Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Nstępna populistyczna (?) głupota

Czy jeste? za ustawowym wymogiem jeżdżenia w kamizelce odblaskowej ?  

85 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

A tak poważnie, obowi?zku jazdy "na ?wiatłach" nie uważam za aż tak kontrowersyjny pomysł. Pisałem już, ale chyba się nie wczytałe?, kamizelki, pasy w katamaranach etc. to tylko moje bezpieczeństwo, ?wiatła to co? co zwiększa bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu (kontrowersyjne - wiem  :D )

Tego się po Tobie nie spodziewałem. Przecież to też nakaz. |wiatła cacy a kamizelki be? Zostały przeprowadzone badania, że nakaz jazdy na wł?czonych ?wiatłach mijania nie wpłyn?ł na poprawę bezpieczeństwa i zmniejszenia ilo?ci wypadków. Oczywi?cie mowa o 4oo.

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• szorstki

18

• orzech

11

• pablos

8

• Worlan

5

Top użytkownicy w tym temacie

• Sympatycy
Opublikowano

Worlan, "wprowadzenie nakazu jeżdżenia z wł?czonymi ?wiatłami nie spowodowało

zmniejszenia ilo?ci wypadków", chętnie pogadam o badaniach udowadniaj?cych tę

"tezę". A brak wzrostu ilo?ci wypadków to nie spadek ?

W starciu katamaran - motocyklista, zazwyczaj ofiar? jest ten drugi. I je?li jest widoczny (kamizelka) to jest to jego bezpieczeństwo.

W starciu katamaran - katamaran, ofiary zazwyczaj s? po obu stronach, więc polepszenie "widoczno?ci pojazdów, zazwyczaj skutkuje dla obu stron.

Grzesiek, czepiłem się tego tematu (kamizelki) nie dlatego, że jestem zwolennikiem anarchii i totalnej wolno?ci, tylko dlatego, że uważam, że sprawy

poprawiaj?ce moje bezpieczeństwo jazdy 2oo (TYLKO moje) powinny zależeć

od mojej mózgownicy. Dodam jeszcze, że ta kwestia dodatkowo ?mierdzi mi

"wałkiem" jak już wcze?niej pisałem, a nie żadn? "TROSKˇ" rz?dz?cych, o

nasze bezpieczeństwo. A o tej trosce tak się tu rozpisujemy bez sensu...

pzdr

Opublikowano

Szorstki a zapinasz pasy .... ??? tu też chodzi tylko o Twoje bezpieczeństwo ... a ten nakaz też został narzucony odgórnie ... zapewne tak zapinasz w obawie przed mandatem .... a przecież to jawne łamanie konstytucyjnego prawa do wolno?ci osobistej.

Na każdym przepisie i nakazie kto? zarabia podajcie choc jeden przykład,że tak nie jest .... jak nie zarobi prywatna osoba to jaka? instytucja.... a co za tym idzie także i Skarb Państwa.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Szorstki a zapinasz pasy .... ??? tu też chodzi tylko o Twoje bezpieczeństwo ... a ten nakaz też został narzucony odgórnie ... zapewne tak zapinasz w obawie przed mandatem .... a przecież to jawne łamanie konstytucyjnego prawa do wolno?ci osobistej.

Na każdym przepisie i nakazie kto? zarabia podajcie choc jeden przykład,że tak nie jest .... jak nie zarobi prywatna osoba to jaka? instytucja.... a co za tym idzie także i Skarb Państwa.

Pozdrawiam.

Pablos... znowu ZONK!!!!! :D

Ja pasów nie zapinam i przepisów nie łamię... Kombinuj dalej chłopaku...

Czytałe? już o miesi?czkowaniu??? :D

• Sympatycy
Opublikowano

Pablos, a czytałe? moje poprzednie posty ?????????

Pisałem tam cosik o "obowi?zku" m.in zapinania pasów, jeżdżenia w kasku,

i dla ułatwienia percepcji -> kamizelkach odblaskowych. :D

Może dać Ci linki do moich postów ? ;)

Albo łopatologicznie:

Je?li sprawa dotyczy tylko i wył?cznie mojego bezpieczeństwa -> moja sprawa

Je?li sprawa dotyczy także bezpieczeństwa osób drugich/trzecich -> niech będzie ustawa.

Proste ? Taki jest mój pogl?d w tej kwestii. Nie umiem tego pro?ciej pokazać :D

łomatko ;)

pzdr

Opublikowano

DOTYCZY: jazda na ?wiatłach, czy jeste?cie za ??

A ja jestem całkowicie przeciwny ... Co to Polacy to debile że jak zwykle trzeba za nich decydować kiedy wł?czać ?wiatła ????

- po drugie teraz motocykli?ci nie będ? się niczym wyróżniali z tłumu pojebów którzy i tak nie potrafi? jeĽdzić ... a ?wiatła i tak w niczym im nie pomog?....

- po trzecie zwiększamy przez to emisję spalin..... co o Rospudę walczymy a o atmosferę już nie???

- zwiększy to korupcję w policji ... będ? czychać za każdym zakrętem ....

jest tego więcej aż nie chce mi się wyliczać ....

Wkurza mnie to że zmieniamy przepisy ... robimy kroki w kierunku bezpieczeństwa tylko od tak zwanej ...hmm od tyłu.

Szkolić nauczać a nie nakazywać i tylko karać !!!! cała pochrzaniona Polska.

Pozdrawiam.

A TUTAJ znajdziecie temat dotycz?cy wł?czonych ?wiateł mijania...

Wynik tamtej sondy zgoła odmienny od wyniku tej sondy...

Pablos - czy teraz już rozumiesz????

Opublikowano
Sławek, do absurdu można wszystko doprowadzić

O jakim absurdzie piszesz ? Bo je?li masz na my?li moj? selekcję naturaln? to to nie jest absurd tylko chłodna kalkulacja - będę miał większ? emeryturę je?li Ci bardziej lekkomy?lni swojej nie dożyj?.

Zacytuj jakie? konkrety Palikota w budowaniu przyjaznego państwa, jakie? inicjatywy legislacyjne przełożone na konkretne ustawy...

Napisałem przecież, że liczę co najwyżej na wspominkę w zbiorczym zestawieniu bubli :D Będ? musieli chyba takie zrobić, co ?

Co do Palikota - to nie sztuka zrealizować obietnice wyborcze i stać się niepotrzebnym w polityce. Sztuka polega na tym, żeby umiejętnie nakręcać publikę, tak, żeby apogeum nadziei i oczekiwań wypadło tuż przed następnymi wyborami. Obietnice wtedy musz? być już prawie zrealizowane. Ale "prawie" robi wielk? różnicę - żeby otrzymać upragnion? nagrodę, wyborca musi jeszcze tylko jeszcze raz ODPOWIEDNIO zagłosować. SLD jechało w ten sposób przez kilka kadencji i gdyby nie afera Rywina pewnie jechaliby tak do dzisiaj.

Wracaj?c do ?wiateł mijania w dzień to zdecydowanie pogorszyły widzialno?ć motocykli na drogach. Kiedy? było ich widać z daleka, bo jechali na ?wiatłach, teraz zauważyłem, że najpierw ich słyszę a dopiero potem zauważam. Niestety, skuterów praktycznie nie słychać :D

Największy wałek to i tak ga?nice - zgasić tym się nic nie da a kasa do producenta płynie strumieniami. Reszta wałków przynajmniej jakie? strzępy pożytku przynosi.

• Sympatycy
Opublikowano
Zacytuj jakie? konkrety Palikota w budowaniu przyjaznego państwa, jakie? inicjatywy legislacyjne przełożone na konkretne ustawy...

Napisałem przecież, że liczę co najwyżej na wspominkę w zbiorczym zestawieniu bubli :D Będ? musieli chyba takie zrobić, co ?

To mam nadzieję ironia,

Nie znasz zestawień bubli w stylu JKM albo RAZ albo RYBA

etc. ? To ma sens.

A tego palanta podejrzewać o sensown? pracę na rzecz przyjaznego państwa ?

Chyba tylko żoł?dkowa... :D

Ga?nice, to wg. mnie taki sam "wałek" jak pomysł kamizelek, jak i np kasków

dla rowerzystów.. zreszt? już mam do?ć pie...nia o różnicy między dbaniem o własne bezpieczeństwo i urzędowym dbaniem o moje.

pzdr

Opublikowano

Pablos, a czytałe? moje poprzednie posty ?????????

Pisałem tam cosik o "obowi?zku" m.in zapinania pasów, jeżdżenia w kasku,

i dla ułatwienia percepcji -> kamizelkach odblaskowych. :D

Może dać Ci linki do moich postów ? ;)

Albo łopatologicznie:

Je?li sprawa dotyczy tylko i wył?cznie mojego bezpiczeństwa -> moja sprawa

Je?li sprawa dotyczy także bezpiczeństwa osób drugich/trzecich -> niech będzie ustawa.

Proste ? Taki jest mój pogl?d w tej kwestii. Nie umiem tego pro?ciej pokazać :D

łomatko ;)

pzdr

Wiem co napisałe? pytanie brzmi czy zapinasz ??? a jeżeli tak to zapewne tylko z uwagi na mandaty .... bo przecież to ograniczanie wolno?ci.

Łopatologicznie ujmuj?c :

- czemu z tym durnym przepisem nie walczysz ??? poprzez anarchię i bunt - czy może pogodziłe? się z tym przepisem i uznałe?,że to w trosce o Twoje bezpieczeństwo i tylko Twoje - co jest Ok !!!:o

Dragon cytat z tego wła?nie w?tku:

Każdego roku na polskich drogach ginie ponad 5 tysięcy osób - to ogromny problem społeczny. Statystyki za 2005 r. mówi?, że prawie 58% wypadków drogowych ma miejsce w okresie od marca do wrze?nia, czyli w czasie dobrej widoczno?ci, kiedy nie ma obowi?zku jazdy na ?wiatłach w ci?gu dnia. W ubiegłym roku od marca do wrze?nia w dzień wydarzyło się ponad 18 700 wypadków z udziałem co najmniej dwóch pojazdów, w których zginęło ponad 1 500 osób[1].

Według szacunków ekspertów z ITS, rozszerzenie w Polsce obowi?zku używania ?wiateł w dzień także na miesi?ce od marca do wrze?nia powinno zmniejszyć liczbę zabitych w wypadkach z udziałem co najmniej dwóch pojazdów o 20%. To pozwoliłoby uratować 303 osoby!.

Przeczytaj nagłówek

"Policja: statystyka wypadków na polskich drogach w 2007 roku

Policja opublikowała raport dotycz?cy bezpieczeństwa w ruchu drogowym na polskich drogach w minionym roku. Statystyka jest przygnębiaj?ca, bowiem ilo?ć wypadków w stosunku do 2006 roku wzrosła.

opublikowano 17. 01. 2008 "

a tutaj pełny tekst Statystyki policyjne

A pod tym linkiem znajdziesz więcej info o negatywnych skutch tego debilnego nakazu "jazdy przez cały rok na ?wiatłach" wprowadzonego przez poprzednich m?drych ustawodawców a przyklepane przez .... echhh 'Skutki i zyski z wprowadzenia głupiego nakazu jazdy cały rok na ?wiatłach"

PS. W w/w artykule powiedziane jest także kto się nagle z tego obowi?zku wycofał ... a to bardziej rozwinięte kraje.

No comment Panowie każdy walczy z Tym co nie pojego my?li albo godzi w jego interesy .... a brak długofalowego my?lenia doprowadzi Nas donik?d.

Opublikowano

- czemu z tym durnym przepisem nie walczysz ??? poprzez anarchię i bunt - czy może pogodziłe? się z tym przepisem i uznałe?,że to w trosce o Twoje bezpieczeństwo i tylko Twoje 

Zdecydowana większo?ć samochodów jest wyposażona w co? takiego co się nazywa "air bag". Niestety, aby mógł on prawidłowo zadziałać i nam pomóc, pasy MUSZˇ być zapięte... W innym przypadku taka poduszka zamiast pomóc szkodzi... Nie wiedziałe? o tym???

Policja opublikowała raport dotycz?cy bezpieczeństwa w ruchu drogowym na polskich drogach w minionym roku. Statystyka jest przygnębiaj?ca, bowiem ilo?ć wypadków w stosunku do 2006 roku wzrosła.

A czy podaj? może ilo?ć pojazdów jaka była w 2006 roku a jaka była w 2007 roku na naszych drogach????

W 2006 roku mogłem zaparkować Sharana nawet wtedy gdy przyjechałem do domu póĽno.... w 2007 roku postanowiłem kupić Smarta i nie przyjeżdżać do domu Sharanem bo nie mam go gdzie zaparkować... A Smart wejdzie "wszędzie"...

Znakiem tego, że chyba samochodów mamy więcej... Prawda???

...a brak długofalowego my?lenia doprowadzi Nas donik?d

Jestem BARDZO ciekawy Twojego długofalowego my?lenia... możesz parę słów więcej...???

• Sympatycy
Opublikowano
Wiem co napisałe? pytanie brzmi czy zapinasz ??? a jeżeli tak to zapewne tylko z uwagi na mandaty .... bo przecież to ograniczanie wolno?ci.

- czemu z tym durnym przepisem nie walczysz ??? poprzez anarchię i bunt - czy może pogodziłe? się z tym przepisem i uznałe?,że to w trosce o Twoje bezpieczeństwo i tylko Twoje  :D

Pawle,

raz zapinam, raz nie zapinam, w zależno?ci od sytuacji. Zazwyczaj zapinam.

A czemu nie walczę ???

Bo, no cóż, to już jest prawo. Nie podoba mi się ono, ale obowi?zuje jak

pasy, ga?nice, kaski etc.

Tekst:

"nie dlatego, że jestem zwolennikiem anarchii i totalnej wolno?ci, tylko dlatego, że ..."

zrozumiałe?, że jestem zwolennikiem anarchii etc... -> bł?d ! nie jestem :D

W przeciwieństwie do "kamizelek", które s? na razie jedynie debilnym

pomysłem i jest szansa aby go wy?miać tak mocno, aby nie stał się

obowi?zuj?cym prawem.

Trochę dziwna wydaje mi się ta "kłótnia" ;)

Przeanalizuj DYSKUSJĘ pomiędzy nami.

pzdr

• Sympatycy
Opublikowano

Dragonie widziałem Twoje strobo i wiem, że w kamizelce z nimi nie wygram. Strobo zwraca na siebie uwagę, błyska itd. Zawodowo zajmuje się tematyk? oznakowywania pojazdów (nie chodzi mi tutaj o wybijanie numerków na szybach) i wiem, że im więcej tego typu "osprzętu" tym lepiej.

Dyskusja dyskusj? tylko szkoda, że wci?gacie tutaj argumenty nabijania kieszeni firmom i instytucjom, przecież to wierutna bzdura. Homologacje na kamizelki, ga?nice i inne tego typu osprzęty może wyrobić sobie każda firma czy to z Polski czy z Chin.

Moim zdaniem dyskusja zeszła nie na poziom naszego bezpieczeństwa tylko na to, że "władza" nam co? nakazuje. Zawsze nas to bolało i nic chyba już tego nie zmieni.

Nie wiem czy wł?czanie ?wiateł co? dało, s? kraje gdzie jest to stosowane, s? kraje gdzie się tego nie stosuje - trzeba porównać.

Ja w kamizelce czuję się bezpieczniej więc je?li kto? mnie będzie dodatkowo motywował do jej noszenia automatycznie jestem na TAK.

Jeszcze co do strobo: moim zdaniem powinno to pozostać tylko dla samochodów uprzywilejowanych i specjalistycznych. Ich użytkownicy pracuj? w najtrudniejszych warunkach na drodze i powinni się zdecydowanie wyróżniać.

Opublikowano

Ja w kamizelce czuję się bezpieczniej...

:D

• Sympatycy
Opublikowano
argumenty nabijania kieszeni firmom i instytucjom, przecież to wierutna bzdura. Homologacje na kamizelki, ga?nice i inne tego typu osprzęty może wyrobić sobie każda firma czy to z Polski czy z Chin.

Wyrobić sobie homologacje, jak to ujmujesz Orzechu, a zmusić grupę do użytkowania okre?lonego w USTAWIE sprzętu to dwie podobne sprawy.

Powiedz mi czy taki naiwny jeste?, czy inne kwestie graj? tu role ?

Rozumesz co to ustawowy nakaz ? :o:(;)

;)

pzdr

BTW:

OOO! widzę już 12-cie osób którzy wol? aby za nich my?lał ustawodawca/poseł/urzędas...

Może dlatego, że słabym jestem przedstawicielem zwolenników

"własnomy?lenia". ;)

• Sympatycy
Opublikowano

@Dragon: a propos twojego Sharana, to cytuje poniżej statystykę wypadków z lat 85-07. Zakładam, ze 1985 było _trochę_ mniej samochodów:

2007 - 49.536

2006 - 46.876

2005 - 48.100

2004 - 51.069

2003 - 51.078

2002 - 53.559

2001 - 53.799

2000 - 57.331

1999 - 55.106

1998 - 61.588

1997 - 66.586

1996 - 57.911

1995 - 56.904

1994 - 53.647

1993 - 48.901

1992 - 50.990

1991 - 54.038

1990 - 50.432

1989 - 46.338

1988 - 37.538

1987 - 36.433

1986 - 43.150

1985 - 36.100

Założę się o 10 litrów benzyny, że w 2006 roku było więcej aut niż 2005, a mimo to wypadków było mniej.

Co do ?wiateł w dzień przez cały rok: ze statystyk wynika, że w 67,7% przypadków (!!!) podczas wypadku panowała dobra widoczno?ć (cytuje: "Dobre warunki atmosferyczne"). Co? mi się wydaje, że te ?wiatła jednak nie pomagaj?, skoro (zakładam) widać pojazdy. Wniosek: zwiększanie widoczno?ci jedno?ladów za pomoc? kamizelek niewiele da.

• Sympatycy
Opublikowano

Szorstki nie bardzo teraz zrozumiałem o co Ci chodzi. Je?li wejdzie przepis o kamizelkach, będ? one musiały być jako? okre?lone co do koloru, ilo?ci pasów odblaskowych na nie naniesionych, ich szeroko?ci itp. Kto? zawsze zarobi, wiadomo, ale możesz to być Ty czy Ja. My?lisz, że grupa, która chce wprowadzić kamizelki jako obowi?zek wie już kto będzie je ewentualnie produkował i dawał pod stołem z tego tytułu bo chyba tak to widzisz. Nie dopatrujmy się we wszystkim spiskowej teorii dziejów. Nie chcesz jeĽdzić w kamizelce to nie, protestuj, masz do tego prawo. Czy ja jestem naiwny? - może tak, nikt nie jest doskonały.

Opublikowano

Smoku - gdy patrzę na drogi którymi się najczę?ciej poruszam, gdy patrzę na parkingi i ich zapełnienie to byłem PEWNY, że przyrost samochodów w latach 2005 a 2007 jest na poziomie 50%.

"Dzisiaj" nie da się jeĽdzić... jazda to "walka"...

Co do ?wiateł w dzień przez cały rok: ze statystyk wynika, że w 67,7% przypadków (!!!) podczas wypadku panowała dobra widoczno?ć (cytuje: "Dobre warunki atmosferyczne").

Paradoksalnie, towarzystwa ubezpieczeniowe nie traktuj? okresu zimowego jako swoj? zmorę... wręcz przeciwnie... w zimie gdy dzień jest krótki a drogi s? ?liskie, występuj? drobne stłuczki i otarcia... w lecie gdy dzień jest długi, widoczno?ć i przyczepno?ć jest dużo lepsza niż w zimie wypadków jest więcej i s? one dużo cięższe... To tak przy okazji...

Opublikowano

- czemu z tym durnym przepisem nie walczysz ??? poprzez anarchię i bunt - czy może pogodziłe? się z tym przepisem i uznałe?,że to w trosce o Twoje bezpieczeństwo i tylko Twoje  ;)

Pawle,

raz zapinam, raz nie zapinam, w zależno?ci od sytuacji. Zazwyczaj zapinam.

A czemu nie walczę ???

Bo, no cóż, to już jest prawo. Nie podoba mi się ono, ale obowi?zuje jak

pasy, ga?nice, kaski etc.

Tekst:

"nie dlatego, że jestem zwolennikiem anarchii i totalnej wolno?ci, tylko dlatego, że ..."

zrozumiałe?, że jestem zwolennikiem anarchii etc... -> bł?d ! nie jestem ;)

W przeciwieństwie do "kamizelek", które s? na razie jedynie debilnym

pomysłem i jest szansa aby go wy?miać tak mocno, aby nie stał się

obowi?zuj?cym prawem.

Trochę dziwna wydaje mi się ta "kłótnia" ;)

Przeanalizuj DYSKUSJĘ pomiędzy nami.

pzdr

Szorstki to nie "kłótnia" ... lecz w moim przekonaniu ciekawa polemika ... na temat co będzie jak będzie !TAZ i czy kto? ma w tym interes.

Ja zakładam i będę zakładał z drobnymi wyj?tkami ... kiedy mam do pokonania np. dwie przecznice wtedy wzmagam tylko czujno?c.

Dziwi mnie tylko fakt, że wtedy miałe? odmienne zdanie co do słuszno?ci wprowadzania głupiego nakazu

szorstki napisano 8-04-2007, 22:17 

Jestem obiema ręcami ZA ! chociaż kłóci się to z moj?, dobrze pojmowan? "?wiadomo?ci? normalnego człowieka" (dla którego nie musi być nakazów, bo rozumie pewne kwestie naturalnie). Zawsze jeżdziłem

katamaranem na ?wiatłach, bo zależało mi, aby każdy lepiej widział że poruszam się po drodze i np. nie wykonał przez "niewidoczno?ć" jakiego? kretyńskiego manewru. Wiem, że nie zawsze to co? da, ale jak ma dać nawet 1% lepiej,

to warto wydać te "grosze", które będzie więcej kosztować eksploatacja

pojazdu. A dla tych co uważaj?, że to "strasznie podroży koszty, trza będzie żarówki wymieniać i spalanie wzro?nie" powiem tak: jak się nie ma "miedzi" to się na d..ie siedzi. To tyle...

pzdr

Dalej twierdzisz,że ?wiatła przez cały rok tylko pomagaj? .... .?????

Czy może próba wprowadzenia kamizelek zostanie po jakim? czasie skwitowana tak jak tu :

QUOTE (shrek @ 18-04-2007, 19:18 )

Nie rozumiem tych co s? przeciw  .

Dla mnie osobi?cie to głupota jazdy bez ?wiateł.

pozdrawiam  

OdpwiedĽ Dragona

Wiesz Shrek'u - co dla jednego jest głupot? dla drugiego będzie m?dro?ci?... Niemen ?piewał, że dziwny ten ?wiat...

:(

Szorstki wtedy jako? nie przeszkadzało Tobie, że kto? zarobi itp. .... "jak sie nie ma miedzi ...." :o a to tylko rok temu .

Dragon a pamiętasz chor?giewki ???? zmieniamy się i nasze pogl?dy :(

Bo tylko "?winia nie zmienia pogl?dów bo ich nie ma" bez podtekstu i komentarzy tak na usprawiedliwienie Szorstkiego.

• Sympatycy
Opublikowano

Pablos, ile razy jeszcze mam napisać, że dla mnie jest RÓŻNICA pomiędzy

"?wiatłami" a "kamizelkami" ??? Miałem nieco odmienne zdanie i je argumentowałem, tak jak czynię to teraz. Kto jak kto, ale Ty nie powinniene? wyrzucać innym, że zmieniaj? pogl?dy. Zwłaszcza, że ja ich nie zmieniłem. Wystarczy tylko czytać ze zrozumieniem.

Napiszę jeszcze raz wolno...;)

"... kamizelki, pasy w katamaranach etc. to tylko moje bezpieczeństwo, ?wiatła to co? co zwiększa bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu"

W ?wietle powyższego i moich argumentów w obu tematach, nadal twierdzisz że zmieniłem pogl?dy ???

Zamiast ?ledzić ew. moj? niekonsekwencję w podej?ciu do obu tematów, powiedz jakie Ty masz zdanie i je umotywuj. Bo póki co to widzę, że idziesz po

schodach, ale nie wiem czy w górę czy na dół !OKK ;):o

Orzech, a wiesz co to s? lobby?ci (po ludzku: reprezentanci grup nacisku;)) ? Nie ma co prawda u nas ustawy o lobbyngu, ale kto? kto ?ledzi w miarę uważnie to co dzieje się w naszym kraju, raczej

nie będzie tak naiwny aby nie widzieć wałków w postaci ustawionych przetargów, ustaw pisanych pod konkretne osoby i ?rodowiska, czy konkretnie np. corocznych prac nad list? leków refundowanych i zwi?zanej z tym aktywno?ci firm farmaceutycznych.

W tym przypadku, nie dopuszczasz takiej sytuacji, że kto? (producent) będzie np. wiedział wcze?niej jakie będ? warunki techniczne dla takiej kamizelki ? ;)

pzdr

• Sympatycy
Opublikowano
W tym przypadku, nie dopuszczasz takiej sytuacji, że kto? (producent) będzie np. wiedział wcze?niej jakie będ? warunki techniczne dla takiej kamizelki ?

Oczywi?cie, że dopuszczam tak? ewentualno?ć pytanie tylko czy najpierw padł pomysł ustawodawcy co do kamizelek a póĽniej podchwycił to jaki? producent czy odwrotnie.

Często ustawodawca prosi przedstawicieli różnych firm do pomocy przy tworzeniu specyfikacji, sam często w takich spotkaniach biorę udział i nie jest to nic złego. Podaje swoje argumenty jak powinien wygl?dać dany samochód, a potem to już wola Pana, który tworzy SIWZ co tam wsadzi. Ja natomiast przed przetargiem znam ogólny jego zarys i jestem w stanie się z grubsza przygotować.

Opublikowano

- co do ga?nic w samochodach to nie wiem czy wiecie, że jeden z posłów, którzy przeforsowali ten przepis miał i ma fabrykę ga?nic samochodowych ;)

- co do pasów bezpieczeństwa to popieram głosy o swobodnym decydowaniu każdego kierowcy (oho pachnie Korwinem) ale w razie wypadku za koszty leczenia płaci kierowca albo jego prywatny ubezpieczyciel ;) tak jak w USA wiele przepisów pozwala na decyzję, ale zaczynaj? się problemy potem, nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem, że w Niemczech podczas zgodnej z przepisami jazdy autostrada powyżej 130 km/g i wypadku, ubezpieczyciele odrzucaj? roszczenia ;)

- wolno?ć tak ale za cenę odpowiedzialno?ci za swoje czyny !OKK

- a nie leczenie za publiczne pieni?dze konsekwencji swojej prywatnej głupoty

- kamizelka albo wstawki odblaskowe w kurtce ratuj? życie, jeżeli kto? chce tego to zakłada, jeżeli chce się narażać wolno mu :(

- zobaczcie jakie s? rozwi?zania ubezpieczeniowe w przypadku jazdy samochodem terenowy podczas rajdów off road - normalne ubezpieczenie nie obejmuje szkód tam powstałych i słusznie bo by?my wszyscy płacili za szaleństwa innych :o

• Sympatycy
Opublikowano

"... kamizelki, pasy w katamaranach etc. to tylko moje bezpieczeństwo, ?wiatła to co? co zwiększa bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu"

A ja my?lałem ;) , że kamizelka i ?wiatła maj? zapewnić lepsz? widzialno?ć uczestnika w ruchu drogowym. ;)

Natomiast pasy, poduszki i.t.p. maj? zminimalizować obrażenia jeżeli dojdzie do kolizji, wypadku drogowego...!OKK

Opublikowano
Czy może próba wprowadzenia kamizelek zostanie po jakim? czasie skwitowana tak jak tu :
QUOTE (shrek @ 18-04-2007, 19:18 )

Nie rozumiem tych co s? przeciw  .

Dla mnie osobi?cie to głupota jazdy bez ?wiateł.

pozdrawiam  

OdpwiedĽ Dragona

Wiesz Shrek'u - co dla jednego jest głupot? dla drugiego będzie m?dro?ci?... Niemen ?piewał, że dziwny ten ?wiat...

!OKK

Szorstki wtedy jako? nie przeszkadzało Tobie, że kto? zarobi itp. .... "jak sie nie ma miedzi ...." ;) a to tylko rok temu .

Dragon a pamiętasz chor?giewki ???? zmieniamy się i nasze pogl?dy ;)

Bo tylko "?winia nie zmienia pogl?dów bo ich nie ma" bez podtekstu i komentarzy tak na usprawiedliwienie Szorstkiego.

Pablos.

Z trudem mi przychodzi opanowanie się i nie napisanie Tobie kilku epitetów i porównań... Widzę, że zasadniczy Twój problem to ZROZUMIENIE CZYTANEGO TEKSTU...

Zobacz na moj? wypowiedĽ w temacie ?wiateł:

Ja i tak na ?wiatłach jeżdżę cały rok. Nie może to w niczym zaszkodzić a pozytywów widzę wiele...

TUTAJ masz link...

Czy mam Ci to jako? przetłumaczyć??? - tak aby? zrozumiał to co tu przytoczyłem. Jak to się ma do tego co Ty zacytowałe? i do zmian pogl?dów...?

Widzę, że bardzo Cię boli chor?giewka ale jak inaczej Ciebie nazwać skoro w kilku postach sam przeczysz sobie... Nie widzę natomiast żadnego zaprzeczenia z mojej strony. Dla pewno?ci postaram się wytłumaczyć to specjalnie Tobie tak aby? zrozumiał... Czytaj uważnie i powoli... najlepiej 3 razy... UWAGA - teraz:

To, że jestem za jeżdżeniem na ?wiatłach przez cały rok nijak się ma do obowi?zkowego jeżdżenia w kamizelkach gdzie jestem przeciwny...

pablos napisano 27-03-2008, 1:27 

Bo tylko "?winia nie zmienia pogl?dów bo ich nie ma"

To bardzo nieudolna próba poprawienia/zmiany swojego "imidżu"... nieudolna i bardzo płytka... Nie wiem (i nie chcę wiedzieć) w jakim ?rodowisku przebywasz ale...

Widzisz, chciałe? się odgryĽć za wszelk? cenę... LIPA Pablosie... LIPA!!!! Nie wyszło...!!!Musisz więcej uwagi po?więcać na zrozumienie czytanego tekstu...

Zobacz na kolejn? prawidłowo?ć - tam gdzie większo?ć jest ZA Ty jeste? na NIE... tam gdzie większo?ć jest na NIE Ty jeste? na TAK...

Miej swoje zdanie... ale b?dĽ konsekwentny... a jak nie jeste? pewny to nie zabieraj głosu tylko najpierw pomy?l, poczytaj zastanów się. Potem podejmij decyzję i pisz... pisz do woli... siedz?c w zółtej kamizelce... ;)

• Sympatycy
Opublikowano
A ja my?lałem  , że...

No i dobrze my?lałe? Grzesiek. A sarkazm kap, kap, kap...

|wiatła -> widzę (innych) i jestem widziany

Kamizelka -> jestem widziany

widzisz tę drobn? różnicę ? !OKK

pzdr

Opublikowano

A ja my?lałem ;) , że kamizelka i ?wiatła maj? zapewnić lepsz? widzialno?ć uczestnika w ruchu drogowym. ;)

Natomiast pasy, poduszki i.t.p. maj? zminimalizować obrażenia jeżeli dojdzie do kolizji, wypadku drogowego...!OKK

Grzesiu.

Przeanalizujmy w takim razie tak? sytuację:

Mamy motocykl AN 650 (z kufrem), kierowcę postury Artixa (przepraszam Artur ale sam sobie jeste? winny ;) ).

Siada sobie taki "zawodnik" na takiego AeNa, ma na sobie żółt? kamizelkę...

Co będzie widział kieruj?cy samochodem we wstecznym lusterku: motocykl, kask motocyklisty, ręce, trochę ramion. Reszta jest niewidoczna ze względu na konstrukcję motocykla.

Co będzie widział kierowca jad?cy za takim AeNem:

motocykl z kufrem, kask motocyklisty, trochę r?k i trochę nóg...

Gdzie ta kamizelka??? Schowała się...

Wiem, że możesz to odwrócić i posadzić na tym samym AeNie takiego "zawodnika" jak ja... ale to będzie lipa bo nie ma takich kamizelek... :o

Skutery to nie s? "zwykłe" motocykle na których cała sylwetka motocyklisty jest widoczna jak na dłoni... Chociaż bior?c pod uwagę pozycję ?cigantów na ?cigaczach s?dzę, że tam kamizelka była by też nie do zauważenia...