Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Wyszukalem dzis w sieci, hmm pocieszajace jest to ze w styczniu poczatek sezonu :P

Pamiętajmy, że prognozy maj? charakter orientacyjny i nie s? szczegółowe.

Listopad z pierwszym ?niegiem

Ten miesi?c przyniesie pierwsze opady ?niegu, często będ? też występować opady deszczu ze ?niegiem i marzn?cego deszczu, powoduj?ce gołoledĽ na drogach. Wielce prawdopodobne, że w miastach na nizinach ?nieg spadnie już w pierwszej połowie miesi?ca. Niewykluczone więc, że tym razem na groby bliskich pójdziemy w ciepłych kurtkach. Oprócz zimna miesi?c ten przyniesie sporo wilgoci.

Grudzień najpierw zimny, potem ciepły

Na pocz?tku miesi?ca możliwe s? opady ?niegu, a temperatura może być niska. Po raz pierwszy w tym sezonie pojawi się mróz w ci?gu dnia, ale tylko lokalnie. Jednak mimo to możemy liczyć na pogodne niebo, chociaż w nie dużych ilo?ciach. Tegoroczny sezon narciarski w górach może się rozpocz?ć nieco wcze?niej niż w ostatnich latach. W drugiej połowie miesi?ca możliwe s? znacznie cieplejsze dni, kiedy na nizinach będzie padać deszcz i pokrywa ?nieżna szybko zaniknie. Boże Narodzenie z tendencj? do temperatur dodatnich.

Styczeń bardzo ciepły i mokry

Pocz?tek nowego roku przyniesie pogodę zupełnie odmienn? od tej jaka panowała w grudniu. Temperatura przez większ? czę?ć miesi?ca będzie się utrzymywać na poziomie znacznie powyżej normy wieloletniej, a to oznacza, że możemy liczyć na wiele ciepłych, a nawet bardzo ciepłych dni. W ci?gu dnia temperatura wynosić będzie od 5 do 10 stopni, ale w najcieplejsze dni może sięgać lokalnie nawet 15 stopni. Jednocze?nie będ? występować częste opady, głównie deszczu, chociaż nocami możliwe s? również deszcze ze ?niegiem. W cieplejsze dni będzie mocno wiało, czę?ciej będzie też mieli do czynienia ze sztormem na Bałtyku. W górach po mroĽnym i ?nieżnym grudniu warunki narciarskie mog? się pogorszyć.

Luty nadal ciepły i wilgotny

W lutym kontynuacja bardzo wysokich temperatur. Na termometrach najczę?ciej od 10 do 15 stopni. W dalszym ci?gu sporo opadów i wszystko wskazuje na to, że będ? one nie tylko częste ale i intensywne. W górach nadal bardzo niekorzystne warunki narciarskie.

Marzec z wcze?niejsz? wiosn?

Wszystko wskazuje na to, że wiosna przyjdzie znacznie wcze?niej niż powinna. Przez cały miesi?c będziemy się mogli cieszyć bardzo ciepłym powietrzem. Temperatura będzie w cieniu przekraczać 20 stopni. Opady tymczasem będ? oscylować na poziomie poniżej normy. To będzie pierwszy miesi?c suszy.

Kwiecień bardzo ciepły i słoneczny

Będzie kolejnym miesi?cem z temperatur? znacznie wyższ? od tej jaka normalnie powinna panować w kwietniu. Często zdarzać się będ? przekroczenia 20 stopni, zdarz? się również dni z temperatur? przekraczaj?c? 25 stopni. Kwiecień przyniesie nasilaj?c? się suszę, co może wpłyn?ć na wegetację ro?lin.

Opracowanie: Portal Pogodowy "Twoja Pogoda"

Adres portalu: www.twojapogoda.pl

Opublikowano

Lepiej zeby tak nie było....

Wolałbym ,zeby od pocz?tku grudnia do konca lutego była ZIMA :P ,a dopiero potem zaczelo sie ocieplac...

Satelita Terra obserwuje smog nad Polsk?

(17.10/22:07) - W ostatnich dniach omawiali?my zdjęcia satelitarne Polski na których widoczne były bardzo ciekawe chmury, ?nieg w Tatrach, a także smugi lotnicze. Dzisiaj nasz? uwagę przykuł smog, który spowił większo?ć terytorium naszego kraju. Na zdjęciu pochodz?cym z satelity Terra, wykonanym w godzinach południowych, widoczna jest szara po?wiata, która czę?ciowo utrudnia nam przygl?dnięcie się szczegółom powierzchni ziemi, mimo iż niebo nad Polsk? jest przeważnie bezchmurne. To nic innego jak zanieczyszczenia pochodz?ce z ognisk pożarów pól uprawnych i działek, kominów elektrowni i zakładów przemysłowych oraz silników samochodowych. Te szkodliwe dla zdrowia ludzkiego gazy nazywane s? smogiem, a szczególnie dokuczliwe s? one przy takiej pogodzie, jaka dzisiaj w naszym kraju panowała, a więc pogodnym niebie, wysokiej temperaturze zwi?zanej z napływem mas powietrza z południa oraz przy bardzo słabym wietrze. Najwięcej zanieczyszczeń zebrało się nad północn?, ?rodkow? i wschodni? czę?ci? kraju, gdyż sprzyjał temu kierunek wiatru i zbliżaj?cy się chłodny front atmosferyczny, który ?ci?gn?ł po swojej wschodniej stronie zanieczyszczenia powietrza z krajów południowej Europy i wysłał je aż na dalek? północ, nawet ku krajom skandynawskim. Szwedzi czy Finowie podtruwali się dzi? gazami przemysłowymi pochodz?cymi aż znad Włoch. Jednym z dowodów obecno?ci smogu nad Polsk? były bardzo intensywne kolory nieba podczas zachodu słońca, spowodowane załamywaniem się promieni słonecznych na drobinach pyłu i kurzu. Potwierdzenie wysokiego stopnia zanieczyszczenia powietrza nad naszym krajem napłynęło od francuskiej Organizacji Monitoringu Jako?ci Powietrza (AASQA), która codziennie ?ledzi tego typu zjawiska nad naszym kontynentem. Jutro smog zostanie ograniczony przez opady deszczu, które powinny oczy?cić powietrze. Poniżej dzisiejsze zdjęcie smogu nad Polsk?. www.twojapogoda.pl

Z tego samego portalu !piwko

Opublikowano

Arti a to wszystko wywróżyli górale z fusów od kawy :P:P:P

Opublikowano

Artix.

Przestaw sobie datę w komputerze... dzisiaj nie jest 1 kwiecień...

Jeżeli tak by miało być to będę bardzo szczę?liwy...

• Administrator
Opublikowano

Zima dobra jest w gorach, w reszcie Polski nie chce nawet slyszec o sniegu ani ujemnych temperaturach. Zaoszczedze na ogrzewaniu, nie bede musial jezdzic komunikacja miejska i bede mogl spac prawie godzine dluzej :P a to jest argument ktory do mnie najbardziej przemawia.

Dragonie ja do tej prognozy wprowadzil bym jeszcze modyfikacje, "snieg w tym roku bedzie mozna zobaczyc w lodowce" 1 kwietnia hmm mam nadzieje ze date w kompie mam dobra :P

Opublikowano
Zima dobra jest w gorach, w reszcie Polski nie chce nawet slyszec o sniegu ani ujemnych temperaturach. Zaoszczedze na ogrzewaniu, nie bede musial jezdzic komunikacja miejska i bede mogl spac prawie godzine dluzej :P a to jest argument ktory do mnie najbardziej przemawia.

Dragonie ja do tej prognozy wprowadzil bym jeszcze modyfikacje, "snieg w tym roku bedzie mozna zobaczyc w lodowce" 1 kwietnia hmm mam nadzieje ze date w kompie mam dobra :P

Jak mój synio podro?nie i będzie chciał pój?ć na sanki koło domu a nie będzie ?niegu, wtedy pokażę mu Twojego posta...

Będzie wp...dol... :P

Edit:

Twoim (Waszym) dzieciom też to pokażę... będzie x2!! :P

• Administrator
Opublikowano
Jak mój synio podro?nie i będzie chciał pój?ć na sanki koło domu a nie będzie ?niegu, wtedy pokażę mu Twojego posta...

Będzie wp...dol... laugh.gif

Wychowalem sie bez sniegu i jakos zyje, naucze go jak jezdzic po pustyni i piachu sankami :P oby tylko klimat dalej sie ocieplal :P a zamiast sanek bedzie mogl jezdzic caly rok skuterem wszak jego tata jezdzi :P

Opublikowano

Jestem ciekaw czy ta długotermonowa prognoza się spełni. Bo lato od czerwca też miało być rekordowo bardzo upalne i suche. Hee, ...hee, a w realu lipiec był zimny, i bardzo ...deszczowy. A upały trwały "aż" dwa tygodnie w pierwszej połowie sierpnia.

Występuj? już takie anomalie pogodowe, że bardzo trudno dzisiaj tak? prognozę długoterminow? przewidzieć.

Hee, inne prognozy mówi? (mówiły) o mroĽnej i bardzo ?nieżnej zimie...

W każdym razie paĽdziernik robi się już do?ć zimny i jak tak dalej będzie to po zakończeniu sezonu motocyklowego w t? sobotę/niedzielę ...myję i konserwuję skuter, odkręcam akku i odstawiam mój skuterek "na kołki". I tak do ...marca !

Opublikowano

huraaaaaaaaaaaaa

koszty ogrzewania w dół whist

a na narty w karpaty huculskie whist

jest tam o?rodek z 14 wyci?gami i 52 km zjazdów

Opublikowano

no własnie - ANOMALIA to anomalia a nie jakie? pierdoły że można j? przewidzieć na pół roku do przodu. To rzecz albo zdarzenie daleko NIESTANDARDOWE, które wyłamuje się z 150lat obserwacji meteorologicznych. Jakby tak wszystko przewidywali to przewidzieli by że ostatnie el-ninjo będzie po3 latach od poprzednich a nie jak zwykle. czyli po 6. a ten pr?d wsteczny ma szalony wpływ na stany pogodowe na całym |wiecie.

Oj zawsze mnie rowalaj? takie "genialne" odkrycia w szczególno?ci dot. pogody.

Taaaak moi drodzy wróżenie z fusów.

Opublikowano
Oj zawsze mnie rowalaj? takie "genialne" odkrycia w szczególno?ci dot. pogody.

Taaaak moi drodzy wróżenie z fusów.

W końcu meteolorogia to pierwsza nauka po wróżkarstwie........

Pozdrówka

• 3 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Jak dowiedziałem się dzi? u moich synoptyków którzy siedz? i dumaj? kiedy przygotowywać cały sprzęt zimowy do odgarniania białej breji, zima w tym roku odwołana. Będzie podobna do tej z zeszłego roku albo odrobine krótsza, czyli pierwsze opady jako? w styczniu !OKK i w lutym otwieramy sezon !OKK

Oczywi?cie mowa o centralnej i zachodnio - północnej Polsce. Pd i wsch niestety zimę, łagodn? bo łagodn? ale mieć będ?.

• Sympatycy
Opublikowano

A w Alpach będzie zima ? Ja już zarezerwowałem noclegi od 15 stycznia !OKK

Opublikowano
Jak dowiedziałem się dzi? u moich synoptyków którzy siedz? i dumaj? kiedy przygotowywać cały sprzęt zimowy do odgarniania białej breji, zima w tym roku odwołana. Będzie podobna do tej z zeszłego roku albo odrobine krótsza, czyli pierwsze opady jako? w styczniu !OKK i w lutym otwieramy sezon :)

Oczywi?cie mowa o centralnej i zachodnio - północnej Polsce. Pd i wsch niestety zimę, łagodn? bo łagodn? ale mieć będ?.

To nawet dobrze, że będzie trochę ?niegu... Co to za zima bez ?niegu...

A w Alpach będzie zima ? Ja już zarezerwowałem noclegi od 15 stycznia 

a w Alpach... W Alpach od 12 stycznia ma być do +5*C... weĽ se sob? kajaki... !OKK

Opublikowano
Jak dowiedziałem się dzi? u moich synoptyków którzy siedz? i dumaj? kiedy przygotowywać cały sprzęt zimowy do odgarniania białej breji, zima w tym roku odwołana. Będzie podobna do tej z zeszłego roku albo odrobine krótsza, czyli pierwsze opady jako? w styczniu !OK i w lutym otwieramy sezon :)

To nawet dobrze, że będzie trochę ?niegu... Co to za zima bez ?niegu...

No niewiadomo jaka będzie ta zima http://fakty.interia.pl/newsroom/news/wyja...-swieta,1004803 hmmmm ?nieg czy w końcu odwilż :) jak dla mnie różnica pomiędzy ok.10 grudnia a drug? połow? jest mini- minimalna raptem kilka dni !scooter