Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze takie rzeczy ogl?dałam w telewizji, słyszałam w radiu lub czytałam o nich w gazecie ale nigdy nie s?dziłam że nam się przytrafi?.

W dniu wczorajszym banda oszustów wyłudziła od Emiksika babci pieni?dze. Sposób mieli doskonale opracowany. Powołuj?c się na mnie powiedzieli że potrzebuję bardzo pilnie 15tys. PLN na prezent ale że nie mogę ich osobi?cie odebrać bo jestem w Łodzi to przy?lę po nie koleżankę. Telefony były co parę minut prawdopodobnie po to żeby sprawdzić czy babcia nie dzwoni do kogo? sprawdzić i nie będzie wtopy. Osoba która do babci zadzwoniła powiedziała też że nie będzie wchodzi na górę (bo na dole miałaby w razie co gdzie uciekać) bo się strasznie ?pieszy i babcia niestety do tej osoby zeszła i dała pieni?dze. Na szczę?cie w nieszczę?ciu nie miała aż takiej kwoty i na szczę?cie nie dostała przy okazji po głowie. Straciła tylko pieni?dze i kupe nerwów.

Apeluje do was wszystkich którzy macie dziadków - zadzwońcie do nich i ostrzeżcie ich że takie sytuacje mog? się przytrafić również im.

Niech nasze "do?wiadczenie" będzie dla was i waszych najbliższych przestrog? i wzmocni czujno?ć.

Pozdrawiam

Mamu?ka

• Administrator
Opublikowano

Numer stary jak ?wiat... :D

15 klocków na prezent? :D

Przecież wystarczyło zadzwonić do Ciebie celem potwierdzenia...

Babcia trochę bez wyobraĽni no ale fakt... w pewnym wieku czujno?ć się usypia. :D

Opublikowano

Oj Mariusz. No nie bez wyobraĽni tylko takie grupy działaj? bardzo profesjonalnie i zapewniam cię że wiedz? jak to robić i jakie pytania zadawać żeby usłyszeć to co chc?. Przede wszystkim potrafi? u?pić czujno?ć. A że najlepiej to wychodzi na starszych osobach... Ci byli na tyle nieĽli że babcia im uwierzyła że rozmawia ze mna! :D:D

Od młodych w ten sposób przecież nie wyłudzaj?...

Po fakcie to każdy jest m?dry - nawet babcia :D

Stało się i się nieodstanie. Niech to będzie przestrog? dla was wszystkich.

Opublikowano

Fakt numer stary, ale niestety nie dla wszystkich i działa.

Przykra sprawa, ale znaczy też, że łatwo im było zebrać informacje na Wasz temat.

Warto zastanowić się czemu i w jaki sposób, bo to powinna być i dla Was pewna nauka, przestroga.

Opublikowano
Warto zastanowić się czemu i w jaki sposób, bo to powinna być i dla Was pewna nauka, przestroga.

Czemu to się nie dowiemy bo nie s?dzę by się udało złapać złodziei - a ich o to należałoby spytać.

W jaki sposób to nie trudno się domy?leć bo do babci przychodzi sporo osób - jest krawcow?... Nauka? Przestroga? Nikt nie jest w stanie wszystkiego przewidzieć...

• Administrator
Opublikowano
A że najlepiej to wychodzi na starszych osobach... Ci byli na tyle nieĽli że babcia im uwierzyła że rozmawia ze mna!  !

Hmm... no wiesz, żeby taki numer zrobić własnej babci? Wchodzić w układy z grupami przestępczymi? A fee... :D

Oczywi?cie żartuje. :D

O "wałku" o którym piszesz słyszałem na pocz?tku lat 90- tych. Wtedy nie było telefonów kom, więc oszu?ci zbijali na tym niezł? kase ale teraz? No cóż... kiedy? ?miałem się z mojej ?.p. babci, która całe życie w każdym widziała oszusta i złodzieja. Z drugiej strony ta fobia napewno wiele razy uchroniła j? od wtopy.

W sumie najważniejsze, że Waszej babci nic się nie stało... :D

• Sympatycy
Opublikowano

Na pocz?tku tego roku podobny numer próbowano wykręcić moim rodzicom.

Na szczę?cie g...o łobuzom z tego wyszło. Natomiast ostatnio słyszałem, że

policja zatrzymała kilkana?cie osób z szajki zajmuj?cej się tym procederem.

Zgłosić na policję, okre?lić o której były telefony, sprawdzić bilingi i telefony z jakich dzwoniono, może łobuzów dopadn?...

Najważniejsze, to nauczyć starszych ludzi, żeby nie zgadywali kto do nich

dzwoni. Od tego zazwyczaj się zaczyna.

Przykładowa scenka z "akcji na babcię":

Tel.:

- babcia (ciocia, wujek) ?

- tak, a kto dzwoni ?

- No jak to ? nie poznaje babcia ???

- ....

- Kasia ?

- no już my?lałam babciu, że mnie nie poznajesz ...

W tym momencie, warto aby babcia zapytała np.:

-Kasiu, a jak brzmi nazwisko panieńskie twojej mamy ?

...

Warto aby każdy kto ma rodzinę w podeszłym wieku, zacytował powyższ? scenkę

w kontek?cie tego typu rabunków.

No i oczywi?cie na koniec dodam, że numer stary jak ?wiat a ludzie niestety

nadal się nabieraj?...

pzdr

Opublikowano

no cóż zawsze oszu?ci byli uważani za elitę ?rodowiska przestępczego - bo musz? my?leć a nie wal? w mordę :D

wystarczy przypomnieć Va Bank :D

Opublikowano
Czemu to się nie dowiemy bo nie s?dzę by się udało złapać złodziei - a ich o to należałoby spytać.

W jaki sposób to nie trudno się domy?leć bo do babci przychodzi sporo osób - jest krawcow?...

to zależy od tego jak Wy to rozegracie.

procedurę postępowania przedstawił szorski. je?li wyskoczyli z kwot? 15tysi to nie było to tak zupełnie na pałę.

PS.

kolne do Siwego, coby spraszył Grubego, li Łysy nie wpuszczał w Łódeczkę |liskiego :D

Opublikowano
Przykładowa scenka z "akcji na babcię":

Tel.:

- babcia (ciocia, wujek) ?

- tak, a kto dzwoni ?

- No jak to ? nie poznaje babcia ???

- ....

- Kasia ? ...

:D Zgadza się, wła?nie tak to wygl?da :D . Podobny numer próbowali w tym roku wywin?ć jakie? cwaniaczki mojej babci w Warszawie.

Fałszywy wnuczek, czy kuzyn :D ...(nieważne) telefonicznie poprosił o pożyczkę, ale nie miał akurat czasu podjechać ...i wiadomo, co dalej ...przy?le po gotówkę kolegę !??

Ale babcia była czujna i nie zgodziła się na odbiór gotówki przez inn? osobę...

... a że wnuczkowi/kuzynowi* nie pasowało więc niestety nie odebrał gotówki...

Opublikowano
to zależy od tego jak Wy to rozegracie.

procedurę postępowania przedstawił szorski. je?li wyskoczyli z kwot? 15tysi to nie było to tak zupełnie na pałę.

Policja jest innego zdania. Twierdz? że to standardowe wyłudzenie i takie się zdarzaj?. Szanse na odnalezienie sprawców? W/g mnie żadne - nie wierzę w policję :D Zbyt wiele razy mnie zawiodła...

Oczywi?cie nie zrobili tego na pałę bo by się nawet nie dało... To nie "sprzedawcy" wełnianych kołderek...

Opublikowano

policja nigdy nie była skuteczna :D

chyba że w mandatach :D

Opublikowano

Mamu?ka. Nie martw sie.

Moja babcia mawiała: jak twoje problemy da sie rozwi?zać pieniedzmi - to nie masz problemów.

A co do złodzieji - przyjdzie im za to zapłacić - spokojna głowa :)

Opublikowano

Morze to jednak Bóg istnieje i was też dosięgła sprawiedliwo?ć ? Trzeba się pilnować bo można zostać oszukanym co? o tym wiem .... Wy też .

• Sympatycy
Opublikowano

Oj E--ndriu, E--ndriu. Nie przesadzasz troszeczkę. Takie sprawy załatwia się na PM'a a nie oczerniasz ludzi publicznie :angry: Cieszysz się z krzywdy Mamu?ki i Emiksika czy tylko mi się wydaje? Dogadaj się z Emiksikiem i po sprawie. Chyba miałe? ?wiadomo?ć wieku i stanu pojazdu jaki nabywasz i ewentualne usterki s? nieuniknione. Jak chciałe? kupić ideał trzeba było ?migać do Sokoła po nówkę.

Opublikowano

Nie będę pisał nic i nie będę robił off topiku tu większo?ć z was a praktycznie wszyscy się znacie i nie wmówicie mi że to co kupiłem to chociaż by sprawny pojazd który by przeszedł przegl?d techniczny,(a tyle wad ukrytych to ja bym nie potrafił ukryć i nie powiedzieć przyszłemu kupuj?cemu ) nie uciszycie mnie bo tu widać jaka atmosfera jest wiele ludzi po prostu sobie daje spokój z tym forum. Wracaj?c do tematu to takie sytuacje się zdarzaj? i nie raz nie dwa tylko w Lublinie i okolicach przynajmniej ze 4 w tym roku jeden przypadek to praktycznie w mojej rodzinie, to normalne rzecz tacy Polacy jak Cię nie oszuka to okradnie przykre ale prawdziwe .

• Administrator
Opublikowano

Endriu a nie prosciej napisac, zadzwonic do osoby ktora sprzedala ci skuter i wyjasnic na spokojnie.

Wiesz z tym znaniem to przesadzasz na forum jest zarejstrowanych okolo 1200 userow znam lub widzialem przynajmniej raz moze polowe choc nie sadze ze az tylu. Obstawiam raczej 1/3. Ja sprzedajac AN400 dalem np gwarancje nowemu wlascicielowi i to nie do bramy tylko na naprawde dlugi okres.

Pogadaj na spokojnie a pewnie wszystko sie wyjasni.

Chcesz pogadac publicznie OK nie ma sprawy, zakladaj watek ale ten sluzy innemu tematowi. Wiec koniec Off Topic

Opublikowano
Morze to jednak Bóg istnieje i was też dosięgła sprawiedliwo?ć ? Trzeba się pilnować bo można zostać oszukanym co? o tym wiem .... Wy też .

Chyba Ci rozum odebrało z żalu, żeby tak? bzdurę napisać ?!

Może w takim razie imiennie CO MASZ PRZECIW MNIE ?!

Czy mam co? wspólnego z Twoim nabytkiem, a też jestem z Burgmanii ?!

Może to jednak wina leży po Twojej stronie, bo napalony straciłe? czujno?ć i zdrowy rozs?dek.

Gdzie jest napisane, że Burgmania to organizacja zrzeszaj?ca scoutów, abstynentów i całkowicie uczciwych - po prostu jest to zbiorowisko zwykłych ludzi z normalnymi przywarami. Co prawda ZNAAAACZNA większo?ć jest OK. ale znajduj? się parszywe owce wykorzystuj?ce dobra renomę do własnych parszywych szwindli :)

Mamu?ka współczuję, choć jako osoba szukaj?ca dobrych stron w nieszczę?ciach zwracam uwagę na fakt, że masz wspaniał? Babcię, która na hasło Wnusia w potrzebie od razu rozsupłała skarpetę :lol:;)

No może nieco nieostrożn?, ale o szczerym sercu :lol:

Można żałować tych paru zł, ale przynajmniej nie ma zawodu na człowieku.

Mnie i Koleżankę niestety spotkało większe nieszczę?cie padli?my ofiar? kolegi z którym przyjaĽnili?my sie na?cie lat i uważali?my go za osobę całkowicie godna zaufania.

Ale jak w tym przysłowiu "chcesz stracić przyjaciela pożycz mu pieni?dze"

Pozdrawiam

RobB. :P

Endriu, na Boga to Ty sie nie powołuj, bo nie wiadomo czy jakich? własnych grzechów nie masz na sumieniu i może to była kara dla Ciebie ?! :huh:

Opublikowano

kochani spreraj?cy się koledzy i koleżanki

forum nie jest miejscem do wysuwania roszczeń :huh:

s? SˇDY POWSZECHNE gdzie można złożyć pozew i domagać się naprawienia szkody :P

ale pamiętajcie co jest powiedziane:

jak pójdziesz do s?du oddasz ostatni płaszcz ;)

więc lepiej si??ć do negocjacji :lol:

i :lol:

Opublikowano
...Ja sprzedajac AN400 dalem np gwarancje nowemu wlascicielowi i to nie do bramy tylko na naprawde dlugi okres....

I to jest prawda, sprzęt chodzi jak zegarek także wygl?da na to że z gwarancji nie będę korzystać !sciana bo od kwietnia (no może od maja) tylko tankuje i jeżdzę !winkiss (choć chciałbym więcej ale w tym sezonie z wolnym czasem mam kruuuucho)

Pozdrówka,

7mandaryn (..czyli 'nowy wła?ciciel')

Opublikowano
bo tu widać jaka atmosfera jest wiele ludzi po prostu sobie daje spokój z tym forum...

Ja bylem/jestem na wielu forach, mam tez wlasne forum ze tak sie wyraze zwiazane z moja praca ale prawde mowiac to miejsce mi odpowiada, ludzie tez, atmosfera takze, i raczej widze ze to forum sie rozrasta a nie zmiejsza...Wiadomoze jestes rozgoryczony ale poznalem Emiksika i nie sadze zeby celowo wciskal Ci ciemnote...a takze nie sadze zeby nie dalo sie tego zalatwic na privie...

Mamuska, wspolczuje, 15 tysi piechota nie chodzi...plus nerwy babci i Wasze...

"Polland, not Holland"!winkiss

pozdr.Pollacco

Opublikowano
(...)nie uciszycie mnie bo tu widać jaka atmosfera jest wiele ludzi po prostu sobie daje spokój z tym forum.(...)

Nikt nie ma zamiaru Ciebie "uciszyc", dziwi mnie jednak forma wypowiedzi Twoich "zarzutow" !winkiss .

Jesli ktos chce "sobie dac spokoj z tym forum", to przeciez nikt tu nikogo nie przymusza do pisania, czy do czytania...

Od siebie dodam, nie chcialbym byc nigdy zmuszony do kupna lub do sprzedazy AN K1, bo jest to model bardzo "niewdzieczny", raz chodzi bezproblemowo, a za chwile moze sie zrobic naprawde nieciekawie.

PS. Co by nie bylo, dziwi mnie wysokosc sumy na ktora probuja naciagnac starszych ludzi. Pozyczyc od Babci 15 tysi na prezent? Samo to musi juz wydac sie podejrzane...

• Klubowicze
Opublikowano

Proponuję zagl?dn?ć na stronę http://www.policja.pl/ i w filtrze szukaj wpisać –wnuczka- i zobaczycie , że nie było to odosobnione zdarzenie, które trafiło na Wasz? Babcię.

Mam nadzieję, że zgłosili?cie to w odpowiednim miejscu.

Proponuję również zobaczyć (szukaj) na stronach policyjnych Waszych miast http://www.policja.pl/portal/pol/39/749/JE...KI_POLICJI.html jak częsty jest to proceder może metoda na wnuczka stara, ale ci?gle "skuteczna" :lol:

ulotka-os-starsze.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hmmm .....

Bardzo mocne słowa....:wub: musiał być również mocny powód że je napisałe? :lol:

Proponuję tak jak przedmówcy priv lub nowy w?tek.