Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kiedy? na forum była taka akcja, że Wiwo kręcił licznik Burgmana do przodu, bo miał za mało km żeby skuter sprowadzić jako używany. Wtedy chyba pojazd musiał być starszy niż pół roku i mieć ponad 6000km przebiegu. Czy co? się teraz zmieniło?

Jak można to obej?ć nie bawi?c się w kręcenie licznika?

Czy na pierwszym przegl?dzie sprawdzaj? stan licznika?

Czy dla motocykli i samochodów obowi?zuj? te same przepisy?

AA no i jeszcze z czym wi?że się sprowadzenie takiego teoretycznie "nowego pojazdu" w porównaniu z tym, spełniaj?cym wymogi używanego?

Dzięki i pozdrawiam

• Administrator
Opublikowano

No przepis caly czas obowiazuje. Choc ja jak robilem pierwsze badanie techniczne SW przebiegu mi nie wpisali, przy Smarcie juz wpisali. Generalnie nawet jak sciagniesz sprzet dojedz na oryginalnej rejestracji do 6 tys a potem zalatwiaj reszte tak na wszelki wypadek. Pamietaj tez ze to nie jest 6 tys km tylko 6001 o czym sam bolesnie sie przekonalem tlumaczac sie zaokraglilem w dol.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak,Rafałek i ja miałem ten temat w US :)

Jak nie masz w papierach przebiegu ponad 6tys.to zapłacisz 22%vatu od umowy !OK

Opublikowano

Może ja się wypowiem. !piwko

W za?wiadczeniu z badania technicznego nie wpisuje się przebiegu tylko datę pierwszej rejestracji za granic?. Wyj?tkiem jest pojazd fabrycznie nowy który nigdy nie był zarejestrowany a wła?ciciel chce mieć badanie na 3-y lata. !scooter

Stan licznika może być wpisany do faktury VAT za badanie ale do zarejestrowania nie jest ona potrzebna.

• Klubowicze
Opublikowano

a co powiecie na temat zakupu nowego pojazdu za granic? , np. w Czechach ?

miałby to być nowy z salonu , jakie opłaty w Polsce się z tym wi?ż? ?

czyżby vat 22% jak pisze Zibi ? !scooter

Opublikowano

czyżby vat 22% jak pisze Zibi ?  !piwko

Oczywi?cie że 22% VAT !scooter W Czechach zwrot VAT-u (Jak to się załatwia nie wiem)

Opublikowano

najpro?cie załatwia się to na zasadzie faktury eksportowej (płaci się od razu warto?ć netto) .. w ramach handlu wewn?trze-unijnego ... JEDNAK schody zaczynaj? się w momencie gdy firma sprzedaj?ca nie posiada EURO NIPU - bo na przyklad nie potrzebuje ... wtedy nici z faktury eksportowej, a jak odzyskac zapłacony VAT .. to moze Janusz Wais sie w MF dowie !happybth

Opublikowano
a co powiecie na temat zakupu nowego pojazdu za granic? , np. w Czechach ?

miałby to być nowy z salonu , jakie opłaty w Polsce się z tym wi?ż? ?

czyżby vat 22% jak pisze Zibi ? !happybth

robson, czy Ty my?lisz o tym co ja? !happybth

• Klubowicze
Opublikowano

Adam - je?li sprzedam K2 , to kto wie czy nie będzie wycieczki do CZ !happybth