Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:P nad morzem tez cieplo i sucho ide do garazu i wyprowadze pajaczka na spacerek po promenadzie:)niech zlapie troche jodu:)pozdro:)
  • Administrator
Opublikowano

Ja dzis idac do auta wywalilem sie 2 razy i 1 raz jak wsiadalem, tym samym od piatku sezon motocyklowy 2011 uznaje za zamkniety. Zimo zgin przepadnij a kysz

Opublikowano

Wczoraj faktycznie ciutkę ślisko było miejscami, ale dziś? Póki nie ma lodu na jezdni lub śniegowej brei, jeżdżę dalej.

Opublikowano

Cześć ...

Czarny asfalt myślę skocze do fabryki !scooter . A tu klapa. Nie udało się wyjechać z garażu. Zamarzł podjazd.

I znowu ZTM się na mnie pożywi :)

Pozdrawiam ...

PiotrSz.

Opublikowano

Dwa dni zdzierżyłem w ztm, bo mojej wsi zapominają jakoś odśnieżać, ale dziś już miarka się przebrała.. !scooter

Opublikowano

ha ha ha... cóż za przycinka filmiku w 48 sek. :) żeby nie było widać wyprzedzania na II :) ale o tym sic!

Opublikowano

ja nawet nie wiem kto prowadził ten motocykl, ale z autobusu widziałem, że motocykl poczekał na przerwę w podwójnej ciągłej :blink:

Opublikowano

Dzisiaj zdecydowałem się definitywnie zamknąć sezon 2011 :sadwalk:

Ustawiłem skutery (mój i syna) w garażu. Podstawiłem kołki pod podłogę tak aby koła były w powietrzu.

Spuściłem powietrze, wyjąłem akumulatory, okryłem kołderką co by nie zmarzły i niech sobie śpią do wiosny (a może krócej :) )

Może jeszcze bym pojeździł gdyby nie całkowicie letnie opony i sól na jezdni. Przejeżdżałem do domu i słyszałem chrupanie korozji. Brr.

Mówi się trudno ... czas na 4oo lub ZTM.

Pozdrawiam ..

PiotrSz

• Sympatycy
Opublikowano

Spuściłem powietrze,

Z tym to się jeszcze nie spotkałem.Możesz mi wytłumaczyć.....po co :)

Opublikowano

Jak zawsze tak i w sprawie ciśnienia w ogumieniu są dwie szkoły Falenicka i Otwocka.

Jedna z nich twierdz, że opony powinno przechowywać się z optymalnym ciśnieniem (eksploatacyjnym).

Druga, do której należę ja twierdzi, że obniżenie ciśnienia w ogumienia zmniejsza proces starzenia gumy.

Z fizycznego punktu widzenia to mi pasuje. Oddziaływanie cały czas dodatkowej siły w postaci ciśnienia powietrza może i powinno mieć

zły wpływ na gumę. Prawdopodobnie jest to znikome działanie ale ... miałem czas to spuściłem do 0,5bara :)

A i jeszcze jedno gdyby były to opony z felgami w stosie, to po spuszczeniu powietrza obciążenie przejmuje felga.

I to tyle :sadwalk:

• Klubowicze
Opublikowano

e

powiem szczerze ze pierwszy raz spotykam sie z taka teoria.Mam u siebie przechowalnie opon i nigdy z zadnego kola powietrza nie spuszczalem :blink:

Opublikowano

To bardzo dziwna decyzja, no chyba że moto wisi,

Obnizenie ciśnienia spowoduje tylko to że guma może się w miejscu styku z podłożem trwale odkształcić, i to obojetne czy motor stoi na bocnej czy centralnej podstawce ( wówczas odkształcić sie może przednia opona) Ja osobiście ciśnienia nzimą od lat utrzymuję na nominalnym poziomie a w moto w którym nie miałem centralnej podstawki dodatkowo ustawiałem koła na rolkach celenm spowodowania 3 puntów podparcia) i ciśnienie - podnosiłem.

Gumie wszytko jedno do ok 4 barów, bo i tak w zależności od rodzaju opony ciśnienie utrzymywane jest przez oplot stalowy lub inny..... Guma nie cierpi zaginania.....

Opublikowano

Jak zawsze tak i w sprawie ciśnienia w ogumieniu są dwie szkoły Falenicka i Otwocka.

Jedna z nich twierdz, że opony powinno przechowywać się z optymalnym ciśnieniem (eksploatacyjnym).

Druga, do której należę ja twierdzi, że obniżenie ciśnienia w ogumienia zmniejsza proces starzenia gumy.

Z fizycznego punktu widzenia to mi pasuje. Oddziaływanie cały czas dodatkowej siły w postaci ciśnienia powietrza może i powinno mieć

zły wpływ na gumę. Prawdopodobnie jest to znikome działanie ale ... miałem czas to spuściłem do 0,5bara :blink:

A i jeszcze jedno gdyby były to opony z felgami w stosie, to po spuszczeniu powietrza obciążenie przejmuje felga.

I to tyle :(

Faktycznie jest taka szkoła,ale to baardzoa stara szkoła:)).Gdy dawno temu technologia nie pozwalała na produkcję opon o odpowiedniej sztywności i wytrzymałości osnowy i opasania

instrukcje użytkownika zalecały zmniejszenie ciśnienia w ogumieniu i postawienie moto na kołkach .

Opublikowano

(...)ciśnienie - podnosiłem(...)

I to jest właściwy sposób postępowania, jeśli pojazd zostaje unieruchomiony na dłuższy czas.

Opublikowano

Skutery faktycznie stoją podparte nie dotykając kołami ziemi.

Może faktycznie szkoła jest stara, ale w dalszym ciągu sporo firm (stron) odwołuje się do niej. Poniżej dwa wybiórcze odnośniki:

http://www.oponovum.pl/prawidlowe-uzytkowanie-i-konserwacja-opon-samochodowych/

lub

http://www.oponeo.pl/artykul/jak-przechowywanie-opon-wplywa-na-ich-wlasciwosci (tutaj są informacje co wpływa na zużycie opony).

Reasumując ja przyjąłem kilka lat temu zasadę przechowywania opon ze zmniejszonym ciśnieniem i do niej się stosuję. Nic mnie to nie kosztuje a mam "czyste sumienie", że nie dołożyłem się

do przedwczesnego zużycia opony. Poza tym sam jestem starej daty :D

PiotrSz.

Opublikowano
Dwa dni zdzierżyłem w ztm, bo mojej wsi zapominają jakoś odśnieżać, ale dziś już miarka się przebrała.. !scooter

Ja tez myslalem, zeby wsiasc z powrotem. Nie boje sie temperatury, ale bryi, blota. Jakby bylo suszej... Moze byc nawet i -3, ale suszej i moze troche slonca.

Ponadto mysle jeszcze o jednym. Nawet jak rano bedzie jak wspomnialem - nie ma gwarancji, ze pod wieczor nie bedzie zamieci, albo gololedzi.

A tak w ogole - to dzis z Woli na Mokotow przyjechalem szybciej 4oo niz na skuterze w sezonie, ferie !winkiss

• 2 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

No cóż, zrobiło się jakby... rześko? :)

-14°C :) a ile za oknem to nawet nie wiem :P

Skuty smutne... tylko przyjmują w garażu prąd do aku :)

Wiosno! Gdzie ty?! whist

Opublikowano

Wiosna tuż, tuż :) ... Temperatura -6°, a za chwilę, prognoza długoteminowa pokazuje od przyszłego poniedziałku od +1° do +4° !OKK .

Zresztą do marca musi być cieplutko, bo... robię średnią traskę skutem !w00t .

• Klubowicze
Opublikowano

To nie zima !!! U nas dzisiaj w nocy było -30 st. a rano o 10.00 było -24 st.Tooo jest Tooo !!!tomato.gif można powiedzieć ,,Aby do Wiosny"clapping.gifclapping.gifclapping.gif

Opublikowano

U mnie za oknem -10, 2*C leży śnieg a ja pierwszy raz w życiu Burgmanem 650 !scooter śmignąłem sobie po śniegu Oooooooooooo !YES

• Sympatycy
Opublikowano

I Ty chłopie chcesz być zdrowy ? Stary a głupi crybaby.gifwhist

W Warszawie o 7 rano -21C , qq daje radę.

Opublikowano

I Ty chłopie chcesz być zdrowy ? Stary a głupi crybaby.gif:lol:

Masz rację, byłem ciepło ubrany, to było silniejsze ode mnie i pożegnanie K3, !scooter bo ja swoim po śniegu nie jeżdżę.

Opublikowano

U mnie za oknem -10,

W Warszawie o 7 rano -21C ,

No to powiem Wam, że u mnie o 7 rano dziś było - 27C, co prawda za okienne pokazywały -23, ale w obydwu autach było -27C. !placz1

Mareczku przez telefon dostałeś opi....... więc tu już nic nie będę pisał !winkiss

• Klubowicze
Opublikowano

Przed chwilą zerknęłem za okno na termoter i g. 23 na termometrze -19

Opublikowano

To was ciut rozgrzeje mimo ze z motorkami to raczej nic wspolnego nie ma :lol:

Fajna muzyczka ^^