Rafaele90 Opublikowano Czwartek o 10:16 Opublikowano Czwartek o 10:16 Witam Zastanawiam się nad zakupem maxi skutera Honda forza 350 (2025r) lub Zontes 350E. Nie wiem jak jest z serwisem Zontes w PL i trochę boję się że mogły by być problemy ? Jak jest z dostępnością części ? Czy może ktoś mi podpowiedzieć ? Lub wypowiedzieć się w tej kwestii albo napisać od strony użytkownika? Chętnie przeczytam wasze opinie na temat tych maszyn, jakie są plusy a jakie minusy waszym zdaniem. Zaznaczam że skuter ma mi służyć na co dzień i dodatkowo wyjazdy , nie wykluczam wypadów za granicę. Dzięki i pozdrawiam
Klubowicze arturo-bb Opublikowano Czwartek o 10:50 Klubowicze Opublikowano Czwartek o 10:50 33 minuty temu, Rafaele90 napisał(a): skuter ma mi służyć na co dzień i dodatkowo wyjazdy , nie wykluczam wypadów za granicę. Brałbym Hondę .Po prostu czułbym się pewniej 1
Klubowicze ziga Opublikowano Czwartek o 10:54 Klubowicze Opublikowano Czwartek o 10:54 Poprostu trzeba się przymierzyć jak się będzie siedziało osłona przed wiatrem itp I jak nie będzie wielkiej różnicy to bym postawił na hondę 1
Użytkownicy Nazir Opublikowano Czwartek o 20:45 Użytkownicy Opublikowano Czwartek o 20:45 2 godziny temu, cezzar napisał(a): 22 vs 28,6 Czyli zontes plus 30%🤔 To więcej jak honda adv 350 vs zontes 368g. Mimo wszystko: kto nie ryzykuje szampana nie pije. Ja ryzykuję i już czekam na nowego zontesa 368g. Pierwszy raz planuję mieć pojazd na całkowicie oryginalnych podzespołach😁. Pożyjemy - zobaczymy. 1
Rączy Emeryt Opublikowano Piątek o 04:10 Opublikowano Piątek o 04:10 Jak bym kupił używanego SilverWinga 400 za 40% tej kwoty a za resztę pojeździł po świecie :) 2
Użytkownicy Nazir Opublikowano Piątek o 07:52 Użytkownicy Opublikowano Piątek o 07:52 3 godziny temu, Rączy Emeryt napisał(a): Jak bym kupił używanego SilverWinga 400 za 40% tej kwoty a za resztę pojeździł po świecie :) Lub...jak pisał kiedyś ArturroBB...zostawił część kasy, bo używany może wywinąć figla i ... i dopiero za resztę kupił sobie waciki🤭 Kolega ma rozkminę w nowych sprzętach i tych markach a raczej w serwisie i częściach do zontesa. Ja troszkę posprawdzałem i z serwisem nie powinno być problemu - trochę firm w pl się tym zajmuje. Poza tym jest już pełno dodatków - dodam oryginalnych: Made in China☝️😜 na różnych 👖lach Koszty sprzętu podobnie jak i serwisu - niższe, bo... firma wschodząca *u nas* 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano Piątek o 08:27 Użytkownicy+ Opublikowano Piątek o 08:27 23 minuty temu, Nazir napisał(a): .....Koszty sprzętu podobnie jak i serwisu - niższe, bo... firma wschodząca *u nas* no właśnie, bo z wcześniejszych wypowiedzi wywnioskowałem że Honda jest tańsza 😲 @Rafaele90 - z mojego punktu widzenia nie bardzo Cię rozumiem. Jeżeli budżet nie stanowi dla ciebie problemu to chyba lepiej kupić coś co już jest sprawdzone i ma renomę na rynku. No chyba że jest coś o czym nie wiem. Nigdy nie widziałem na żywo Zontesa 350E . Czy jest np. większy od Forzy ? Ma większy kufer pod siedzeniem itp. Pewnie ma więcej "bajerów" na pokładzie, ale pytanie czy to się przekłada na komfort użytkowania. 11 godzin temu, Nazir napisał(a): ......czekam na nowego zontesa 368g..... naprawdę ? 😲 tylko dlatego że pompa wody puściła ? 😂 czy też nie możesz nadążyć za @arturo-bb i @ziga po szutrach ? ☺️
Użytkownicy Nazir Opublikowano Piątek o 10:27 Użytkownicy Opublikowano Piątek o 10:27 2 godziny temu, EndriuBis napisał(a): naprawdę ? 😲 tylko dlatego że pompa wody puściła ? 😂 czy też nie możesz nadążyć za @arturo-bb i @ziga po szutrach ? ☺️ Zontes 368g to ma być pojazd do szaleństw w terenie. Mody robi prawko na Aprilkę a ja ciężko myślałem, co kupić, by pomykać z nim po bezdrożach i stwierdziłem, że mimo wszystko wolę bardziej uterenowiony sqter niż biegowca bez bagażnika pod zicem. Burek to najlepszy kompan dalekich i bliskich tras💪💪 ale na tereny - takie tereny, że ło ho ho🤭 to mi go bardzo szkoda🤪 Poza tym miałem jazdy próbne i raczej na więcej jak 100km, to zontesa nie widzę🤷♂️ Słaba pozycja dla dłuższych nóg i co by nie mówić to i przed wiatrem słabo chroni tak barczystego człowieka jak ja🤭🤣🤣🤣.
Kazekkazek Opublikowano Piątek o 14:01 Opublikowano Piątek o 14:01 3 godziny temu, Nazir napisał(a): Zontes 368g to ma być pojazd do szaleństw w terenie. Mody robi prawko na Aprilkę a ja ciężko myślałem, co kupić, by pomykać z nim po bezdrożach i stwierdziłem, że mimo wszystko wolę bardziej uterenowiony sqter niż biegowca bez bagażnika pod zicem. Burek to najlepszy kompan dalekich i bliskich tras💪💪 ale na tereny - takie tereny, że ło ho ho🤭 to mi go bardzo szkoda🤪 Poza tym miałem jazdy próbne i raczej na więcej jak 100km, to zontesa nie widzę🤷♂️ Słaba pozycja dla dłuższych nóg i co by nie mówić to i przed wiatrem słabo chroni tak barczystego człowieka jak ja🤭🤣🤣🤣. Kup i napisz recenzję 🙂 też mnie kusi coś od "Zenka" 😏 Kolega kupił coś takiego i bardzo zadowolony. Doświadczony motocyklista, kilka motocykli "przerobił " w życiu. 🙂 https://cityrider.pl/motocykl-zontes-703f-2025,id444286.html
Rafaele90 Opublikowano Piątek o 16:46 Autor Opublikowano Piątek o 16:46 8 godzin temu, EndriuBis napisał(a): no właśnie, bo z wcześniejszych wypowiedzi wywnioskowałem że Honda jest tańsza 😲 @Rafaele90 - z mojego punktu widzenia nie bardzo Cię rozumiem. Jeżeli budżet nie stanowi dla ciebie problemu to chyba lepiej kupić coś co już jest sprawdzone i ma renomę na rynku. No chyba że jest coś o czym nie wiem. Nigdy nie widziałem na żywo Zontesa 350E . Czy jest np. większy od Forzy ? Ma większy kufer pod siedzeniem itp. Pewnie ma więcej "bajerów" na pokładzie, ale pytanie czy to się przekłada na komfort użytkowania. naprawdę ? 😲 tylko dlatego że pompa wody puściła ? 😂 czy też nie możesz nadążyć za @arturo-bb i @ziga po szutrach ? ☺️ @EndriuBis Jak najbardziej masz rację , z tym że chciałem zapytać na forum bo być może dowiedział bym się czegoś co przekonało by mnie bardziej w kierunku zontesa, a i także nie widziałem zontesa 350e na żywo. Myślę że coś sprawdzonego i co ma renomę na rynku będzie lepszym wyborem
Użytkownicy Nazir Opublikowano Piątek o 17:46 Użytkownicy Opublikowano Piątek o 17:46 55 minut temu, Rafaele90 napisał(a): @EndriuBis Jak najbardziej masz rację , z tym że chciałem zapytać na forum bo być może dowiedział bym się czegoś co przekonało by mnie bardziej w kierunku zontesa, a i także nie widziałem zontesa 350e na żywo. Myślę że coś sprawdzonego i co ma renomę na rynku będzie lepszym wyborem Zatem ... ..porównaj dane (pomiędzy hondą ADV 350 a zontesem 368g sprawdzałem i są takie na plus zontesa) no i poświęć chwilę na przymiarkę/obejrzenie w końcu nieczęsto kupuje się motor - no chyba, że się mylę🤔
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano Piątek o 20:20 Użytkownicy+ Opublikowano Piątek o 20:20 @Nazir a Zontes 350E i 368G to tak jak u Hondy Forza i ADV ? Ten sam silnik itp. ? Jak już nabędziesz i dotrzesz to chętnie przy jakiejś okazji bym zobaczył i po dotykał troszeczkę 😁
Użytkownicy Nazir Opublikowano wczoraj o 05:56 Użytkownicy Opublikowano wczoraj o 05:56 9 godzin temu, EndriuBis napisał(a): @Nazir a Zontes 350E i 368G to tak jak u Hondy Forza i ADV Raczej silniki się różnią😉. W obu Zontesach moc ta sama lecz pojemność w 350e to 349cm3 (Czterosuwowy, jednocylindrowy, 4-zaworowy, chłodzony cieczą, OHC, wtrysk paliwa, Euro 5) a w 368g to 367,6cm3 (JEDNOCYLINDROWY, CHŁODZONY CIECZĄ, SOHC) takie dane ze str Zontesa https://zontespolska.pl/produkt/zontes-368-g w hondziach poj to 330cm3 i 29kM a w Zonkach 38,5kM Także ten tego ...wicie - rozumicie.. Napewno hondzia wygrywa w v-max, bo ma 137km/h a zonki 123km/h🤷♂️. W terenie raczej za tym płakał nie będę ale już za prześwitem 145mm hondzi do 180mm zonka już bym płakał🤪 9 godzin temu, EndriuBis napisał(a): ak już nabędziesz i dotrzesz to chętnie przy jakiejś okazji bym zobaczył i po dotykał troszeczkę 😁 Z przyjemnością poskarżę się na wszystkie braki w stosunku do burka🤭 i chętnie dam Ci się też karnąć😉
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano wczoraj o 16:11 Użytkownicy+ Opublikowano wczoraj o 16:11 10 godzin temu, Nazir napisał(a): Raczej silniki się różnią😉.... Dzięki za INFO. Pewnie wszystko można wygooglać, tylko ostatnio nie mam czasu rozłożyć laptopa, a na srajfonie h.. widać 😄 a co do tego "karnięcia" się to dzięki, ale ja taki wyrywany nie jestem. W razie W nawet od majfrendów sprzęt swoje kosztuje. Ale przysiąść się to jak najbardziej. 😀 Trochę wątek zboczył ale wychodzi na to coraz więcej ludzi interesuje się Chińskimi markami.
Użytkownicy Nazir Opublikowano wczoraj o 19:02 Użytkownicy Opublikowano wczoraj o 19:02 2 godziny temu, EndriuBis napisał(a): Trochę wątek zboczył ale wychodzi na to coraz więcej ludzi interesuje się Chińskimi markami Myślę, że wątek obaw przed chinolami jest tu ok. Na pewno @EndriuBis pamiętasz (no chyba, że już nie🤭) ale za naszych czasów samochody to były te - niemieckie i co najwyżej polskie, rumuńskie i czeskie - reszta, to były te na f i jakieś tam jeszcze bardziej niepewne: japońskie. Potem nastał czas koreańskiego dajEwo i kolejnych tam azjatyckich wozideł. Dzisiaj japońskie, koreańskie i te na f są już ok. Teraz wszyscy obawiamy się chińskich - bo czemu nie?🤪 1
Rekomendowane odpowiedzi