Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czym się różni? Honda SW600 od SW400?

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Witam,

Może kto? wie, czym się różni? te 2 pojazdy? Z danych technicznych wygl?da, że mas? niewiele, głównie moc? (czy to ten sam silnik o mniejszej pojemno?ci) i bardzo znacz?co cen?...?

Czy 400tka ma słynne 12K między przegl?dami (o ile się nie mylę, Artixie, popraw mnie je?li SW600 ma mniejsze przebiegi).

• Administrator
Opublikowano

W SW co 12 ty? jest wymiana oleju i filtra oleju oraz tak zwany duzy przeglad, natomniast male przeglady sa co 6 tys. Czyli generalnie co 6 tys sprawdzamy czy aby wszystko ok a co 12 tys wymieniamy oleje.

Natomiast same SW roznia sie detalami no i oczywiscie pojemnoscia silnika, bo masa tez nie wiele.

• 5 lat później...
Opublikowano

SW 600 > mniejsza komora bagażnika, większa pojemność silnika czyli więcej mocy

• Sympatycy
Opublikowano

Aleś kotleta odgrzał :msn-wink:

• Klubowicze
Opublikowano

Ale zawsze coś nowego w temacie ;-)

• 2 tygodnie później...
  • Sympatycy
Opublikowano

To i ja coś dorzucę, sw400 mają czarne felgi, dlatego już na pierwszy rzut oka łatwo je odróżnić :)

pzdr

Opublikowano

400 ma czarny matowy kokpit, 600 lakierowany w kolorze nadwozia. :) :) :)

Opublikowano

Julo, to się zmieniło. 600cc od pewnego czasu, też już ma czarny, skóropodobny kokpit. Natomiast, podstawową różnicą, jest skala prędkościomierza. Bardzo często zauważalną różnicą bywa cena pojazdu. Najczęściej u dilerów 600cc jest droższe od 400cc, wiadomo, jest cięższy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i 600 ma 2 cylindry a 400 jeden

Opublikowano

kolego ravw

Tak sie składa że SW400 ma dwa garki

Pozdrawiam

Opublikowano

No i 600 ma 2 cylindry a 400 jeden

Ha ha sorki, ale poplakalem sie ze śmiechu.

Opublikowano

A ja się zaniepokoiłem. Wkręciłem dwie świece w jeden garnek :Jumpy:

• Klubowicze
Opublikowano

Dajcie mi chwilkę... Właśnie przymierzam się do "testu" porównawczego (jeśli chodzi oczywiście o SW-T400/600, a nie Silver Wing), do którego namawiał mnie jeszcze chyba w styczniu kmodzele. Oba (jeszcze) stoją w garażu. Ale wstępnie jeśli miałbym w jednym zdaniu podsumować, to "takie same zewnętrznie, z niewielkimi różnicami w szczegółach estetycznych oraz trochę różniące się mocą i brzmieniem silnika".

• Sympatycy
Opublikowano

A ja się zaniepokoiłem. Wkręciłem dwie świece w jeden garnek :D

To nie jest niewykonalne. Wkręcić dwie świece w jeden garnek da się

w przypadku nowego Master-a (np Satelis 500). :(

Natomiast w przypadku omawianych modeli Hondy wkręca się po jednej

świecy do każdego z 2 garnków. Tak więc ilość garnków nie różni obu

modeli...

pzdr

• Klubowicze
Opublikowano

W ogóle,to masz wiecej... :-) bo nie doliczyles zeptera ;-)

Opublikowano

Dajcie mi chwilkę... Właśnie przymierzam się do "testu" porównawczego (jeśli chodzi oczywiście o SW-T400/600, a nie Silver Wing).

Dajemy Ci jeszcze chwilkę :Jumpy:

Interesuje mnie porównanie ponieważ następna będzie u mnie prawdopodobnie sw-t.

Głupio mi teraz bo mój Satelis jakiś taki nie dokończony... świece dwie a cylinder jeden... :D

• Klubowicze
Opublikowano

No i napisałem :)http://www.forum.burgmania.net/topic/18281-honda-sw-t400-vs-sw-t600/#entry310554

A teraz kilka uwag to Waszych postów:

SW 600 > mniejsza komora bagażnika, większa pojemność silnika czyli więcej mocy

Komory bagażnika są takie same :) Pojemność silnika tym razem powiększono przez rozwiercenie cylindrów i zwiększenie skoku tłoka. Bagażnik zostawiono w spokoju :Jumpy:

To i ja coś dorzucę, sw400 mają czarne felgi, dlatego już na pierwszy rzut oka łatwo je odróżnić :msn-cry:

pzdr

Tak tak, a 600-ka ma dla odróżnienia czarne felgi :msn-cry: Żeby się odróżniały :D

400 ma czarny matowy kokpit, 600 lakierowany w kolorze nadwozia. :) :) :)

Bravo! :)

Julo, to się zmieniło. 600cc od pewnego czasu, też już ma czarny, skóropodobny kokpit. Natomiast, podstawową różnicą, jest skala prędkościomierza. Bardzo często zauważalną różnicą bywa cena pojazdu. Najczęściej u dilerów 600cc jest droższe od 400cc, wiadomo, jest cięższy.

Ze skalą prędkościomierza, to przesadziłeś, Flyman :blush: Ale to prawda - 600-ka cięższa, a zatem droższa (koszty transportu itd.) :)

kolego ravw

Tak sie składa że SW400 ma dwa garki

Pozdrawiam

Bravo! W nagrodę dostaje Pan talon na trzeci garnek i durszlag ;)

Howg! :)

• Klubowicze
Opublikowano

ArtCho jeśli chodzi o SW-T 400/600 to masz w pełni rację natomiast w przypadku Silver Winga 600/400 to już niekoniecznie. SW 400 ma licznik wyskalowany do 180 km/h, natomiast SW 600 do 200 km/h.

cała buda i plastiki są identyczne po 2007 roku produkcji (to znaczy schowki i przednia półka są nielakierowane). Wcześniejsze modele 600 były lakierowane w kolorze nadwozia. Zawieszenie, napęd to tylko niewielkie różnice. 600 najczęściej występuje ze srebrnymi felgami. Nowsze modele 600 mają również czarne felgi.

Z tym rozwiercaniem cylindrów to nieco pojechałeś bo 600 była wcześniej produkowana niż 400 więc to coś nie tak. Generalnie silnik i osprzęt w obu modelach bardzo podobny i na pierwszy rzut oka nie do rozróżnienia. To tyle celem sprostowania.

Opublikowano

Ze skalą prędkościomierza, to przesadziłeś, Flyman :D Ale to prawda - 600-ka cięższa, a zatem droższa (koszty transportu itd.) :Jumpy:

ArtCho jeśli chodzi o SW-T 400/600 to masz w pełni rację natomiast w przypadku Silver Winga 600/400 to już niekoniecznie. SW 400 ma licznik wyskalowany do 180 km/h, natomiast SW 600 do 200 km/h.

No i co ArtCho? Jak nie umiesz to nie podpowiadaj. I w ogóle to się nie kłóć ze starszymi.

Opublikowano

Normalnie zaraz Wam zamkną temat .

Roni przybywaj .

• Klubowicze
Opublikowano

cała buda i plastiki są identyczne po 2007 roku produkcji (to znaczy schowki i przednia półka są nielakierowane). Wcześniejsze modele 600 były lakierowane w kolorze nadwozia. Zawieszenie, napęd to tylko niewielkie różnice. 600 najczęściej występuje ze srebrnymi felgami. Nowsze modele 600 mają również czarne felgi.

Z tym rozwiercaniem cylindrów to nieco pojechałeś bo 600 była wcześniej produkowana niż 400 więc to coś nie tak. Generalnie silnik i osprzęt w obu modelach bardzo podobny i na pierwszy rzut oka nie do rozróżnienia. To tyle celem sprostowania.

No właśnie, mam na myśli SW-T :)

No i co ArtCho? Jak nie umiesz to nie podpowiadaj. I w ogóle to się nie kłóć ze starszymi.

A chcesz się bić? No dawaj! Po lekcjach za barakiem! ;)

-------------------------------

A tak serio, to pytanie jest sformułowane wieloznacznie, bo SW, może być SW-T, albo Silver Wing. Ja piszę o SW-T, bo to mam i wiem (no może rzeczywiście z rozwierceniem trochę przegiąłem ;) ).

Flyman, ale na prawdę SW-T600 ma czarne felgi, a SW-T400 ma czarne. Żeby się odróżnić! ;) Jak ten wróbelek, który ma lewe skrzydełko bardziej niż prawe.

Opublikowano

Nieważne, żaden model z ww. nie ma termometru temperatury otoczenia. To dyksw... dysw... w każdym razie to niedobrze, temperaturę otoczenia muszę poznawać po czasie wyłączenia "ssania" i spalaniu... :)

Pzdr.

M.