesty. Obecna gama Yamahy w klasie 250 to kicha do potengi.
Geni Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Duke75, posiadaczu jednego z najszlachetniejszych motocykli na tej ziemi . Masz cał? gamę 250 Piaggio, do tego ta sama rodzina silników siedzi w Apriliach, Vespach, Peugeotach, Malagutach i Gilerach. Mój kumpel ?miga parę lat po Londynie Vesp? GTS 250 z tym napędem, a ciekawie by wygl?dała taka Vespina obok Duca w garażu, oj ciekawie i nie pogryzłyby się pewnie te sprzęty wcale. Zreszt? szukaj tu: Piaggio Carnaby http://www.it.piaggio.com/it_IT/prodotti/c...50/default.aspx X7 http://www.it.piaggio.com/it_IT/prodotti/x...50/default.aspx Xevo http://www.it.piaggio.com/it_IT/prodotti/x...50/default.aspx Vespa GTS 250 http://www.it.vespa.com/it_IT/vespa/gts/gt...ie/default.aspx No i toszkę większa silnikowo odmiana GTS 300 http://www.it.vespa.com/it_IT/vespa/gts_30...er/default.aspx Gilera Tutaj tylko Nexus z odmian? 300ccm http://www.it.gilera.com/it_IT/prodotti/ne...00/deafult.aspx Aprilia Atlantic http://www.aprilia.com/en-US/Model/71/ATLA...5/Overview.aspx SportCity z 300-tk? http://www.aprilia.com/en-US/Model/76/SPOR...0/Overview.aspx Do wyboru, do koloru, do tego masz jeszcze kupę innych. Pozdrawiam Ducatisti
Gość duke75 Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Ti ringrazio Geni! Sei un ragazzo bravissimo! Nawet nie wiedziałem że do tylu sprzętów go ładuj?. Gilera Nexus 250 mi sie podoba...hmm... Mam dukata sportowego więc do niego bardziej pasuje nexus. Jest odjechany. Be...vediamo, vediamo. Chi sa...? Dzieki. Czujesz blusa!!!
Gość duke75 Opublikowano 30 Października 2008 Opublikowano 30 Października 2008 Słuchajcie, do ?cisłego finału weszły Satelis 250 i X-Max 250. satelisem juz jeĽdziłem i mam pozytywne wrażenia ale zaczałem sie poważnie zastanawiać nad X-Maxem. Poprostu stwierdziłem,że wygl?d skutera jest dla mnie rzecz? drugorzędn? bo od podziwiania to ja mam ducati a skuter u mnie pracuje i jego walory użytkowe powinny być najważniejsze a tu X-Max wygrywa. 15 i 14 calowe koło, szybszy, praktyczniejszy, mam zaprzyjaĽniony serwis yamahy, krótko się czeka na czę?ci ( wogóle co tu porównywać serwis japończyka od innych marek) i przy ewentualnej odsprzedaży będzie pewnie łatwiej niż z Peugeotem. Troszkę mnie tylko Burgi przeraził tym spalaniem X-Maxa w swoim te?cie. Rozmawiałem z użytkownikiem X-maxa i powiedział mi że spala- trasa 3.2 a miasto maksymalnie do 4 a to już wygl?da zupełnie inaczej !OKK
Maarek Opublikowano 30 Października 2008 Opublikowano 30 Października 2008 Troszkę mnie tylko Burgi przeraził tym spalaniem X-Maxa w swoim te?cie. Rozmawiałem z użytkownikiem X-maxa i powiedział mi że spala- trasa 3.2 a miasto maksymalnie do 4 a to już wygl?da zupełnie inaczej !OKK X-Max występuje z silnikiem gaĽnikowym i wtryskowym (zależnie od rocznika). Burgi testował gaĽnikowca.
Geni Opublikowano 30 Października 2008 Opublikowano 30 Października 2008 Niech się jeszcze Mariusz wypowie na temat stosowanych przez niego w takcie testu pozycji manety !OKK . Duke75 możesz, a wła?ciwie może i powiniene? brać X-maxa, skoro i tak bella, bellisima i Zeus gromowładny w jednym już stoi w garażu, a skut to ma być sprzęt do roboty, czyli w końcu to, do czego został stworzony. Pozdrawiam B.T.W. Jak kiedy? będziesz wybierał się na wycieczkę na wschód do Ry?ka albo Janka, to daj znać z chęci? obejrzę tego SS-a, bo też mi się Duca marzy.
Gość duke75 Opublikowano 30 Października 2008 Opublikowano 30 Października 2008 X-Max występuje z silnikiem gaĽnikowym i wtryskowym (zależnie od rocznika). Burgi testował gaĽnikowca. No własnie!!!! !OKK To może być rozwi?zanie moich w?tpliwo?ci. Niech się jeszcze Mariusz wypowie na temat stosowanych przez niego w takcie testu pozycji manety .Duke75 możesz, a wła?ciwie może i powiniene? brać X-maxa, skoro i tak bella, bellisima i Zeus gromowładny w jednym już stoi w garażu, a skut to ma być sprzęt do roboty, czyli w końcu to, do czego został stworzony. Pozdrawiam B.T.W. Jak kiedy? będziesz wybierał się na wycieczkę na wschód do Ry?ka albo Janka, to daj znać z chęci? obejrzę tego SS-a, bo też mi się Duca marzy. No widze Geni, ze mamy wspólnych znajomych. U Janka nie byłem ale on był u nas. To jest typowy Ducati-Ortodoks. Jak się dowie,że kupiłem japonca to wydadz? na mnie wyrok. Teraz mam MBK, czyli Yamaha w przebraniu europejskim Aha a nie wiecie kto z forumowiczów ma X-Maxa?
Shinji Opublikowano 30 Października 2008 Opublikowano 30 Października 2008 Witam, Posiadam Yamahe X-max, jednak wiem, ze taka wersja jaka ja posiadam, Cie nie interesuje. X-max 250 od 2007 roku byl juz wtryskowcem, wczesniej byl gaznikowy. Chyba wraz z ta zmiana zostal odswiezony licznik. Sam zamierzalem swojego czasu kupic 250-tke, ale jak uslyszalem ile musze zaplacic za ubezpieczenie, to zrezygnowalem. 125 jest dobra na miasto i okolice... bo jednak czesto sie zdarza, ze brakuje tej mocy. Jesli masz jakies pytania, to chetnie odpowiem - 250 rozni sie od 125 oprocz silnika... nizszym siedziskiem, ale za to wieksza waga. Reszta jest ta sama !piwko
Gość duke75 Opublikowano 3 Listopada 2008 Opublikowano 3 Listopada 2008 No musze przyznać,ze wcze?niej mi się nie podobał wizulanie ale teraz dostrzegam w nim urode !scooter Ciekawe co piszesz ża za 250 zaplaciłbys duże ubezpieczenie. Takie tam sa dziwne stawki? Jak już zdecydowałem,ze zmieniam skuter to o dziwo wyj?tkowo dobrze mi się teraz jeĽdzi moim Skylinerem. To naprawde dobry skuter, szybki, bardzo oszczędny, wygodny ale czasem trzeba cos zmienić no i zapuszczam sie nim coraz czę?ciej coraz dalej i do tego lepszy jest 250. Poza tym 12 cali to troszkę za mało jak cały czas ładuje 110-120. No i jeszcze jedno: słabe sa ?wiatła do podrózowania na trasie z takimi prędko?ciami w nocy. X-max 250 chyba będzie lepszy.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 4 Listopada 2008 Administrator Opublikowano 4 Listopada 2008 Niech się jeszcze Mariusz wypowie na temat stosowanych przez niego w takcie testu pozycji manety !winkiss . Wiadomo, że nasze testy redakcyjne nie opieraj? się na jeĽdzie "o kropelce", jednak podczas całego dystansu testowego staram się przepalić jeden zbiornik jeżdż?c bardzo spokojnie, tak aby na końcu posiadać wynik maksymalnego i minimalnego spalania w danym modelu. X-Max 250, którego testowali?my był na Keihin'owskim gaĽniku (TUTAJ TEST). Pamiętam, że skuter pozostawił po sobie pozytywne wspomnienia. Bardzo dobra zwrotno?ć, osi?gi, wła?ciwo?ci trakcyjne. Jedno co nam się nie podobało to jako?ć wykonania mocno odbiegaj?ca od standardów jakie jeszcze kilka lat temu oferowała Yamaha. X- Max produkowany jest w Hiszpanii z komponentów dostarczanych zarówno z Włoch jak i Francji... a to już nie jest to samo co 100% made in Japan !scooter . Maj?c do wyboru X-Maxa i Satelisa można mieć spory dylemat. Peugeot jest wykonany w praktycznie tym samym standardzie jako?ciowym co Yamaha X-max. Wyposażony jest w bardzo dobry silnik (Piaggio Quasar 250) i oferuje lepszy komfort jazdy od X-maxa. W mie?cie jest może ciut mniej zwrotny ale za to w trasie bardziej wygodny. Wyposażenie francuza jest lepsze ale też i cena jest trochę wyższ?. Trudno jednoznacznie okre?lić co jest w tym przypadku lepsze... Oba skutery s? fajne i godne polecenia.
Shinji Opublikowano 4 Listopada 2008 Opublikowano 4 Listopada 2008 No musze przyznać,ze wcze?niej mi się nie podobał wizulanie ale teraz dostrzegam w nim urode !scooter Ciekawe co piszesz ża za 250 zaplaciłbys duże ubezpieczenie. Takie tam sa dziwne stawki? No wiec w Irlandii mozna otrzymac tymczasowe (wazne 2 lata - do tego czasu trzeba przystapic do egzaminu drogowego) prawo jazdy kategori A po zdaniu tylko egzaminu z zasad ruchu drogowego. Posiadajac tekie prawko mozesz motocyklami i skuterami, ale sa pewne ograniczenie co do pojemnosci i mocy. Wiem, ze na takim prawku mozna jezdzic Majesty 400, ale juz T-Maxem nie pojezdzisz. Oczywiscie ubezpieczenie jest wyzsze, a do tego nie mozna jezdzic po autostradach - takie zasady. W moim przypadku - swieze prawko tymczasowe - za 250 pelne ubezpieczenie kosztowaloby mnie wtedy 2200 Euro - co bylo prawie polowa wartosci tegoz skutera... Za 125 zaplacilem 1200 Euro... Wracajac do tematu - X-Max ma naprawde swietne swiatla. Jazda w nocy to przyjemnosc - te piekne czerwone podswietlanie zegarow. Nie wiem czy zawieszenie nie bedzie zbyt twarde na polskie drogi, ale w Irlandii mi sie nim dobrze jezdzi.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 4 Listopada 2008 Administrator Opublikowano 4 Listopada 2008 Nie wiem czy zawieszenie nie bedzie zbyt twarde na polskie drogi, ale w Irlandii mi sie nim dobrze jezdzi. No wła?nie tutaj wygrywa znacz?co Peugeot Satelis... Tym bardziej, że jego do?ć miekka charakterystyka zawieszenia nie powoduje dyskomfortu przy pokonywaniu ostrych winkli.
Gość duke75 Opublikowano 4 Listopada 2008 Opublikowano 4 Listopada 2008 No cóż, teraz trochę namieszali?cie w moich planach. Już się wydawało,że Obama wygra a tu McCain zaczał doganiać go w sondażach tzn. Peugeot odrabia straty. Przejedziemy się, zobaczymy. Dzieki za rady!!!
przemas Opublikowano 5 Listopada 2008 Opublikowano 5 Listopada 2008 W moim przypadku - swieze prawko tymczasowe - za 250 pelne ubezpieczenie kosztowaloby mnie wtedy 2200 Euro - co bylo prawie polowa wartosci tegoz skutera... Za 125 zaplacilem 1200 Euro... Przepraszam za OT. Shinji sorki, ale prawie spadłem z krzesła... Co obejmuje ubezpieczenie za 1200 Euro pojazdu wartego ok. 4500 Euro ? Toż to rozbój w biały dzień
Rekomendowane odpowiedzi