Gość Bloniu Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Kochani witajcie, jestem zafascynowany maxi skuterami i postanowiłem, że sobie kupię jednego. W zeszłym roku byłem w krynicy pod koniec sierpnia i widziałem Was Maxi jest niesamowity - nie ma to nic wspólnego z urywaj?cym łeb motorem, to czysta turystyka, choć przy zachowaniu zapasu mocy. No więc potrzebuję skuter do miasta (dojazdy do pracy do Centrum) ale też na wyjazdy (Olsztyn, Malbork, Stegna Krynica) więc odległo?ci zróżnicowane. Zastanawiałem się albo Burgman 200 albo X-Max 250. Lub ewentualnie znalazłem co? co mi podniosło ci?nienie - mianowicie Kymco Xciting 500 (może warto troszkę dołożyć i zakupić już grubo !scooter ). Generalnie spalanie do 5 litrów z hakiem nie jest dla mnie problemem. DoradĽcie proszę ! Interesuje mnie tylko nowy skuter, ewentualnie roczny dwuroczny ale z salony z wyprzedaży bez przebiegu. Drugie pytanie - ile trzeba liczyć na ubiór skuterzysty - dodam, że nigdy nie jezdziłem motorem ani nic. Mam prawko na katamaran od 17 roku życia jeżdze bez przerwy. Mam 24 lata i wkurzaj? mnie korki a poci?ga wolno?ć i klimat Burgmanii !scooter
Pavulon Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 No to jak masz tylko prawko na katamaran ... to 50 cm ...
Gość Bloniu Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 50 cm to ?miech na sali. Zapomniałem napisać , że robię A i my?lę że na koniec sierpnia już zakozacze na jakim? maxi
Pavulon Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 aaa to co innego taka kolej rzeczy jest prawidlowa Powodzenia w wyborach
dr.big Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 50 cm to ?miech na sali(...) i witaj na forum .
Gość Maciek_GSI Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Witam, Poruszam się od 3 tygodni Burgmanem AN 400. I to po zakorkowanym mie?cie. ( Warszawie ). Spisuje się fantastycznie. Z minusów jak widzę po tej krótkiej eksploatacji: - dziwny dzwięk silnika na wolnych obrotach. - ogólnie znane problemy z olejem silnikowym. A dokładnie jego znikanie zaobserwowane w mojej K2. - przydała by się wyższa przednia szyba. Przy szybko?ci powyżej 120 km/h bardzo wieje przy moim wzro?cie 180 cm. - zrobiłem test na trasie na Palmiry ( kocie łby). Ciężko było i bardzo twardo, ale stabilnie. To tyle. Pozdrawiam
Gość Bloniu Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Czy nowy Burgman 200 to jest w tej samej budzie co 400 czy jest to mniejszy skuter? No i piszcie piszcie co my?licie o moim wyborze x-max 250 / burgman 200 czy alternatywnie kymco xciting 500 (a może 250?)
Slavequs Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Czy nowy Burgman 200 to jest w tej samej budzie co 400 czy jest to mniejszy skuter?No i piszcie piszcie co my?licie o moim wyborze x-max 250 / burgman 200 czy alternatywnie kymco xciting 500 (a może 250?) Testy wszystkich skuterów masz na stronie Burgmanii. Zobaczysz tam, że Burgman 200 wygl?da inaczej niż 400 i jest też mniejszy. Porównanie X-max 250 - - Burgman 200 wygrywa dla mnie Yamaha ze względu na bardzo dynamiczny silnik jak na t? pojemno?ć. Xciting to już inna, wyższa liga.
Administrator Artix Opublikowano 6 Maja 2008 Administrator Opublikowano 6 Maja 2008 Na poczatek polecalbym ci pojemnosci do 250 ccm np Yamaha YP250, UHatek 200 czy wlasnie X-max. Jestem poprostu zwolennikiem stopniowego zwiekszania mocy i predkosci. Do omijania korkow i tras turystycznych te skutery nadaja sie wysmienicie. Xcitinga 500 nie polecam na pierwszy maxi.
Gość O'HARA Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Witam na forum Obawiam się, że jednoznacznej odpowiedzi tu nie uzyskasz. Każdy z userów forum na inne gusta i preferencje. Proponuję na pocz?tek poczytać nasze forum oraz dwie ostatnio wydane gazetki: Skuter nr 1/2008 - http://skuter.media.pl/ i |wiat Skuterów nr 1/2008 - wydanie okazyjne |wiata motocykli. Znajdziesz tam opisy różnych maszyn. Je?li kupujesz nowy, to proponuję kup to co się Tobie podoba i dobrze się na nim czujesz i potrafisz go utrzymać. Ale taki temat na forum już był. Poszukaj. Co do oleju w burgim to jest to problem poprzednich modeli poniżej k7. Po przejechaniu 8k moim 400k7 nie widzę problemu. Dodatkowo od modelu k7 jest wziernik poziomu oleju. Powodzenia w poszukiwaniach
Administrator Artix Opublikowano 6 Maja 2008 Administrator Opublikowano 6 Maja 2008 Po przejechaniu 8k moim 400k7 nie widzę problemu. Dodatkowo od modelu k7 jest wziernik poziomu oleju. Wybacz ale przejedz te 8 tys jednym ciagiem np podczas wyprawy wakacyjnej to przez wziernik zobaczysz problem Co oczywiscie nie oznacza ze ANtki sa lipne, sa fajne tylko trzeba pilnowac poziom oleju i tyle, a to zaden problem.
tomekmajesty Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 wiadomo każda pliszka swój ogon chwali, więc ja chwalę Kymco Exciting 500 mam go i nie pcham go jak inni ogólnie super, w mie?cie jak baletnica między autami na trasie 130 przelotowa to bułka we dwie osoby nie ma problema a bagaż pod siodło i między nóżki ogólnie polecam
Gość O'HARA Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Wybacz ale przejedz te 8 tys jednym ciagiem np podczas wyprawy wakacyjnej to przez wziernik zobaczysz problem Co oczywiscie nie oznacza ze ANtki sa lipne, sa fajne tylko trzeba pilnowac poziom oleju i tyle, a to zaden problem. Artix. Przeznaczeniem skutera nie jest katowanie go na długich dystansach (np. wspomniane 8k ci?giem). Można, ale nie do tego został skonstruowany. Do tego znacznie lepiej nadaj? się inne maszyny. Wybacz, ale userzy poruszajacy ten temat dysponowali maszynami starszymi, z dużym przebiegiem (często sami mogli nie wiedzieć jak dużym). Problem dotyczył przejechania ci?giem np.200, 300 czy 500km. A to już różnica. Nie twierdzę, że mój burg po przejechaniu -nastu lub -dziesi?t km będzie łykał oleju. Ale niestety silnik się zużywa w czasie eksploatacji. Kwestia tylko jak był eksploatowany. A na eksploatację jak sam dobrze wiesz wpływa zarówno technika jazdy (spokojna czy 0-1), przegl?dy okresowe i naprawy (czyli bież?ca obsługa), sposób przechowywania (zimowania). Jestem przekonany, że mój burg będzie brał znacznie mniej oleju w przyszło?ci niż ten sam model używany do długich i ci?głych "wycieczek". Bloniu chce kupić now? maszynę, więc nie ma co go "straszyć" przyszłymi dolegliwo?ciami. To moze być problem następnego użytkownika. Pozdrawiam
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 6 Maja 2008 Administrator Opublikowano 6 Maja 2008 Jestem przekonany, że mój burg będzie brał znacznie mniej oleju w przyszło?ci niż ten sam model używany do długich i ci?głych "wycieczek". Z tego zdania wynikałoby, że silnik użytkowany na krótkich dystansach będzie się mniej zużywał niż taki sam, z takim samym przebiegiem, jednak jeżdżony tylko na długich przelotach... Oczywi?cie takie my?lenie będzie błędne i mogę się tylko domy?lać, że nie o to Tobie chodziło O"HARA. Im mniej krótkich przelotów na zimno i im dłuższe odstępy miedzy postajami tym lepiej dla silnika... tak przynajmniej mówi teoria. Oczywi?cie niebagatelny wpływ na kondycję jednostki ma styl jazdy a jeszcze ważniejszy jako?ć serwisowania. Tutaj priorytetem jest terminowa wymiana oleju. Wracaj?c do tematu- pojeĽdzij po salonach, przysi?dĽ się do każdego i zrób jazdę próbn?... jednak po drogach publicznych bez prawa jazdy "A" będzie to niestety mało możliwe. Ps. Aktualnie jest bardzo ciekawa oferta cenowa na Satelisa 250 '07 w Scooterlandzie.
Administrator Artix Opublikowano 6 Maja 2008 Administrator Opublikowano 6 Maja 2008 Artix. Przeznaczeniem skutera nie jest katowanie go na długich dystansach (np. wspomniane 8k ci?giem). Można, ale nie do tego został skonstruowany. Do tego znacznie lepiej nadaj? się inne maszyny. Jazda turystyczna to nie katowanie sprzetu, gwarantuje ci ze jazda po miescie jest zdecydowanie wiekszym obciazeniem silnika niz rowna jazda w trasie np 120 km/h, oczywiscie pod warunkiem ze owe 120 km/h nie jest predkoscia max dla skutera. Jakie maszyny lepiej sie nadaja do turystyki niz maxi skuter ? Maxi skuter zostal zbudowany wlasnie do wygodnej leniuchowej turystyki. Do miasta sa pierdziawki typu 50-tka, czy 125-tka. Oczywiscie im wieksza pojemnosc tym lepiej pojazd sie nadaje do dlugiej turystyki. Ja nie wyobrazam sobie jechac czyms innym niz SW600 gdzies w sina dal, bo pod wzledem logistycznym na nic nie zapakuje tyle gratow co wlasnie na maxi skuter. W tych innych jak mowisz zawsze bedzie brakowalo schowka pod siedzeniem. Wlasnie dlatego mam na miasto 125-tke i w trasy 600-tke ktora po miescie jezdzi sporadycznie 90 % przebiegu mam w dalekich trasach i gwarantuje ci ze zywotnosc silnika drastycznie spada w jezdzie po samym miescie, nawet dbajac jak o jajko. W jezdzie po miescie zreszta zmieniam olej zdecydowanie czesciej wlasnie ze wzgledu na dbalosc o stan silnika. Oczywiscie nie mam nic do ANtkow, podobaja mi sie, ale niestety kazdy ANtek ma problemy z olejem wraz z rosnacym przebiegiem i trzymam kciuki aby twoj byl wyjatkowy i nigdy nawet grama oleju nie wsiorbal. ps. wracajac do tematu, Satelis - ciekawa oferta, wypasiona pod wzgledem gadzetow i calkiem zwawy silniczek zerknij na niego. Z tanich jest jeszcze Daelim 250, skuter wprost idealny na miasto i radzacy sobie w trasie.
miszczu Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Jeżeli finanse nie graj? roli to ja proponuję od razu kupić 400. Kupisz 250 i po roku będziesz już my?lał o zmianie na większy. A jeżeli jeszcze planujesz jakie? wypady (a jak nie planujesz a poczujesz wiatr we włosach to na pewno będziesz planował) za miasto to się nie zastanawiaj. Chyba że jeste? narwany. To wtedy na pocz?tek kup cos mniejszego, ale jeżeli jeste? rozs?dny to z 400 na pocz?tku też dasz sobie radę.
Gość chomikopoulos Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Witam! Ja podobnie jak Ty, jestem poczatkujacym burgmaniakiem, z tym ze zakupilem juz pojazd. Mam i polecam x max 250, a co sie ma do wad i zalet, proponuje zerknac na test yamahy w burgmanii- nie ukrywam, ze mnie przekonal ... Moja 250 to 2006 z 8500 przebiegu i jak na razie super... Zycze udanego wyboru Pozdrawiam
MISIEK Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Kochani witajcie,jestem zafascynowany maxi skuterami i postanowiłem, że sobie kupię jednego. (...) No więc potrzebuję skuter do miasta (dojazdy do pracy do Centrum) ale też na wyjazdy (Olsztyn, Malbork, Stegna Krynica) więc odległo?ci zróżnicowane. Zastanawiałem się albo Burgman 200 albo X-Max 250. Lub ewentualnie znalazłem co? co mi podniosło ci?nienie - mianowicie Kymco Xciting 500 (może warto troszkę dołożyć i zakupić już grubo ). Generalnie spalanie do 5 litrów z hakiem nie jest dla mnie problemem. DoradĽcie proszę ! Interesuje mnie tylko nowy skuter, ewentualnie roczny dwuroczny ale z salony z wyprzedaży bez przebiegu. Drugie pytanie - ile trzeba liczyć na ubiór skuterzysty - dodam, że nigdy nie jezdziłem motorem ani nic. Mam prawko na katamaran od 17 roku życia jeżdze bez przerwy. Mam 24 lata i wkurzaj? mnie korki a poci?ga wolno?ć i klimat Burgmanii Witaj. Je?li jeste? pocz?tkuj?cym maxiskuteromaniakiem to na pocz?tek, podobnie jak Artix, poleciłbym Ci jednak co? zwinniejszego, lżejszego i o mniejszej pojemno?ci. Choc potem apetyt, na duż? pojemno?ć, w miarę jedzenia (jeżdżenia) ro?nie... ale warto zrobić to stopniowo. Co prawda mam Xcitinga 500 i też go oczywi?cie wszystkim chętnym polecam. Jestem z tego skuterka bardzo zadowolony... ale jest to mój już czwarty skuterek. Najpierw była 50-tka (Siamoto Birdie), potem druga ciut większa też 50-tka(Peugeot Elyseo)...potem była 125-tka (Daelim S2 125 Freewing). Czyli stopniowo doszedłem do dużej pojemno?ci i mocy silnika oraz co się wi?że gabarytów i wagi skutera. I powiem szczerze, że nie wyobrażam siebie od razu na Xcitingu, tym bardziej że Xciting w miejskich korkach do zwinnych i gibkich, jak rybka w wodzie, nie należy. Hmm... chociaż mamy nowego kolegę który przygodę swoj? zacz?ł od razu na Burgmanie 650! I radzi sobie całkiem... całkiem... oczywi?cie nauczy się jeszcze i stopniowo zdobędzie umiejętno?ci. Na pocz?tek Twój wybór: Burgman 200 (18600zł) lub X-max 250 -zast?pił wysłużona Ypkę (17500zł) jest całkiem trafny. (je?li cena nie gra dużej roli). Skuterki bardzo dobre, markowe... Trudno doradzić który skuter masz kupić. Przede wszystkim trzeba kierować się własnym wyborem -skuter ma się podobać i tyle !!! Potem zwracam uwagę na producenta (bo odrzucam skutery bezmarkowe "madeinchina") i dopiero patrzę na cenę skutera. I co ważne: warto sprawdzić czy masz blisko siebie serwis danej marki !!! Ze skuterków dobrych i markowych za mniejsz? kasę polecam jeszcze SYM GTS250, TGB X-Motion 250, Daelim S2 250, Kymco Xciting 250, Kymco Dink 200, Kymco People 250 itp. Co tu dużo pisać kup to co Ci się spodoba i na co Cię będzie stać. Je?li jeste? rozważny powiniene? dać sobie radę nawet na Xcitingu 500 (pod warunkiem, że nie jeste? niski -Xciting ma wysoko położone siedzenie!) Co do ubioru wydasz jeszcze razem ok.1500zł. -podstawa to dobry i bezpieczny kask, najlepiej z szybk? przeciwsłoneczn?: wydasz pewnie ok. 300-600 zł (albo więcej) -kurtka z dobrego nieprzemakalnego i oddychaj?cego materiału z protektorami, wentylacj?, z podpink?, kieszeniami: następne ok. 400-500 zł -rękawice: ok. 50-200zł, dwie pary: letnie i zimowe, dodatkowo polecam na b.mokre dni trójpalczaste rękawice-nakładki przeciwdeszczowe ok. 30-40 zł -warto, -spodnie z podpink?, z protektorami, przydadz? się na trasę, zimniejsze i deszczowe dni: ok. 300 zł -buty na skuter: nie mam specjalnych, ale mam dodatkowe nakładki przeciwdeszczowe na rzepy, sprawdzaj? się na trasie gdy długo pada a w koleinach stoi woda, Dojd? jeszcze dodatkowe koszta: bagażnik do skutera (je?li nie posiada) i pewnie... dobry kufer.
-=Dee Jay=- Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Kochani witajcie,jestem zafascynowany maxi skuterami i postanowiłem, że sobie kupię jednego. (...) No więc potrzebuję skuter do miasta (dojazdy do pracy do Centrum) ale też na wyjazdy (Olsztyn, Malbork, Stegna Krynica) więc odległo?ci zróżnicowane. Zastanawiałem się albo Burgman 200 albo X-Max 250. Lub ewentualnie znalazłem co? co mi podniosło ci?nienie - mianowicie Kymco Xciting 500 (może warto troszkę dołożyć i zakupić już grubo ). Generalnie spalanie do 5 litrów z hakiem nie jest dla mnie problemem. DoradĽcie proszę ! Interesuje mnie tylko nowy skuter, ewentualnie roczny dwuroczny ale z salony z wyprzedaży bez przebiegu. Drugie pytanie - ile trzeba liczyć na ubiór skuterzysty - dodam, że nigdy nie jezdziłem motorem ani nic. Mam prawko na katamaran od 17 roku życia jeżdze bez przerwy. Mam 24 lata i wkurzaj? mnie korki a poci?ga wolno?ć i klimat Burgmanii Witaj. Je?li jeste? pocz?tkuj?cym maxiskuteromaniakiem to na pocz?tek, podobnie jak Artix, poleciłbym Ci jednak co? zwinniejszego, lżejszego i o mniejszej pojemno?ci. Choc potem apetyt, na duż? pojemno?ć, w miarę jedzenia (jeżdżenia) ro?nie... ale warto zrobić to stopniowo. Co prawda mam Xcitinga 500 i też go oczywi?cie wszystkim chętnym polecam. Jestem z tego skuterka bardzo zadowolony... ale jest to mój już czwarty skuterek. Najpierw była 50-tka (Siamoto Birdie), potem druga ciut większa też 50-tka(Peugeot Elyseo)...potem była 125-tka (Daelim S2 125 Freewing). Czyli stopniowo doszedłem do dużej pojemno?ci i mocy silnika oraz co się wi?że gabarytów i wagi skutera. I powiem szczerze, że nie wyobrażam siebie od razu na Xcitingu, tym bardziej że Xciting w miejskich korkach do zwinnych i gibkich, jak rybka w wodzie, nie należy. Hmm... chociaż mamy nowego kolegę który przygodę swoj? zacz?ł od razu na Burgmanie 650! I radzi sobie całkiem... całkiem... oczywi?cie nauczy się jeszcze i stopniowo zdobędzie umiejętno?ci. Na pocz?tek Twój wybór: Burgman 200 (18600zł) lub X-max 250 -zast?pił wysłużona Ypkę (17500zł) jest całkiem trafny. (je?li cena nie gra dużej roli). Skuterki bardzo dobre, markowe... Trudno doradzić który skuter masz kupić. Przede wszystkim trzeba kierować się własnym wyborem -skuter ma się podobać i tyle !!! Potem zwracam uwagę na producenta (bo odrzucam skutery bezmarkowe "madeinchina") i dopiero patrzę na cenę skutera. I co ważne: warto sprawdzić czy masz blisko siebie serwis danej marki !!! Ze skuterków dobrych i markowych za mniejsz? kasę polecam jeszcze SYM GTS250, TGB X-Motion 250, Daelim S2 250, Kymco Xciting 250, Kymco Dink 200, Kymco People 250 itp. Co tu dużo pisać kup to co Ci się spodoba i na co Cię będzie stać. Je?li jeste? rozważny powiniene? dać sobie radę nawet na Xcitingu 500 (pod warunkiem, że nie jeste? niski -Xciting ma wysoko położone siedzenie!) Co do ubioru wydasz jeszcze razem ok.1500zł. -podstawa to dobry i bezpieczny kask, najlepiej z szybk? przeciwsłoneczn?: wydasz pewnie ok. 300-600 zł (albo więcej) -kurtka z dobrego nieprzemakalnego i oddychaj?cego materiału z protektorami, wentylacj?, z podpink?, kieszeniami: następne ok. 400-500 zł -rękawice: ok. 50-200zł, dwie pary: letnie i zimowe, dodatkowo polecam na b.mokre dni trójpalczaste rękawice-nakładki przeciwdeszczowe ok. 30-40 zł -warto, -spodnie z podpink?, z protektorami, przydadz? się na trasę, zimniejsze i deszczowe dni: ok. 300 zł -buty na skuter: nie mam specjalnych, ale mam dodatkowe nakładki przeciwdeszczowe na rzepy, sprawdzaj? się na trasie gdy długo pada a w koleinach stoi woda, Dojd? jeszcze dodatkowe koszta: bagażnik do skutera (je?li nie posiada) i pewnie... dobry kufer. zgodze się prawie ze wszystkim co napisałes ... oprócz .. na ubranie 1500 zł ??? przegięcie ... nim kupisz skuter/motocykl, wybierz się do sklepu z ubraniami moto, i kup to o czym napisał Misiek KASK, kurtka, spodnie, rękawice, kondomik .... następnie kufer jezeli Ci potrzebny... wybieraj?c te rzeczy, patrz na ceny - ekonomi nie da się oszukac i 2 + 2 musi być 5 (pięć). Oszczedzaj?c na podstawowych rzeczach, takich jak kask, kurtka, rękawice i spodnie stwarzasz sobie niebezpieczeństwo. Nie życze Ci gleby oczywiscei, ale faktem jest że się one zdażaj?. Dobr? kurtkę ze spdniami, membranowanymi kupisz za 1000 zł rękawice kolejne 150-300. no i kask ...jakby nie patrzec, to absolutne minimum kaskowe to ok 500 zł. Szukaj kasków ze skorup? zrobion? z włókien szklanych, czy węglowych ... unikaj materiałow termoplastycznych ... ich wytrzymało?ć jest raczej niska ... kusz? cen?, ale jakosc to inna sprawa
MISIEK Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 zgodze się prawie ze wszystkim co napisałes ...oprócz .. na ubranie 1500 zł ??? przegięcie ... Hmm, przegięcie... ale w któr? stronę ??? Podałem za mało czy za dużo ??? Mi się wydaje, że te 1500zł razem z kaskiem to minimum bezpieczeństwa i komfortu... Kask: ~500 zł, kurtka, ~500 zł, spodnie ~300zł, rękawice zimowe ~200 zł, letnie ~100 zł, duperele przeciwdeszczowe ~100zł... no tak wyszło trochę ponad A jeszcze z ubranek... pas nerkowy , maska lub kominiarka z kołnierzem , spodnie przeciwdeszczowe i kurtka przeciwdeszczowa lub kondomek itp. itd... No i co? dla skuterka... jakie? ?rodki czysto?ci itp... ładowarka do akumulatora... bagażnik i kufer, kurcze maj?tek można stracić Już nie piszę nic o przegl?dach Ja na ubranko wydałem: kask 650zł (a mam już cztery w różnym stopniu zużycia), kurtka 500 zł (mam dwie), spodnie 350 zł, kondomik przeciwdeszczowy 100zł, rękawice zimowe 220zł, letnie ok. 50-100zł (mam już ze trzy pary), pas nerkowy 40zł, maska 40 zł, kominiarka 20zł, rękawice-nakładki przeciwdeszczowe 40 zł, buty-nakładki przeciwdeszczowe 50 zł, nakolanniki na rzepy ocieplaj?ce 40zł... no tak... ponad dwa tysiaki na komplet jak nic. Zgodzę się z przedmówc?: na ubranku nie można oszczędzać. Komfort a przede wszystkim bezpieczeństwo najważniejsze. Czyli oprócz samego skuterka prosto z salonu... potrzebne jest jeszcze ze 3000zł !
dr.big Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Wszystko zalezy od wydolnosci finansowej i tego jak bardzo chce sie jezdzic . Tak sobie czytam juz od dluzszego czasu tematy o kurtkach, kaskach i innych pierdolach i sie zastanawiam jak to bylo kiedys . W koncu nie bylo produktow rodem z NASA i czlowiek tez jakos jezdzil na emzetce czy jawie. W deszcz, snieg i wiatr. I jakos ci jezdzacy nie narzekaja, a niektorzy jezdza do dzisiaj . Wydaje mi sie, ze nie np. kask jest najwazniejszy, ale radosc z jazdy. Dobry kask jest na pewno przydatny, ale nie uzalezniajmy samej jazdy od osprzetu . Bo za pare lat to juz tylko Arai lub Schuberth i Rukka !scooter ... albo moze wymysla cos nowego? PS. Rukka wypuscila w tym roku kurtke za jedyne 1500 euro, to moze cos takiego jest (lub bedzie) niezbedne do jazdy !scooter ?
pidzam Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 jak to bylo kiedys .W koncu nie bylo produktow rodem z NASA i czlowiek tez jakos jezdzil na emzetce czy jawie. W deszcz, snieg i wiatr. I jakos ci jezdzacy nie narzekaja, a niektorzy jezdza do dzisiaj . hi hi Ja mam jeszcze dwa archiwalne numery "KRAJU RAD" !scooter !scooter(do wlozenia za pazuche). Chetnie odstapie,ale to juz w dziale -OGLOSZENIA
Administrator Artix Opublikowano 6 Maja 2008 Administrator Opublikowano 6 Maja 2008 No coz mocno schodzimy z tematu, ale jednak waznego, kupno skutera to w sumie najmniejszy wydatek, ale czy wszyscy mieli wszystko od samego poczatku ? Ja do dzis zbieram rozne rzeczy i tez mam juz ze 4 kaski no 3,5 bo jeden to paradny braincap nie trzeba wszak od poczatku miec topowych rzeczy, kiedys kominiarka, tak zwana skarpeta za 2 ojro tez sie sprawdzala, z czasem dorobilem sie takiej za 100 zl, pas nerkowy ok pod warunkiem ze sie jezdzi w jeansach, do typowo motocyklowych spodni nie zakladam bo spinam z kurtka, bez ktorej po miescie tez da sie jezdzic. Latem czesto ganiam w samym garniaku oczywiscie predkosci dostosowuje do ubioru ale nie demonizujmy. Nakolanniki Kobi za 40 zl tez sie sprawdzaja na jeansy. Oczywiscie w razie czego, odpukac im lepsze ciuchy tym mniejsze straty cielesne. No ale w koncu do skutera najlepiej pasuje garniak a nie typowo motocyklowe ciuchy, bez ktorych oczywiscie na trase nie jade. Podsumujmy: stara skorzana kurtka od wiekow lezaca w szafie 0 zl jeansy hmm wszak i tak sie je ma 0 zl pas nerkowy najtanszy ze 20 zl neopren ochranicze kobi na kolana 40 zl buty, zwykle trapery starcza z usztywnieniem kostki 0 zl bo zakladam ze tez leza w szafie nie uzywane kask, no tu bym nie oszczedzal 500 zl bo w koncu chodzi o nasz baniak ubranko przeciwdeszczowe z marketu budowlanego 30 zl mi wyszlo 590 zl reszta mozna zawsze dokupic po ochlonieciu po zakupie skutera na marginesie wlasnie policzylem ze jadac z Goska w trasie mamy na sobie ciuchow motocyklowych lacznie za 5900 zl kurcze rowerem wyszlo by mi taniej podrozowac a skuter mial byc tanim srodkiem lokomocji
Gość Bloniu Opublikowano 11 Maja 2008 Opublikowano 11 Maja 2008 Czy mi się wydaje czy X-Max 250 jest mniej turystyczny niż Burgi 200? Bo prędko?ć lepsza ma yama ale siad na burgim jaki? na zdjęciach taki bardziej luzacki sie wydaje...
Gość chomikopoulos Opublikowano 11 Maja 2008 Opublikowano 11 Maja 2008 Z tym siadem, to wiesz ze i prawda moze byc- choc nie probowalem. Co by jednak nie mowic, to wielkosc silnikow w obu (tak czy inaczej) ograniczy Cie w kwestiach turystyki. Tak nieobiektywnie, to yamaszka jest dosc wygodna, ale jesli masz mozliwosc to dobrze byloby gibnac sie na obu....
Rekomendowane odpowiedzi