BRODATY MIKE Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Mam pytanie... Wiem, ze gro z Nas ( burgmaniaków) posiada / mialo lub ma stycznosc ze Smar'ami... Czy wsrod Nas sa ludzi ktorzy moga cos powiedziec na temat Ligier'ow??? Chodzi mi konkretnie o Ligiera 500cm3 Diesel i Smart'a diesel Jake wrazenia z uzytkowania, co sie gdzie i jak czesto psuje, co i jak kosztuje, ktory tanszy w eksploatacji, zuzycie paliwa, dostepnosc czesci, ile miejsca w srodku Osobna wyczerpujaca wypowiedz ( zeby nie powiedziedz wywiad z Dragonem ) jak mu sie miesci (tzn jezdzi ) Smartem itd! Zdanie Biga, bo wiem ze jest Ligierow o Smartow pelno w DE... A czemu to ma słuzyc??? Nosze sie z zamiarem kupienia czegos malego co malo pali i miesci 2 osoby i codzienne zakupy. Ma to byc cos naprawde tanie w eksploatacji, do codziennego uzytku w miescie i jak najlepszym servisem i dostepnoscia czesci. Podzielcie sie prosze swoimi informacjami i pomozcie mi podjac jakas decyzje! Za wszelkie odpowiedzi - dziekuje! !scooter
Administrator Artix Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Administrator Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Ligery osiagaja max 50 km/h Smartem mozesz ganiac nawet w trasach o ile nie przeszkadza ci twardosc zawieszenia, bo predkosc max jaka osiagnalem Smartem to 136 km/h wg GPS wg licznika 140 km/h. Czesci wydaje mi sie ze do Smarta beda tansze bo jest ich wiecej niz Ligerow. W Wawie jest naprawde wysyp Smartow. Miejsca z przodu smialo moge powiedziec ze w Smarcie masz wiecej niz w aucie klasy C. Na zakupy tez Smartem jezdze i naprawde mozna sporo napakowac. Spalanie w miescie na poziomie 4-4,5 litra w trasie to kwestia jazdy, od 2,8 litra to rekord do 4 litrow max,ale to juz naprawde przy predkosciach rzedu 120-130 km/h Generalnie Smartem jezdze okolo 110 km/h i starczy. Za 400 zl mozna lekko tuningowac i wtedy bedzie ganial 160 km/h ale ja akurat nie widze potrzeby ganiania z takimi predkosciami pudelkiem. Reasumujac maly z zewnatrz, wielki w srodku, no i zapomnialem juz co to problemy z parkowaniem, bo nie ma takiej dziury zeby smart nie wszedl. Co sie psuje, hmm nie wiem i mam nadzieje ze sie nie dowiem !scooter
dr.big Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 To tak jak porownac karton pod mostem, z malym domkiem jednorodzinnym. W wieeeelkim skrocie . PS. Wystarczy obejrzec jeden i drugi samochod i tylko takie porownanie (lub podobne) moze sie nasunac. Nie trzeba nawet jezdzic. Jedynym "plusem" Ligiera moze byc cena i to wszystko . PS2: Artix, ten diesel jezdzi szybciej (w koncu "cale" 20KM ), chociaz zastanawiam sie przy jakiej predkosci lapie sie lęka, 60-70 km/h ? Ogolnie takich "samochodow" nie powinno byc, ale rynek wloski jest b. specyficzny, patrz np. APE . Mike, "zagladales" juz do jednego i drugiego pojazdu !scooter ?
BRODATY MIKE Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Opublikowano 1 Maja 2008 Marzy(ł) mi sie Smart - jesr boski... Maly Mercedesik, ze smakiem wykonany, dopracowane wykonczenia, siedzialem w srodku - naprawde KLASA!... ...ale taki np Smart dajmy na to '97r to minimalna cena zakupu 11.000zł na niemieckicjh blachach i to w podejzanym stanie, spalanie po miescie (jak czytalem) przy 500cm3 diesel w granicach4,5 - 5l/100km - to fakt ze 120km/h zaden problem Wieksza wiedze mam jesli chodzi o Ligiera 500cm3 diesel: spalanie 3l/100km miasto (w/g tego co czytalem opinie userow), '97r do rejestaracji kupie w PL za okolo 8500zł po regulacji (sruba na pompie) lata w granicach 90-100km/h - sam jechałem!!! ale wykonczenie juz nie to i nie wiem jak z serwisem... A moze taki Smart z Allegro za 11.000 to dobry pomysl...Sam juz nie wiem! !happybth
bogdan201 Opublikowano 2 Maja 2008 Opublikowano 2 Maja 2008 A nie interesowałe? się SEATEM AROSA 1,7SDI 44KW ? Moja żona takim cackiem pomyka rocznik 2000, przebieg około 124 ty?. km. Samochodzik wg. mni bardzo atrakcyjny wizualnie (alufelgi, lakierowane zderzaki) bardzo, bardzo ekonomiczny, ?rednie jej spalanie to około 4,8 - 4,9 l/100 ON. Miejsca w ?rodku zadziwiaj?co dużo na przednich fotelach, z tyłu dwie dorosłe (około 175cm) osoby też nie powinny narzekać. Bagażnik mały 130l ale zakupy za około 200zł wchodz? bez problemu. Tym samochodem możesz pojechać także i w trasę max prędko?ć to około 160km/h. No i najważniejsze: cena zakupu, oraz dostępno?ć serwisu i czę?ci zamiennych (naprawy u Skody, Seata lub VW) Czę?ci s? zamienne z Lupo oraz Polo od VW, bo to ta sama plyta podłogowa oraz jednostki napędowe. Podsumowuj?c po około 2 miesięcznej eksploatacji mogę autko polecić jako 2 lub 3 w rodzinie. Samochód bardzo przyjemny w jeĽdzie no i ekonomiczny. Jak dobrze poszukasz to można trafić dobrze wypasiony egzemplarz z DE no i w dobrych pieni?dzach. Możesz popatrzyć za VW LUPO - to samo technicznie co Arosa ale już droższe. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi