grzybek Opublikowano 4 Grudnia 2025 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Witam, sądzę , że w tym dziale dotyczącym naszych wyjazdów, w tym długodystansowych winna być umieszczona check lista rzeczy, które zabieramy mniej, lub bardziej przydatnych w podróży, a które zabieramy/pakujemy w zależności od możliwości i okoliczności. Pomimo tego, że sezon motocyklowy niejako dobiegł już końca dla zdecydowanej większości, to mam wrażenie, że właśnie długie zimowe wieczory sprzyjają snuciu planów o nadchodzących w przyszłych wyjazdach. O tym, co spakować, czego nie zapomnieć tuż przed wyjazdem, rajdem czy inną formą naszych imprez wyjazdowych odsyłam do poniższego odnalezionego w necie zestawienia. Opracowane kazuistycznie,może na wyrost- ale każdy z nas może ją we własnym zakresie zmodyfikować. Wyodrębnione są kategorie: wyposażenie motocykla standard (1), na drogę (lewy kufer (2), na ląd (prawy kufer + centralny (3), ew. rolka na centralny(4), elektronika(5), dokumenty w podróży(6), biwak(7). Ten podział opiera się na metodologii: lewy kufer nie jest wygodny do otwierania, ze względu na pochylenie na lewą stronę przy postawieniu motocykla na bocznej nóżce (no chyba, że ma się kufry typu adv otwierane pokrywą z góry, to wówczas pochylenie motocykla ma mniejsze znaczenie) – idealny do narzędzi, apteczki, podpinek, rezerwowych rękawic, kominiarki, spodni lekkich centralny kufer jest wygodny do wrzucania i wyciągania wszelkich drobiazgów przez uchylone wieko (chusteczki, woda, przekąski), mieści również spakowany plecak trekkingowy z pełnym wyposażeniem, laptop, dron.. prawy kufer jest poręczny do upychania i dopychania miękkich rzeczy, zwłaszcza kiedy motocykl stoi na bocznej nóżce i jest pochylony w lewo – sandały, spodenki, koszulka, bluza softshell, czapka/bandana, ręcznik, mydło w płynie, inne przydatne na postojach
grzybek Opublikowano 4 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2025 PS Mam tą listę w PDF ake nie wiem jak wrzucić plik PDF do wątku-chyba że ktoś może prosto wytlumaczy. 😄
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 5 Grudnia 2025 Klubowicze Opublikowano 5 Grudnia 2025 😱 Ło matulu czego tam nie ma ? I ty to zabierasz wszystko ? No to teraz rozumiem czemu wśród części motocyklistów panuje przekonanie że " bez litra w trasę nie podchodź" I potem widać te "wielbłądy" 🤣
grzybek Opublikowano 5 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2025 Godzinę temu, arturo-bb napisał(a): I ty to zabierasz wszystko ? Pisałem,że znalezione w necie. A potem na dalekim wyjeździe na Bałkany: Krzysiu pożycz kompresorek, Krzysiu a masz srebrną mocną taśmę.....Ale lubię pomagać jak mogę. Czasami i dodatkowe pół litra potrzeba by rozkminić 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 5 Grudnia 2025 Użytkownicy+ Opublikowano 5 Grudnia 2025 Godzinę temu, grzybek napisał(a): ...A potem na dalekim wyjeździe na Bałkany: Krzysiu pożycz kompresorek, Krzysiu a masz srebrną mocną taśmę.....Ale lubię pomagać jak mogę. Kompresor, zestaw do łatania opon (lub dętek - zależy czym kto jeździ), apteczka i pewnie jeszcze kilka rzeczy - OK, ale ... płyn do mycia szyb ? 🤔 nawet nie przeczytałem całości - tyle tego. Aaaa... no i faktycznie - uchwyt na kubek na kierownice musi być 🤣 Ta lista to chyba na naprawdę ekstremalny wyjazd, wyprawa w jakieś miejsca po za cywilizacją. I wtedy pewnie to ma sens. Jeżdżąc po EU czy nawet całej Europie (nie mylić z Rosją - bo to nie Europa) nie ma aż takich potrzeb. Takie moje zdanie. @arturo-bb a na tym zdjęciu to przypadkiem nie są nasi koledzy @AndrzejMyslowiceS i @xmarcinx w czasie wyprawy nad Balaton ?
grzybek Opublikowano 5 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2025 Pisałem, że to nie moja lista, że to przykładowa przez kogoś dla siebie utworzona. Ja nie mam lustrzanki Nikon, kamerek sportowych etc. A zawsze wpisy nie odpowiadające można korektorem potraktować😉
cris76 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Ja sobie ostatnio uświadomiłem że do pełni szczęścia potrzebuję: mojej ukochanej żonki - bo wszystko wie, motocykl - bo nas wszędzie zabierze, paszport- jak wczesniej, telefon - też wszystko wie i karta z zasobami - bo wiadomo niewiedza kosztuje, wiedza też. Qrcze i nie ma problemu z pakowaniem. 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 5 Grudnia 2025 Użytkownicy+ Opublikowano 5 Grudnia 2025 36 minut temu, cris76 napisał(a): .... Qrcze i nie ma problemu z pakowaniem. ja też nie. U mnie też żona wszystko ogarnia i jeszcze poukłada tak pod kanapą i do kufra że jeszcze zostaje miejsce 😄 ale za to check lista żony 😲 to jest dopiero wyzwanie 😉 Godzinę temu, grzybek napisał(a): Pisałem, że to nie moja lista, .... Ja to rozumiem. No ale Ty wywołałeś wilka z lasu 😄
grzybek Opublikowano 5 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2025 Cris, Ty do Goldasa to zmieścisz, choć te boczne takie chyba wewnątrz nie foremne i pojemne wbrew pozorom.
cris76 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 No szału nie ma. Ale potrzeby w ciepłych krajach to zaledwie kilka T-szortów, krótkich spodni, kąpielówek, klapki, sandały, obowiązkowo dmuchany materac i płetwy. Krem na słoneczko i okular więc się mieścimy.No i Asia potrzebuje kiecki na wieczorny lans. Przeważnie mam problem logistyczny na powrocie, bo gdzieś trzeba upchnąć butelki PET z oliwą i winem.
Rekomendowane odpowiedzi