Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Mała petycja w sprawie małych skuterków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moim zdaniem problem w Polsce polega na tym, że 50'tke można nabyć coraz łatwiej i wiele rodziców daje w prezencie swojemu dziecku taki wła?nie pojazd

Sam znam parę osób które je?li chodzi o ich skuter maj? "woln? ręke". Mog? z nim robić dosłownie co chc? - zwiększać osi?gi, dowolnie przerabiać itp. bo rodzice albo się na tym nie znaj?, albo nie wiedz? jak to wygl?da w ?wietle prawa, albo ich to zwyczajnie nie obchodzi bo nie zdaj? sobie sprawy jakie konsekwencje mog? wynikn?ć z takiego działania.

Obecnie kurs na kartę motorowerow? może zdać każdy kto wie jak ruszyć i się zatrzymać skuterem/motorowerem. I niestety tak to potem wygl?da na drogach.

Więc sk?d młody, dojrzewaj?cy człowiek ma wiedzieć jak się ma zachować na drodze ? Co powienien a czego nie powinien robić przy poruszaniu się pojazdem ?

Policja to jeszcze inna sprawa. Polska policja w tej sprawie nie robi nic !

Uważam, że dzisiejszy sposób zdobywania uprawnień na 50 ccm jest zły.

Łatwy dostęp do skuterków to jest ...problem !!! A dlaczego !!!

Dlaczego miałoby go utrudniać -jest to niesprawiedliwe i niezrozumiałe.

Powinien być łatwy. Dlatego s? skutery <3000zł i >30000zł. Je?li większo?ć kierowców przesiadłaby się na skuterki ...to po mie?cie bez korków jeĽdziłoby się o wiele lepiej.

Choć przyznam, że można by wymagać jaki? uprawnień przy tuningowaniu skuterów. Podobnie jak potraktowanie nieletnich przy zakupie papierosów czy alkoholu -mogło by to im utrudnić tuningowanie skuterów ...może dobry pomysł, ...może nie ??? Może nie ...bo kto tego będzie pilnował ???

I prawd? jest, że nikt -ani rodzice ani użytkownicy potuningowanych czy chociażby odblokowanych skuterów, nie zdaj? sobie sprawy z zagrożeń jakie nios? takie zmiany w osi?gach skuterów w rękach niedo?wiadczonych i bezmy?lnych kierowców.

Główny problem faktycznie tkwi w jak zwykle całkowicie :ph34r: nieprzygotowanej Policji !

Przecież tylko Policja może egzekwować powtórne blokowanie potuningowanych skuterków.

Wystarcz? wyrywkowe kontrole skuterów wymuszaj?ce powtórne ich blokowanie ...i oczywi?cie w przypadku osoby nieletniej mandacik ...dla rodziców.

W jednym z postów padł problem że odblokowywanie skuterków wymuszaja kierowcy samochodów. Zgadza się. Sam jeżdzę do?ć ostrożnie miom bzykiem po mie?cie i w większo?ci jednak staram się nie przekraczać dopuszczalnych prędko?ci ..i nie widziałem jeszcze kierowcy samochodu który by zechciał grzecznie i spokojnie za mn? jechać. Wszyscy gdzie? nerwowo, panicznie na o?lep się spiesz?. A po co, skoro można spokojniej.

Pytam zatem: gdzie jest ta :) Policja która stale narzeka, że brakuje im pieniędzy :) .

Dla przypomnienia: w miastach od godz. 5 do 23 jeĽdzimy z prędko?ci? 50 km/h. Proszę bardzo ...kto tyle jeĽdzi ...chyba niewielu !piwko . Nawet Policja tego nie egzekwuje. A radary :) hee, hee ...nie działkaj? ...oczywi?cie whist !

I jeszcze fachowe podej?cie do egzaminów w o?rodkach WORD, poprzedzone oczywi?cie fachowym pełnym szkoleniem -tylko ten punkt jest bardzo bliski realizacji !OK . I bardzo dobrze, że tak się dzieje !YES .

W planach jest także zmiana dotycz?ca kierowców poniżej jakiej? granicy wiekowej i zdaj?cych pierwszy raz na kat A -zostanie wprowadzona dopuszczalna maksymalna moc motocykla !YES .

I sprawa posiadania uprawnień: jak ukarać pełnoletniego nagminnego pirata skuterowego (50cm3). Pozostaje tylko mandat. Jak kto? ma kasę to gwiżdże whist na te mandaty. Bo, co ...dowód osobisty mu odebrać hee, ...hee whist

A jak zatwierdz? posiadanie uprawnienia to można zawszec potem je odebrać !OK

I kolejnego wariata na drodze będzie mniej... :D

Opublikowano

W planach jest także zmiana dotycz?ca kierowców poniżej jakiej? granicy wiekowej i zdaj?cych pierwszy raz na kat A -zostanie wprowadzona dopuszczalna maksymalna moc motocykla :ph34r: .

I sprawa posiadania uprawnień: jak ukarać pełnoletniego nagminnego pirata skuterowego (50cm3). Pozostaje tylko mandat. Jak kto? ma kasę to gwiżdże !OK  na te mandaty. Bo, co ...dowód osobisty mu odebrać hee, ...hee  !YES

A jak zatwierdz? posiadanie uprawnienia to można zawszec potem je odebrać !piwko

I kolejnego wariata na drodze będzie mniej... !YES

I co?Przepis ten bedzie egzekfowany w taki sam sposob jak przy stiuningowanych 50-kach.Czyli wcale.

A co do doroslych piratow...?Skierowanie sprawy do sadu grockiego i zakaz prowadzania pojazdow jak w przypadku jazdy po pijaku.Po co zameczac czyt."nabijac kase"WORD-om czyPORD-om ?W 3m na egzamin juz czekasz 2 miechy jak dojda do tego rowerzysci i motorowerzysci-zycze zdrowia.Pol roku??

• Klubowicze
Opublikowano

Zaostrzyć przepisy OK.

Podpisuję się obiema łapkami żeby kieruj?cy mieli wiedzę na temat poruszania się po drogach

Restrykcyjnie przestrzegać prawa OK.

Ale najpierw niech kieruj?cy dostan? jak?? alternatywę np.: sprawnie działaj?ca komunikacja miejska, obwodnice, czy „inteligentne” sterowanie ruchem.

Bo jak dotychczas to nic się nie robi poza WIELKIM gadaniem i co jaki? czas akcjami Policji.

Ilu z zagorzałych zwolenników restrykcyjnego prawa straciło by pensje podczas jednego dojazdu do pracy? Bo przecież wszyscy jeĽdzimy przepisowo :ph34r:

Ja 35 km rano skuterem pokonuje 30 - 40 min, samochodem zajmuje mi to powyżej godziny, komunikacj? miejsk? aż strach pomy?leć do centrum 40 min i dalej przynajmniej godzina rzeĽba jakimi? autobusami, tramwajami.

Zacznijmy od siebie, dobrze:

- z chęci? przesiadł bym się do komunikacji miejskiej spokojnie usiadł i poczytał rano gazetk?, ja wcale nie muszę pchać się skuterem/samochodem do miasta, (tylko skoda mi tych 4 godzin straty każdego dnia).

- a może z chęci? wjechał bym na obwodnicę gdzie wolno byłoby mi poci?gn?ć do 110/130 km/h a dalej już lajcikowo po dzielnicy z prędko?ci? 50 km/h.

Tylko na razie powyższe brzmi jak utopia z bajek Lema. Co rano walczę i ze strachem spogl?dam na termometr, drż?c przed zbliżaj?c? się zim? i konieczno?ci? przesiadki do puszki.

Opublikowano
Co? Ty taki "szorstki" odrazu  !YES  jak kto? poruszy temat kretyńskiej władzy i ich cudownych pomysłów oraz ogólnej głupoty w Polsce.....

Szorstki wł?cz luz już niedługo wybory  whist  !piwko  !OK może będzie lepiej i przestan? się pojawiać krytyki pod adresem "nowych m?drych głów".

No więc jakby? Paweł przeczytał mój pierwszy post a póĽniej zło?liwostki (powszechnie rozumiane jako demagogia) Roberta, nie dziwiłby? się że

lekko "szorstko" mu odpisuję (na marginesie lajcik, w porównaniu do hardcoru jaki

był w pierwszej wersji).

Przecież spokojnie i rzeczowo przedstawiłem moje zdanie w temacie, na co "bardzo ?miesznie odpisał" kolega Robert.

Kolega pisze żebym ochłon?ł bo "biorę co? osobi?cie", tyle, że to Robert sprowokował dyskusje na beznadziejnie głupie tory demagogii ("matka z wózkiem" lub "pieszy na przej?ciu") i skierował to do mnie, ciesz?c się z mojej reakcji w kolejnym po?cie.

Pablos moje zdanie jest podobne do Twojego w tym temacie, podobnie jak z większo?ci? tutaj na szczę?cie się zgadzam(na razie:)). Bo bezpieczeństwo na drogach to też znajomo?ć przepisów i _uprawnienia_. A takich na pięćdziesi?tce może nie mieć obecnie np pięćdziesięciolatek bez kat. B jad?cy pod pr?d na rondzie lub 15 latek bez uprawnień robi?cy to samo... (przykłady dla Ciebie RobercieB - przyzwyczajony do "nieuchronno?ci kary a nie restrykcyjno?ci" :ph34r: )

pzdr

Co do przykładów to nie spotkałem 50 latka jad?cego pod pr?d na rondzie ?!

Za to 1/3 moich pracowników b. rozs?dnych ludzi z 5 krzyżykiem na karku dojeżdża sobie do pracy na skuterkach !

Podobnie jak inne starsze osoby w gminie Ksawerów.

Wprowadzenie dla nich bariery prawa jazdy spowoduje, że nie kupi? skutera i wsi?d? na rower (też nie maj?c na niego papierka !!!) więc zagrożenie nie maleje, a upierdliwo?ć wzrasta, czyż nie?!

Proszę nie kojarzcie 50 tylko z młodymi oszołomami i w?ród młodych s? spokojnie jeżdż?cy z takimi np. przejechali?my prawie 200 km rajdu w Grotnikach !

Rezygnowanie z do?wiadczeń takich krajów jak Włochy czy Grecja na zasadzie "bo my swój rozum mamy" jest chyba NIEPOROZUMIENIEM ?!

Należy wyci?gać wnioski z historii i do?wiadczeń innych, a nie eksperymentować na sobie utrudniaj?c życie NORMALNYM ludziom jak tylko się da !!!

Podtrzymuję swoje stanowisko w powyższej sprawie:

Należy udoskonalać obecny system poprzez powszechn? kontrolę w ruchu drogowym i wyłapywanie patologicznych jednostek, obojętnie młodych czy starych.

Tym całkiem młodym zablokować na 2 lata na 45 km/h i stworzyć system szkoleń i egzaminów, który co? da, a nie tylko będzie formaln? barier?.

Powyżej 15 lat odblokował bym sprzęty na 60-65 km/h tak aby były mniejsz? zawalidrog?.

Nie widzę też podstaw do tego aby posiadacze B nie mogli prowadzić 125 ccm.

No ale to się niestety nie przyjmie w kraju w którym na byle co trzeba mieć zezwolenie, koncesję czy inny papier!!!

Pozdrawiam

RobB. !YES

Opublikowano
Czy wiecie że statystycznie 17.8% motocyklistów,czyli użytkownicy motocykli,skuterów-wszystko powyżej 50ccm jeĽdzi bez.....jakichkolwiek uprawnień ?

Więc po co taka dyskusja na temat prawa jazdy na 50ccm skoro tak wielu jeĽdzi bez kat.A motocyklami i skuterami powyżej tej pojemno?ci?

Tu leży problem..ukryty problem

To prawda ! ZGROZA ! A potem Policja strzela do motocylkisty gdy ten nagle zacz?ł uciekać ...gdyż hee ironia: ...nie miał prawka ! A Policja akurat :ph34r: "czaiła się" na jakiego? bandziora/złodzieja. A wyszło smutnie :) ...zastrzelili "niewinnego" motocyklistę ? whist !OK whist

Czyli najpierw Policja powinna wymagać, egzekwować i jeszcze raz ...wymagać.

A ...my też powinni?my od siebie więcej wymagać i od siebie zacznijmy -co znaczy, że o tej petycji można oczywi?cie ...zapomnieć !

Czy ...może jednak powinno się wysłać tak? petycję whist aby Policja zaczęła wymagać i egzekwować wszystkie przepisy i surowo karać za wszelkie przewinienia !YES (...aby potem nie musieli do nikogo strzelać).

Bo po prostu nie mamy godno?ci i własnego honoru oraz brakuje mam jakiego? !piwko "bicza" i nadmiernie to wykorzystujemy i ci?gle mam mało ...mało!

KOTA NIE MA - !OK MYSZY HARCUJˇ !YES

• Sympatycy
Opublikowano
Pytam zatem: gdzie jest ta  Policja która stale narzeka, że brakuje im pieniędzy  .

Dla przypomnienia: w miastach od godz. 5 do 23 jeĽdzimy z prędko?ci? 50 km/h. Proszę bardzo ...kto tyle jeĽdzi ...chyba niewielu  .

Jaki? czas temu zostałem ukarany za przekroczenie prędko?ci sporym mandatem i punktami na Modlińskiej w Warszawie !YES i na nic zdało się tłumaczenie, że jest niedziela rano, piękna słoneczna pogoda (bardzo dobra widoczno?ć), szroka i pusta jezdnia, ?wiatła co 600 metrów, ograniczenie do 50km/h i koniec, po tym zdarzeniu postanowiłem jęĽdzić zgodnie z dozwolonymi prędko?ciami jednak w?ciekłe miny innych kierowców !OK , tr?bienie i inne nieprzychylne gesty :) po jakim? czasie wyleczyły mnie z tej skrupulatno?ci.

Moim zdaniem to powszechne przyzwolenie na łamanie przepisów jest problemem, tak jak do niedawna przyzolenie na wsiadanie za kierownicę pod wpływem alkoholu, potrzeba wielu lat i wielu różnych działań w tym na pewno i większej skuteczno?ci policji w egzekfowaniu przepisów !piwko .

Jeżdż?cy małymi skuterami nie zanaj?cy przepisów kierowcy też s? problemem podobnie jak i lekceważ?cy stosunek do nich kierowców katamaranów.

Edukacja kierowców powinna się zaczynać w szkole podstawowej, zreszt? dzieci maj? już przedmniot który nazywa się "technika" w ramach, którego ucz? się m.in zasad poruszania się na drogach, jednak tak długo jak będ? widzieli, że ich rodzice łami? przepisy w tym ograniczenia prędko?ci to wiedza taka zostanie tylko teori?

Opublikowano

Zawsze na akcje znajdzie sie reakcja.

Po co dyskutowac o wprowadzeniu bardziej skomplikowanej formy czegos, czego do dzisiaj nikt nie jest w stanie skontrolowac (patrz posiadanie prawka)?

Patrz tez na rejestrowanie pojazdow powyzej 50ccm na "tanie" piedziesiatki, patrz na uzywane powszechnie radia CB majace sluzyc "niwelowaniu" kontroli, itp, itd...

Sam nie jestem swiety i 2oo oraz 4oo jezdze czasami szybciej niz pozwala kodeks, nie robie jednak "totalnych przypalow", ktore mozna ogladac bardzo czesto na drogach...

Wole w wielu sytuacjach nacisnac na hamulec i dojechac na miejsce.

Na drogach widzi sie zawsze "mistrzow prostej", jada bardzo szybko na dlugiej prostej, szalenczo wyprzedzajac wszystkie samochody, w momencie wystapienia zakretow, staja sie nagle "zawalidroga", moze to jest jakims wytlumaczeniem tego zjawiska? Po prostu brak umiejetnosci i chec pokazania: ja jestem bardziej cwany od "systemu"?

Notoryczne wciskanie sie w korku, na bezczelnego, udawanie ze "zobaczylo sie" strzalke prawoskretu lub lewoskretu w ostatniej chwili, brak poszanowania zycia i zdrowia innych uzytkownikow drogi ... dlugo by tu wymieniac :) ...

Opublikowano

Ale nie oszukujmy się: rozluĽnianie przepisów spowoduje jeszcze większy chaos i samowolkę na drogach , a nam potrzebny jest bacik !piwko , ponieważ sami jednak nie potrafimy się kontrolować. Tylko kto? ten bacik musi mocno trzymać :angry: !

"Polanda" to taka kraina w której tylko przymusem: whistwhist !OK można co? zdziałać. A roluĽnienie przepisów powoduje tylko takie zachowanie: !YES :) !YES

Kurcze, ...już mam dosyć tego tematu -za bardzo mnie pochłon?ł.

Opublikowano

niestety młodzi ludzie s? w gor?cej wodzie k?pani - czy my starsi byli?my w ich wieku inni? whist

ale mimo to powinni mieć WSZYSCY odpowiednie szkolenie, czyli nie papierek od znajomego ojca whist ale rzeczywi?cie odbyty kurs :angry:

mnie niepokoi inna kwestia - brak badań technicznych 50-tek a co za tym idzie niektóre egzemplarze w stanie dla samobójców :)

i jeszcze jedno - przy dużych 2oo oraz 4oo - badania robione za ... gdy nawet wstawiaj?cy piecz?tkę nie widział pojazdu,

dzisiaj taki przede mn? jechał - mercedes dostawczy - miał 4 ?lady, jechał w poprzek - dlaczego takich go?ci nie wyłapie policja przecież gołym okiem widać, że pojazd ma skasowan? geometrię !yeah

na bezpieczeństwo ma niestety wpływ także zły stan techniczny pojazdów a w polsce sami wiecie jak to jest - kasa - piecz?tka - jedziemy - smierć :)

Opublikowano
(...)

PS. wracaj?c do tematu:

- podnie?ć prędko?ć z 45na 60 km/h

- karty motorowe powinny być wydawane tylko po odbyciu kursu w WORDZIE.

- brak możliwo?cia poruszania się na tzw. dowód osobisty

- do poj 125 cm wymagana obojętnie która kategoria B,C itd.

- karta motorowerowa powinna być wydawana od min 14 roku życia

To chyba tyle

45km/h dla pierdzidełka było by akurat, gdyby inni uczestnicy ruchu przestrzegali ograniczeń. Jak to jest możliwe że jad?c 70km/h jestem najwolniejszym pojazdem?

Nie wspomne o zmianie pasa na lewy celem skrętu.

Cał? reszte popieram.

Opublikowano

Wracaj?c do sedna - petycja jednoslad.pl, wygl?da teraz tak:

W zwi?zku z pomysłem nowelizacji prawa o ruchu drogowym, w którym zapisane jest m.in. o zast?pieniu karty motorowerowej przez prawo jazdy(!) użytkownicy „50” postanowili napisać petycję do MSWiA ze swoimi pomysłami dotycz?cymi „bzyków”.

Główne założenia petycji to:

- pozostawienie karty motorowerowej jako dokumentu uprawniaj?cego do kierowania motorowerem.

- możliwo?ć prowadzenia motoroweru od lat 13 po przej?ciu odpowiedniego szkolenia zakończonego egzaminem i wydaniem dokumentu po?wiadczaj?cego znajomo?ć przepisów.

- zmiana ograniczenia prędko?ci w następuj?cym zakresie:

- 13-14 lat 45km/h

- 15-17 lat 60km/h

- 18 lat i powyżej - bez ograniczenia prędko?ci.

- osoby pełnoletnie nie posiadaj?ce prawa jazdy (żadnej kategorii) powinny przej?ć taki sam kurs szkoleniowy jak osoby nieletnie.

- osoby pełnoletnie nie posiadaj?ce prawa jazdy kat.A (ale posiadaj?ce inne - np. B,C) powinny przej?ć kurs z zakresu techniki jazdy jedno?ladem.

- zaostrzenie wymagań egzaminacyjnych dla staraj?cego się o uzyskanie karty motorowerowej.

- możliwo?ć rejestracji motocykli z seryjnym silnikiem 80ccm jako motorower.

- możliwo?ć poruszania się motocyklem o pojemno?ci silnika do 125ccm przez osoby posiadaj?ce prawo jazdy (kategoria obojętna)po uprzednim zaliczeniu kursu z zakresu techniki jazdy jedno?ladem.

Po przeczytaniu tego załamałem ręce.

Dać palec wezm? cał? ręke :D , a kierowc? kat B każ? chodzić na kurs :P

brak słów

Opublikowano

jednak malolaty na skuterach po przerobkach staja sie problemem na drodze.

wczoraj wybralem sie na pierwsza sume s3m, a ze nie znalem drogi na parking w gdansku to pojechalem na ustawke na skwerek i mieli nas prowadzic...

jadac za nimi do gdanska spocilem sie jak bym jechal wierzchem......

co oni wyprawiaja na drodze :lol:

czasem sie nie dziwie ze kierowcy katamaranow zachowuja sie niezyczliwie

dla tego tez jestem za zaostrzeniem przepisow

Opublikowano

Sprawę w pewnym stopniu załatwiłby co roczny przegl?d,czyli badania techniczne,kontrola oczywi?cie pod k?tem Vmax,mocy oraz wszelkich tuningów i przeróbek.

A jeżeli delikwent po "zrobieniu" przegl?du dokonałby ponownie przeróbek i zostałby przyłapany na np. Vmax 60km/h a delikwent przemieszcza się motorowerem 50ccm to niestety skuter do warsztatu,powrót do stanu zgodnego z homologacj?,itp,a wszystko na koszt osoby przyłapanej na tym.

Według mnie prawo jazdy nie powinno być wymagane,ale podstawowy kurs na pewno przydałby się,o egzaminie z kodeksu oraz ruchu nie wspomnę :angry:

Opublikowano

Po przeczytaniu tego załamałem ręce.

Dać palec wezm? cał? ręke !w00t , a kierowc? kat B każ? chodzić na kurs :angry:

brak słów

Hmm....jakies konkrety co sie nie podoba?

Inna sprawa...uwazasz, ze jegomosc, ktory jezdzi sobie samochodzikiem... odrazu z samego faktu przejscia kursu na prawko samochodowe wie jak jezdzic jednosladem?

Jesli tak uwazasz...to moze pozostan na etapie rowerku, ktory masz w awatarze :lol:

Zaczyna mnie powoli irytowac fakt, ze wiekszosc osob, ktore sa na NIE, nawet sobie nie staraja zadac trudnu tzw. pomyslunku...

Duzo osob czepia sie, ze :

- osoby po 18 roku zycia beda mogly jezdzic bez ograniczen...

No na litosc Boga...przeciez tu nie chodzi o to, ze taki delikwent bedzie mogl zapierdzielac zawsze i wszedzie maxa co fabryka dala.... chodzi o to, ze na takiej trasie torunskiej gdzie jest ograniczenie do 80km/h osoba pelnoletnia moglaby LEGALNIE i zgodnie z PRAWEM jechac te 80km/h. Nie zmienia to faktu, ze nawet autobusy by owa osobe wyprzedzaly...

Podobnie osoby po 15 roku zycia mialyby mozliwosc jechac tam gdzie wolno 60km/h co nie znaczy, ze przy ograniczeniu ruchu do 50km/h moglyby przekraczac ta predkosc

- osoby po 18 roku zycia moglyby na dowod osobisty jezdzic 125ccm..

O losie... moze mi powiedziec ktos gdzie to jest napisane? (Takie padaly tez argumenty, moze akurat nie w tej dyskusji)

- rejestracja 80ccm na 50ccm - przeciez to bez sensu blablabla...

Wiele firm produkuje pojazdy o pojemnosci 80ccm, ktore w naszych warunkach albo sie rejestruje na motocykl i jezdzi na A1 lub A (lol) albo co czestsze, daje w lape i i tak rejestruje na motorower.

- no i moje ulubione zaczynajace moja wypowiedz, czyli kurs techniki jazdy jednosladem dla posiadaczy kat.B..

Komentarz dalem na poczatku..

Pozdrawiam.

Opublikowano
Inna sprawa...uwazasz, ze jegomosc, ktory jezdzi sobie samochodzikiem... odrazu z samego faktu przejscia kursu na prawko samochodowe wie jak jezdzic jednosladem?

Jesli tak uwazasz...to moze pozostan na etapie rowerku, ktory masz w awatarze 

1. Tak, uważam, ze 90% osób przesiadaj?cych się z samochodu na skuter bedzie lepiej jezdzila niz chociazby 15% osób dotychcas zdaj?cych na karte motorowerow?.

2. Nie ponizaj jesli nie chcesz byc poniżany.

Jakos po przesiadce z auta na skuter nie miałem żadnych (zero) problemów z jazd? na skuterze.

Czemu wywlekasz ograniczenie vmaxa do ograniczen predkosci na tym forum, tu nie jednoslad.pl zeby ktos tego nie rozumial.

Powiedz mi tylko w jaki sposób chciałby? zrealizowac rejestracje motoroweru w 3 zakrsach vmaxa w zaleznosci od wieku prowadzacego?

80cc- a niby czemu mialo by byc rejetrowane na 50? bardziej logiczne ( i bezpieczne) jest rejestracja na sprzet do 125cm powyzej 16 roku zycia (czy tam innego wieku).

Pozatym próbujecie nowoczesnych rozwiazań, to patrzcie na nowoczesne jednostki napedowe, które obecnie sa dostępne na rynku pierwotnym (norma emisi Euro 3), to chyba pojemnosci 50, 100, 125, bywaja jeszcze 80? jesli tak to na, który rynek?

To nakoniec powiedz mi jak miałby wygladac "kurs techniki jazdy" dla posiadacza prawka B w porównaniu do kursu na karte motorowerow?? Proszę rzeczowo.

Czy moze po prostu chodzi o to zeby Polska była wyj?tkowa i kierowcy z prawkiem B cofali się do podstawówki?

Opublikowano

...od 15 lat 60km/h ! :angry: czyli skuterek odblokowany :lol: , ...hee :D , pokażcie mi takiego co pojedzie tylko te 60km/h, hee, ..hee, ...ale to nie jest tak naprawdę ?mieszne :)

Przecież 15 latek nie ma jeszcze wcale do?wiadczenia. Bez przesady.

Już dzisiaj nie ma wcale poblokowanych skuterków, nie mamy wcale samokontroli, a chcemy jeszcze więcej, ...więcej, ...więcej, i ...więcej , hmm -WSTYD !

Opublikowano

Taka dygresja :

dopominacie się 'papierka' dla motorowerzystów i blokad, a ilu z was (maj?cych prawko) jeĽdzi bezpiecznie czyli zgodnie z przepisami ? Chodzi mi zwłaszcza o prędko?ć.

Chyba Warszawa jest jakim wyj?tkowym miastem bo ja na |l?sku nie widzę szalejacych motorowerzystów, a najszybszego jakiego widziałem jechał może 60 km/h i to poza miastem. Pomimo wzrostu liczby skuterów jest ich bardzo mało na naszych szosach.

Czasami na wsiach widzę jakiego? jad?cego bez kasku 40 km/h z jednej posesji na drug?.

Opublikowano

adams - we Wrocławiu dzisiaj miałem sytuacje ciekaw?:

przeciskam sie w korku, koles czym? wyj?cym za mna potem zjechał na chodnik, potem znowu przedemn? ci?nie równo wiedzy katamaranami (jade za nim), widze przejscie dla pieszych (samochody stoj?) koles nawet nie zwolnił i .. o mało nie rozjechał dzieciaka!

Bardzo czesto zdaza mi sie gdy jade koło 60km/h wyprzedza mnie z predkosciami przekraczajacymi 90km/h jakis pierdzaco-wyjacy bzyk.

Wystarczy podejsc do sklepu z czesciami do bzyków i zapytac ile w ostatnim miesiacu sprzedali kitów 70cc i wydechów, to nie sa jednostkowe egzemparze.

Opublikowano
Edukacja kierowców powinna się zaczynać w szkole podstawowej

Nie wiem czy wiecie, ale np. w Niemczech jest tak, że jeżeli dziecko nie zdobędzie karty pływackiej w bodajże 4 klasie to nie zda do 5? Mogłoby tak być i u Nas, ale wiadomo, że nie da rady

To tylko chciałem dodać :lol:

Pozdrawiam

Troche mało to do tematu wnosi wiem !OK