slaw Opublikowano 17 Października 2007 Opublikowano 17 Października 2007 Je?li to ma być większa kampania to proponowałbym najpierw sprawić, żeby kierowcy zaczęli się utożsamiać ze skuterami a potem zacz?ć wplatać elementy zwi?zane z bezpieczeństwem typu "uważaj na mnie". Na deser jeszcze parę haseł do wykorzystania. Zachęcaj?ce: "Skuter bzyka korki" + "Doł?cz do nas" "Bzykaj zamiast korkować" + logo ze skuterem "Pobzykaj z nami" + logo ze skuterem "Skuterem zmniejszam korki" Miłe: "Szeroko?ci, koledzy" + foto rozstępuj?cych się samochodów w korku i skuterzysty z ręk? podniesion? w podziękowaniu "Dzięki za marginesik" + foto rozstępuj?cych się samochodów w korku Ostre: "Jutro wracam do TIR-a" + foto ostro hamuj?cego skutera przed samochodem wymuszaj?cym pierwszeństwo - np. skręcaj?cym z prawego pasa w lewo, albo wjeżdżaj?cym na zielonej strzałce na skrzyżowanie "Moja dusza w Twoich rękach" + foto jak wyżej "Moja krew Ciebie pobrudzi" + foto jak wyżej "Może to Twoje dziecko?" + foto jak wyżej (ten obraz ma być odpychaj?cy i zniechęcaj?cy - st?d wyobrażenie krwi na sprawcy a nie na asfalcie) Powinno być miło, ale dosadnie. Dosadnie już z pierwszego kontaktu (bilboard), a rozszerzenie w sieci (jaki? ostry site, footage, filmik itp). I dopiero tu krew, krzyk, płacz, [...] Z moich obserwacji wynika, że to zadziała tak jak chcemy tylko je?li ofiara wcze?niej wzbudzała sympatię. Społeczeństwo wychowane na filmach akcji oczekuje krwi również na żywo. Je?li dasz im wzorzec w postaci rozsmarowanego na jezdni anonimowego skuterzysty to oni będ? starali się ten wzorzec powielać na drodze. Nie czuj? potrzeby chronienia czego? obcego, anonimowego a obrazek z duż? ilo?ci? krwi na żywo jest dla nich atrakcyjny. Tak atrakcyjny jak dobry film w TV.
Gość PCX Opublikowano 17 Października 2007 Opublikowano 17 Października 2007 Może uznacie mój pomysł za przesadzony, dziwny a może nawet chory ... Ale mam koncepcje na obrazek ... przedstawiaj?cy: Z lewej strony osobę (ubran? w ubiór motocyklowy) z przystawion? broni? do skroni za? Z prawej motocyklistę tuż przed uderzeniem w samochód który wymusił. Podpis "Podobne szanse na przeżycie, nie chcesz być morderc? prawda ?" I to raczej dotyczyłoby wszystkich jedno?ladów. Ewentualnie lżejsza, bardziej skuterowa wersja: Jaki? dzieciak, bajtel posadzony na 50ccm i podpisik: "Twoje dziecko zapewne też chciałoby mieć skuter"
pablos Opublikowano 17 Października 2007 Opublikowano 17 Października 2007 Sorki ale: Zachęcaj?ce: "Skuter bzyka korki" + "Doł?cz do nas" "Bzykaj zamiast korkować" + logo ze skuterem "Pobzykaj z nami" + logo ze skuterem kojarzy mi się jak większo?ci Polakom tylko z miłym spędzaniem czasu niekoniecznie tylko w łóżku !piwko Miłe: "Szeroko?ci, koledzy" + foto rozstępuj?cych się samochodów w korku i skuterzysty z ręk? podniesion? w podziękowaniu "Dzięki za marginesik" + foto rozstępuj?cych się samochodów w korku kojarzy mi się z gwar? na CB Ostre: "Jutro wracam do TIR-a" + foto ostro hamuj?cego skutera przed samochodem wymuszaj?cym pierwszeństwo - np. skręcaj?cym z prawego pasa w lewo, albo wjeżdżaj?cym na zielonej strzałce na skrzyżowanie "Moja dusza w Twoich rękach" + foto jak wyżej a te ostatnie raczej z zapisywaniem duszy diabłu Chyba koncepcje Mariusza były najlepsze ... musi być jak w reklamach "Żywca" pobudzić my?lenie .. i być miłe, wesołe przesłanie. Polacy to buntownicy (oczywi?cie nie wszyscy) więc nie lubi? jak im się co? narzuca i sugeruje.
Pavulon Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 Cala akcja bardzo mi sie podoba. Przed chwilka przeczytalem temat w dziale glownym o przypadkach zaistnialych na naszych drogach gdzie bylo blisko do nieszczescia . A moze by tak w ramach akcji wydrukowac np. male kalendarzyki z jednej strony bylby kalendarz - cos uzytkowego a z drugiej krotki apel do kierowcy ; np. -dlaczego zajechales mi droge ż -niemam zderzakow tak jak ty -prosze uwazaj nastepnym razem -ja tez chcialbym bezpiecznie dojechac do celu po dogonieniu takiego delikwenta,delikwentki na swiatlach , mozna by wreczyc taki kalendarzyk w celu przemyslenia swoich postepkow
mak Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 po dogonieniu takiego delikwenta,delikwentki na swiatlach , mozna by wreczyc taki kalendarzyk w celu przemyslenia swoich postepkow Kapitalny pomysł tym bardziej, że każdy chyba maxi ma jaki? łatwo dostępny schowek, gdzie można by wozić takie gadgety...
Pollacco Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 Ja to nawet myslalem ze podczas dnia skutera (sic!) powinnismy sie na kilka godzin roztawic na wazniejszych swiatlach w warszawie i rozdawac jakies nalepki, cos takiego , kalendarzyk tez moze byc.....spoko, to dobre pomysly sa...na razie szukamy agencji ktora bedzie sie chciala w to zaangazowac:) DR.BIG! jak po niemiecku bedzie "moja mama jezdzi skuterem"???? Maine mutter (cos tam) scooter:)
maciejbilu Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 Maine mutter (cos tam) scooter:) Ha ha....Polacco - dobre!!! Z rozdawaniem prezencikow pomysl swietny!!! Gdyby kazdy klubowicz rozstawil sie na skrzyzowaniu (najlepiej zakorkowanym) to akcja objelaby naprawde duzy procent ludu. Ino jest maly problem: Korki sa tylko w dni powszednie....a w dni powszednie to wiekszosc z klubowiczow jak mysle PRACUJE ... Mysle, ze taki kalendazyk powinien zawierac raczej savoir vivre jak sobie pomagac nawzajem. Typu, jak samochodem mozesz pomoc skuterowi, i jak skuterem nie przeszkadzac samochodom. Miłe:"Szeroko?ci, koledzy" + foto rozstępuj?cych się samochodów w korku i skuterzysty z ręk? podniesion? w podziękowaniu Fajne, ale chyba za skomplikowane. Mysle ze to powinno byc w formie logo (styl jak logo burgmani), proste i cholernie wymowne. Pozdrowka
ERMI Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 wydaje mi się że nie może być haseł propaguj?cych okre?lone złe zachowanie się na drodze czy namawianie do wykroczenia więc hasła typu "rozsuńcie się bo ja jade ?rodkiem" to z cał? pewno?cia nie tędy droga. podobaj? mi się hasła odnosz?ce się do wyobraĽni i powoduj?ce właczenie myslenia. podoba mi się to hasło które można zakupić w 1 z warszawskich knajp moto. "patrz w lusterka ...- itd. "wł?cz my?lenie" - to hasło proste ale nie skuterowe. 10 - nie zabijaj przerażaj?ce hasła to raczej do telewizji "uważaj twój syn też ma skuter"
Pollacca Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 jak po niemiecku bedzie "moja mama jezdzi skuterem"???? Pollacco, zapomniales ze masz niemke w domu:) meine Mutter fahrt motorroller chyba
pablos Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 Ja to nawet myslalem ze podczas dnia skutera (sic!) powinnismy sie na kilka godzin roztawic na wazniejszych swiatlach w warszawie i rozdawac jakies nalepki, cos takiego , kalendarzyk tez moze byc.....spoko, to dobre pomysly sa...na razie szukamy agencji ktora bedzie sie chciala w to zaangazowac:)DR.BIG! jak po niemiecku bedzie "moja mama jezdzi skuterem"???? Maine mutter (cos tam) scooter:) Napewno do tej akcji pręznie wł?czył by się PZMot, ale musieli by?my zrobić też krok w ich kierunku i zarejestrować się jako członkowie. Poruszałem ten temat z Mariuszem. Pozdr. Pamiętajcie "Duży może więcej..." PS. Cały czas PZMot czeka na relację "Grotniki - Stop wypadkom" która miała się ukazać w wakacje i jako? kolega A. co? zapomniał.A szlak do nich przetarty i takie akcje to dla nich piku?.
Gość PCX Opublikowano 1 Listopada 2007 Opublikowano 1 Listopada 2007 Może warto zgłosić tutaj ? http://orlenbezpiecznedrogi.pl/index.php?a...nkurs_inicjatyw
Olsen Opublikowano 2 Listopada 2007 Opublikowano 2 Listopada 2007 Za atrakcyjne motywy do wykorzystania w kampanii uważam natomiast:- zwrócenie uwagi, że używanie skuterów zmniejsza korki; - zachęcanie do przesiadania się na skutery - kierowca tkwi?cy w korku ma wyobrazić siebie na skuterze mkn?cym pomiędzy samochodami - pozytywne dla niego skojarzenie ze skuterem w tle (dzięki skuterowi nie stoi w korku) spowoduje wzrost sympatii do skuterów ogólnie; - zasugerownie (np. podziękowania?), że coraz więcej kierowców nas zauważa i robi miejsce - ma zadziałać jako dobry przykład dla innych (...) Tutaj wręcz odcinałbym się wyraĽnie w kampanii od motocykli/?cigaczy, które s? odbierane przez znakomit? większo?ć kierowców jako zagrożenie na drodze i przez wielu po prostu tępione, choćby przez celowe zajeżdżanie drogi i blokowanie przejazdu. Skutery tępi? przy okazji - bo ich nie odróżniaj? od ?cigaczy. Ad 1. Uwazam, ze to bardzo dobry pomysl. Warto byloby wyluszczyc ludziom, ile czasu oraz pieniedzy zaoszczedzaja, przesiadajac sie na skuter. Ad 2. To mi zakrawa na lansowanie skuterzystow jako tych dobrych (w odroznieniu od motocyklistow - tych zlych). Moim skromnym zdaniem lepiej byloby wskazac na takie roznice miedzy skuterem a klasycznym motocyklem, jak wydajne oslony chroniace przed pedem powietrza i deszczem, pojemne schowki umozliwiajace przewozenie sporej ilosci bagazu, mozliwosc jazdy praktycznie w dowolnym stroju itp. Nalezy jeszcze wspomniec o stosunkowo malych gabarytach (oraz masie), ulatwiajacych manewrowanie w gestym ruchu miejskim. Jednym slowem, mozna by wylansowac skuter jako pojazd bardziej wszechstronny/uniwersalny od motocykla, a takze od samochodu (samochodem nie przebijesz sie przez korek i nie zaparkujesz wszedzie); laczacy pozytywne cechy obu tych pojazdow. Nie badz zerem - jedz skuterem! !happybth
Slavequs Opublikowano 7 Listopada 2007 Opublikowano 7 Listopada 2007 A propos podobnych akcji -> link.
Sympatycy Worlan Opublikowano 8 Listopada 2007 Sympatycy Opublikowano 8 Listopada 2007 Ten filmik powinien być puszczany w TV codziennie w godzinach największej ogl?dalno?ci. Wyłożono jak na dłoni o co chodzi. Wy?lijmy ten link do wszystkich kierowców których znamy.
Crazy_Russian Opublikowano 8 Listopada 2007 Opublikowano 8 Listopada 2007 Ja chetnie nakleilbym sobie na kufrze, ktorego jeszcze nie mam naklejke, z motywem ktory ktos zaproponowal -rozjeżdżaj?ce sie samochody w korku i reka w gorze u kierowcy jednosladu oraz napis DZIEKUJE. Wiadomo, ze rysunek musialby byc troche symboliczny i przerysowany. Cos jak kiedys naklejka na autobusach - nieproporcjonalnie wieksza reka z kapeluszem wystawiona przez okno autobusu w podziekowaniu za wpuszczenie. Moze ktos jest na tyle zdolny i ma troche wolnego czasu i zamiescilby gdzies plik w corelu, ktory kazdy moglby sobie wyplotowac za 5 zl
dr.big Opublikowano 8 Listopada 2007 Opublikowano 8 Listopada 2007 (...)DR.BIG!jak po niemiecku bedzie "moja mama jezdzi skuterem"???? Maine mutter (cos tam) scooter:) Dopiero teraz przegladam temat ... Meine Mutter fährt (benutzt) einen Roller. Wszystko zalezy od kontekstu .
maciejbilu Opublikowano 8 Listopada 2007 Opublikowano 8 Listopada 2007 Ech no dobra... Michal Aniol nie jestem, ale licza sie checi Schemat ponizej prosze traktowac jako "baze" dla ewentualnych udoskonalen. I prosze sie nie smiac !!! 3 godziny siedzialem w Paint-cie , z braku bardziej zaawansowanych programow. Wersja 1, Wersja 2, inny skuter P.S. UWAGA dla nadgorliwych - reka skuterzysty NIE POKAZUJE FUCK-a !!! ... po prostu rysunek wymaga dopracowania. P.S. 2 Ciekawe kto zgadnie z kad "rysowalem" skuter... Pozdrowka
Crazy_Russian Opublikowano 8 Listopada 2007 Opublikowano 8 Listopada 2007 No tak, ta reka wymaga dopracowania Generalnie mi sie podoba, tylko wg mnie auta powinny byc skierowane w prawo caloscia a nie tylko kolami.
Sympatycy Worlan Opublikowano 8 Listopada 2007 Sympatycy Opublikowano 8 Listopada 2007 Bardzo ładnie, dla mnie a skuter chyba z nagłówka naszej strony
Slavequs Opublikowano 8 Listopada 2007 Opublikowano 8 Listopada 2007 Wszystko pięknie, tylko ten skuterzysta łamie przepisy drogowe.
RobB. Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Wszystko pięknie, tylko ten skuterzysta łamie przepisy drogowe. !tut Więc żeby nie razić, to wystarczy aby na tym, zreszt? bardzo fajnym obrazku, był tylko jeden samochód osobowy-ten po prawej a skuterzysta jechał nie po linii tylko po wolnym fragmencie pasa, po lewej niech stoi np. ciężarówka !scooter Pozdrawiam RobB. !vampire
DIZEL Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 Pomysl ok i taka kampania powinna być już dawno . Po przeczytaniu powyższych postow jestem w szoku jak niektórzy chc? rozdzielać miło?nikow jednego ?ladu !!! Jak tak będzie to zaczniemy się zwalczać a może założymy gang skuterowy i będziemy bić ?cigaczy czy plastiki !!! Panowie i Panie w jedno?ci siła !!! Wszędzie gdzie się nie spojrzy mozna dostrzeć jakiego? ?wira lub dawcę lub jeszcze inny element ale z tym też można sobie poradzić dzwoni?c na policję tak jak to robi? prawi obywatele w krajach unii europejskiej . Moja propozycja do akcji dla urzytkownikow jedno?ladów to kamizelki odblaskowe z napisem " JA TEŻ CHCĘ ŻYĆ "
Pollacco Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 Witam, Ja nie jestem w szoku. Wylaczenie scigaczy z akcji moze byc (zaznaczam MOZE byc) warunkiem jej powodzenia. A jej powodzenie napewno przyniesie korzysc takze uzytkownikom scigaczy. Natomiast wrzucanie wszystkim jednosladow do jednego worka powoduje "rozmycie" nadawcy. Zaznaczam ze nie mowie tu o "swiecie idealnym" w ktorym taka ogolna akcja "jednosladow" nie powinna byc niczym dziwnym...tylko o "realiach" postrzegania przez polskie spoleczenstwo "motocyklistow". Porozmawiaj z "normalnymi" ludzmi i spytaj sie co sadza o "motocyklistach" Kazdy od razu skojarzy ich z uzytkownikami "scigaczy" i poleci wiazanka "przeklenstw". A pozniej spytaj o skutery....A skutery...no tak skutery sa spoko. Niestety takie jest postrzeganie i choc nie ma nic wspolnego z prawda takie sa fakty. A chyba nie chodzi o to zeby sobie o tej akcji mowic - o jak fajnie, jaka fajna akcja, tylko zeby rzeczywiscie media ogolnopolskie to lyknely... Mysle ze w przyszlym tygodniu pojawia sie konkrety odnosnie agencji reklamowej ktora sie tym zajmie. pozdr.Pollacco
pablos Opublikowano 11 Listopada 2007 Opublikowano 11 Listopada 2007 Wtr?cę co nieco.... wszyscy znajomi którzy od dawien dawna ujeżdżaj? jakie? moto ... czy cruisery czy szlifierki ... na moje powiedzenie kupiłem motocykl (skuter kymco itd.) wspólnie chórem mówi? skuter to nie motocykl itp. wy?miewaj?c się .... dopiero wyleczenie ich z pod ?wiateł nawet nędzn? popierdółk? Kymco Bet&Win 125 ... powoduje że gin? drwiny i u?mieszki... ale dalej to skuter nie motocykl więc po jaki czort ich do siebie podł?czać onie Nas do swoich akcji i przedsięwzięć nie zapraszaj? ... bo my to ta gorsza czę?ć ujeżdzaczy 2oo. Zróbmy to dla Nas i dla tych małoletnich co ?migaj? bez znajomo?ci przepisów itp. na skuterkach.
Rekomendowane odpowiedzi