Elvis Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Nowe rozdanie więc nowy miesiąc uważam za otwarty ... i korzystając ze sposobności chciałbym co niektórym specjalistom życzyć więcej luzu, choćby tyle, ile ma panna na dzisiejszej fotce 🙃 Do zobaczenia gdzieś tam ... LwG ✋
grzybek Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia Niech się nam wszystkim w 2026r dobrze darzy🥂
Borek 2 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia Szerokości w Nowym 2026 roku i Darz Bór - Andrzej.
Sympatycy SlawoyAMD Opublikowano 9 Stycznia Sympatycy Opublikowano 9 Stycznia No ja tym razem zacząłem rok od odebrania nowego moto... Przyjechał mimo śniegu i czekam na wiosnę... 1
grzybek Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Gratki. Niech daje Tobie pełne zadowolenie. szerokości. Czekam na dalsze fotki po doposażeniu.
stefanekmac Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Super. Niech słùży wiernie. Jaki to kolor wg firmy ?
Elvis Opublikowano 10 Stycznia Autor Opublikowano 10 Stycznia Green Ireland Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
Kazekkazek Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Fajna maszyna, niech wozi bezpiecznie i bezawaryjnie 🙂
Sympatycy SlawoyAMD Opublikowano 10 Stycznia Sympatycy Opublikowano 10 Stycznia 7 godzin temu, stefanekmac napisał(a): Super. Niech słùży wiernie. Jaki to kolor wg firmy ? Verde Legnano
grzybek Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia Bo flota moto otwiera nowe,szersze możliwości.... I do tego w nieco odmiennym wydaniu, ,,opakowaniu"🙃 1
wd40 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Pozwolę sobie na pytanie u nas, czy za traktor ponad 40 letni trzeba zapłacić OC ? Traktor nie wyjeżdża na drogę publiczną i jest zarejestrowany a używany tylko na swojej działce. Mój agent ubezpieczeniowy nie umiał odpowiedzieć.
grzybek Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Ciągnik rolniczy musi być zarejestrowany, jesli porusza sie na drodze publicznej, strefie zamieszkania,ruchu.Prawo[art. 71 ust.1 i 2 Prawo o ruchu drogowym] mówi o ciagniku dopuszczonym do ruchu, co w praktyce oznacza obowiązek jego rejestracji, gdyby poruszanie ciągnik choćby przecinało drogę publiczna, drogę wewnętrzną, strefe ruchu czy zamieszkania. Nie podlegają rejestracji np pojazdy wolnobieżne, z wyłączeniem właśnie ciągników rolniczych. Natomiast tenże ciągnik nie podlega obowiazkowi rejestracji,o ile porusza sie na terenie prywatnym, poza drogami publicznymi.
wd40 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Ok. Ale ja pytam o obowiązku płacenia OC. Coś znalazłem w internecie, że ciągnik 40 letni staje się historyczny 😁i jeśli nie porusza się po drogach publicznych nie trzeba wykupywać OC.
grzybek Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Ok, rozumiem. Odpowiedź prosta- każdy ZAREJESTROWANY standardowy (nie zabytkowy) ciągnik rolniczy, bez względu na zakres terytorialny jego użytkowania- podwórze, prace polowe, przejazdy leśną drogą,czy też stoi w garażu, etc. podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu OC. 1 godzinę temu, wd40 napisał(a): ciągnik 40 letni staje się historyczny 😁i jeśli nie porusza się po drogach publicznych nie trzeba wykupywać OC. Ciągnik rolniczy zarejestrowany jako pojazd zabytkowy (żółte tablice) też podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu OC, na korzystniejszych zasadach. Twój ciągnik, jak deklarujesz ma 40 lat, więc możesz wszcząć procedurę zw. z ustanowieniem jego statusu jako pojazdu zabytkowego i dalszego ubezpieczenia ,, preferencyjnego". Jeżeli będziesz już miał ,,zabytka", zarejestrowanego, a będziesz chciał wyjechać na drogi publiczne, ( nawet na drogi wewnętrzne, czy też przecinał w ruchu takie drogi), to musisz wykupić krótkoterminowe OC na min.30 dni. Po upływie tego okresu ubezpieczenie wygasa, nie musisz go przedłużać, jeśli pojazd znów będzie stal nieużywany. Jeśli zatem tym zabytkiem nie wyjedziesz na drogi publiczne - brak obowiązku ubezpieczenia OC. Pamiętaj, że jeśli twój ciągnik jako pojazd zabytkowy nigdy nie wyjeżdża na drogę publiczną, lecz pracuje wyłącznie na polu- musisz mieć OC (to ubezpieczenie normuje kwestie odpowiedzialności posiadacza i użytkownika pojazdu z tytułu szkody wyrządzonej osobie trzeciej lub jej mieniu w związku z ruchem i używaniem pojazdu mechanicznego).
wd40 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Stary Ursus lub Zetor bez całorocznego OC? Prawo daje taką możliwość https://share.google/CdDGl0cnb3Eod0y3m I bądź tu mądry
falco Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Ludzie a nawet TU nagminnie mylą pojęcia pojazdu historycznego i zabytkowego ale w w/w artykule wszystko jest przecież dokładnie wyjaśnione...
grzybek Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Ależ z tego artykułu masz odpowiedź, że jeżeli twój pojazd ma 40 lat od daty pierwszej rejestracji, to masz ipso iure, z mocy prawa ciągnik jako pojazd historyczny, który widnieje w ustawie o ubezpieczeniach. ,,Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych (Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK), pojazd mechaniczny wyprodukowany co najmniej 40 lat temu jest automatycznie uznawany za pojazd historyczny. Nie wymaga to dodatkowych wniosków, ani żółtych tablic zabytkowych"..... ....,, jeśli ciągnik nie jest używany na drogach publicznych (stoi na prywatnej posesji, w garażu, na polu bez wyjazdu na drogę". Wszystko jasne. 😉
grzybek Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia A proszę. Najważniejsze problem rozwikłany👍
Klubowicze bilety Opublikowano 27 Stycznia Klubowicze Opublikowano 27 Stycznia Ale mi się wydaje że ubezpieczyciel i tak będzie chciał kasę. ew. trzeb go wyrejestrować, czyli brak tablicy rejestracyjnej
Sympatycy SlawoyAMD Opublikowano 30 Stycznia Sympatycy Opublikowano 30 Stycznia A u mnie błękitny Gutek odjechał z nowym właścicielem w okolice Starachowic... Smutno mu pomachałem i z żalu zakupiłem nowy kakakask, bo stary Scorpion" ucierpiał po kolizji w Austrii (uszkodziło się mocowanie szyby w zawiasie)... No cóż, nowy motocykl, nowy kask, nowy rozdział w motocyklowym życiu... 1
Rekomendowane odpowiedzi