Klubowicze Ewik Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 16 Sierpnia 2024 W dniu 14.08.2024 o 23:04, Długi 1973 napisał(a): Ewcia, moje spostrzeżenia…. Ogólnie lubię jeździć, bardziej kręci mnie sama jazda niż zwiedzanie czegoś po drodze. Co do samej Sycylii, to tak jak wcześniej już napisałem: na południe od Napoli to już Afryka….. niestety. Na każdym kroku, no prawie na każdym widać wyrzucone przez kogoś śmieci, miejscami nawet czuję się jakby się przejeżdżało przez wysypisko. Niestety ktoś marnuje przez to potencjał jaki ma ta wyspa, albo się mylę i może i tak wiedzą, że za chwilę przyjdzie kolejny taki Długi, coś kupi, coś zje, będzie musiał zatankować, gdzieś się przespać. Jedzenie pyszne, drogi w miarę niezłe, Dużo antagonizmów nowe Range Rovery - Stare Pandy, ktoś żebra na światłach na skrzyżowaniu … Chciałem zobaczyć i jestem LWG i do jutra Niestety, widzę że przez lata nic się nie zmieniło, szkoda. Samych pozytywnych doznań z podróży 🖕😊
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 16 Sierpnia 2024 Dzień 7Dziś finalnie dojechaliśmy w okolice miejscowości Tropea. Dojazd na prom autostradą czyli szybko, delikatnie korki. Wjazd na prom, znów udało się wjechać i załapać na wcześniejszy kurs. Kilka fotek z dziś:Przejechane dziś 281 km LWG i do jutra 2
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Dzień 8Dziś dojechaliśmy do miasta Matera. Cześć autostradą, część górkami. Na autostradach duże korki, ale na 2oo idziemy boczkiem. W pewnym momencie zaczęło się chmurzyć i popadał nawet lekki deszcz, co w temp 30’+ jest nawet przyjemne. Widoki niesamowite, krajobraz zmienia się co chwila, czasem jak w PL, czasem jak w górach, czasem jak na innej planecie. Kilka fotek z dziś:Matera jest uznawana za jedno z najstarszych miast na świecie. A to nasza dzisiejsza miejscówka Czyli wylądowaliśmy w grocie 🫣Dziś zrobione tylko 257km LWG i do jutra 2
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Dzień 9Dziś szybka krótka przejażdżka z Matera do miejscowości Castro, która znajduje się prawie na samym „obcasie” mapy Włoch. Dziś i jutro odpoczynek na miejscu i relaks. Miejsce malownicze, zresztą tu ich nie brakuje. Kilka fotek z dziś:Dzisiejsza trasa 215kmLWG i do jutra P.S. Taka ciekawostka jeszcze, miasto Matera to najstarsze miasto w europie, a trzecie na świecie. Datuje się go na 10 tys lat. W tutejszych jaskiniach ludzie mieszkali nieprzerwanie do lat 50 tych zeszłego wieku od czasów paleolitu !!!Dopiero w latach 50 tych zostali przymusowo wysiedleni do nowych bloków, a to z tytułu panujących koszmarnych warunków sanitarnych. Okazuje się, że co drugie dziecko umierało tu z powodu panujących epidemii. Dopiero w latach 80 tych zezwolono na odnowienia grot po okiem konserwatorów zabytków. Teraz powstały tam głównie hotele i restauracje.
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Dzień 10Dziś przejechane O kmPrzed południem zaczęła się spektakularna burza, na początku daleko nad morzem. By po jakimś czasie przenieść się nad ląd. Także dziś leżakowanie i pełen odpoczynek Wrzucam kilka fotek:Popis siły natury był wręcz spektakularny. Czegoś takiego na żywo nigdy nie widziałem. Zdjęcia nie oddają ogromu trąb wodnych. Nie zazdroszczę tym, którzy nieopatrznie wypłynęli dziś na morze i w porę się nie zorientowali co nadchodzi. A łódki było widać daleko na morzu. LWG
Klubowicze DaniL Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Niby bez trasy, a i tak przeżycia niezapomniane (dobrze że z bezpiecznej strony) 👍 1 godzinę temu, Długi 1973 napisał(a): Nie zazdroszczę tym, którzy nieopatrznie wypłynęli dziś na morze i w porę się nie zorientowali co nadchodzi. A łódki było widać daleko na morzu. Info z dziś z portalu informacyjnego (co prawda nie koło Was, ale całkiem niedaleko): Trąba powietrzna nieopodal Palermo. Zatonął luksusowy jacht. U wybrzeży Palermo na włoskiej Sycylii, gdzie pojawiła się trąba powietrzna, zatonął jacht, na którym znajdowały się 22 osoby. Znaleziono jedno ciało, trwają poszukiwania sześciu zaginionych. Do tej pory udało się uratować 15 osób, w tym dziecko. 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Potęga żywiołu jest niesamowita i pokazuje nam jak jesteśmy bezsilni i mali w stosunku do sił natury. Trochę mnie dziwi brak reakcji ze strony Sternika tego jachtu, przecież doskonale wiedział ( powinien wiedzieć ) co się szykuje. Szkoda ludzi ☹️ Edit. Okazuje się, że jacht stał zacumowany niedaleko wybrzeża. A cała tragedia miała miejsce około 5 tej rano. z ciekawostek jednostka była wart 14 mln £
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Dzień 11Dziś po małym objeździe samego „obcasa” zaczęliśmy wracać na północ czyli w stronę domu. Podróż jednak była dość skomplikowana i polegająca na próbie „objechania” komórek burzowych, które jakoś się tłumnie na południu IT ostatnio nagromadziły. Ogólnie tylko trzy razy troszkę nas zmoczyło. Docelowo dojechaliśmy w okolice Pescary. Nocleg niedaleko autostrady w gospodarstwie agroturystycznym. Dobre jedzonko, basen, cóż więcej potrzeba. Kilka fotek z dziś:LWG i do jutra Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
Klubowicze Ewik Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Bezpiecznego i suchego powrotu 🙂👍 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Dzień 12 Dziś już jesteśmy z powrotem nad jeź Garda. Dojazd częściowo autostradą wzdłuż wybrzeża Adriatyku, a później już drogami krajowymi wśród niezliczonych pól i gospodarstw rolnych usytuowanych obok rzeki Pad. To zagłębie rolnicze IT Dziś okazało się, że czym bardziej na północ tym cieplej. Na wysokości Ankony deszcz i 23’. Choć ranek witał nas piękną pogodą. Na szczęście chwilę później już było 30’C Kilka fotek z dziś: Pyszne carpaccio z marynowanej wołowiny z serem burrata. Naprawdę „palce lizać” Dziś zrobione 436km Jutro ruszam już sam w kierunku domu. Pora wracać LWG i do jutra
Klubowicze kenobi Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Przyczepności. 1
Krzynio66 Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Opublikowano 22 Sierpnia 2024 tez pozdrawiam bezpiecznego powrotu 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Dzień 13 Dziś dojechałem do Brna i tu postanowiłem się zatrzymać na noc. Kilkanaście razy przejeżdżałem obok i nigdy nie było czasu czyli chęci żeby się tu zatrzymać. Okazuje się, że to bardzo klimatyczne i tętniące życiem miasto. Mnóstwo knajpek na świeżym powietrzu, które są pełne klientów. Dużo kamienic, dużo obiektów w remoncie. Widać, że II WW ominęła to miasto. Droga monotonna, długa i nudna głównie autostradą. Mnóstwo kamperow i przyczep kempingowych oczyścicie większość to Niemcy. W Austrii już rześko i mokro, musiałem przeprosić się z cieplejszą kurtką. Kila fotek z dziś: Dzisiejszy dystans 871kmLWG
stefanekmac Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Dobrej aury i bezpiecznej drogi. 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Dzień 14 Dziś dojechałem z Brna do domu Po drodze zajechałem jeszcze na znajdujący się niedaleko tor wyścigowy „Masaryk Circuit” Droga do Wwy spokojna, ale było gęsto. Widać sporą ilość ludzi wracających z wakacji. Pogoda się udała, z rana trochę rześko, ale coraz bliżej stolicy robiło się coraz cieplej. Ogólnie cały wyjazd obył się bez niemiłych niespodzianek. Miejscami wysoka temperatura dawała się we znaki, ale dbając o odpowiednie nawodnienie dało się przeżyć. Skorzystałem na tym wyjeździe z chyba profesjonalnych zatyczek do uszu i powiem, że zrobiły na mnie super wrażenie. Szczególnie na szybkich przejazdach na autostradach, super wycinają nieprzyjemnie szumy. A przy tym można słuchać muzyki i da się rozmawiać przez telefon. Drugą nowością była siatka 3D na siedzisko. (Podpatrzona u Roberta 1973)Czuć jak powietrze przepływa pod tyłkiem. Na upały rzecz wręcz niesamowita. Podsumowując, podczas tych dwóch tygodni zrobiłem 7206 km Tak jak już pisałem, bez nieprzyjemnych niespodzianek.Wróciłem zmęczony i zadowolony. Wyjazd uważam za udany i oby takich więcej. Wszystkim, którzy śledzili i zaglądali tu Serdecznie dziękuję za zainteresowanie oraz za dobre słowo. Fotki z dziś:LWG i do następnego. 1
Klubowicze kenobi Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Dziękujemy za szeroką relację, fotki. Brawo Ty. 👌 1
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 23 Sierpnia 2024 27 minut temu, Długi 1973 napisał(a): Skorzystałem na tym wyjeździe z chyba profesjonalnych zatyczek do uszu i powiem, że zrobiły na mnie super wrażenie. ALPINE ? Sam używam czerwonych . Są super 1
Klubowicze ziga Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Dziękujemy za relacje 👍 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 24 Sierpnia 2024 10 godzin temu, arturo-bb napisał(a): ALPINE ? Sam używam czerwonych . Są super Dokładnie 👍 Ja białych
Klubowicze Ewik Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Z przyjemnością śledziłam wyprawę i opisy 😊👍 1
Klubowicze DaniL Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Dokładnie Ja białych Białe są każde Alpine, ale różnią się uchwytem-filtrem: czarne tłumią „normalnie”, czerwone bardziej.A co do wyprawy, to super się ją śledziło, dzięki za relację. 1
Kazekkazek Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Godzinę temu, DaniL napisał(a): Białe są każde Alpine https://allegro.pl/oferta/zatyczki-dla-motocyklistow-motosafe-race-motogp-13502414254 1
stefanekmac Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Mam te czarne. Jest lepiej a nie jest dobrze.
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Ja tam jestem zadowolony, napewno po przejazdach kilkugodzinnych z prędkościami „autostradowymi +” nie czuć takiego zmęczenia. A masz zmysł słuchu nie jest tak obciążony. Nie oczekujmy cudów 😁 2oo to nie S class 😀 1
Kazekkazek Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Opublikowano 25 Sierpnia 2024 Trzeba jeszcze pamiętać o własnej fizjologii, tzn zakresie słuchu. Jedni lepiej słyszą w niższym zakresie inni w wyższym itp. Generalnie najlepiej by było indywidualnie dobierać stopery. Tego samego producenta 🙂 https://chronimysluch.pl/pl/alpine-musicsafe-pro-black-new-ochronniki-sluchu-stopery.html
Rekomendowane odpowiedzi