Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jaki następca Burgmana 650cc??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi drodzy,jak w tytule. Co polecacie jako następcę burgmana niestety dla osób przerośniętych ;) 191cm no i waga +120

Siedziałem i przymierzałem się do nowych Yamaha i Hondy no jakoś nie ma dużo miejsca co by nogi rozprostować. Myślałem o Kymco downtown GT 350??

Za to wygodnie mi było na tmax 530 ( rok prod. ok 2012 i Burgman 650 po 2014r

• Użytkownicy+
Opublikowano

BMW C650 GT

Miałem i stąd wiem jaki komfort, dynamika, wygoda i wymiary dla dużego człowieka jakim ty jesteś. 

Przed Bmką jeździłem właśnie też T Maxem 530 i stąd mam porównanie. BMW C 650 GT jest jeszcze większe i pojemniejszy schowek  pod siedziskiem na 2 kaski

• Sympatycy
Opublikowano

Potwierdzam słowa Grzybka, GT-ek to godny następca i nie znajdziesz nic lepszego. 
ważne tylko żeby znaleźć egzemplarz godny uwagi i będziesz Pan zadowolony jak każdy kto miał okazję na nim jeździć w sensie GT-ku 😊

• Użytkownicy
Opublikowano

Potwierdzam opinie kolegów, mam gt-ka dopiero od lipca tego roku, przejechałem tylko 4tys, ale jak narazie same plusy.

Opublikowano

Jeżeli nie szukasz ociężałego, drogiego i kłopotliwego w serwisie turystyka, zdecydowanie Yamaha T-max. Sportowy styl, charakter, wyglad, wszędzie się wepchniesz w mieście a poza zdecydowanie będziesz tym który wyprzedza. No i sprawdzona, niezawodna ,nie skomplikowana technika. Polecam zdecydowanie model 530 jeżeli chodzi o budżet.

• Użytkownicy+
Opublikowano
W dniu 19.11.2025 o 20:37, Kacpersky napisał(a):

191cm no i waga +120

Siedziałem i przymierzałem się do nowych Yamaha i Hondy no jakoś nie ma dużo miejsca co by nogi rozprostować. 

Pamiętaj, ew.przymierzając się do GT ka, aby sprawdzić czy ten wałek podpierający plecy w odcinku lędżwiowym jest odsunięty do tyłu na maxa, na 3 pozycję. W takim ustawieniu ja nie dosięgałem nogami w przód- lecz mam 172cm. No i sprzętowo to najlepiej rocznik 2018 wzwyż. 

Powodzenia w wyborze😉

• Użytkownicy+
Opublikowano
W dniu 19.11.2025 o 20:37, Kacpersky napisał(a):

.....Myślałem o Kymco downtown GT 350??...

Jak myślałeś o Kymco, to może zaglądnij do stajni SYM-a. I moim zdaniem raczej celuj w dwa cylindry. Zarówno Kymco jak i SYM ma takie w ofercie, a niedługo ponoć i Chińczycy z tej części kontynentalnej też mają mieć w ofercie skutery z silnikami dwu cylindrowymi. ☺️ 

• Użytkownicy
Opublikowano

Pomyś o Kymco AK550, ma dwa cylindry, świetnie się zbiera , a dźwięk tłumika to po prostu bajka.

Opublikowano

Dla dryblasów to ewidentnie po B650 wyłącznie BMW C650 GT

• Sympatycy
Opublikowano

A co na to użytkownicy Forzy 750? nie proponują swojego modelu zamiast B650?

Opublikowano
21 godzin temu, robert1973 napisał(a):

A co na to użytkownicy Forzy 750? nie proponują swojego modelu zamiast B650?

Proponować można ale prawda jest taka że trzeba po prostu samemu przynajmniej  usiąść na konkretnych modelach i samemu sprawdzić . Forza 750 jest duża ale dla mnie (188cm) miała trochę za mało miejsca żeby w pełni wyciągnąć nogi na przednich podnóżkach . Nie znaczy to ,że nie dało się jeździć trzymając nogi w tej pozycji . Na AK550 waliłem kierownicą o kolana przy manawrowaniu z większym skrętem , a przy forzie już tego nie było . Forza 750 jest świetnym skuterem zwłaszcza dzięki swojemu napędowi czyli silnik 750 i dct . Wygląd to kwestia gustu . Ja ogólnie oceniam forzę 9/10 przy czym ten 1 punkt odejmuję tylko za to że jest trochę kombinacji z rozbieraniem plastików przy wymianie filtra powietrza i niektórych czynnościach serwisowych . Czy bym ją kupił ponownie wiedząc że nie wyprostuję na niej nóg - bez wahania. Robiłem nią nie raz  trasy po 700 km dziennie i nie było problemu z nogami ale jak ktoś koniecznie szuka sprzętu gdzie chce jeździć z wyprostowanymi nogami , a ma powyżej 180cm  to nie na Forzie. No chyba żeby przerobić kanapę ale nie kombinowałem w ten sposób bo aż tak mi nie zależało . 

Opublikowano

juz nie bedzie takich wielkich skuterow jak kiedys moze chinczycy tylko oni beda produkowac czas pokaze