Gość Babilon Opublikowano 5 Marca 2008 Opublikowano 5 Marca 2008 Hej Do tej pory jeĽdziłem piećdziesi?tkami a chciałbym przesi??ć sięna jakiegos fajnego maxa. Na pocz?tek nie chce przesadzać wiec pewnie najlepszym wyborem będzie co? między 125 -250cc, powinien to być też skuter niezawodny(oczywi?cie !YES ), w miarę wygodny i zrywny, nie zależy mi natomiast na prędko?ci maksymalnej. Nie powinien być też bardzo duży ponieważ raczej przemieszczam się w zakorkowanym mie?cie a tylko sporadycznie wyprawiam sie w dalsze trasy. Mój typ to GILERA NEXUS (ale to raczej w ramach since fiction !scooter ) a tak na poważnie to rozważam aprilie atlantic (fantastyczna smukła sylwetka, całkiem niezłe osi?gi i niezbyt wielkie gabaryty, aha i my?lę tu o atlancie po liftingu ) Całkiem fajnym maxem jest tez SYM GTS (przede wszystkim dobre do?wiadczenia z mark?, mam 50cc SYM'a, kolega jezdzi na SYM'ie JOY RIDE 200cc niezawodna jednostka napędowa, oszczędny, ?wietne wykonanie no i rozs?dna cena, niestety to jednak egzotyczny sprzęt na polskich drogach a z czę?ciami w takim przypadku może być raczej słabo). Co więcej niestety nie dysponuję raczej gór? szmalu więc musi to być raczej skuter używany. Napiszcie co my?licie o moich typach i ew. co mogli by?cie mi doradzić Pozdrawiam
MISIEK Opublikowano 5 Marca 2008 Opublikowano 5 Marca 2008 ...temat -rzeka ?! Trudno co? konkretnego doradzić. Każdy ma swój typ i dlatego jest taka róznorodno?ć skuterków... !scooter Ja jednak poradziłbym kupno nowego. Jak używany, to warto zabrać ze sob? "specjalistę" No wła?nie ...przy używanym trzeba być bardzo czujnym, mieć duże do?wiadczenie i wiedzę aby się nie "naci?ć". Co do nowych znajd? się "markowe" skuterki "na kieszeń" :Kymco, SYM, Daelim... Oczywi?cie jest jeszcze cała masa chińskich tanich maxi na rynku, ale hmm, ...jako? nie ufam im... A czym sie kierować: hmm, musi się podobać, musi spełnić warunki jakie oczekuje przyszły wła?ciciel (wygoda, pakowno?ć, odpowiednia moc itp) hmm i przede wszystkim trzeba najpierw poczytać testy.
gumis Opublikowano 6 Marca 2008 Opublikowano 6 Marca 2008 ja przesiadłem się z dnia na dzień z 50-tki na 400tke i sam się potem sobie dziwiłem, że ta przesiadka przeszła "bezbole?nie". !YES jednak jak piszesz chcesz co? w pojemno?ciach do 250-ciu to może Majesty 250?? do?ć niezawodny sprzęt i przedewszystkim dostęp do czę?ci całkiem dobry. popytaj ludzi na forum o ten model to ci o nim opowidz?. powodzenia w zakupie wy?nionego maxi !scooter
Sympatycy Kisiel Opublikowano 6 Marca 2008 Sympatycy Opublikowano 6 Marca 2008 Wielu z nas startowało od Majesty 250 i uważam że jest to bardzo dobry wybór. Stosunek jako?ć/cena, wzorowa wręcz bezawaryjno?ć, rewelacyjne przyspieszenie i wystarczaj?ca prędko?ć przelotowa. Przystępne ceny. Osobi?cie sugeruję YP250A (po liftingu) z roczników 2000-2004 koniecznie Made in Japan. Jak chcesz się pobawić to masz sztukę po lekkiej stłuczce od Areckego NADU|
-=Dee Jay=- Opublikowano 6 Marca 2008 Opublikowano 6 Marca 2008 bierz NEXUSA !!!!!! nie patrz po opiniach innych ... kup to co się TOBIE podoba ...
tomekmajesty Opublikowano 6 Marca 2008 Opublikowano 6 Marca 2008 wybór zależy także od... Twojej wagi i wzrostu wbrew pozorom to przy motocyklach a przede wszystkim skuterach bardzo ważne, bo po pierwsze duży go?ć wygl?da na małym sprzęcie jak na ... kozie a poza tym cierpi wygoda więc ze 125 najwięcej miejsca zapewnia Yamaha Majesty 125, więcej wg mnie nawet od większej siostry - 250 z kolei Gilera Nexus - piękna, ale dla bliĽniaków normalnego wzrostu facet ma mało miejsca poza tym pytanie czy chcesz mieć skuter o walorach sportowych czy kanapowca? a pytanie o serwis !YES i tak s? problemy, wystarczy poczytać to forum, więc ważne czy w Twojej okolicy jest jaki? normalny dealer, a póĽniej o czę?ci a co do cen - popatrz na Kymco, ma tanie czę?ci i duż? niezawodno?ć !scooter a niektóre japończyki albo s? robione w innych krajach albo znane s? z problemami - patrz forum !tut no i jeszcze jedno - każda pliszka swój ogon chwali !YES ja chwalę osobi?cie Majesty 125 bo j? miałem i byłem zadowolony, poza słabymi osi?gami i małymi kółkami (12) jest super chwalę także Kymco Excitinga 500, bo go mam i jest super, poza twardym siedzeniem, które przerobiłem i jest OK !tut ze sprzętem jak z kobiet? - trzeba na niego si??ć i się przejechać wtedy wiemy czy rozmiar i inne wła?ciwo?ci sa dla Ciebie pozdrawiam i życzę udanych zakupów
Sympatycy smok.wawelski Opublikowano 6 Marca 2008 Sympatycy Opublikowano 6 Marca 2008 NIE bierz tego co ci sie podoba! Wiem, to stwierdzenie wydaje się absurdalne ale skuter to nie samochod. Tutaj dopasowanie do wymiarów ma wg mnie kluczowe znaczenie, a nie wyglad. Przerobilem to dobrze w C1 - duzo czasu zajelo mi stwierdzenie, czemu nie jezdzi mi sie nim rewelacyjnie (pomimo ze uwielbiam jego wyglad) - mam za dlugie rece i nogi i generalnie jestem na C1 troche za wysoki. Dlatego nie znalazlem wspolnego jezyka z Artixem, ktory chwali sobie C1 nad wyraz. Kup co?, co jest dla ciebie jak ubranie szyte na miare, jak wygodne buty. Wsiadz i sie przejedz. W zeszlym roku chcialem kupic X-Maxa 250 (bardzo mi sie podoba). Po 2 minutowej jezdzie na Lufcikowym sprzęcie wiedzialem ze to nie to - kolanami obijalem kolumne kierownicy. Kupilem pozniej Majesty 250. Jest wieksza, ale wiem, ze to tez nie to... w tym roku zmienie na cos wiekszego. Tu juz wybor jest mniejszy wiec teoretycznie prostszy, ale na pewno nie kupie niczego, czym bym sie nie mogl przejechac (nawet po parkingu). Kwestia pojemnosci jest - jak teraz sadze - bardziej drugorzedna. Jesli jestes rozsadnym czlowiekiem, to kupuj wiekszy - najwyzej na poczatku nie bedziesz szalal. Mysle, ze wazniejsza jest masa pojazdu (oczywiscie te mocniejsze s? ciezsze). Sadze tez, że przesiadka z 50 na 125 nie ma sensu, 250 jest w porzadku, ale 400-500 tez bedzie dobre. Nie przesiadlbym sie z 50 na sportow? R1, ale na Majesty 400 (przy odrobinie rozsadku) nie jest to kosmosem.
dr.big Opublikowano 6 Marca 2008 Opublikowano 6 Marca 2008 Gilera Nexus fajnie ... wyglada !YES . KLIK i KLIK Od siebie doradzilbym Majesty YP250 po liftingu, fajnie sie tym jezdzi w miescie i na trasie, bezawaryjny, wygodny i mozna sporo bambetli zapakowac... Dodatkowo ogolnie znana i (wielokrotnie) sprawdzona konstrukcja.
Gość kamilus Opublikowano 6 Marca 2008 Opublikowano 6 Marca 2008 Ja tam proponuje YP 125/150,lub bardzo wygodn? Honde Pantheon 125/150/250.Pozdrawiam Kamil
Gość O'HARA Opublikowano 7 Marca 2008 Opublikowano 7 Marca 2008 Witam Moja opinia jest taka. Je?li nowy to taki, który Ci się podoba . Je?li używany to faktycznie taki, który ma opinię niezawodnego i znanego , masz do niego blisko serwis (który takie serwisuje). Można przyj?ć, że jest to YP. Ale tu masz problem, który ja miałem rok temu. Tyle tylko, że ja dokładnie wiedziałem co chcę kupić, ale wła?nie znaleznienie odpowiedniego kandydata do zakupu stanowiło problem. Skutera nie dopasujesz do siebie, w ci?gu kilku minut czy krótkiej jazdy, je?li nie masz do?wiadczenia. Maxi, jak każde ciężkie moto, trochę waży. Musisz mieć pewno?ć, że jeste? w stanie utrzymać i opanować te ponad 200kg. Je?li masz obawę, kup co? lżejszego. Pozdrawiam
BRODATY MIKE Opublikowano 7 Marca 2008 Opublikowano 7 Marca 2008 za okolo 6000kupisz dobrego Helixa - tylko czy nie bedzie za duzy??? Tak, ewidetnie pomysl nad HONDA CN 250 HELIX - tylko nie przez Allegro!!! Daj znac jak by co! Pozdrawiam
Bierut Opublikowano 7 Marca 2008 Opublikowano 7 Marca 2008 Ja proponuję Kymco B&W 125, gdy potrzebujesz co? taniego i ekonomicznego do miasta. Posiadam takiego i w Warszawie sprawdza się rewelacyjnie. Jego podstawow? zalet? jest zwinno?ć. Jest w miarę szybki, ekonomiczy (2,5, max 3 L/100km). Ponadto jak na niedrogi produkt jest dobrze wykonany i trwały. Wiem , co mówię. Mój ma przebeg prawie 43 tkm i oprócz rutynowych przegl?dów nic z nim się nie dzieje. Dostęp do serwisu i czę?ci jest też nie bez znaczenia. Dziennie do pracy przejeżdzam 30 km, więc na m-c wydaję max 80 zł na paliwo co jest jedyn? alternatyw? na komunikację miejsk? (zreszt? w Warszawie niedrog?).
tomekmajesty Opublikowano 12 Marca 2008 Opublikowano 12 Marca 2008 tak tak Kymco to jest to i rzeczywi?cie mało awaryjne, piękne B&W 125, a do tego szybka i można ?migać ale... bardziej miejski niż turystyczny !OK
Klubowicze Karolina Opublikowano 12 Marca 2008 Klubowicze Opublikowano 12 Marca 2008 Ja z 50cc przesiadłam się na Burgmana 150 i dla mnie akurat był to "strzał w dziesi?tkę". Szybki i zrywny na miasto sprawdza się idealnie w codziennej jeĽdzie. W dalsze trasy uczy pokory (nie można wyprzedzać wszystkich i wszędzie bo za mało mocy), ale także potrafi "ponie?ć", daj?c przy tym jednocze?nie szansę na przeżycie... - Jak dot?d obyło się bez gleby, ale kilka zakrętów mnie zaskoczyło i cieszyłam się wtedy, że nie mam szybszego pojazdu. Wiele mnie ten skuter nauczył i kolejny sezon także zamierzam nim przejeĽdzić - nadszedł moment, kiedy "rozumiemy" się naprawdę dobrze i jazda nim jest dla mnie naprawdę wielk? frajd?. !OKK Nie ma to jak "wjeĽdzić się" w sprzęta! Ponieważ to mój jedyny maxi jak dot?d to tylko jego znam i mogę polecić, ale na pewno poznasz jeszcze dużo opinii o innych modelach, które pomog? Ci w dokonaniu wyboru. Pozdrawiam!
DIZEL Opublikowano 12 Marca 2008 Opublikowano 12 Marca 2008 Ja trochę po?migałem w zeszłym roku majk? 125 (pożyczon?) a teraz przesiadłem się na brugiego 400 i nie mam z tym jaki? problemów . Taki sobie wymarzyłem i taki kupiłem . Pozdrowionka i życze szybkiej decyzji bo szkoda czasu - sezon już trwa !OKK DIZEL
Rekomendowane odpowiedzi