Gość Żaku Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 machniecie jest dosyc miłym gestem i jak najbardziej popieram ja też macham do wszystkich oprócz 50-tek bo teraz w miastach 50-si?tki to same chińczyki a ich kierowcy nie wiedz? o co chodzi gdy im sie machnie. jeżdze burgmanem i mi odmachuj? inni motocykli?ci. !happybth
Bafka Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 JA macham,bo uważam że to miły gest !happybth
Klubowicze Patryk Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Klubowicze Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Wła?nie ten temat m. innymi poruszany był na niedzielnym spotkaniu - wypadzie regionalnym (?l?ski). S? różne opinie, że ci odmachuj?, a tamci nie. Moim zdaniem nie zależy to od rodzaju dosiadanego pojazdu lecz od osoby, która dosiada jedno?lad. Pomin?ć należy tu wyj?tki zwi?zane z sytuacj? na drodze, niektórzy maja jeszcze sprzęgło do obsłużenia, a s? też tacy, którzy się zagapi?. Patrz?c niedaleko wstecz, bo do niedzieli, to podczas naszej eskapady (około 250km) spotkali?my około stu 2oo (tak, było koło setki) oczywi?cie w mniejszych lub większych grupkach, a tylko nieliczni nie unie?li ręki aby pozdrowić. Pamiętam jak pierwszy raz spotkałem się z tym gestem, to muszę przyznać że było to – miłe i po plecach "przeleciał dreszczyk". Nie wzbudziło to mojego zdziwienia, bo byłem przygotowany teoretycznie. Je?li chodzi o pięćdziesi?tki to jak machn?, to z mojej strony mog? liczyć na podobny gest. Jeszcze nie tak dawno jeĽdziłem 50 to pozdrawiałem szlifierkowiczów i chopperowców itd. i prawie zawsze mogłem liczyć na odpowiedĽ. ............................................
upiór Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Machać i raz jeszcze machać , tak mało serdeczno?ci na drogach , czerpmy co tylko sie da z jazdy po polskich drogach tylko ostrożnie i z głow? , co by innym nie utrudniać jazdy . Mogę pomachać wszystkim !scooter .
Klubowicze Profesor Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Klubowicze Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Machnięcie - pozdrowienie - miły gest - więc czemu nie Ja macham - nie zawsze mam odpowiedĽ na pozdrowienie , może dlatego że jadę na skuterze? Pozdrówko!
Administrator Artix Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Administrator Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Jest tez zwyczaj machniecia noga zeby nie odrywac rak od kierownicy i nie jest to gest lekcewazenia. Rzadko jest spotykany w Polsce.
dr.big Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Artix, bron boze , juz kiedys w ok. Szczecina jadac na sportowym moto spotkalem sie z zarzutem ze chce "kopnac" wyprzedzonego !happybth . Tzn. ze ma na przyszlosc robic miejsce, czy jakies takie podobne glupoty uslyszalem...
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Każde jedne pozdrowienie jest oznak? kultury więc jak najbardziej machać
PaPaYoS Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 oczywiscie ze machac , machanie bardzo sympatyczna sprawa, macham jad?cym z naprzeciwka a gdy wyprzedzam moto macham awaryjnymi
Gość Żaku Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 mam pytanie czy machaj?c do policjantów machacie tylko do tych którzy s? na motorkach czy i do tych którzy stoj? radiowozami ?
adams Opublikowano 1 Maja 2008 Opublikowano 1 Maja 2008 No temat porusza sprawę machania do moto/skuterowców, a nie policjantów i to w samochodach.
Gość swienty Opublikowano 12 Maja 2008 Opublikowano 12 Maja 2008 Je?li chodzi o pięćdziesi?tki to jak machn?, to z mojej strony mog? liczyć na podobny gest. Jeszcze nie tak dawno jeĽdziłem 50 to pozdrawiałem szlifierkowiczów i chopperowców itd. i prawie zawsze mogłem liczyć na odpowiedĽ. Jeżdżę 50 z wyboru bo nie czuję się na razie dobry na większy (pierwszy jedno?lad) i staram się machać (podnosić palce lewej ręki) każdemu na 2oo W mie?cie jest to naprawdę utrudnione, coraz więcej jedno?ladów, ale poza miastem jak nie omijam dziurska to zamacham.
Gość elysek Opublikowano 13 Maja 2008 Opublikowano 13 Maja 2008 Witam! W okresie długiego weekendu majowego byłem w Bieszczadach i powiem Wam szczerze, że wymachałem się za wszystkie czasy ... motocykli?ci (posiadacze maszyn wszelkiej ma?ci) pełna kulturka ... Nawet kto? na czarnym Burgmanie 400 mrygał mi "długimi" gdy stałem na poboczu Pozdrawiam Marcin
Gość swienty Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 Kotlet na patelnię Po trzech miesi?cach codziennej jazdy w okolicach Wrocławia muszę powiedzieć, że (piszę to z punktu "siedzenia" pięćdzięsi?tkowca): -50 to rzadko machaj? i jeszcze rzadziej odpowiadaj? na ten gest, -większe skutery: raz zdarzyło mi się, że kierownik helci odpowiedział. Same nigdy nie zainicjowały "powitania". -"choperrowcy" nawet jak zmuszeni na ?wiatłach skinieniem głowy ze wzgard? zdawkowo odpowiedz? z min?: "spierdzielaj z t? wiertark?" , nigdy nie zdarzyło się by pierwszy zamachał. -"szlifierkowcy" chyba za szybko jeżdż?, żeby zobaczyć machaj?cego. Tak więc pełna kulturka i dowarto?ciowywanie się protezami. I zdaje się, że to norma ogólnokrajowa. A ja dalej macham
ppabloo Opublikowano 4 Lipca 2008 Opublikowano 4 Lipca 2008 ...ostatnio jak wracałem z sumy stal patrol policyjny w Cisowej w składzie 1 radiowóz i 1 motocykl - policjant z motocykla jak mnie zobaczył zrobił krok do przodu i podniósł rękę do góry - a ja w sumie nie wiedziałem czy mnie pozdrawia czy chce zatrzymać, ale odmachałem i kontynuowałem jazdę (nie ?cigali mnie- wiec chyba pozdrawiał !scooter
Gość andropow Opublikowano 6 Lipca 2008 Opublikowano 6 Lipca 2008 ja we Wrocawiu mam takie spostrzezenia: - 50 - dziadki i chinczyki nie, osoby, które dorosły zeby jezdzic skuterem tak - maxi - roznie - choperowcy - Ci kojarz? bzyka machaj?, reszta rzadko - supebiki - jak wyzej - turystyki - czesto pozdrawiaj? Ostatnio miałem 2 ciekawe sytuacje: - stoje na ?wiatłach, obok CBR, z naprzeciwka podjezdza transapl, cbr macha transalp macha, ja macham - transalp - lepiej nie pisac - dojezdzam na swiatlach do CBR - ktos podnosi przylbice - kobitka z textem "no przez te korki, chyba tez sie przezuce na skuter" - troche pogadalismy na swiatlach i na kolejnych, niestety potem przyszla kolej na ostrzejsze przeciskanie sie, wiec zostala w tyle..
Gość Sid Opublikowano 10 Lipca 2008 Opublikowano 10 Lipca 2008 Ogólnie to machać jak najbardziej, chyba że akurat trzeba kierownicę trzymać. Wtedy paluszkiem. Ja macham wszystkim na 2oo. Odmachuj? lub nie, najczę?ciej tak. Choppery odmachuj? mi w 100%, chociaż jak się mijamy, to sobie pewnie niektórzy t? rękę chc? odgryĽć chwilę po tym, jak się okazuje, że mój chopper to skuter !NOT Na 50 też machałem do wszystkich, ale było różnie. Sid
Abach Opublikowano 10 Lipca 2008 Opublikowano 10 Lipca 2008 Ja od pewnego czasu wyleczyłem się od pozdrawiania pięćdziesi?tek. Oczywi?cie na pozdrowienie użytkownika takiego pojazdu, w miarę możliwo?ci, odpowiadam. Ale sam pierwszy nie podnoszę ręki bo już mam do?ć robienia z siebie idioty. !OK Zawsze staram się pozdrawiać wszystkie motocykle i w większo?ci przypadków jest odpowiedĽ na mój gest. Widzę tylko, że większe zaangażowanie w pozdrowienia jest na pocz?tku sezonu. W trakcie i pod koniec jest już trochę gorzej.
krzys-68 Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 zapytam przewrotnie: dlaczego nie pozdrawiac?nawet tych najmniejszych? przeciez 50-60% z nich wsiadzie na wieksze motory i bedzie w takiej sytuacji jak my.Trzeba dobre nawyki utrwalac od poczatku,ja "macham od lat" ,Burgi to nie jest moj pierwszy motor
Klubowicze krzytro Opublikowano 14 Lipca 2008 Klubowicze Opublikowano 14 Lipca 2008 co racja ,to racja popieram
22hubert Opublikowano 14 Lipca 2008 Opublikowano 14 Lipca 2008 Jestem od niedawna wlascicielem 2oo i macham od maxi w gore poniewaz zauwarzylem ze jak wykonuje gest w strone 50cm3 to patrza ma mnie jak na wariata nie wiedzac o co mi chodzi przypuszczalnie obce im jest takowe pozdrawianie. Jezeli jednak zdarzy sie doinformowany i macha pierwszy zawsze chetnie odpowiadam, gest ten dodaje takiego smaczku i tak fajowej jezdzie
kmodzele Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Staram się machac wszystkiemu, co ma 2 koła i mnie widzi. Oczywi?cie gdy sytuacja na drodze (prędko?ć, gęsto?ć ruchu) pozwala. Potwierdzam spostrzeżenie, ze najgorzej w konkursie wypadaja "50". Dziadki nawet nie zauważaj?, a koty - patrz? na mnie, jakbym spadł z marsa, albo usiłuj? przypomnieć sobie "co za znajomy?!". Ale nie zniechęcam się. Będe wpajał ten gest do upadłego! Czemu oni (z wyj?tkami) nie odmachuj??! Chyba nie maj? kontaktu z bardziej do?wiadczonymi jeĽdĽcami i nie wiedz?, a sami nie wpadn? na pomysł. Ale coraz czę?ciej machanie zamieniam ukłonem doniczki. Wygodniej i też chyba wporzo.
Waluś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 a ja zauważyłem że czym bliżej końca lata tym mniej motonitów ma ochotę odmachwać. Ostatnio min?łem się w drodze z L-na do domu z 5 motocyklami i żaden łapy nie podniósł na moje wezwanie :]
Klubowicze fundi600 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Klubowicze Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Macie racje jeżeli chodzi o pozdrowienia w trakcie trwania sezonu Ja się staram zawsze pozdrawiać i rzadko mi się zdarza że nie ma odzewu. Na temat 50tek nie chcę się wypowiadać POZDRO !TAZ
rob51 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Mi jak 4-ech tego lata odmachneło na uuuu to góra. W moim regionie chyba mało modny zwyczaj. Zastanawia się kto to za kole? machn? z tego skutera i który to z ich znajomych !TAZ
Rekomendowane odpowiedzi