Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda forza 350 vs zontes 350E

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy
Opublikowano
6 godzin temu, Migu napisał(a):

A w Hondzie co 12 tysi 🤔.

w nowych samochodach interwały też są po 30tyś lecz ja nadal uparcie zmieniam olej co 10-15 tyś w dieslu. Raz zmieniłem po 30tyś w renault scenic - i to był ten ostatni raz 🤪. Nagar na pierścieniach uszczelniających i ...wymuszony remont silnika - co prawda mały. Okazało się, że po tak przedłużonym czasie do wymiany dostał dużego apetytu na olej.

Opublikowano
59 minut temu, Nazir napisał(a):

w nowych samochodach interwały też są po 30tyś lecz ja nadal uparcie zmieniam olej co 10-15 tyś w dieslu. Raz zmieniłem po 30tyś w renault scenic - i to był ten ostatni raz 🤪. Nagar na pierścieniach uszczelniających i ...wymuszony remont silnika - co prawda mały. Okazało się, że po tak przedłużonym czasie do wymiany dostał dużego apetytu na olej.

Te rzadsze wymiany wymuszają przepisy ekologiczne i tylko na papierze, mechanicy zalecają co 10-15 tys mowa o atutach 😏 w motocyklach jest podobna zasada. 

• Użytkownicy+
Opublikowano
15 godzin temu, Migu napisał(a):

A w Hondzie co 12 tysi 🤔.

Akurat Honda jest chyba jednym z nielicznych producentów, który ma też swoją fabrykę oleju. Pozostali raczej nalewają jakiś nie najgorszy olej do swojej butelki i sprzedają w ASO z dużym zyskiem. 😁 A Honda ma to przebadane i chyba faktycznie te dłuższe przebiegi między wymianami mają sens bo raczej ich silniki wykazują ponad przeciętną żywotność.

A wracając do tematu. Interwał po między wymianami oleju też może być brany pod uwagę przy wyborze sprzętu.

Niemniej @Nazir też ma rację że użytkując sprzęt jako drugi i tylko w koło komina będzie zmieniał olej raz w roku. 

Swoją drogą w Burgmanach  jest tylko trochę lepiej bo 6 tys. 

• Użytkownicy
Opublikowano
Godzinę temu, EndriuBis napisał(a):

Niemniej @Nazir też ma rację że użytkując sprzęt jako drugi i tylko w koło komina będzie zmieniał olej raz w roku. 

Swoją drogą w Burgmanach  jest tylko trochę lepiej bo 6 tys. 

Dokładnie☝️. Mi w Burku ten przebieg również wystarcza na rok. Co innego np. @arturo-bb, tu robi to wielką różnicę. Oglądałem filmik o zontesie F703, który ma co 5tyś wymianę. Goście, co nagrali ten filmik zbesztali go jako turystyka ale mają teorię, że zontes dopiero studiuje jakość swoich silników na klientach i woli od początku nie popsuć opinii.

Zontes dopiero od niedawna wchodzi na rynek z większymi pojemnościami.

Dla mnie to nie wada ale..wiem, że niektórych to może zniechęcić. Choć są i tacy, co powiedzą, że zamiast wymieniać lepiej sprawdzać i dolewać🤪