Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Użytkownicy Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Witam wszystkich Jako, że znów mnie poniosło to chciałbym zrobić krótką relację z dnia dzisiejszego. Stolica żegnała chmurami i nawet chłodem 20’. Taka temperatura prawie do granicy Austrią, Finalnie dojechałem do Grazu. A żeby nie było nutki tajemniczości to kieruje się w kierunku Sycylii A to dzisiejszy trip:Jutro dalej w kierunku IT czyli jez. Garda LWG i do jutra 1
Sympatycy Cormoran Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Sympatycy Opublikowano 9 Sierpnia 2024 No szacun. Znowu fajna wycieczka 🤔. Będę sobie czytał obserwował 😉. 1
Klubowicze kenobi Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Brawo. Szacun. Przyczepności. 1
Użytkownicy tommac Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Użytkownicy Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Super wyprawa. Czekamy na relację 1
Sympatycy Grzech Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Sympatycy Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Piękna wycieczka się zapowiada. Pisz, będę czytał z ochotą. Szerokości! 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Dzień 2. Witajcie, dziś tylko szybki przelot z Grazu nad Gardę, fotek po drodze nie robiłem. Ruch dość spory, korki i ciepło, miejscami gorąco. Nauczka na przyszłość: nie jechać w sobotę Jutro zaczynamy właściwą część wycieczki, jedziemy dalej na południe. Plan jest taki żeby omijać autostrady. Zobaczymy dokąd dojedziemy. „Rumaki” stoją naszykowane Delikatna kolacja, a jakże mogło by się obyć bez pizzyTeraz trzeba się wyspać i rano w drogę. A to dzisiejszy trip:LWG i do jutra
Sympatycy AndrzejMyslowiceS Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Sympatycy Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Fajny wątek się zapowiada, jesteś obserwowany. 1
Klubowicze Ewik Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Poniosło Cię w ciekawym kierunku 😊👍 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Dzień 3.Dziś kawał jazdy z Sega do Allano W miarę możliwości wszystko górami, czyli pasmem apenin, omijając autostrady. widoki piękne, przepiękne i bardzo ładne Tak jechaliśmy, jechaliśmy aż wylądowaliśmy na ….drzewie Ale spokojnie, wszystko OKJutro opiszę co i jak. A to dzisiejszy trip:Jutro dopisze coś z dziś Zj…y jestem dziś LWG i do jutra 1
Użytkownicy Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Długi 1973 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Tak jak wczoraj pisałem wylądowaliśmy na drzewie Z ciekawostek z wczorajszego dnia, niestety smutnych i pokazujących jak malutcy i bezsilni jesteśmy wobec potęgi natury. Jadąc górami przejeżdżaliśmy przez miejscowość Amatrice 24 sierpnia 2016 o godzinie 3:36 nad ranem nastąpiło trzęsienie ziemi o sile 6.2 st. w skali Richtera, w wyniku którego miejscowość została niemalże całkowicie zniszczona. Obecnie zabytkowa część miasta jest w rozbiórce.Powstały tymczasowe osiedla w których zamieszkali ludzie którzy stracili wszystko, to jedno z nichA takich „miejscowości” jest w okolicy mnóstwo. Całe osiedla z desek i sklepy w przerobionych morskich kontenerach Tak wyglądała wczorajsza trasa Po drodze przejeżdżaliśmy przez Parco Nazionale del Gran Sasso Szczyt Corno Grande Na szczęście po trudach podróży można było popływać w basenie A także zjeść coś pysznego. A teraz śniadanko i ruszamy dalej na południe. Dziś już skracamy dystans. LWG i do później 3
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Dzień 4 Dziś plany pokrzyżowały nam pożary lasów jakie panują w okolicy. Więc górkami mało co było, ale Sycylia coraz bliżej. Dziś 505km przejechane, ale głównie drogami szybkiego ruchu. Drogi w górach zapchane i zakorkowane na maksa, chyba wszyscy uciekają w górę przed upałem Finalnie dojechaliśmy do malowniczej położonej nad morzem tyrreńskim miejscowości Cittadella del Cappo. Jutro prom zabukowany na godz 14:00Dzisiejsza trasa Tyle kosztuje litr 95 A to wierny rumak Trochę już styrany i brudny Po drodze wyprzedzaliśmy mnóstwo takich ciężarówek wiozących pomidory Taka ciekawostka, przy wylocie z jednego z miasteczek kontrola, Panowie zapytali skąd, dokąd. Ode mnie nawet dokumentów nie chcieli . Natomiast od mojego kuzyna, a co Pan robi?, a to Pana motocykl? To Pan się zgłosi jak wróć do urzędu skarbowego i się wytłumaczy jak Pan na niego zarobił Ogólnie Panowie bardzo mili, doradzili jak jechać itdA to widoki z dzisiejszej miejscówki LWG 1
Sympatycy Cormoran Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Sympatycy Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Ostatnie zdjęcie wspaniały widok 😆 należy się 😉
Klubowicze nietoperz Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Fajna wyprawa !
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Dzień 5.Rano po śniadanku ruszyliśmy na prom. Bilety kupione na godz 14:00, ale jesteśmy dużo wcześniej. Szybka decyzja próbujemy wjechać na pierwszy jaki odpływa. Nie było problemu człowiek z obsługi zeskanował bilet i krótkie „vai” i jesteśmy na pokładzie. Rejs krótki, niektórzy nawet z aut nie wysiadali. Po zjechaniu z promu w Mesynie „ruch jak w Rzymie” A oznacza to: pomarańczowe: jechać, czerwone: uważać. Fantazja kierowców niczym nie ograniczona, ale nawet rodowici Włosi mówią: na południe od Napoli to już Afryka 🫣Kilka fotek z dzisiejszego dnia:Takiej cebuli jeszcze nie widziałem Dziś na liczniku zrobione 377km Jutro zaczynamy objazd wyspy LWG i do później 2
cezzar Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Opublikowano 13 Sierpnia 2024 W dniu 10.08.2024 o 21:18, Długi 1973 napisał(a): „Rumaki” stoją naszykowane Eee, myślałem że skuterem jechałeś. IMO trochę nie w porządku, że na forum skuterowym wrzuca się relacje z podróży turystykami 1000+.🙁
Klubowicze BUGI Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Sorry @cezzar ale ani Ty z całym szacunkiem ani @Długi 1973 nie jesteście klubowiczami więc nie musi być trip na skuterze.... a z czytą przyjemnością śledzę relację z tripu i zazdroszczę pozytywnie...I chyba nie tylko ja...😉 1
Użytkownicy Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mariuszadam Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Użytkownicy Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Czy to ma znaczenie czy skuter czy moto 1000+, ważna jest frajda z jazdy. Fajne relacje, czytam i przeglądam zdjecia z przyjemnością. 3
Użytkownicy tommac Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Użytkownicy Opublikowano 14 Sierpnia 2024 6 godzin temu, cezzar napisał(a): trochę nie w porządku, że na forum skuterowym wrzuca się relacje z podróży turystykami 1000+ Niestety cezzar, ale przy Twoim podejściu za chwilę będzie nie w porządku, że ludzie nie skuterami przyjeżdżają na Nasze zloty i spotkania. A nie jest to chyba idea BURGMANII.
Klubowicze Ewik Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Świetna relacja, lądowanie na drzewie bardzo mi się spodobało 😅. Przywołałeś wspomnienia z Sycylii, jestem ciekawa Twoich spostrzeżeń z tego miejsca. Z niecierpliwością wypatruje kolejnych zdjęć i komentarzy 🙂👍
Użytkownicy Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Długi 1973 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Dzień 6Dziś całkiem spokojny dzień, ciut dłużej pospane no i kilometrów mniej zrobione. Celem podróży była Etna, czyli największy i najwyższy stożek wulkaniczny w europie.Etna zajmuje powierzchnię co najmniej 1250 km². Wulkan zaczął powstawać ok. 500 tys. lat temu. Pierwsze wzmianki o erupcjach pochodzą z ok. 1500 roku p.n.e. Szacuje się, że od tamtego czasu było ponad 200 wybuchów. Aktualna wysokość to ok. 3357 m n.p.m. (aktywność wulkanu powoduje zmiany wysokości ).Od 1987 roku część obszarów Etny chroniona jest poprzez Park Regionalny Etna. W 2013 roku wulkan został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.Robi naprawdę niesamowite wrażenie ogrom tego zjawiska, wjechałem kolejką na wys około 2500m n.p.m. To jeszcze daleko do właściwego krateru, ale doskonale słychać jej pomruki i jakby eksplozje gdzieś wewnątrz. Krajobraz iście księżycowy Na drogach dojazdowych zalega miejscami mnóstwo pyłu wulkanicznego, więc trzeba niesamowicie uważać bo drogi kręte i łatwo zrobić sobie krzywdę. Oczywiście biznes kwitnie i można mnóstwo rękodzieła zakupićMożna wybrać się na trip takim oto pojazdem Po powrocie tylko relaks Jescze kilka zdjęć z dnia dzisiejszego:Wszechobecne kaktusy, miejscami całe połacie są zarośnięte nimi I jeszcze takie „smaczki” dla elektryków Ogólnie ciepło w porywach do gorąco Dziś zrobione 286km LWG i do jutra 3
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 14 Sierpnia 2024 13 godzin temu, Ewik napisał(a): Świetna relacja, lądowanie na drzewie bardzo mi się spodobało 😅. Przywołałeś wspomnienia z Sycylii, jestem ciekawa Twoich spostrzeżeń z tego miejsca. Z niecierpliwością wypatruje kolejnych zdjęć i komentarzy 🙂👍 Ewcia, moje spostrzeżenia…. Ogólnie lubię jeździć, bardziej kręci mnie sama jazda niż zwiedzanie czegoś po drodze. Co do samej Sycylii, to tak jak wcześniej już napisałem: na południe od Napoli to już Afryka….. niestety. Na każdym kroku, no prawie na każdym widać wyrzucone przez kogoś śmieci, miejscami nawet czuję się jakby się przejeżdżało przez wysypisko. Niestety ktoś marnuje przez to potencjał jaki ma ta wyspa, albo się mylę i może i tak wiedzą, że za chwilę przyjdzie kolejny taki Długi, coś kupi, coś zje, będzie musiał zatankować, gdzieś się przespać. Jedzenie pyszne, drogi w miarę niezłe, Dużo antagonizmów nowe Range Rovery - Stare Pandy, ktoś żebra na światłach na skrzyżowaniu … Chciałem zobaczyć i jestem LWG i do jutra 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Dzień 7 Witam wszystkich, dziś trochę pokręciliśmy się po południowej części wyspy, trochę górkami, trochę nad samym morzem. Ludzi dużo, tu również dziś święto. Ruszając rano trochę zdziwiony byłem czemu się tak kurzy. Okazało się, że Etna przemówiła, wszędzie sporo pyłu, wszystko delikatnie pokryte popiołem. Nawet lotnisko zostało zamknięte. Kilka zdjęć z dziś:Miasteczko Vizzini bardzo malowniczo położone, gdzie tworzył Giovanni VergaWłoski pisarz. Świątynia Concordii zbudowana ok. 430 p.n.e. Położona w Dolinie Świątyń w Agrigento, w starożytnym regionie Wielkiej Grecji. Jest jedną z najlepiej zachowanych świątyń greckich, tak greckich i nie ma tu pomyłki Grecy skolonizowali wyspę już w V w p.n.e. dopiero rzymianie w czasie wojny punickiej wyparli Greków z wyspy. To nasza miejscówka, stare gospodarstwo przerobione na agroturystykę plus restauracje. Nawet nie ma tu asfaltu żeby dojechać, a wieczorem pełne obłożenie gośćmi w restauracji. Dojechaliśmy dziś do miejscowości Scala dei Turchi. Z przepięknymi wapiennymi klifami. Podobno tureccy piraci chronili się tu przed sztormami. Dziś zrobione 307km. Także luzik LWG i do jutra
Klubowicze kenobi Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Klubowicze Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Suuuuper.🤩 1
Rekomendowane odpowiedzi