Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kupno Majesty i co dalej ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcę kupić Yamahę Majesty 250 - oczywi?cie używkę :blink:

Chciałbym podej?ć do tematu bardziej kompleksowo, czyli kupić sprzęt i wymienić wszystko co trzeba od razu, nie tak jak zrobiłem z samochodem - czyli kupno za cał? kasę i jazda z dusz? na ramieniu czy się nic nie stanie... dopiero wymiana płynów, pasków i innych pierdół po uzbieraniu kasy.

Do tego zestawienia potrzebuję mniej więcej informacji co się wymienia w tym modelu i ew. cenę danej czę?ci lub płynów.

Czyli:

olej (jaki i ile litrów)

paski (jakie i cena)

klocki (jakie i cena)

i co jeszcze ???

Żeby nie było że nic nie przegl?dałem - z forum wyszło mi że nie ma co kupować pasków zamienników tylko oryginał, olej należy wymieniać co 3.000 km (ale tego nie jestem pewny czy tak jest w 250, czy tylko w 125) - tak więc proszę o pomoc :blink:

Opublikowano

Olej silnikowy,

Olej w przekładni,

Płyn chłodniczy,

Płyn hamulcowy,

Filtr oleju ?. Nie wiem czy jest w majce.

Skontrolować/ w razie potrzeby wymienić

Pasek,

Rolki,

Okładziny sprzęgła,

Klocki,

Filtr powietrza,

Filtr paliwa.

I chyba tyle, na pytania: co? gdzie? jak? ile? i po co? odpowie serwisówka :blink:

• Sympatycy
Opublikowano

Filtra oleju w YP250 nie ma.

Te i wszystkie inne informacje, takie jak grubo?ci paska, okładzin sprzęgła i inne dowiesz się z serwisówki YP250

Pasek w razie jakichkolwiek w?tpliwo?ci co do wieku należy wymienić nawet jak będzie się jeszcze mie?cił w tolerancji wymiaru. Do YP250 jest wyj?tkowo "tani"

Opublikowano

Dzięki za informacje i adres serwisówek.

Będę miał sporo do poczytania do poduszki :blink:

Opublikowano
Dzięki za informacje i adres serwisówek.

Będę miał sporo do poczytania do poduszki :blink:

uważaj na błędy w serwisówce YP 250 1996 - max. poziom oleju jest tam Ľle zaznaczony B)

Zapraszam na stronę po?więcon? xxx

A na pytanie "kupno majesty i co dalej"... odpowiem... dalej to już należy tylko jeĽdzić, jeĽdzić i cieszyć się t? jazd?... !scooter

ps. przepraszam za dwa posty, nie wiem jak zlikwidować ten, były jakie? problemy techniczne przy wysyłaniu i st?d pojawiły się 2 poty B)

Opublikowano

Trochę dziwi? mnie tego typu pytania o oleje czy inne podobne sprawy. Nawet je?li kupujemy pojazd od kogo? to powinien mieć instukcję obsługi w której jest opisane na temat płynów wszelakich, przegl?dów. Czyżby większo?ć wła?cicieli wyrzucała instrukcje jako niepotrzebne ? Przecież dzięki nim niektóre rzeczy można zrobić samemu.