Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano
PS. W Roztoce jest pięknie. Może jakieś ognicho? !scooter

Chętnie, jakby było jutro ładnie, zobaczyłbym wreszcie to piękno Roztoki...

Dajcie jakby co znać.

pzdr

Opublikowano

I znowu ma sie zrobic zimno :D trzeba przeprosic sie z podpinka do spodni !scooter i smigac dalej !czary

Opublikowano

Szanowni Koledzy i Koleżanki pisze ku przestrodze. W Warszawie i okolicach zaczeła sie gołoledz. !czary :D !scooter

Automatycznie zmienia sie hamowanie pojazdu jak i tor jazdy.

Dało mi sie to dzisiaj bardzo mocno zauwazyc ale całe moje szczescie w 4oo.

Przestrzegam i prosze abysmy byli bardzo zrównoważeni w jezdzie 2oo.

Tak abysmy mogli sie spotkac w nastepnym roku na jakims zlocie itd.

Pozdrawiam serdecznie

• Sympatycy
Opublikowano

Dzisiaj jadąc do pracy, zauważyłem, że ulice w Ząbkach pokryła jakaś taka mokra mazia. W Warszawce byłu juz O.K., ale przejazd przez Ząbki podwyższył mi ciśnienie... Na szczęście temperaturka była w okolicach 4 więc nie zamarzło to

g..o na jezdniach. Tak czy inaczej, robi się niebezpiecznie...

pzdr

Opublikowano

O tak, i rano na tyłach lotniska Okęcie oprócz standardowego w tamtej okolicy błotka na asfalcie były miejsca, które wyglądały jak dopiero co roztopione.

Delikatności i wyczucia życząc,

Opublikowano

No i mamy 1 grudzien !scooter Grudzien powitał nas calkiem ladna pogoda chociaz nie bylo mi dane do konca skorzystać gdyz ladna pogode przesiedzialem w serwisie (przeglad). !scooter No ale teraz juz smiało moge jeździć !OK

Opublikowano

Słuchajcie jeszcze kilka takich dni i może trzeba się będzie zastanowić nad zmianą tytułu tego tematu , bo naprawdę jest pełen wypas , żeby o tej porze było 12st. i możliwość ujeżdżania skuta codziennie ,dla mnie Zimo 2009 nie jesteś burą suką! !OK

Opublikowano

nie kracz

Opublikowano

Dzisiaj rano -1° i wszedzie szron !OK ...

Opublikowano

W Gdańsku pada „kapuśniaczek” i +6,7*C za oknem paskudna szarówka.deszczyk.gif

• Administrator
Opublikowano

Wczoraj w Wawie było ok, 10 st. Dziś trochę chłodniej i delikatnie wilgotniej... ale nie jest źle. W niedziele chyba jakoś damy radę :)

• Klubowicze
Opublikowano

W Kaliszu - 8 stopni - deszcz - bardziej jesiennie niz zimowo.

Opublikowano

W Łodzi O i sucho !scooter !pomidor !guns

Opublikowano

Kurcze, ale z rańca było ..... rześko. Kruca bomba przydałby się kocyk

• Administrator
Opublikowano

No dzis znowu zaczelo sie wypatrywanie swiecacych powierzchni, -1C ale mozna sie bylo tego spodziewac, skoro wczoraj u Biga tyle bylo, u nas zawsze dzien opoznienia :rolleyes: Oby sniegu nie bylo to nie bedzie zamkniecia sezonu w tym roku :(

Opublikowano
.... -1C ale mozna sie bylo tego spodziewac, skoro wczoraj u Biga tyle bylo, u nas zawsze dzien opoznienia ...

A Ksiądz proboszcz mówili - że całe to zło to od zachodniej cywilizacji pochodzi :rolleyes::(:(

Ale rzeczywiście - jadąc "prymasem" na zakrętach przy Powązkach, prędkość około 30-40 (już myślałem, że puszki zaczną trąbić) i gały prawie przy asfalcie !kisss:)

Opublikowano

Dobrze, że wczoraj było sucho, bo inaczej łyżwy zamiast laczków by się zdały :rolleyes: . Ale faktycznie miałem chwilami

gały prawie przy asfalcie
, zwłaszcza na wiadukcie Puławska/Rzymowskiego.

Za to słoneczko - bajka, no i prawie bezwietrznie ...

Pozdrowionka dla tych, co też planują płynnie przejść z sezonu 2009 w 2010.

Gość slaweklubin
Opublikowano

siema :lol: miłośnicy mega skóterów ja cały czas jeżdzę i mam nadzieję ze wytrwam do wiosny :lol: choć juz przyznam jest ostro na skuterze :lol:

Opublikowano

No już chyba powoli czas na zimóweczki...

Opublikowano

I czy NA PRAWDĘ niektórzy z nas zmieniają opony na zimowy ze względów na trakcję? Pomijam przypadki, że akurat trafiły się zimowe opony komuś, to przełożył, bo stare mu się zużyły.

Czy naprawdę korzyść w prowadzeniu x ilość pokonywanych kilometrów równoważy koszt wymiany opon + ich kupna + czasu poświeconego na to?

Mi się zdaje, że póki asfalt jest suchy (niezależnie czy jest zimny czy nie), to jechać się da. Po prostu ostrożniej przyspieszając i hamując gdy jest zimno i opony twardsze. A gdy jest śnieg, zamarnięte kałuże i błoto, to niezależnie czy mamy zimówki czy nie, lepiej po porstu dać se spokój ze skuterem. Takich dni jednak jest ostatnio KILKA w ciągu roku.

W tej sytuacji zmiana na zimówki jest po prostu nieopłacalna.

No, żeby jeszcze ktoś naprawdę zasuwał kilkadziesiąt kilometrów dziennie niezależnie od pogody, to miałoby to sens. Ale sądzę że większość z nas nie jeździ zawodowo skuterem (kurierowanie) i nie używamy zimówek.

Nie uważacie?

Ciekawe, co by powiedziała ankieta.

Opublikowano

Wydaje mi się że :o to nie tylko możliwość taniego przemieszczania się ale też hobby. Czy opłaca się cóż nie wiem. Jeśli uda mi się znaleźć jakieś fajne zimówki w dobrej cenie to pewnie wymienie i sprawdzę na ile lepiej się trzymją. Koszt wymiany jest niski kupna trochę już większy a czas poświęcony na to cóż hobby jedni zbierają znaczki inni skaczą z mostów a jeszcze inni dłubią w sprzętach :o

Więc tak jak napisałem nie musi się opłacać ( w końcu najtańsza a przy tym najbardziej ekologiczna podróż to taka która się nie odbędzie ;) ale chyba nie o to chodzi )

Opublikowano
Mi się zdaje, że póki asfalt jest suchy (niezależnie czy jest zimny czy nie), to jechać się da. Po prostu ostrożniej przyspieszając i hamując gdy jest zimno i opony twardsze. A gdy jest śnieg, zamarnięte kałuże i błoto, to niezależnie czy mamy zimówki czy nie, lepiej po porstu dać se spokój ze skuterem. Takich dni jednak jest ostatnio KILKA w ciągu roku.

W tej sytuacji zmiana na zimówki jest po prostu nieopłacalna.

Ciekawe, co by powiedziała ankieta.

Jechac sie (prawie) zawsze da :D . Nawet na felgach, po co opony ;) .

Idac tym tokiem rozumowania: "Po prostu ostrożniej przyspieszając i hamując" producenci opon powinni jedynie spogladac na maksymalny przebieg swoich produktow. Obok DOTu i rozmiaru mielibysmy jeszcze napis: Opona nadaje sie do delikatnego przyspieszania i hamowania :D . Dobre i oszczedne :o .

Idac jeszcze dalej, po co wymieniac opony kiedy konczy sie bieznik, mozna przeciez jezdzic bez niego, a kiedy jest za mokro, to po prostu "ostrozniej przyspieszac i hamowac", nie oplaca sie zmieniac opon na nowe, wystarczy po prostu delikatniej operowac manetka. Eureka! :o .

PS. Sam nie zmieniam opon na zimowe, ale jezdzac latem, czasami na roznych oponach odczuwam niekiedy DIAMETRALNE roznice, zwlaszcza kiedy jest chlodno.

Jednak jestem zwolennikiem zmiany zuzytej lub nie nadajacej sie do warunkow opony. Bo kazdy "slizg" kosztuje (czasami naprawde) duzo wiecej...

Opublikowano

kmodzele nie zgodze sie. Ja codziennie robie przynajmniej 40km skuterem. Mam zimowki Heidenau. Roznica w przyczepnosci (na suchym) jest ogromna i bardzo zauwazalna. Na mokrym czy sniegu - tu juz na "letnich" nie da sie jezdzic, a zimowe daja rade i na sniegu hamuja lepiej niz wiekszosc 4oo :o Czy sie oplaca finansowo? Coz... W koncu i tak letnie sie zuzyja i trzeba zmienic, wiec czemu by teraz juz nie kupic drugiego kompletu - np zimowek? Oczywiscie to dla takich jak ja, bo nie kazdy jezdzi w kazda pogode... Ja zawszem a kurierem nie jestem ;)

Opublikowano

No i chyba ta "bura suka" coś do nas dzisiaj zajrzała !sciana Na moim termometrze w !scooter było dzisiaj - 5 stopni. Dodatkowo wiatr potęgowal znimno, rękawiczki troche przemarzły ale co się nie robi dla przyjemności jeżdzenia ;) Dokupiłem ciekie rękawiczki termiczne na to własciwe i juz jest lepiej ;) Zastanawiam się co będzie jak temp. spadnie do - 13 ;) Kolejna para rekawic? hmm, whist