Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sty26.thumb.jpg.efc526db137af97a4491e7988e8db83a.jpg

Nowe rozdanie więc nowy miesiąc uważam za otwarty   ... i korzystając ze sposobności chciałbym co niektórym specjalistom życzyć więcej luzu, choćby tyle, ile ma panna na dzisiejszej fotce 🙃

Do zobaczenia gdzieś tam ... LwG

Opublikowano

Szczęśliwego Nowego Roku.

Opublikowano

Szerokość w nowym 2026 

• Sympatycy
Opublikowano

Najlepszego ... w 2026 🥂

Opublikowano

Niech się nam wszystkim w 2026r dobrze darzy🥂

Opublikowano

Szerokości w Nowym 2026 roku i Darz Bór - Andrzej.

• Sympatycy
Opublikowano

No ja tym razem zacząłem rok od odebrania nowego moto... Przyjechał mimo śniegu i czekam na wiosnę...

IMG20260109130009.jpg

IMG20260109131541.jpg

IMG20260109131900.jpg

IMG20260109131523.jpg

IMG20260109131906.jpg

IMG20260109132256.jpg

Opublikowano

Gratki. Niech daje Tobie pełne zadowolenie. szerokości. Czekam na dalsze fotki po doposażeniu. 

Opublikowano

Super. Niech słùży wiernie. Jaki to kolor wg firmy ?

Opublikowano

Green Ireland

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Fajna maszyna, niech wozi bezpiecznie i bezawaryjnie 🙂

• Sympatycy
Opublikowano
7 godzin temu, stefanekmac napisał(a):

Super. Niech słùży wiernie. Jaki to kolor wg firmy ?

Verde Legnano

Opublikowano

Normalnie robi się flota moto 

Opublikowano

Bo flota moto otwiera nowe,szersze możliwości....

I do tego w nieco odmiennym wydaniu, ,,opakowaniu"🙃

Opublikowano

Pozwolę sobie na pytanie u nas, czy za traktor ponad 40 letni trzeba zapłacić OC ? Traktor nie wyjeżdża na drogę publiczną i jest zarejestrowany a używany tylko na swojej działce. Mój agent ubezpieczeniowy nie umiał odpowiedzieć.

Opublikowano

Ciągnik rolniczy musi być zarejestrowany, jesli porusza sie na drodze publicznej, strefie zamieszkania,ruchu.Prawo[art. 71 ust.1 i 2 Prawo o ruchu drogowym] mówi o ciagniku dopuszczonym do ruchu, co w praktyce oznacza obowiązek jego rejestracji, gdyby poruszanie ciągnik choćby przecinało drogę publiczna, drogę wewnętrzną, strefe ruchu czy zamieszkania. Nie podlegają rejestracji np pojazdy wolnobieżne, z wyłączeniem właśnie ciągników rolniczych. Natomiast tenże ciągnik nie podlega obowiazkowi rejestracji,o ile porusza sie na terenie prywatnym, poza drogami publicznymi. 

Opublikowano

Ok. Ale ja pytam o obowiązku płacenia OC. Coś znalazłem w internecie, że ciągnik 40 letni staje się historyczny 😁i jeśli nie porusza się po drogach publicznych nie trzeba wykupywać OC.  

Opublikowano

Ok, rozumiem. Odpowiedź prosta- każdy ZAREJESTROWANY standardowy (nie zabytkowy) ciągnik rolniczy, bez względu na zakres terytorialny jego użytkowania- podwórze, prace polowe, przejazdy leśną drogą,czy też stoi w garażu, etc. podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu OC. 

1 godzinę temu, wd40 napisał(a):

ciągnik 40 letni staje się historyczny 😁i jeśli nie porusza się po drogach publicznych nie trzeba wykupywać OC.  

Ciągnik rolniczy zarejestrowany jako pojazd zabytkowy (żółte tablice) też podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu OC, na korzystniejszych zasadach. Twój ciągnik, jak deklarujesz ma 40 lat, więc możesz wszcząć procedurę zw. z ustanowieniem jego statusu jako pojazdu zabytkowego i dalszego ubezpieczenia ,, preferencyjnego". 

Jeżeli będziesz już miał ,,zabytka", zarejestrowanego, a będziesz chciał wyjechać na drogi publiczne, ( nawet na drogi wewnętrzne, czy też przecinał w ruchu takie drogi), to musisz wykupić krótkoterminowe OC na min.30 dni. Po upływie tego okresu ubezpieczenie wygasa, nie musisz go przedłużać, jeśli pojazd znów będzie stal nieużywany.

Jeśli zatem tym zabytkiem nie wyjedziesz na drogi publiczne - brak obowiązku ubezpieczenia OC.  

Pamiętaj, że jeśli twój ciągnik jako pojazd zabytkowy nigdy nie wyjeżdża na drogę publiczną, lecz pracuje wyłącznie na polu- musisz mieć OC (to ubezpieczenie normuje kwestie odpowiedzialności posiadacza i użytkownika pojazdu z tytułu szkody wyrządzonej osobie trzeciej lub jej mieniu w związku z ruchem i używaniem pojazdu mechanicznego).  

Opublikowano

Ludzie a nawet TU nagminnie mylą pojęcia pojazdu historycznego i zabytkowego ale w w/w artykule wszystko jest przecież dokładnie wyjaśnione... 

Opublikowano

Ależ z tego artykułu masz odpowiedź, że jeżeli twój pojazd ma 40 lat od daty pierwszej rejestracji, to masz ipso iure, z mocy prawa ciągnik jako pojazd historyczny, który widnieje w ustawie o ubezpieczeniach. ,,Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych (Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK), pojazd mechaniczny wyprodukowany co najmniej 40 lat temu jest automatycznie uznawany za pojazd historyczny. Nie wymaga to dodatkowych wniosków, ani żółtych tablic zabytkowych"..... 

....,, jeśli ciągnik nie jest używany na drogach publicznych (stoi na prywatnej posesji, w garażu, na polu bez wyjazdu na drogę". 

Wszystko jasne. 😉

Opublikowano

Dzięki 

Opublikowano

A proszę. Najważniejsze problem rozwikłany👍

• 2 tygodnie później...
  • Klubowicze
Opublikowano

Ale mi się wydaje że ubezpieczyciel i tak będzie chciał kasę. ew. trzeb go wyrejestrować, czyli brak tablicy rejestracyjnej

• Sympatycy
Opublikowano

A u mnie błękitny Gutek odjechał z nowym właścicielem w okolice Starachowic... Smutno mu pomachałem i z żalu zakupiłem nowy kakakask, bo stary Scorpion" ucierpiał po kolizji w Austrii (uszkodziło się mocowanie szyby w zawiasie)... No cóż, nowy motocykl, nowy kask, nowy rozdział w motocyklowym życiu...

IMG20260129061312.jpg

IMG20260129061424.jpg

IMG20260129061558.jpg

IMG20260129062343.jpg

IMG20260130163235.jpg

IMG20260130163213.jpg

IMG20260130163343.jpg