Gość |wistak Opublikowano 4 Października 2007 Opublikowano 4 Października 2007 Witam wszystkich. Od razu powiem że szperałem w necie ale wolę zadać pytanie znawcom. Chodzi o skuter Daelim S-Five. Niby jego pojemno?ć to 50 ccm3 ale prędko?ć jak? może osi?gać wynosi 80Km/h.. Czy w zwi?zku z tymi danymi powinno sie posiadać do prowadzenia owego pojazdu kategorię A1??? Czy tylko DO?? Jak wygl?da to od strony przepisów prawa o ruchu drogowym oraz czy pojazd nie powinien przy tej dopuszczalnej prędko?ci nie powinien nakładać na użytkownika obowi?zku posiadania A1? Prosiłbym o kilka rad i sugestii w tym temacie. Z góry serdecznie dziękuję.
Sympatycy szorstki Opublikowano 4 Października 2007 Sympatycy Opublikowano 4 Października 2007 To, że jaki? dystrybutor pisze w reklamówce o osi?gach: "nawet do 80km/h" nie znaczy, że to jest motocykl. Ważne co jest w ?wiadectwie homologacji. Nie wydaje mi się możliwe, aby ktokolwiek przy zdrowych zmysłach sprzedawał pięćdziesi?tkę jako motocykl. Bo to czy co? jest motorowerem determinuje zarówno pojemno?ć do 50 ccm, jak i prędko?ć maksymalna 45 km/h. To ostatnie realizowane jest poprzez blokady i dzięki nim pojazd jest homologowany jako motorower. pzdr
pablos Opublikowano 4 Października 2007 Opublikowano 4 Października 2007 A jak chłopie uważasz .... przecież przepisy jasno okre?laj? nie więcej niż 50 cm , nie więcej niż 4,5KM i nie osi?gaj?cy więcej niż 45 km/h. A że rozwijaj? więcej niż 80 km/h ..... a pokaż Mi w?ród znajomych choć jedn? 50-tkę zablokowan?. Każda 50-tka jest po pierwszym serwisie z automatu prawie odblokowywana ... Taka niestety polska rzeczywisto?ć. Każdy musi jako? oszukiwać ot taka narodowa przypadło?ć. Pozdrawiam PS. Daelim S-five bez przeróbek jest w stanie wyci?gn?ć 88 km/h (licznikowe) czyli tak naprawdę około 78 km/h gdyż kłamie licznik o 10 km/h.
MISIEK Opublikowano 4 Października 2007 Opublikowano 4 Października 2007 ...jeszcze nadejd? te czasy, że skuterki będ? z powrotem blokowane, ...oj nadejd?. Hee, ...i jeszcze nasz rz?d przygotowuje zmianę w ustawie o ruchu drogowym i ...na motorower osoby pełnoletnie będ? musiały posiadać dowolne prawo jazdy. A nasza młodzież będzie zdawać na kartę motorowerow? nie w szkole (taka jest "?ciema" do tej pory) ...tylko w o?rodkach WORD. Uważam, że to dobre posunięcie ze względu na przyszłe bezpieczeństwo. Co do 50-tek to potuningowane "sun?" nawet powyżej 100 km/h Tylko w tym wypadku powinny być zarejestrowane jako motocykl a kierowca powinien posiadać prawo jazdy kat. A !tut Hee, hee, ...pokażcie mi taki przypadek !tut A Daelimek S-Five ...dobry skuterek znany jest ze swojej trwało?ci i bezawaryjno?ci, ale cenę niestety ma niekonkurencyjn? i o wiele wyższ? od ...chińskiego "badziewia"
Gość |wistak Opublikowano 4 Października 2007 Opublikowano 4 Października 2007 Dziękuję za odpowiedzi ale nadal nie wiem czy brać pod uwagę że pojazd nie powinien osi?gać więcej niż 45 Km/h a jeżeli jest inaczej czy kieruj?cy winien posiadać min. A1? Sprawa dotyczy wypadku w którym taki wła?nie skuter brał udział i staram sie ustalić możliwie najwięcej faktów, gdyż kierowca samochodu ( samochód) został uderzony z niemał? prędko?ci? i pytania moje dotycz? uprawnień kierowcy skutera jak samego skutera czyli jakie normy powinien spełniać a jeżeli nie spełniał to co dalej....
Siodel Opublikowano 4 Października 2007 Opublikowano 4 Października 2007 .... przecież przepisy jasno okre?laj? nie więcej niż 50 cm , nie więcej niż 4,5KM i nie osi?gaj?cy więcej niż 45 km/h. Jak napisał Pablos , jak skuterek przekracza którykolwiek z wymogów staje się motocyklem i musisz mieć prawko na jazdę nim
Misiek_500V Opublikowano 4 Października 2007 Opublikowano 4 Października 2007 ...jeszcze nadejd? te czasy, że skuterki będ? z powrotem blokowane, ...oj nadejd?. Hee, ...i jeszcze nasz rz?d przygotowuje zmianę w ustawie o ruchu drogowym i ...na motorower osoby pełnoletnie będ? musiały posiadać dowolne prawo jazdy. A nasza młodzież będzie zdawać na kartę motorowerow? nie w szkole (taka jest "?ciema" do tej pory) ...tylko w o?rodkach WORD. Uważam, że to dobre posunięcie ze względu na przyszłe bezpieczeństwo. Co do 50-tek to potuningowane "sun?" nawet powyżej 100 km/h Tylko w tym wypadku powinny być zarejestrowane jako motocykl a kierowca powinien posiadać prawo jazdy kat. A !tut Hee, hee, ...pokażcie mi taki przypadek !tut A Daelimek S-Five ...dobry skuterek znany jest ze swojej trwało?ci i bezawaryjno?ci, ale cenę niestety ma niekonkurencyjn? i o wiele wyższ? od ...chińskiego "badziewia" Misiek znajac nasz rzad watpie, zeby w najblizszym czasie takie przepisy weszly... Ale mimo wszystko bardzo popieram !NOT
Gość wilqu5 Opublikowano 4 Października 2007 Opublikowano 4 Października 2007 jeżeli policja zdoła ustalić z jak? prędko?ci? jechał skuter w chwili zderzenia to masz prze....jeżdżone ;| w takim przypadku jechałe? po prostu bez uprawnień do kierowania tym skuterem(a przy prędko?ci wyższej od 45km/h to raczej motocyklem) no i zaczynaj? się poważne problemy z tego co wiem p.s. a takie niestety konsekwencje : Kierowanie pojazdem silnikowym lub tramwajem przez osobę nie maj?c?: 1) uprawnień do kierowania pojazdami art. 87 ust.1 500zł mandatu
ppabloo Opublikowano 4 Października 2007 Opublikowano 4 Października 2007 potwierdzam slowa wilqu5!! ostatnio kolega opowiadal mi zejechal 50-tka i zlapali go na radar (84km/h) na domiar zlego bylo ograniczenie do 40... - dostal rowny 1000 PLN za brak uprawnien i 2-krotne przekroczenie predkosci, i straszyli go jeszcze ze skuter do homologacji moga odholowac....(za co by zaplacil extra...)
Slavequs Opublikowano 4 Października 2007 Opublikowano 4 Października 2007 A jak chłopie uważasz .... przecież przepisy jasno okre?laj? nie więcej niż 50 cm , nie więcej niż 4,5KM i nie osi?gaj?cy więcej niż 45 km/h. W kodeksie nie ma nic o maksymalnej mocy motoroweru, natomiast co do pojemno?ci silnika i prędko?ci to się zgadza.
pablos Opublikowano 5 Października 2007 Opublikowano 5 Października 2007 A jak chłopie uważasz .... przecież przepisy jasno okre?laj? nie więcej niż 50 cm , nie więcej niż 4,5KM i nie osi?gaj?cy więcej niż 45 km/h. W kodeksie nie ma nic o maksymalnej mocy motoroweru, natomiast co do pojemno?ci silnika i prędko?ci to się zgadza. Warunki homologacji czyli dopuszczenia do ruchu mówi? o mocy motoroweru jak i innych parametrach (sorki uogólniłem trochę mówi?c przepisy).
Slavequs Opublikowano 5 Października 2007 Opublikowano 5 Października 2007 A jak chłopie uważasz .... przecież przepisy jasno okre?laj? nie więcej niż 50 cm , nie więcej niż 4,5KM i nie osi?gaj?cy więcej niż 45 km/h. W kodeksie nie ma nic o maksymalnej mocy motoroweru, natomiast co do pojemno?ci silnika i prędko?ci to się zgadza. Warunki homologacji czyli dopuszczenia do ruchu mówi? o mocy motoroweru jak i innych parametrach (sorki uogólniłem trochę mówi?c przepisy). Poszperałem trochę i faktycznie znalazłem informacje o maksymalnej mocy, ale wynosi ona 4 kW, a więc trochę więcej niż podałe?. Ale dla mnie to i tak ten zapis to nowo?ć.
Administrator Artix Opublikowano 5 Października 2007 Administrator Opublikowano 5 Października 2007 Po pierwsze co ciekawe motorower nie jest pojazdem silnikowym ani pojazdem samochodowym jak motocykl, jest pojazdem mechanicznym do ktorego tez zalicza sie tramwaj Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym Przepisy Rozdział I Ogólne art2. pkt 46. motorower - pojazd jedno?ladowy lub dwu?ladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemno?ci skokowej nie przekraczaj?cej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędko?ć jazdy do 45 km/h. Nie ma wiec nic na temat ile musi miec KM Slavequs doczytaj dokladnie, 4 kW w przypadku silnika elektrycznego, lub pojazdu 3 kolowego Kolejna ciekawostka jest: Rozdział 3 Badania techniczne pojazdów Art. 81. 1. Wła?ciciel pojazdu samochodowego, ci?gnika rolniczego, motoroweru lub przyczepy jest obowi?zany przedstawiać go do badania technicznego. a zaraz dalej w pkt7. Motorower i przyczepa lekka nie podlegaj? okresowym badaniom technicznym
Slavequs Opublikowano 5 Października 2007 Opublikowano 5 Października 2007 Slavequs doczytaj dokladnie, 4 kW w przypadku silnika elektrycznego, lub pojazdu 3 kolowego To jednak wcze?niej miałem rację, że jedynymi ograniczeniami s? pojemno?ć silnika i prędko?ć.
Gość |wistak Opublikowano 5 Października 2007 Opublikowano 5 Października 2007 Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc i informacje
Gość wilqu5 Opublikowano 5 Października 2007 Opublikowano 5 Października 2007 no dobra, ale to nie jest tak że skoro jedzie więcej jak mu wolno to znaczy że nie zalicza się do pojazdów zwanych motorowerami tylko jest motocyklem??
Administrator Artix Opublikowano 5 Października 2007 Administrator Opublikowano 5 Października 2007 no dobra, ale to nie jest tak że skoro jedzie więcej jak mu wolno to znaczy że nie zalicza się do pojazdów zwanych motorowerami tylko jest motocyklem?? Dokladnie tak, z chwila gdy pojazd przekroczy 45 km/h przestaje spelniac warunki techniczne przypisane motorowerowi a zatem powinien przejsc badania techniczne pozwalajace zmienic mu status na motocykl z silnikiem 50 ccm oraz kierujacy powinien miec odpowiednia kategorie prawa jazdy pozwalajaca mu poruszac sie danym typem pojazdu.
Gość Cobesh Opublikowano 5 Października 2007 Opublikowano 5 Października 2007 jeżeli policja zdoła ustalić z jak? prędko?ci? jechał skuter w chwili zderzenia to masz prze....jeżdżone ;|w takim przypadku jechałe? po prostu bez uprawnień do kierowania tym skuterem(a przy prędko?ci wyższej od 45km/h to raczej motocyklem) no i zaczynaj? się poważne problemy z tego co wiem p.s. a takie niestety konsekwencje : Kierowanie pojazdem silnikowym lub tramwajem przez osobę nie maj?c?: 1) uprawnień do kierowania pojazdami art. 87 ust.1 500zł mandatu Jako? przed wakacjami wypowiadał się rzecznik prasowy komendy stołecznej w tej sprawie. Z wypowiedzi wynikało że Policja zdaje sobie sprawę że w Polsce nie ma jak przerejstrować motoroweru na lekki/ motocykl. Wypowiedział co? na kształt: je?li jedziesz więcej niż 45km/h i nie posiadasz prawa jazdy- mandat, posiadasz prawo jazdy i jedziesz zgodnie z ograniczeniem- nic. Te homologowane 45km/h to w warunkach normalnych (płasko, bezwietrznie etc.), teoretycznie "zawsze jest z górki".
adams Opublikowano 6 Października 2007 Opublikowano 6 Października 2007 .. posiadasz prawo jazdy i jedziesz zgodnie z ograniczeniem- nic. Je?li jadę zgodnie z ograniczeniami to nie potrzebuję prawka. Ale je?li mam prawko i przekraczam ograniczenie to zapewne też jest wykroczenie bo nie ma homologacji na większ? prędko?ć.
Gość andropow Opublikowano 6 Października 2007 Opublikowano 6 Października 2007 Zapominacie o jednej kwestii - wypadek Żadne ubezpieczenie nie pokryje szkody, gdy okaze sie, ze "motorower" przekroczyl 45km/h, a to, że posiada się prawko nic tu nie pomoże.
Slavequs Opublikowano 8 Października 2007 Opublikowano 8 Października 2007 .. posiadasz prawo jazdy i jedziesz zgodnie z ograniczeniem- nic. Je?li jadę zgodnie z ograniczeniami to nie potrzebuję prawka. Nie wystarczy nie przekraczać 45 km/h, jeżeli skuter jest odblokowany, to jest motocyklem. Czytamy w kodeksie: "motorower - pojazd jedno?ladowy lub dwu?ladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemno?ci skokowej nieprzekraczaj?cej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędko?ć jazdy do 45 km/h".
Rekomendowane odpowiedzi