falco Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca Miałem wczoraj pojechać, by zrobić zdjęcia katastrofalne niskiego poziomu Wisły (najniższy od początku pomiarów!) ale nie wyszło, więc pokazuje odnośnik z sieci...
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 8 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 8 Lipca Spoko. U nas na południu wczoraj deszcz dał niezły popis, więc pewnie do was już płynie 😜 oby nie za dużo na raz.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 8 Lipca Klubowicze Opublikowano 8 Lipca W niedzielę będzie już więcej 😎
Klubowicze kenobi Opublikowano 8 Lipca Klubowicze Opublikowano 8 Lipca 4 godziny temu, ComoDo napisał(a): A zbiorników retencyjnych jak nie było tak nie ma . Jak nie ma....a Racibórz???
ComoDo Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca Godzinę temu, kenobi napisał(a): Jak nie ma....a Racibórz??? To jest pikuś. Wiecznie w tym kraju albo stany alarmowe albo takie, że kaczka przejdzie nie mocząc tyłka .
Klubowicze Patryk Opublikowano 21 Lipca Klubowicze Opublikowano 21 Lipca W dniu 8.07.2025 o 10:01, falco napisał(a): Miałem wczoraj pojechać, by zrobić zdjęcia katastrofalne niskiego poziomu Wisły (najniższy od początku pomiarów!) ale nie wyszło, więc pokazuje odnośnik z sieci... Zmuszają nas do oszczędzania wody na każdym kroku, to mniej używamy na południu - oszczędzamy, więc oczyszczalnie pustkami stoją i od nas z południa płynie na północ tylko to co w rzeczkach ledwo jest. 😆😀😂😂 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 21 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 21 Lipca 1 godzinę temu, Patryk napisał(a): Zmuszają nas do oszczędzania wody na każdym kroku, to mniej używamy na południu - oszczędzamy, ... no nie, bez przesady. Ja to się myję, czasem nawet jakiś prysznic wezmę 🤣
falco Opublikowano 21 Lipca Autor Opublikowano 21 Lipca Spoko, jeszcze trochę i będziemy się "myć" jak wróble... piaskiem...
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 21 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 21 Lipca @falco a kiedy ostatni raz widziałeś wróbla ? 🤔 bo ja już nie pamiętam, a jak byłem dzieciakiem to widywałem całe stada. Może bezpośrednio nie jest to powiązane z wodą, ale efekt podobny. Beton, kostka, brak zieleni (czytaj: wszelkiej maści krzaków 🙂) = brak wróbli, ale też brak naturalnego wchłaniania wody do gruntu w czasie deszczu. OK - też nie lubię błota pod nogami, no ale chyba tej "betonozy" to już za dużo wkoło 😵
Krzynio66 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca u mnie w tujach pelno gniazd przyjezdzaj i popa trz
falco Opublikowano 21 Lipca Autor Opublikowano 21 Lipca Tak, to prawda wróble z dużych miast zniknęły, tak jak prawisz przez działania człowieka, choć u mnie na prowincji czasem widuję ale i tak sporadycznie. Urzędasy zafundowały nam betonozę, dodatkowo wycinając od cholery dorodnych drzew, potem płacz, że po każdym deszczu są podtopienia. Od jakiegoś czasu w tych samych miejscach (za kolejną, chorą kasę) "odbetonowują i sadzą" drzew(k)a, które zanim dorosną znowu potrzebują wieeelu lat a część i tak usycha. Winnych tych wszystkich pomysłów jak zawsze brak, ot, człecza natura...
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 21 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 21 Lipca 56 minut temu, falco napisał(a): ....Od jakiegoś czasu w tych samych miejscach (za kolejną, chorą kasę) "odbetonowują i sadzą" drzew(k)a, które zanim dorosną znowu potrzebują wieeelu lat a część i tak usycha .... Dokładnie tak. U nas też. Ale ktoś na tym zarabia i bierze tę "chorą kasę" 😁
stefanekmac Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca Wroble siedzą pod dachem. Wydlubaly u mnie styropian. Jest mini oczko i wystawiam poidla. Zima dokarmiam. Jest tak ok 30% tego co było kiedyś. Winne u mnie sroki.
Krzynio66 Opublikowano 21 Lipca Opublikowano 21 Lipca po co bis piane tam na gorze biora kase w my sadzimy drzewka
Klubowicze DaniL Opublikowano 23 Lipca Klubowicze Opublikowano 23 Lipca W dniu 21.07.2025 o 15:44, EndriuBis napisał(a): a kiedy ostatni raz widziałeś wróbla ? W Warszawie zaobserwowałem, że po latach wróble wracają. Co prawda nie ma ich tak wiele jak kiedyś, ale jakby się odradzała ich populacja.
GrzechoCnik Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Jakie wróble? Wody mało we Wiśle a u mnie na Kole miedzy blokami mewy latają :)
falco Opublikowano 23 Lipca Autor Opublikowano 23 Lipca Powiedz mewom, że latania na kole, zwłaszcza między blokami jest niebezpieczne... ;) Kiedyś regularnie bywałem na giełdzie łowiąc zabytkowe kufle a także żywy pokarm dla ryboli. Tak w temacie... ;)
Rekomendowane odpowiedzi