Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

😎

Opublikowano

Świetna wyprawa. Najważniejsze to dotrzeć do domciu. Dziękuje za fotki i narrację. Fajnie się czytało o tych ciekawych zagranicznych miejscówkach.

• Użytkownicy
Opublikowano

Spokojnego powrotu do domów . 
Oglądało się i czytało relacje z utęsknieniem, czekając kolejnych.Super Joasiu ,

brawo „ Wy” 🛵

Opublikowano

dzieki za relacje

• Klubowicze
Opublikowano

Fajna wyprawa i super relacja.

• Użytkownicy
Opublikowano

Cały czas( pracując)śledziłem waszą wyprawę,podziwiam Was i serdecznie  zazdroszczę że nie mam tyle odwagi.Dla mnie jesteście WIELCY🥲

Opublikowano

Jeszcze raz dziękuję za pokazanie Waszym okiem dobrze znanych mi miejsc, dobrze, że wróciliście do Rygi, bo o ile na Tallin 1 pełny dzień wystarczy, to na Rygę 2 dni, to absolutne minimum.

W Rydze fajny widok na okolicę jest z bardzo wysokiej (prawie 370m - najwyższa na Łotwie a 3 w Europie) wieży telewizyjnej, gdzie wjeżdża się na samą górę windą a całe wnętrze wypisz-wymaluj z lat 80, kiedy zresztą powstała.

Ja miałem o tyle dobrze, że miałem Koleżanki zarówno na Litwie jak i Łotwie (właśnie w Rydze), więc miałem gdzie się (u)gościć a potem zwiedzać, zwiedzać, zwiedzać...

W Tallinie było fajne miejsce (nie pamiętam adresu) ze starą fabryczno-magazynową zabudową, która w ciągu dnia była kompletnie pusta, za to po 22 (choć i tak wtedy tam jest jeszcze jasno) dosłownie jak spod ziemi "zarastała" pełną imprezownią. Nagle jakby znikąd pojawiały się stoły, ławy, piłkarzyki, bary, muza i przeróżni ludzie bawiący ze sobą...

Co do Narwy, to dla mnie było najbrzydsze miasto jakie widziałem ale chcieliśmy je zaliczyć jako najdalszy punkt. Choć, to nadal Estonia, to Narwa jest w ogromnej większości zamieszkana przez ruskich, co zresztą było widać, słychać i (dosłownie) czuć.

O ile cała Estonia schludna, czysta, zadbana, zresztą mówią, że to "mała Skandynawia" (choć obecna Skandynawia, to już nie to samo...), to Narwa zawalona śmieciami, toalety dosłownie zas...e po sufit a w sklepach napisy i obsługa gadała praktycznie tylko po rusku.

Teraz odpoczywajcie i wspominajcie... ;)

• Klubowicze
Opublikowano
5 godzin temu, Joasia70 napisał(a):

Jeden powsinoga miał mało i jeszcze sobie przedłużył o jeden dzień wypad 😜

Ha. Wiedziałem. 😎 🤪. 😉

• Klubowicze
Opublikowano

Piękna wyprawa! Super relacja!  

• Klubowicze
Opublikowano
22 godziny temu, Joasia70 napisał(a):

Jeden powsinoga miał mało i jeszcze sobie przedłużył o jeden dzień wypad 😜

Już dotarł do bazy

17 godzin temu, kenobi napisał(a):

Ha. Wiedziałem. 😎 🤪. 😉

Grrrrrrrrrrrrrrr😎

• Użytkownicy+
Opublikowano
W dniu 24.07.2025 o 16:55, arturo-bb napisał(a):

Już dotarł do bazy

a zdjęcia z ostatniego dnia to gdzie ? 😟 chyba że to był jakiś "tajnos agentos", ale to wtedy broda musi być 😜

W dniu 23.07.2025 o 17:55, Joasia70 napisał(a):

....Na moim liczniku wyskoczyło 4050 km ....

no pięknie. Ja to w tym roku przez cały sezon tyle nie zrobię, a w nowym sprzęcie @Nazir-a to w Katowicach trzeba by olej zmieniać   🤣

A wracając do tematu. Będzie jakieś podsumowanie ?

Tak ogólnie. Ceny noclegów, paliwa, jedzenia ? Nie z detalami, ale w porównaniu do PL. Z opisu wnoszę że miejscowi raczej mili.

Opublikowano

Pozwolę sobie jeszcze uzupełnić, może ktoś kto "tam" będzie się wybierał (a naprawdę warto!) skorzysta.

We wszystkich 3 krajach obowiązuje częściowa prohibicja, alkohol (w tym piwo) można kupić w sklepach (nie dotyczy knajp) tylko do g. 20 (L) oraz 22 (Ł/E), nie ma znaczenia czy sklep jest dłużej czynny, bo po wyznaczonych godzinach nawet piwa nie można kupić!

Pamiętam gdy za 1 razem przyjechałem do Rygi i po całym dniu jazdy poszedłem na zakupy (do sklepu wszedłem przed 22) i oprócz kolacji marzyłem o zimnym piwie, jednak zanim dotarłem do kasy zrobiło się (dosłownie) kilka minut po godzinie "milicyjnej"... ;)

Jakież było moje dziwienie, gdy Pani Kasjerka z kamienną twarzą wskazała palcem na butelki i pokazała kategoryczne NIE! Na początku nie wiedziałem o co chodzi, dopiero inny Klient wytłumaczył mi, że jest zakaz, na nic się zdały moje błagalne oczy i próby przekonania, że przecież jest dopiero kilka minut po czasie a ja umieram z pragnienia... Na szczęście Koleżanka miała w domu mały zapas ale jakże srogą lekcję dobrze zapamiętałem... ;)

Co do języka, to z oczywistych względów nie jest mile widziane, by zaczynać gadkę po rusku, chyba, że 2 strona zaproponuje, to niepisana ale zwłaszcza w obecnych czasach drażliwa kwestia.

Młodzi zasuwają po angielsku, często niemiecku, starsi (czyli my...) ;) pamiętają ruski ze szkoły, ale na naszych międzynarodowych zlotach zabytkowych Garbusów czy to przy ognisku, czy imprezach domowych prosili, by być na to uczulonym.

Oczywiście dużo zależy od rejonu oraz zwyczajnie 2 człowieka, ale zwłaszcza w obecnej sytuacji jest, to niezwykle delikatny temat... :/

P.S. Co do miejscowych piwnych przekąsek, to mają bardzo smaczne różne pieczone pieczywa w kostkach lub paskach (np. z czosnkiem czy innymi ziołami), suszone małe rybki, itp. Przekąski są dostępne niemal wszędzie w małych paczkach (jak u nas paluszki, chipsy, itp.). 

Ichniejszy chleb, to mimo zbliżonych nazw zupełnie inny smak, pamiętam zdziwienie mojej Koleżanki z Litwy, która do mnie przyjeżdżała i za 1 razem spróbowała nasz chleb "wileński" - stwierdziła, że... 1 razy coś takiego je... ;)

Obiadowo, to obowiązkowe zepelinasy oraz chłodnik, zwłaszcza domowe (jeśli jest możliwość) - palce i nie tylko można lizać i lizać i lizać... ;)

Aha - miejscowy bimber (oczywiście domowy), czyli samogonas potrafi czynić "cuda", jeśli ktoś lubi i ma dużo odwagi, ja wymiękałem i zostawałem przy bro. ;)

Opublikowano

Piękna wyprawa  - pozazdrościć. 

I super relacja! 🙂

Opublikowano

na litwie sprzedaja piwo od godziny 10 rano

• Klubowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzynio66 napisał(a):

na litwie sprzedaja piwo od godziny 10 rano

Ta informacja nic nie zmienia w moim życiu. Piwo piję zdecydowanie w późniejszych godzinach. Do śniadania wolę herbatę 😜

• Użytkownicy+
Opublikowano
47 minut temu, arturo-bb napisał(a):

.... Do śniadania wolę herbatę 😜

Po góralsku. ? 🤔 A widzisz. To dlatego potem cały dzień jesteś taki uśmiechnięty 🤣

• Klubowicze
Opublikowano
9 minut temu, EndriuBis napisał(a):

Po góralsku. ? 🤔 A widzisz.

Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Ja już swoją normę napoi ‰ wypiłem w młodości teraz to już taka bardziej degustacja wieczorową porą 🤣