Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Skuter do jazdy "na ryby" - duże koła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety żaden motocykl offroad nie dogada się z moim kolanem a chciałbym sobie czasem pojeździć po jakiś drogach szutrowych czy leśnych. Małe kółka i skuterowe zawieszenie nie dają rady, zero frajdy. Acz niska waga PCX w okolicach 130kg jest zauważalnie na plus. 

Czy dobrze kombinuje że skuter na większych, 16 calowych kołach może się sprawdzić? Opony można zmienić na takie z bieżnikiem. Myślałem nad CB125F, jest popularna w takich zastosowaniach ale nie wiem czy idzie przesunąć podnóżki do przodu na tyle żeby rzepka była zadowolona. 

Do wyboru jest m.in. Honda SH czy Piaggio Medley, będę próbował jakąś jazdę próbną załatwić. Jak silnik w SH jest cichy jak w PCX to na plus. 

PS. Ryb nie łowię, jak już poluje na zwierzynę z obiektywem. 

• Administrator
Opublikowano

Nie widzę powodów aby PCX był dużo lepszy "na ryby" od SH. Może poza jednym... SH ma płaską podłogę więc to będzie kluczowa różnica.

Tak, SH ma tak samo cichy napęd jak PCX i do obu można założyć opony z ciut wyższym bieżnikiem.

Opublikowano

Chodziło mi o to że lekki PCX prowadzi się po szutrach łatwiej niż Forza, ale już małe kółka w ogóle sobie nie radzą. 

• Sympatycy
Opublikowano

Generalnie im mniejsze kółeczka tym...gorzej, wpadasz  kołem w mniejsze dziury , większym je "przejeżdżasz" druga, nie mniej ważna sprawa to  rodzaj bieżnika, kolejna jeśli chodzi i skuter to kwestia rozkładu masy ( siedzisz bardziej z tyłu i odciążasz przód, czy na środku)... jest wiele składowych. Jeśli patrzysz na masę skutera to patrz na 125 Piaggio Liberty czy cokolwiek z większymi kołami, jeśli masa jest sprawą ostatnią to X-Adv 750

Opublikowano

Dość dobrze jeździł Vision, duże koła, niska masa i nisko fotelik, wjeżdżał wszędzie ;)

Opublikowano

Vision ma bardzo dobry stosunek ceny do wielkości kół :) Musze go sprawdzić. I opony w jego rozmiarze nawet znalazłem jakieś "całoroczne". Póki co wychodzi na prowadzenie.