Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Umarł król a może żyje nadal? ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka

Dokupiłem wczoraj drugi skuter drogą zakupu impulsowego ;)
Miałem (mam jeszcze) x-maxa 125'2009, kupiłem x-maxa 250'2012.

Chciałem "w nowej budzie" z nadzieją, że będzie ciut więcej miejsca na moje giczoły (mierzę 190cm).

Najpierw pro:
- nowszy więc ogólnie w lepszym stanie wizualnym - mniej widać upływ czas na elementach,
- silnik 250 vs 125 - powiem, że spodziewałem się mniejszej różnicy! Na 125 jeździ mi się jak na motorowerze - odkręcam gaz a ona płynnie rozpędza się, 250 po odkręceniu gazu kopie i rwie do przodu :) różnica jak dla mnie jest naprawdę duża i raczej więcej nie chcę. Co ważne przyspieszenie jest na tyle duże, że teraz mogę bez obaw wyprzedzać ciężarówki na obwodnicy...

Contra:
- niestety DUŻY problem z aerodynamiką! Naprawdę zaskakujący! W 125 byłem przyzwyczajony do tego, że pędzące powietrze mnie omija - nie uderza zarówno w barki jak i kask - powietrze ślizga się po czubku kasku. Jadąc 90km/h mogę sobie nucić piosenki bo jest cicho i przyjemnie. Na 250 przez to, że szyba jest z 10cm dalej z przodu, plus jest niższa i węższa powietrze uderza w barki oraz całą głowę. W efekcie hałas jak cholera, naprawdę bardzo uciążliwy. No i oczywiście jak powietrze we mnie wali to będzie też moczył deszcz...

Czy znacie WIĘKSZE szyby turystyczne do x-maxa drugiej generacji??? Jeśli nie znajdę to nie wiem, czy nie będę musiał wrócić do starszej wersji tylko znaleźć 250-tkę...
Albo wrócić do poszukiwania innego modelu, czego mi się nie chcę bo wisiałem na OLX ze dwa miesiące...

IMG_20250612_070620.jpg

IMG_20250612_070552.jpg

Opublikowano

Wyższą szybę na pewno znajdziesz, Kappa = Givi lub Puig, ja ujeżdżałem 250 ze standardową szybą mam 194 cm.

Nie miałem takiego porównania jak w Twoim przypadku więc wiatr nie przeszkadzał.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Kiedyś silnik "ćwiartka" był bardzo popularny, a teraz ? 125 bo na prawko B  albo minimum litr bo "panie, jak nie ma litra to to nie jedzie" 😁 

A co do szyby. Są jeszcze deflektory. Niektórzy sobie chwalą. Ja osobiście nie polecam. Szukaj akcesoryjnej szyby.

Nie znam tego modelu ale z tego co widzę na zdjęciu w starszym modelu szyba skręcała się razem z kierownicą ?

Opublikowano
  W dniu 12.06.2025 o 08:21, EndriuBis napisał(a):

w starszym modelu szyba skręcała się razem z kierowcą ?

Rozwiń  

W starym tak, a w nowszym szyba jest na stałe z czachą.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Miało być " z kierownicą" 😁 ale wiadomo o co chodzi.

• Klubowicze
Opublikowano

Pamiętam, że przy X maxie 250 wymieniona szyba akcesoryjna była wyższa o ok. 9cm. Szału nie było, ale zawsze coś

Opublikowano

Szyba ma takie wymiary jak na zdjęciu. Porównując ze starszą wersją musi mieć co najmniej po 10cm więcej w każdym wymiarze.
Pomożecie coś znaleźć? Ja siadam i grzebię...

szyba.jpg

Wygląda na to, że ta będzie wyższa i trochę mniej powycinana na bokach, tylko OCZYWIŚCIE jest na zamówienie ;(

https://www.motoakcesoria.com.pl/product-pol-206532-Szyba-motocyklowa-Kappa-Yamaha-X-Max-125-250-10-13-przezroczysta-mocowanie-w-zestawie.html

Opublikowano

Niestety nigdzie nie ma na stanie, trzeba będzie poczekać ;(

Opublikowano

Dzisiaj gdy wyskoczyłem pojeździć na "nowej" 250-tce ni z gruchy zaświeciło się "check engine" - jechałem gość ostro, pod górę,
potem spokojniej z góry, skuter zachowywał się raczej normalnie. Potem zauważyłem że na postoju falują obroty jałowe, gdy ruszyłem
i ze sto metrów dalej zawracałem to silnik zgasł na zerowym gazie. Przy kolejnej jeździe również falujące obroty i chceck engine podczas jazdy.

Może ważne - świeci się od chwili rezerwa paliwa.  Nie zauważyłem dokładnie od którego momentu, chyba od dzisiaj.

Może mi się wydaje (może), że podczas przyspieszania silnik nie pracuje idealnie równo, tylko jakby poszarpuje (ale to może być złudzenie).

Czy przy niskim poziomie paliwa skuter może się tak zachowywać? Pompa nie wydala z podawaniem paliwa???

Jutro przywiozę piątkę benzyny i potem skoczę zalać do pełna oczywiście...