Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy znasz zasady udzielania pierwszej pomocy?  

75 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

umiem udzielac 1-wszej pomocy,uczono mnie tego w wojsku,w szkole i niedawno na kursie prawa jazdy,jednakze nie mialem okazji ratowania zycia w sytuacji realnego zagrozenia ,a to jest dopiero sprawdzian końcowy swoich umięjętnosci.Nie zapominajmy ze sama umiejetnosc czasami nie wystarczy bo trzeba jescze wzi?c pod uwage stres towarzysz?cy takim wypadkom.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• orzech

12

• Slavequs

5

• dacja

3

• slaw

3

Top użytkownicy w tym temacie

• Sympatycy
Opublikowano

Kurs trwa cały weekend.

Chętni:

1. Orzech

2. Mamu?ka

3. Macek

4. Pollacco

5. Dacja

6. Ysabel

7. Esemesik !holiday

8. Slaw

9. Pollacca

10. Maciejbilu

11. DarekO

12. ?

Opublikowano

Jest mi bardzo miło, że sonda podziała na Was w taki sposób. Szacunek. !holiday

Je?li chodzi o trzeci? odpowiedĽ, to miała ona zmuszać do refleksji. Dlaczego czę?ć z Nas boi się udzielania pierwszej pomocy? Zapewne w zdecydowanej większo?ci przypadków z powodu niewystarczaj?cej wiedzy...

Opublikowano

Iza namowiona !holiday

Co do Twojego pytania Slavequs, to oprocz niewiedzy dochodzi zwykly strach, ktory nie pozwala efektywnie dzialac. Chodzi wiec tez o opanowanie go poprzez cwiczenie.

Kilka lat temu zdarzylo mi sie byc swiadkiem dziwnego zdarzenia. Jechalem z kumplem z Gdanska do Wawy jako pasazer. Przed nami jechal TIR, ktory w pewnym momencie zjechal z trasy do rowu. Duzo halasu, dymu i kurzu. Moj koles wyhamowal prawie do zera, po czym na wysokosci TIRa dodal gazu probujac odjechac. Dopiero po interwencji sie zatrzymal. Okazalo sie na szczescie, ze gosc z TIRa sie w tym czasie wygramolil i poza skaleczeniem reki, nic mu sie nie stalo.

Po wezwaniu pomocy moglismy odjechac. Zapytalem kolesia, dlaczego probowal odjechac? Okazalo sie, ze sie tak wystraszyl, ze nie postanowil uciec....

Tak wiec strach powoduje rozne reakcje. Mysle, ze szkolenie z pierwszej pomocy pomoze przezwyciezyc obawy.

Pozdr,

Macek

Opublikowano
  Macek napisał(a):

Co do Twojego pytania Slavequs, to oprocz niewiedzy dochodzi zwykly strach, ktory nie pozwala efektywnie dzialac. Chodzi wiec tez o opanowanie go poprzez cwiczenie.

Zgadzam się, w pełni opanowana sztuka udzielania pierwszej pomocy powinna w dużym stopniu zminimalizować strach.

Opublikowano
  Cytat
2. Mamu?ka - Emiksika trzeba namówić!!!

Zrobione !holiday Mówisz i masz !happybth

Opublikowano

Ja również chętnie wezmę udział w takim szkoleniu. Orzech'u dopisz mnie, proszę, na listę.

Pamiętajcie, że organy nieużywane zanikaj?. Umiejętno?ci również. Wg. mnie taki kurs warto sobie powtarzać co 2-3 lata.

Opublikowano
  orzech napisał(a):

Chętni:

4. Pollacco - może Gosia

Pollacco - moze Gosia... moze... who know.. moze z mezem pochodze na takie praktyczne szkolenie

ja udzielalam pierwszej pomocy w LO, na zajeciach z PO, dawno temu.. a raczej plulam kolezance do buzi, wtedy wydawalo mi sie to mega zabawne.. ale duzo z Jarkiem jezdzimy.. i fakt, przydaloby sie zrobic taki kurs..

na razie mecze "gorke" i "osemki" na parkingu i dzis sie spolidnie wyrznelam, pekl mi niechcacy migacz prawy:)

jak cos to Gosia raczej na TAK

pozdrawiam

Opublikowano
  RobB. napisał(a):
  Karolina napisał(a):
Znam, bo byłam w Grotnikach.  ;)

Och jak mi się ciepło zrobiło na sercu, jak to przeczytałem ;):(

No wła?nie po to warto było sie nabiegać :);)

Zołza, Pablos widzicie ;);)

Koniecznie trzeba to powtórzyć !!!

Robercie ale tylko jedna osoba co? się nauczyła w Grotnikach ... Ja bym raczej się smucił a nie cieszył.

Na ponad 100 obecnych only 1-na ..... agdzie była reszta ???? :(

Może faktycznie należy powtórzyć i stać z :( ... co by patrzyli i słuchali a nie tylko :( i :( .

Pozdrawiam

Pablos

Opublikowano

Witam wszystkich ;)

Je?li jest jeszcze wolne miejsce na kursie , chetnie wezme w nim udział.

Poprosze o zapisanie na listę.

Dziękuje i pozdrawiam

DarekO

• Sympatycy
Opublikowano

Dla tych co zapsali się na kurs:

Proponowane 2 terminy kursu podam po niedzieli. Wybierzemy jeden weekend najbardziej nam pasuj?cy i tyle.

Widzimy się w listopadzie ;)

• Sympatycy
Opublikowano

Orzechu, jeżeli będzie jeszcze miejsce to i ja chętnie się dopiszę na listę zainterwsowanych kursem.

Opublikowano

- teoria a praktyka to duuuuuuuuuuuuuuuuża różnica

jeżeli kto? z Was udzielał pomocy naprawdę to wie o co chodzi whist

ale już teoria jest potrzebna, zarówno z zakresu działań na miejscu wypadku jak i samej pomocy przedlekarskiej

natomiast zachęcach do zakupu urz?dzenia zwanego pocałunkiem życia, ponieważ zrobienie masażu i oddechu gdy ofiara jest zakrwawiona nie każdemu się udaje

Opublikowano
  pablos napisał(a):
  RobB. napisał(a):
  Karolina napisał(a):
Znam, bo byłam w Grotnikach.  :P

Och jak mi się ciepło zrobiło na sercu, jak to przeczytałem ;) !kisss

No wła?nie po to warto było sie nabiegać !YES B)

Zołza, Pablos widzicie whist:P

Koniecznie trzeba to powtórzyć !!!

Robercie ale tylko jedna osoba co? się nauczyła w Grotnikach ... Ja bym raczej się smucił a nie cieszył.

Na ponad 100 obecnych only 1-na ..... agdzie była reszta ???? ;)

Może faktycznie należy powtórzyć i stać z !bicz ... co by patrzyli i słuchali a nie tylko !scooter i !piwko .

Pozdrawiam

Pablos

...Oooo, przepraszam nie jedna ...nie jedna.

Otóż, akurat to ja byłem pierszym chętnym by poznać "teorię" pierwszej pomocy i my?lę, że było warto. Hmm, ...po mnie jeszcze tylko kilka może kilkana?cie osób zaangażowało się w ten pokaz-kurs. A reszta powinna spalić się ze wstydu, ...chyba, że ...wspaniale znaj? zasady "pierwszej pomocy" -to przepraszam.

Za zorganizowanie tego pokazu w Grotnikach należ? się organizatrom i pomysłodawcom specjalne podziękowania.

Uważam, że wła?nie to był najważniejszy punkt na tym zlocie ...a nie jakie? tam "durnowate" konkursy by ...wygrać jak?? nagrodę.

Nie uważam siebie po takim szybkim i bardzo krótkim kursie za "orła" pierwszej pomocy, ale kurs ten u?wiadomił mnie jakie podstawowe błędy popełnia się przy niesieniu pomocy poszkodowanym więc można ich w przyszło?ci unikn?ć ...a to już bardzo dużo!

BEZPIECZNY ZLOT GROTNIKI: jak sama nazwa wskazuje...

...wła?nie, ...tylko żałosne było zaangażowanie w tym "przyspieszonym", ale jak ważnym, kursie.

Następnym razem może trzeba by wprowadzić jak?? "piecz?tkę", potwierdzaj?c? odbycie takiego pokazu-kursu ( tzn. !bicz ), uprawniaj?c? do odbywania konkursów czy odbioru nagród ;)

Uczestnicy czego? by się nauczyli, ratownicy nie byliby załamani, a organizatorzy nie musieli się wstydzić za brak zainteresowania.

Uważam, że warto takie pokazy, czy kursy pierwszej pomocy powtarzać.

Opublikowano

Misiek dziękujemy Ci za dobre słowo !kisss

Też uważam, że to było ważne !

Co do konkursów to trochę się mylisz te, które były przed Hipernow? miały na celu ujawnienie braków w technice jazdy lub pokazanie jak należy jeĽdzić.

Zobaczcie jaki dystans dzielił w slalomie tych którzy umiej? wykorzystać przeciwskręt od pozostałych.

Podobnie wolna jazda tak niezbędna w korku.

Na kolejnych (mam nadzieję) zrobimy tor jak dla amerykańskich policjantów, zobaczymy ilu będzie odważnych !bicz !bicz

A reszta konkursów była rzeczywi?cie durnowata i dla jaj, ale starym tez się co? od życia należy !scooter whist

Pozdrawiam

RobB. !piwko

• 1 miesiąc temu...
  • Sympatycy
Opublikowano

W ramach przypomnienia. Kursik będzie. Pierwsze spotkanie jest proponowane na 15 grudnia od 9:00 do około 15-16. Pierwsze spotkanie będzie ogólnie o ratownictwie i jego podstawach. 2 kolejne spotkania będ? z naciskiem na ratowanie poszkodowanych w wypadkach z udziałem motocyklisty.

Proszę na PM lub tel. 0 604 133 272 potwierdzić ew. chęć udziału w kursie.

Do zobaczenia ORZECH

EDIT: Oczywi?cie kolejne spotkania w styczniu

Potwierdzili:

1. Slaw

2.

3.

4.

5.

• Sympatycy
Opublikowano

Czy brak potwierdzeń oznacza totaln? rezygnację czy tylko brak czasu przed ?więtami. Je?li to drugie to ruszamy po nowym roku, je?li natomiast rezygnujecie to proszę dać mi znać.

Pozdrawiam Orzech

Opublikowano

Jakie wie?ci ? Będzie czy nie będzie, bo to już pojutrze jakby ?

Je?li będzie to jeszcze podaj miejsce gdzie kurs ma się odbyć !happybth

• Sympatycy
Opublikowano

Slaw niestety tylko Ty potwierdziłe? chęć uczestnictwa !happybth więc z kursu w tym termine lipa. Może po nowym roku będzie większe zainteresowanie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Od?wieżam nieco w?tek... Czy kto? się może namy?lił w nowym roku na ten kursik? Ja się piszę i na t? chwilę termin jest mi obojętny. Orzechu możesz się zorientować w terminach? Oczywi?cie Emiksik też doł?cza do listy zainteresowanych.

Zbliża się wielkimi krokami sezon i zanim się zacznie wartałoby mieć to zaliczone.

Pozdrawiam

Mamu?ka

Opublikowano

Jak dacie termin to spróbuję się dopasować czasowo :lol:

• Sympatycy
Opublikowano

Możemy sprawdzić jak tym razem nam pójdzie.

Najpierw zbieramy skład, potem dopasowywujemy termin. Wstępnie 2 lub 3 weekend lutego.

1. Orzech

2. Mamu?ka

3. Emiksik

4. Wookash

5. Slaw

6.

Opublikowano

Hej Orzech , a może by?cie pomy?leli o 2 weekendzie marca ? to wtedy ja z mężem mogłabym uczestniczyć w takim szkoleniu :lol: Inne terminy niestety odpadaj? w naszym przypadku :lol:

• Sympatycy
Opublikowano

Dacja nie ma problemu tylko kurs będzie się składał z minimum 2 spotkań. W sumie ma być co? około 20 godzin.

Opublikowano

2 i 3 weekend lutego to ferie zimowe (11–23 lutego 2008r).

Ja dopiero w ostatniej chwili będę wiedział czy mogę doł?czyć w tym terminie - dzieciaki mog? mniej wyci?gn?ć na jaki? wyjazd.