Administrator MariuszBurgi Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Administrator Opublikowano 4 Listopada 2021 1.11.2021 Plan na dziś to wjazd na najwyższy szczyt Madery czyli Pico Ruivo i spędzenie tam kilku godzin na "spacerach" oraz przejazd przez Parque Natural Ribeiro Frio. Później się zobaczy. Ruszamy z północy wybrzeżem. Tuż za Boaventurą spotykamy włączającą się do ruchu parę Maderyjczyków, którzy w ten piękny, wolny od pracy dzień, zrobili sobie wycieczkę po wyspie. On na Gutku, ona na 946. Fajnie jechało się nam razem po serpentynach. Na pauzie, tuż przed jednym z tuneli wymiana kilku zdań i... lecimy dalej. Jadąc dalej zjeżdżamy do Ruinas de São Jorge jednak nie wchodzimy na samo wzgórze gdzie są ruiny zamku. Za Sãn Jorge kierujemy się na drogę przez Ilhę. Dojeżdżamy do Santany a zaraz po tym na ~10 km wjazd na Pico Ruivo. Nasz skuter nie ma tu łatwego życia ale wjazd na Ruivo to dla niego dość poważny wyczyn. Podczas wjazdu, połowę drogi jest w chmurach. Temperatura spada do 10-11°C. Szyba paruje, widoczność ledwo co a droga robi się śliska. Mimo tego, że tempo wjazdu mamy słabe to żadne auto nas nie wyprzedza, tzn nikt nie jedzie tu szybciej jak 40 km/h a często wręcz wolniej. W końcu, za x-zakretętem dobijamy na parking pokryty mgłą chmurną. Tuż za nami wjeżdża BMW 400X na blachach z ENG. Ledwo co widać ale za moment będzie pięknie, bo z parkingu wiedzie kilka szlaków. Kilka w górę a jeden w dół. Na blisko 2000 m.n.p.m oddech już nie ten co na dole, ale jest plan więc realizujemy Cdn... 1
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Administrator Opublikowano 4 Listopada 2021 Na zjeździe z Ruivo nasz Piaggio wywala "check engine" i gaśnie motor. Zjeżdżam na pobocze, odpalam... Pracuje ale coś słabo. Ruszamy, cały czas zjeżdżając. Pomyślę za 10 km jak zjedziemy do Santany. Na dole próba mocy - uff, jeździe ok ale check nadal świeci. Trudno, jedziemy dalej. Wjeżdżamy na drogę do Faial, kierunek Ribeiro Frio w Parku Natural RF. Przez 50 km mamy 10-12°, co przy skuterze bez szyby i w letniej odzieży jest hmm... więc grzejemy jak najszybciej do Funchal, gdzie jest 25° 🌞 Trochę zmienił się plan ale jazdy po górach tego dnia mieliśmy dość, poza tym robiło się późno. Kilka fotek po trasie i wracamy Via Rapidą na północ.
Administrator Artix Opublikowano 5 Listopada 2021 Administrator Opublikowano 5 Listopada 2021 Wjeżdżałem na Ruivo Corsą 1.2 na 1 biegu na innym nie chciała jechać. Nawet auta mają tam ciężko. Madera to moje ulubione miejsce a widziałem ich wiele. Więc czekam na cd.
Klubowicze SzymonSeptic Opublikowano 6 Listopada 2021 Klubowicze Opublikowano 6 Listopada 2021 W dniu 5.11.2021 o 10:23, Artix napisał: Więc czekam na cd. Ja też . Fotki z wypadu w góry miazga👌 I to nachylenie 22% 😳
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Administrator Opublikowano 7 Listopada 2021 2.11.2021 Dziś planowany dość spokojny objazd środkiem zachodniej części wyspy a później wybrzeżem południa. Na początku kierujemy się wybrzeżem północnym do Ribeira da Janela i "wspinamy" na drogę ER209. Trasa wiedzie agrafkami, wśród bujnej roślinności i oczywiście gwarantuje świetne widoki. Jedziemy dalej i docieramy do jedynego na wyspie płaskowyżu (na Maderze jest zawsze albo z górki albo pod nią) a dokładnie do Parku Posto Florestal Fanal (czy tylko mi się ta nazwa dziwnie kojarzy? ). Jest to las określany Magicznym i stwierdzam, że taki faktycznie jest. Jak to już ktoś opisał: Cytat Dla takich miejsc się podróżuje i odkrywa, to one zostają na długo w głowie i chce się dalej o nich opowiadać. Przyznam się Wam, że pomimo ponad 85 odwiedzonych krajów, nigdy nie widziałam czegoś podobnego. Wkroczenie na teren Fanal na Maderze jest jak wejście na stronę bajkowej książki. Z minuty na minutę stajesz się częścią niezwykłego świata owianego gęstą mgłą, nieznanymi dźwiękami i tajemniczymi kształtami. Moje pierwsze skojarzenie: trafiłam do Opowieści z Narni, tylko, że to się dzieje naprawdę! Tu więcej fotek -> KLIK Cdn...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Administrator Opublikowano 7 Listopada 2021 Kierując się dalej na południe dojeżdżamy do Płaskowyżu Paul da Serra. Miejsce, które bezapelacyjnie warto odwiedzić. Krajobraz łączy cechy tego z np. US Nevady (długie po horyzont proste i rzadko uczęszczane drogi vs specyficzne skrzyżowania dróg) z tym, co często spotykamy na lądach EU, czyli wielkie elektrownie wiatrowe. Tu też są najciekawsze szlaki Lewad, które z premedytacją pomijamy. Pewnie tu jeszcze wrócimy i wtedy skupimy się właśnie na tej atrakcji Madery. Dalej kierujemy się do Magdalena do Mar. Woda się skończyła więc tu uzupełniamy płyny. Łyk ulubionej Marakui. Wpadamy na Via Rapide i lecimy najdłuższym odcinkiem na północ, via Funchal, które zostawiamy z boku... za to zjeżdżając do Santa Cruz na spojrzenie na tutejsze Aeroporto "z góry". Niesamowita ta konstrukcja pasa. Kierujemy się jeszcze na moment do miejscowości Machico na zakupy. Później via Santana i kilka klimatycznych zjazdów w kierunku Sao Vincente. Jutro ostatni dzień ze skuterem. Cdn...
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 7 Listopada 2021 Użytkownicy+ Opublikowano 7 Listopada 2021 No fajne 🙂 rozumiem że teraz to już są wspomnienia, ale zdjęcia super. 👍 zachęcają aby spróbować kiedyś samemu się tam wybrać. Może kiedyś budżet pozwoli, a na razie ......... ech, a co z tym "check engine" ? Sam się zapalił, sam zniknął ? czy coś przegapiłem w opisie.?
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Administrator Opublikowano 7 Listopada 2021 Niestety, już w PL. Wyjazd blisko 2 tyg, skuter pozyskany na 5 dni, co wydaje się optymalnym czasem na spokojne zaliczenie najciekawszych miejsc na wyspie i przejechanie praktycznie wszystkimi szlakami głównymi. Check się zaświecił na zjezdzie z Pico Ruivo. Motor zgasł ale po lekkiej czkawce zagadał. Później check świecił się 2 dni i sam zgasł. Piaggio Beverly Medley fajny ale następnym razem wybiorę jednak Hondę lub Yamahę. Ostatni dzień ze skuterem, tj.3.11.2021. Skuter mamy przekazać synowi właściciela o 16:40 w Funchal. W planie mamy dokładniejszą eksplorację fotogenicznej wioski rybckiej Câmara de Lobos. Później objechanie Funchal Monte i zaliczenie tych miejsc Funchal, których nie widzieliśmy i spacerkiem pewnie nie zobaczymy. Klimat Câmara de Lobos Monte. Tu też zaliczamy trasę przez plantacje bananów, których to na Maderze nie brakuje. Oddajemy skuter. Zrobione łącznie ponad 800 km. Wymieniam serdeczności i wrażenia z jazd z synem właściciela wypożyczalni, przybijamy piątkę a chwilę później także z Papą na komunikatorze WA 🤝 Mamy wolne 2h do odjazdu autobusu... więc zaliczamy miejsce, gdzie można zjeść pieczone kasztany. Smakują... hmm... neutralnie. Coś jak mix naszych ziemniaków z ogniska i orzechów nerkowca. Będąc przy temacie przekąsek... Polecam tutejsze maderyjskie Lapas (skałoczepy). To mięczaki, przyczepione do przybrzeżnych skał, żywiące się algami i odrywające je od podłoża zębami, które jakiś już czas temu zdetronizowały nić pajęczą jako najmocniejszy naturalny materiał. Na Maderze raczej nikt ich zębami się nie interesuje, za to zapieczone z masłem czosnkowym i podane z cytryną na gorącej patelni są popularną przystawką. Pięknie wyglądają a jeszcze lepiej smakują. Trafiamy też na giełdę samochodową. Ceny aut używanych są tu wyższe niż na lądzie o 30-50% a czasem i więcej. Ostatni spacer po starówce Funchal i wracamy autobusem na płn wyspy. Fim
Administrator Bomber Opublikowano 7 Listopada 2021 Administrator Opublikowano 7 Listopada 2021 Super wyjazd i super relacja . Muszę tam kiedyś uderzyć . 1
Yazinz Opublikowano 7 Listopada 2021 Opublikowano 7 Listopada 2021 W dniu 1.11.2021 o 00:38, Paul napisał: Jaki kraj taki rajd , same gruzy kawał rajdowej historii dziś już czymś takim u nas się nie lata , oczywista w pucharach 🙂 Chciałbym mieć kilka z tych „gruzów” 😉 1
smarciu Opublikowano 16 Lipca 2022 Opublikowano 16 Lipca 2022 Super relacja, właśnie korzystam z podpowiedzi, dzięki! 1
Administrator xmarcinx Opublikowano 17 Lipca 2022 Administrator Opublikowano 17 Lipca 2022 6 godzin temu, smarciu napisał: Super relacja, właśnie korzystam z podpowiedzi, dzięki! Załącz ładne zdjęcia. Nacieszymy oczy.
Sebanek Opublikowano 27 Lipca 2022 Opublikowano 27 Lipca 2022 Super relacja! Jak jest z parkowaniem skutera na Maderze? Czy trzeba opłacać parking w parkomacie? Czy można parkować na chodniku?
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 27 Lipca 2022 Autor Administrator Opublikowano 27 Lipca 2022 Parkujesz w zasadzie wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. W samym Funchal są dedykowane parkingi dla 2oo. Brak opłat. 2
cezzar Opublikowano 28 Lipca 2022 Opublikowano 28 Lipca 2022 Piękna ta Madera. Jak tam najlepiej się udać, zorganizowaną wycieczką z biura podróży czy indywidualnie szukać noclegów?
tomekmajesty Opublikowano 28 Lipca 2022 Opublikowano 28 Lipca 2022 Lubię Maderę i już kilka razy ją zaliczyłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
rafiklegia Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 W dniu 28.07.2022 o 09:52, cezzar napisał: Piękna ta Madera. Jak tam najlepiej się udać, zorganizowaną wycieczką z biura podróży czy indywidualnie szukać noclegów? Najlepiej chyba jednak z biurem. Wizzair ma niedługo rozpocząć loty bezpośrednie na Maderę. Ja właśnie wróciłem 😁 Piękna wyspa. 1
Rekomendowane odpowiedzi