Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ogólnopolska akcja "skuter na drodze"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mnie się wydaje, że hasło powinno bardziej utkwić w pamięci,  (...) może nawet szokować,

Najnowsze badania wykazały, że zbyt częste pokazywanie wypadków i ich wyników tzn. ofiar doprowadza jednak do znieczulenia. Uważa się, je?li jest to co? codziennego to w takim razie całkiem "normalnego"

Pozstaję przy ha?le jednak ...w miarę łagodnym, aby nie szokowało, ale z wyraĽnym zaakcentowaniem bezpieczeństwa.

Podoba mi sie hasło SYMPATYCZNY SKUTER tylko dodałbym jednak co? co by zwrócić uwagę na bezpieczeństwo tego skutera wła?ciwie skuterzysty.

sympatyczny skuter i...

BEZPIECZNY

"BEZPIECZNY

i sympatyczny SKUTER

ogólnopolska akcja"

Może komu? uda się przerobic mój poprzedni pomysł:

http://picasaweb.google.pl/biuroinstaldom/BezpiecznySkuter

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Pollacco

7

• dr.big

4

• Slavequs

4

• maciejbilu

4

Top użytkownicy w tym temacie

• Sympatycy
Opublikowano

,,Ja też chcę wrócić cały.

• Sympatycy
Opublikowano
W najbliższym czasie planujemy ...

Mariusz... w kwestii tego czasu... Sezon się kończy, może ta nader słuszna akcja powinna się rozpocz?ć na wiosnę wraz z wyjazdem fali skuterów na ulice? Wtedy cała zima na przygotowanie wszystkich szczegółów akcji... W momencie startu tej akcji póĽn? jesieni? zostanie ona szybko zapomniania je?li widz, telelwidz nie spotka nastepnego dnia na ulicy nas - bo będzie zima...

• Administrator
Opublikowano

M@rkiz... czas jest wła?ciwy.

Aby akcja miała szanse ruszyć na wiosne trzeba już teraz zacz?ć działać.

Taka akcja to sprawa etapowa a szukanie odpowiedniego hasła to dopiero etap pierwszy... baaaardzo odległy od ostatniego.

Opublikowano

Hasło musi być krótkie, najlepiej cztero, pięcio literowe,

Ufam że może być nawet pięciowyrazowe :(

Widzę zdjęcia głowy skuterzysty w kasku od przodu a obok zdjęcie kierowcy przez przedni? szybę auta również en face i hasło:

"za tymi szybami - jeste?my tacy sami"

Może jakie? parafrazy typu:

"JedĽ i pozwól jechać..." "podaruj mi odrobinę bezpieczeństwa"

A może co? prostego jak np:

"proszę dostrzeż mnie"

Fajna akcja :(

Opublikowano

życie jest piękne - moje też ...

Opublikowano

Moim zdaniem również, taka akcja powinna ruszyć dopiero wczesn? wiosn?.

Do mnie nie trafiaj? już kampanie pod hasłami typu "pozwól żyć", "zauważ mnie", "daj przeżyć". Zobojętniałem, podobnie jak wielu innych odbiorów takiej akcji. U niektórych wręcz dopiero takie hasło budzi agresję - zauważaj? słabszego na którym można się powyżywać.

Za atrakcyjne motywy do wykorzystania w kampanii uważam natomiast:

- zwrócenie uwagi, że używanie skuterów zmniejsza korki;

- zachęcanie do przesiadania się na skutery - kierowca tkwi?cy w korku ma wyobrazić siebie na skuterze mkn?cym pomiędzy samochodami - pozytywne dla niego skojarzenie ze skuterem w tle (dzięki skuterowi nie stoi w korku) spowoduje wzrost sympatii do skuterów ogólnie;

- zasugerownie (np. podziękowania?), że coraz więcej kierowców nas zauważa i robi miejsce - ma zadziałać jako dobry przykład dla innych, przynamniej na tych którzy chc? być na czasie, trendi, jazzy czy jak tam się teraz mówi :( To byłoby wykreowanie nowego trendu na rynku - być przyjaznym dla jedno?ladów.

- motyw "sympatycznego skutera" też jest rozwojowy - można zwrócić uwagę kierowcom, że skuter nie jest dla nich zagrożeniem. Tutaj wręcz odcinałbym się wyraĽnie w kampanii od motocykli/?cigaczy, które s? odbierane przez znakomit? większo?ć kierowców jako zagrożenie na drodze i przez wielu po prostu tępione, choćby przez celowe zajeżdżanie drogi i blokowanie przejazdu. Skutery tępi? przy okazji - bo ich nie odróżniaj? od ?cigaczy.

Opublikowano

Pierwszy pomysł kampania przestrzegaj?ca

Myslałem że zd?że to był tylko skuter........

Zgadzam sie ze

slaw

Kampania zachceaj?ca do skuterków może mieć wiekszy wpływ od kampani przestrzegajacej

• Sympatycy
Opublikowano
Zgadzam sie ze

slaw

Kampania zachceaj?ca do skuterków może mieć wiekszy wpływ od kampani przestrzegajacej

Dokładnie tak, bez roztrz?sania tematu MY - WY a pozytywny przekaz:

mniej korków - najważniejsze, i np.

"niepotrzebna mi poranna kawa, przyjechałem do pracy skuterem". :( I zdrowo i wesoło :( ----> przemy?lcie to jeżdż?cy i wal?cy mał?/duża czarn? w robocie.

Mnie tam wystarcza przyjechanie do pracy jednym ?ladem.

pzdr

Opublikowano

Dobre dobre Szorstki

"niepotrzebna mi poranna kawa, przyjechałem do pracy skuterem".

trzeba rozwin?ć

Nie koniecznie zielona kawa , tylko skuter to dobra zabawa ;]

sorry admin nie wytrzymałem :(

Opublikowano

"NASZˇ PASJˇ JEST TAKŻE ŻYCIE"

Opublikowano

Witam, bardzo podobało mi się hasło jakie mieli?my na koszulkach zlotowych w Grotnikach "STOP WYPADKOM DROGOWYM” to również może być ciekawa propozycja.

Oto inne propozycje, oczywi?cie do modyfikacji może kto? lepiej to ujmie

1- CZY DASZ MI SZANSĘ DOTARCIA JEDNO|LADEM DO DOMU, JA RÓWNIEŻ MAM DLA KOGO ŻYĆ.

2- TO NIE TYLKO PASJA, ALE MNIEJ SAMOCHODÓW W KORKACH.

3.- :( PROSZĘ CIĘ DAJ MI SZANSĘ DOTARCIA DO DOMU, MAM RODZINĘ I CHCĘ DLA NIEJ ŻYĆ.

A może powinny to być hasła co pewien czas inne, aby ci?gle wzbudzały zainteresowanie i wnosiły co? nowego, poza tym jest tyle ciekawych propozycji?

P.S. Gdy przebywałem z odwiedzinami u brata w Anglii moj? uwagę przykuwały często spotykane tabliczki z czarnym napisem na żółtym tle, najczę?ciej w okolicach rond z informacj?, by zwracać uwagę na motocykle i autobusy, z chęci? zobaczył bym podobne informację u nas w kraju.

Opublikowano

'skuter moze byc bezpieczny, dzieki tobie...'

'skuter jest fajny, moze byc bezpieczny'

'ty tez nie musisz stac w korku'

'ostroznie! jedno zycie!'

'dla niego wypadek moze byc tym ostatnim'

'pierwszy, jedyny wypadek moze byc ostatnim'

Opublikowano

Jezdzac skuterem - tez kocham zycie.

Pozwol Skuterzyscie wrocic do domu.

2oo to zawsze mniej (ochrony) od 4oo.

Skutery sa OK.

Zwolnij, to tylko skuter.

Skutery sie nie scigaja, daj im zyc.

Moze to Twoje dziecko siedzi na skuterze?

PS. Mam nadzieje, ze akcja bedzie rozlegla i uda sie znalezc jakies haslo...

Opublikowano

Wiem ze zaraz poleca na mnie gromy :( , ale ja nie laczylbym akcji obu srodowisk, mimo ze duzo jezdzilem roznymi motocyklami i do dzisiaj staram sie nimi jezdzic.

Wydaje mi sie, ze to po prostu nie te klimaty...

Opublikowano

Może i nie te klimaty, ale b?dĽ co b?dĽ to też 2 koła. Znaczy się oni s? gorsi? Może "inaczej wykożystuj? to czym jeżdż?" ( s? głupsi?).

Proponuje nie robić negatywnej kampani, tylko skuterow? a o "scigacz.pl" zapomnieć i nie wspominać.

Opublikowano

Odno?nie kampanii propaguj?cej:

"Dwa małe kółka zamiast czterech, to również dla Ciebie krótszy korek!"

A co do kampanii poprawiaj?cej bezpieczeństwo, to bodajże w Szwecji była jaki? czas temu prowadzona na zasadzie bilbordów z do?ć drastycznymi zdjęciami motocyklowych wypadków i hasłem "My też chcemy żyć" - liczba wypadków drastycznie spadła!

Nie wiem czy i u nas przyniosło by to pozytywny skutek, bo czasem nasze społeczeństwo reaguje nieco odmiennie od intencji np. na Wańkowicza "cukier krzepi" = "wódka lepiej".

No ale trzeba mieć nadzieję !!!

Pozdrawiam

RobB. :(

Opublikowano

"mam tylko jedno ?wiatło, zobacz mnie"

"mam tylko jedno życie, zobacz mnie"

Opublikowano

podobaj? mi się włoskie reklamy skuterów z lat 60-tych, gdzie pokazywano KOBIETY jad?ce na piknik, MĘŻCZYZN w garniturkach - może to jest pomysł na WIZERUNEK skuteromaniaka, który jest przyjazny a nie człek w kasku integral, jeszcze w kominiarce - taki wizerunek jest nieprzyjazny, Ľle odbierany :(

a haslo - MÓJ SKUTER MOJE ŻYCIE

SKUTER - ŻYCIE

PRZYJACIEL NA ULICY

MIEJSKIE ŻYCIE

BEZPIECZNY NA DWÓCH KOŁACH

Opublikowano

Skutery to jedna pasja, jeden ?lad i jedno życie.

My też mamy dla kogo żyć.

Opublikowano

Akcja faktycznie bardzo pozytywna. Mój mały wkład...

1. "Ty też możesz mieć motocykl"

2. "Twój przyjaciel też jeĽdzi motocyklem"

3. "Więcej motocykli=mniejsze korki"

4. "Na motocykalch jeżdż? ludzie tacy jak Ty"

Opublikowano

w razie czego agencyjny grafik zglasza się do dalszej pracy:)

je?li potrzebujecie charytatywnie copywritera to też się znajdzie, choć przyznam, że najbardziej podoba mi pierwsze zaproponowane hasło. Jest silne i kwestia tylko egzekucji komunikatu. My?lę, że nie czas teraz oceniać, czy lepiej prowadzić akcję informacyjn?, czy promuj?c? skutery czy jak?kolwiek inn?. O jej skuteczno?ci nie można gdybać, bo nikt nie przeprowadził badań na ten temat i prawdopodobnie nikt nie przeprowadzi, gdyż koszta s? ogromne, a grupa celu jest bardzo szeroka i nawet za pomoc? sieci nie zrobimy modelu, badań itd, więc najskuteczniej będzie po prostu działać. A potem ocenić skuteczno?ć i dokonać zmian.

Ja jestem zwolennikiem mocnego kopnięcia w splot słoneczny społeczeństwa, i lubię akcje z wykopem, np dawna kampania United Colors of Benetton, która pewnie wszyscy znaj? lub o niej słyszeli. Z drugiej strony jak pokażemy skuter pomalowany w kwiatki z 18 letni? blondynk?, to taka akcja (uczesana) nie odniesie żadnego długofalowego skutku. No, chyba że panna będzie nago i będzie polewać się mlekiem (siebie i skuter). Ludziom w głowę wejdzie to dopiero, gdy zobacz? skuter wbity w ?cianę z kaskiem z którego wypływa mózg. Tyle że pamiętać trzeba, że bilboardy ogl?daj? także przechodnie i 4 letnie dzieci w drodze do przedszkola lub na wycieczce.

Powinno być miło, ale dosadnie. Dosadnie już z pierwszego kontaktu (bilboard), a rozszerzenie w sieci (jaki? ostry site, footage, filmik itp). I dopiero tu krew, krzyk, płacz, matka 17 letniego skuterzysty, którego rozsmarowała jaka? beemeka na barierce wiadkuktu prowadzona przez go?cia w kajdanie i dresiku z zapinanymi nogawkami z 4634 paskami itp.

I na prawdę pierwsze hasło uważam za najciekawsze. Mocne, krótkie i daje pełny komunikat.

Opublikowano

Witam,

Moim zdaniem ?wietnym hasłem było to widniej?ce na kamizelkach Precli: Lepiej widoczni - widocznie lepsi. Na prawdę extra pomysł kto? miał!

Trochę wzoruj?c się na nim, a troszkę zapożyczaj?c z maksymy M@rkiza, wycisn?łem z Żabiej głowy to:

żyję by jeĽdzić - jeżdżę by żyć (człon 1 - jazda to nasza pasja, człon 2 - jeĽdzimy nie po to, żeby się zabić)

lub

żyj? by jeĽdzić - jeżdż? by żyć

Była jeszcze jaka? wariacja tego hasła, ale zapomniałem

:D

A od Stokrotki modyfikacja:

Żyję by jeĽdzić - pozwól mi żyć

• Sympatycy
Opublikowano

Hej,

Moja propozycja poniżej. Po ha?le propozycje spotu (jako? tak mi się łatwiej myslalo - nie same haslo, ale także krótkie dopowiedzenie, które ułatwia zrozumienie hasła).

Przyznaję, że na pomysł (szczególnie rozwinięcia) naprowadziły mnie poprzednie posty.

Co do 1 hasła Mariusza - podoba mi się i zarazem nie podoba. Nie podoba mi się "jeden ?lad" - niby to oczywiste że chodzi o skojarzenie z jedno?ladem, ale czy dla wszystkich to jest oczywiste? Obawiam się, że może się to kojarzyć komu? z innymi ?ladami.

Hasło "motocykle sa wszędzie" tez mi sie nie podoba - bo własnie sugeruje że mog? być tam gdzie być ich nie powinno (i tam też najczę?ciej bywaja). Jego dopowiedzenie (to o lusterkach) sugeruje, ze to samochodziarze powinni sie bardziej martwic niz motocyklisci co uwazam za absurd...

Hasło główne:

Skuter czy samochód?

Wszyscy jeste?my kierowcami.

Warianty (różnica w druku)

Skuter lub samochód - wszyscy jeste?my kierowcami.

Skuter, samochód... Wszyscy jeste?my kierowcami.

Spoty radio lub tv (10 sek.)

wersja 1

Skuter czy samochód?

Nie denerwuj się, kiedy mijam Cię w korku.

Dzięki mnie przed tob? stoi o jeden samochód mniej.

Ty też możesz mi pomóc: zrób mi czasem miejsce.

W końcu wszyscy jeste?my kierowcami...

--koniec wersji 1

wersja 2 (ostrzejsza, inne przesłanie)

Skuter czy samochód?

Nie denerwuj się, kiedy mijam Cię w korku.

Dzięki mnie przed tob? stoi o jeden samochód mniej.

Nie zajeżdżaj mi drogi.

Dla Ciebie to tylko stłuczka, dla mnie - może ostatni dzień życia.

A ja - tak jak ty - mam tylko jedno życie.

--koniec wersji 2