Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ręczna zmiana biegów w skuterach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko zaczęło się od AN650 ?. Jako pierwszy pozwalał na wybór: ręczna zmiana biegów lub przekładnia bezstopniowa. Powoli takie rozwi?zania trafiaj? do klasy midi czyli 250ccm.

Po Hondzie Forza i Suzuki Skywave Type M przyszła pora na Yamahę YP250 Majesty

Osobi?cie uważam, że to dobry kierunek. Co Wy o tym s?dzicie?

Opublikowano

Witam

Moim prywatnym zdaniem skutery z możliwo?ci? ręcznej zmiany biegów będ? stawały się oddzieln? grup? pojazdów gubi?c? ducha maxi skuterów. staj?c sie podobne do motocykli z manualem.

Ale to tylko moje zdanie!

Pozdrawiam

Opublikowano

Twierdzę, że pomysł jest dobry. Manual sprawdza się dobrze w górkach. Inna jazda. A czy takie rozwi?zanie zatraci charakter maxi ? Raczej nie . Skuter zawsze zostanie skuterem !happybth

Opublikowano

Tak jak uj?ł to mój przedmówca - manualny tryb skrzyni biegów będzie się sprawdzał głównie w górach, czyli tam, gdzie trzeba będzie hamować silnikiem b?dĽ pi?ć się wzwyż ci?gle na wysokich obrotach.

Osobi?cie pomysł manuala w skuterze bardzo mi się podoba, wydaje mi się, że pozwala on od czasu do czasu dać więcej frajdy z jazdy skuterem... b?dĽ co b?dĽ dla niektórych wieczne "tylko odkręcanie i zamykanie gazu" może stać się nudne ...

Pozdrawiam

Opublikowano

Dla mnie bomba.

Nie chodzi o ręczn? zminę biegów ale o tryby pracy przekładni.

-miasto

-trasa

takie dwa wystracz? w zupełno?ci.

Ale uważam że większe zastosowanie powinny mieć w klasie 400. 250 tki s? żwawe, ale na większe szybko?ci troche za słabe. Do miasta i na boczne drogi w zupełno?ci wystarczaj?. Współczesne 400 s? mułowate na starcie ale znakomicie spisuj? się przy prędko?ciach powyżej 50km/h i w autostradowych przelotach rzędku 140 - 150 (przynajmniej mój). Dzieki trybowi "miasto" mozna by znacznie zwiększyć uniwersalno?ć 400, bo moim zdaniem nie s? one tak dobre w mie?cie jak 250.

Opublikowano

Największa zaleta , ze nie trzeba wymieniać rolek..!happybth