Skocz do zawartości
Forum Burgmania

tydzień jeżdżenia, 3 dni odchorowywania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jako że Wrocław robi się wkurzaj?co zakorkowany, to zrobiłem prawko na A, kupiłem skuter (250tke), kurtke, kask, spodnie...

temperatura >5stopni to w droge... droga do pracy skróciła się o 40 minut !....

hurra!

ale chyba za szybko zacz?łem sezon... 5 czy 7 dni jazdy i dzisiaj leżę z przeziębieniem... a ostatnio tak miałem w paĽdzierniku - też jeszcze temperatura, wydawało mi się, była sprzyjaj?ca...

czy takie s? zawsze pocz?tki skuterzystów i trzeba to przej?ć? :D

oby do lata...

Opublikowano

Czesc!

Ja wlasnie z tego samego powodu postanowilem kupic skuter. Na poczatek 50tke. Jak bylo zimno to raczej pomykalem autkiem. W lutym postanowilem zrobic prawko A, zeby kupic cos wiekszego na przyszly sezon. Jazdy mialem przez caly marzec, tylko raz sie zdazylo zebym nie jezdzil w deszcz lub snieg :/ Ratowalem sie naprawde cieplym ubraniem a juz w domciu pol albo litr grzanego piwa i jakos to przezylem bez przeziebienia.

pozdrawiam.

Opublikowano

ja jeĽdziłem praktycznie od pocz?tku roku do pracy, chyba że był ?nieg lub poniżej -5 stopni, i cały czas zdrowy :D

znajomi co jeĽdzili 4oo - chorowali a mnie wszystko omijało.

nie martw się będzie lepiej, wracaj szybko do zdrowia i do zobaczenia w trasie :D

Opublikowano

aa widzę e nie tylko mnie zmogło?

ja chyba już wiem czemu się przeziębiłem.

zanim się ubiorę w kombinezon, tj założę spodnie, wzuję buty, zasznuruje ję i zapnę kołnierz wraz z kurtk? to już jestem zgrzany i spocony.

Potem wszystko jasne sk?d przeziębienie.

• Sympatycy
Opublikowano

JeĽdziłem po mie?cie przez większo?ć "zimy", najbardziej zwykle marzły ręce choć czasem po kilku godzinach jazdy trzeba było się gdzie? ogrzać, na szczę?cie nie pamiętam jednak kiedy ostatnio zmogło mnie tak zebym musiał się położyć i wychorować.

Nie wiem jaka jest sprawdzona recepta na ustrzeżenie się rozchorowania się w wyniku jazdy na :D ale na pewno powinno się unikać skoków temperatury typu gor?co w pomieszczeniu i zimne owianie na 2oo zwłaszcza jeżeli chodzi o szyję i nerki.

• Sympatycy
Opublikowano

Zdecydowanie za szybko kolego.... :D

Ranki zimne i wilgotne, odczuwalna teperatura poniżej zera w te dni co widziałem jak przyjeżdżałe? Ypk?... Ale z biegiem czasu się zahartujesz...

Pozdrówka i do rychłego zobaczenia. :D

Opublikowano
Nie wiem jaka jest sprawdzona recepta na ustrzeżenie się rozchorowania się w wyniku jazdy

a no jest bardzo prosta :P trzeba popracować na budowie :o

Spędzam często nawet w zimie po 10-12 godzin na ?wieżym powietrzu, czasem nawet przy -15 stC, więc ja nie miewam takich problemów. Dziwię sie tylko moim ludziom, w końcu to oni odwalaj? cał? robotę, a na mrozie wystarczy troszke szpadelkiem poruszać i plecki mokre hehe, ale wszystko kwestja przyzwyczajenie

Zahartowany jestem od co najmniej kilku lat :P człowiek to takie bydle że do wszystkiego przywyknie :o

• Klubowicze
Opublikowano

a ja bym to podpi?ł pod przesilenie wiosenne , czy co wcze?niej ujołe? przesilenie zimowe . prawda jest taka , że w tym okresie występuje zachorowalno?ć większa o jakie? 20 - 25 % . pamiętaj że w tym okresie tj jesienno- zimowym czy zimowo-wiosennym w ciagu dnia temp jest do?ć wysoka , w porównaniu z temp nocn?. dlatego lekkie spocenie nie upoważnia cię do zdejmowania kurtki b?dĽ innego odzienia , bo wła?nie w taki9ch momentach człowiek jest najbardziej narażony na różniorakie infekcję

• Sympatycy
Opublikowano

Z czasem stwardniejesz kolego, dobry sprzęt na sobie to podstawa.

Jest teraz czas wiosenny i tzw. przesilenie, więc organizm słabszy.

Trzeba się ubierać stosownie do warunków pogodowych...:lol:

pzdr

Opublikowano
czy takie s? zawsze pocz?tki skuterzystów i trzeba to przej?ć? !V

Cóż, pocz?tki bywaj? trudne. <_<

Z czasem się zahartujesz, a jak po paru latach stwierdzisz, że nie bawi Cię już jazda przy -10 st. i zacinaj?cym ?niegu, to przeniesiesz się do kraju o łagodniejszym klimacie, tak jak uczynił pisz?cy te słowa. !w00t