Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zontes 368g - model 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, EndriuBis napisał(a):

No własnie ....  a mamy taki fajny dział właśnie do przywitań klik .  Możesz to jeszcze nadrobić, przy okazji napisz kilka słów o sobie.  Bierz przykład z kolegi.  ☺️

No chyba że chcesz utrzymywać kontakty tylko z użytkownikami Zontesa 368G ?

Poprawię się psze Pana 💪💪😁😁🤗🤗... I dokonam odpowiedniej adnotacji...W dziele właściwym... ☺️☺️

Opublikowano

Właśnie przesyłkę odebrałem. 

Spory kawał blachy to jest. Waży prawie kilogram. Niestety nie mogę suwmiarki znaleźć, ale sądzę że minimum 3 mm grubości to ona ma.

Na dniach znajdzie się na swoim miejscu 😄😄.Osona1.thumb.jpg.5411b7d784cc99b84e851adb741e84eb.jpg

Osona2.thumb.jpg.d1af166b8ee35a20afe43d606f4e2ffc.jpg

Opublikowano
28 minut temu, Jacekd napisał(a):

Właśnie przesyłkę odebrałem. 

Spory kawał blachy to jest. Waży prawie kilogram. Niestety nie mogę suwmiarki znaleźć, ale sądzę że minimum 3 mm grubości to ona ma.

Na dniach znajdzie się na swoim miejscu 😄😄.Osona1.thumb.jpg.5411b7d784cc99b84e851adb741e84eb.jpg

Osona2.thumb.jpg.d1af166b8ee35a20afe43d606f4e2ffc.jpg

Jaka cena? 🙂

• Sympatycy
Opublikowano

Według sprzedawcy ma 3 mm 😁

Opublikowano
Godzinę temu, Kazekkazek napisał(a):

Jaka cena? 🙂

Płaciłem za to 142 złote.

Godzinę temu, robert1973 napisał(a):

Według sprzedawcy ma 3 mm 😁

Słowa klucze "według sprzedawcy" :D :D

Ale może w tym przypadku to się zgadzać. 

Opublikowano

Dzięki 👍

• Użytkownicy
Opublikowano

A tak zapytam: pytałeś może @Jacekd serwisu, czy nie będą potem robili problemu z gwarancją? No chyba, że Ci to lotto😉 - albo im🤔. Z tego co tak na fotach oglądałem to przykręca się to śrubami z obudowy silnika a nie jakimiś dodatkowymi. Fajnie jakbym się mylił, bo wtedy to raczej problem z punktem ewentualnego zgrzytu odpada.

Alee... przyznam, że to warta zakupu rzecz💪💪

Opublikowano
Godzinę temu, Nazir napisał(a):

A tak zapytam: pytałeś może @Jacekd serwisu, czy nie będą potem robili problemu z gwarancją? No chyba, że Ci to lotto😉 - albo im🤔. Z tego co tak na fotach oglądałem to przykręca się to śrubami z obudowy silnika a nie jakimiś dodatkowymi. Fajnie jakbym się mylił, bo wtedy to raczej problem z punktem ewentualnego zgrzytu odpada.

Alee... przyznam, że to warta zakupu rzecz💪💪

Dlatego na ten czas nie zakładam. W sensie do czwartku 😂😂😂... W czwartek rano przegląd, a po nim w wolnej chwili zakładam osłonę. 

Problemem też nie będzie dla mnie, ściągnąć ją przed kolejnym przeglądem i tak często ile będzie gwarancja obowiązywać 😅😅. Ale w czwartek zapytam, jak oni się na to zapatrują. 

• Użytkownicy
Opublikowano
2 minuty temu, Jacekd napisał(a):

Ale w czwartek zapytam, jak oni się na to zapatrują. 

Może akurat☝️😉 , być może jak sami założą (zależy za ile🤔) to wtedy jako serwis przyklepią zmianę.

Opublikowano
13 minut temu, Nazir napisał(a):

Może akurat☝️😉 , być może jak sami założą (zależy za ile🤔) to wtedy jako serwis przyklepią zmianę.

Nooo 4 śruby..🤔🤔🤔. Po 100 każdą policzą 🤣🤣🤣. Czyli "półdarmo" 😂😂 i będzie jak znalazł 😅😅

Nie mam wiedzy na ten temat, kwestia tego, czy tak "poważną zmianę konstrukcyjną" serwis przyklepać może samodzielnie, czy może potrzebne jest jeszcze dodatkowo błogosławieństwo importera.

Zobaczymy co mi powiedzą.

Opublikowano

Właśnie wróciłem z jazdy. Ciemnica już za oknem. Okazja była zatem sprawdzić jak reflektory pracują. I w mojej ocenie jest petarda. Zarówno światła mijania jak i drogowe. Bardzo miło jestem zaskoczony. Dzień w nocy nie następuje podczas ich pracy, ale już im niedużo potrzeba.😄😄😄

• Użytkownicy
Opublikowano

Potwierdzam - światła robią robotę. Też właśnie wróciłem z małej objazdówki. Trochę padało alee.. w końcu zamontowałem rejestrację🤪 i niemogłem się powstrzymać, by zobaczyć jak jest na asfalcie😉

Jest frajda👌 W winklach jest jak w opowieściach  @arturo-bb o ADV - lekko i zwinnie💪 i o to chodziło 😃

• Klubowicze
Opublikowano
3 minuty temu, Nazir napisał(a):

w końcu zamontowałem rejestrację

No i myślałem że zobaczę ten sprzęt na żywo jutro . I co ?

I kicha 🤬

Zaś coś 

• Klubowicze
Opublikowano
8 godzin temu, arturo-bb napisał(a):

No i myślałem że zobaczę ten sprzęt na żywo jutro . I co ?

I kicha 🤬

Zaś coś 

Wystraszył się🫣.... ( my wiemy kogo.. 🤪)

Opublikowano

Serwis "tysiączkowy" zrobiony. Dziś jeszcze od rana lało u mnie jak diabli, więc jazda w solidnym opadzie przećwiczona została.

Jeśli chodzi o osłonę silnika i jej montaż. Usłyszałem, że mogę zakładać, że wpływu na nic to nie będzie miało i że nic nie powinno się stać. I że na gwarancję wpływu to nie ma. Więc w weekend montażu dokonam.

W domu odkryłem też, że książka gwarancyjna przewiduje serwisy/przeglądy co 5000 km, a instrukcja użytkowania co 4000 km.  I to sprawdzić jeszcze trzeba czego się trzymać, żeby gwarancja obowiązywała.

To tyle z pola bitwy 🤣🤣🤣

• Użytkownicy
Opublikowano

@Jacekd - dzięki za info. Czepiając się można, by to podsumować: powiedzieli co ... powiedzieli, a papieru na to brak😜

Zapodaj foty jak wyszło i czy są przy tym jakieś niespodziewajki😉

10 minut temu, Jacekd napisał(a):

W domu odkryłem też, że książka gwarancyjna przewiduje serwisy/przeglądy co 5000 km, a instrukcja użytkowania co 4000 km.  I to sprawdzić jeszcze trzeba czego się trzymać, żeby gwarancja obowiązywała.

Na stronie Zontesa w Instrukcji Obsługi 368g jest:

"Uwaga 1: Pierwszy przegląd serwisowy jest przeprowadzany co 1000 km lub co 3 miesiące (cokolwiek nastąpi wcześniej). Pierwszy serwis jest przeprowadzany, gdy rzeczywisty przebieg na liczniku osiągnie 5000 km. Następnie regularna konserwacja jest przeprowadzana co 5000 km lub co 12 miesięcy (cokolwiek nastąpi wcześniej)."

Do skutera nie dostałem żadnej papierowej instrukcji (motosprzedawca mówił, że nie ma, bo jest na stronie) w książce nie pamiętam - spojrzę w domu co napisali🤔

Opublikowano

Ja otrzymałem papierową po angielsku. Do tego teczkę z jakimiś drobiazgami. Brelok z napisem Zontes jakiś długopis też "zontesowy" był.

Co ciekawe w poprzedniej instrukcji anglojęzycznej sprawdzanie i regulacja zaworów była co 40000 km. W tej nowej jest już 20000 km . Podobnie z interwałem przeglądów. Było co 5000, w nowej jest co 4000.IMG20250911134358_1_1.thumb.jpg.6fac38b7107d5e9395ede3b651096381.jpg

IMG20250911134428_1_1.thumb.jpg.e087cd674a1aeba3966de99a2ecf20f4.jpg

• Użytkownicy
Opublikowano

Czyli na gadżetach mnie obrobili🤪 a książki nie dali, bo tylko wprowadza zamieszanie jak widać🙃

Skąd wiesz, która instrukcja jest nowa? Może właśnie nowa to ta na stronie Zontesa🤔, czyli co 5000km przegląd.

Opublikowano

Stare "parametry" można zobaczyć na filmie na YT kanał "pragmatycznie o motocyklach". Ten Sam gość którego film umieściłeś odnośnie pracy reflektorów przeciwmgielnych. W filmie w którym prezentuje 368g, około 36 minuty otwiera instrukcję i tam można "stare dane"zobaczyć.

Tutaj wrzucam foty serwisówki wydajnej w sierpniu tego roku. Tam nawet jest data na okładce. Ściągnąłem to ze strony Zontesa. Podobnie pobrałem serwisowke do silnika.

W tabeli widać aktualne interwały przeglądów.IMG20250911142407_1.thumb.jpg.8a4f85387806a75444ac181846870cc6.jpg

IMG20250911142354_1.thumb.jpg.c0aee471bd132024cdb9c650498a296c.jpg

Opublikowano

No to osłona silnika na miejscu siedzi.

3 minuty roboty i temat zamknięty. Wszystko jest dopasowane bardzo dobrze. Jak to się mówi "jest jak stąd". Ta część osłaniająca filtr oleju mega przydatna, bo ta fabryczna "plasticzana" osłonka ....  generalnie fajnie że jest w ogóle coś, no ale dupy nie uruwa.osonasilnika1.thumb.jpg.e2072e9f754d3e3c11d2c96e1abdbcc7.jpg

osonasilnika2.thumb.jpg.e129d94afb5405ca6b48ed697cad713d.jpg

osonasilnika3.thumb.jpg.5a0282f68644561c88ba10dd7f354bd3.jpg

Z innej beczki.

Dziś cyferblat wskazał mi 1100 km "po bezdrożach" 🤣🤣🤣. Coś tam po 1000 km odblokować się chyba musiało, bo odnoszę wrażenie, że motorek jakby ciut żwawszy się zrobił.  Ale moje doświadczenie mizerne w tych kwestiach, więc może to być jakieś coś,co mój umysł sobie sam wykreował 🤭🤭😂😂.

• Użytkownicy
Opublikowano

No i pięknie @Jacekd 💪💪

Opublikowano
W dniu 12.09.2025 o 09:28, ziga napisał(a):

3 silnik z wydechem ładnie brzmi  moim zdaniem przyspieszenie do ok 50 km/h  lepiej adv  takie odczucie  potem myślę bez różnicy czuć moc -prędkość licznikowa  100km /h  a obroty o koło 5900 -6000 więc podobnie jak adv

W jakim trybie jeśli można wiedzieć.  Zontes ma też tryb sport czy coś w tym stylu więc jak wychodzi to porównanie w trybie normalnym i sportowym względem ADV ? 

• Użytkownicy
Opublikowano
1 godzinę temu, ComoDo napisał(a):

W jakim trybie jeśli można wiedzieć.  Zontes ma też tryb sport czy coś w tym stylu więc jak wychodzi to porównanie w trybie normalnym i sportowym względem ADV ? 

Aaaa.. Ty to chyba za bardzo ciekawy jesteś @ComoDo☝️😁

Ja Zonka @ziga dałem w trybie Eko i może się nie skapnął😜

Narazie chcę przepisowo docierać go do 1500km (tj. jazda do 5500 obr😉) więc jeszcze nie każ mu wszystkiego tak ambitnie porównywać🤪

@Jacekd pisze, że po dotarciu jest żwawszy - dajmy się  i mojej maszynie spokojnie dotrzeć🤭🤣🤣

Dzisiaj stwierdziłem, że jednak lepszy z Zontesa konik polny jak wielbłąd pustynny🥵🥵🥵

A niby waży tylko 200kg🤓20250915_173257.thumb.png.5e11daa30af4b5f6fc77ca9864fc5e65.png

Może kiedyś zmienię opony na kostkę🤔