Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Refleksje po wizycie Włochów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sobotę mięli?my z Zołz? okazję spędzić popołudnie i kawałek nocy z motocyklistami z Włoch.

Traf chciał, że podróżujac sobie po naszym kraju w jednym z Ducati skończyła się tylna oponka.

Ponieważ jedyny serwis Ducati w Łodzi był tylko do 16:00 czynny, a Włochom nie udało by się do niego dotrzeć na czas, Dee Jay od Którego wyjechali, przekazał sprawę udzielenia Im pomocy w nasze ręce.

Dojechali, wymienili?my oponkę w Liberty-Motors błyskawicznie i z rabatem, za co serdeczne dzięki, więc wszystko OK.

Ale w?tek założyłem aby się podzielić z Wami paroma refleksjami jakie nasunęły mi się po jazdach i rozmowach z Nimi.

Jad?c za Nimi zaintrygowało mnie, że co jaki? czas wyrzucali w bok raz lew?, a raz praw? nogę, mimo że żaden motocyklista nie jechał z naprzeciwka.

Co się okazało.. w ten sposób (przypominaj?cy tańczenie kazaczoka :( ) sygnalizuj? Oni jad?cym z tyłu przeszkody: wystaj?ce studzienki, dziury, łachy piachu itd.

Ponieważ u nas jest tego sporo (do Ciebie Artix piję :( )

to Ich nogi miały co robić !scooter

Sposób ciekawy i my?lę wart popularyzacji i u nas, nie każdy ma łaczno?ć po PMR i nie każdy motocykl ma awaryjne. Za to większo?ć motocyklistów ma obie nogi ;)

Kolejna refleksja z nocnej rozmowy na Piotrkowskiej, bo prawie do 1 AM zwiedzali?my na Ich pro?bę ŁódĽ !scooter , to szacunek dla przepisów i policji.

Bazuj?c na swoich włoskich do?wiadczeniach wyrażali swoje obawy przed zbyt szybk? jazd? po mie?cie, ale to Zołza prowadziła, nie ja :( - dobrze że z Artixem nie jechali po Wa-wie :rolleyes::P .

Nie wiem czy wiecie, ale u Nich policja nie ma problemów z dogonieniem i wyegzekfowaniem poprawno?ci jazdy, a za posiadanie podgiętych czy specjalnie niewidocznie zamontowanych tablic wsadzaj? od ręki do więĽnia !!!

Byli bardzo zdumieni, że u nas w zeszłym roku były przypadki zastrzelenia motocyklisty, zatrzymania otwartymi drzwiami radiowozu czy zepchniecia motocykla na pieszych.

U nich pojęcie prowadzenia motocykla bez licencji nie istnieje, a egzamin mimo podobnego systemu jak u nas tj. placyk i miasto nie jest tak gęstym sitem i można go zdawać na ....SWOIM SPRZĘCIE, a jak nie swoim, to motocykl można sprawdzić przed i odmówić jazdy na nim z powodu niesprawno?ci :( - NIEWIARYGODNE można się kierować logik?!!!

Miło nam też było, że co? tam o Polsce wiedz? (to raczej do w?tku "cudze chwalicie...") rozpoznali np. na łódzkiej alei gwiazd, gwiazdę Romana Polańskiego, wiedzieli kto to Rubinsztejn, z polskich miast znali co prawda tylko Wrocław i Gdańsk, zreszt? Wrocław wymawiali nieco dziwnie brzmiało to jak "Broklau" ?!

Nasz kraj wybrali, a nie Hiszpanię bo po prostu był tańszy, choć na cene opony 200 EUR (za Dunlopa D208 w rozmiarze 180/55-17") to aż stękneli (no u Nich jest tańsza).

Jak widać Polska może być krajem ?ci?gaj?cym turystów nawet z wydawało by się atrakcyjniejszych Włoch, bo do zaoferowania mamy niższe ceny, dziewicz? przyrodę(kaczki można obejżeć :P ) i nasz? go?cinno?ć o której bardzo miło się wyrażali.

Tylko kurna nieco reklamy tu i uwdzie, a Eurasy same do nas dotr? !!!

Byli też bardzo zdziwieni pomoc? jakiej Im udzielili?my, powiedzieli, że w Europie to pierwszy raz się z tym spotkali. Oczywi?cie powiedzieli?my Im, że to w Polsce normalne, że motocyklistów traktujemy jak jedna wielka rodzinę, a zwłaszcza na Burgmanię moga liczyć Oni i Ich koledzy zawsze :( - co nie?!

No i to takie tam s? moje refleksje, dzięki Dee Jay za skierowanie Ich do nas, pozwoliło to nam na sympatyczne i poznawcze spędzenie wieczoru :D

Pozdrawiam

RobB. :D

Opublikowano

mam klientów włochów, bardzo fajni ludzie w kontakcie osobistym !scooter

natomiast bardzo Ľle wspominam klientów francuzów !scooter

no i niemców, ale głównie tych naturalizowanych :D

ale co do dróg, to Włochy maj? trochę "polskich dziur" u siebie :D więc nauczyli się machać nogami ;) a to fajna gimnastyka :rolleyes:

• Administrator
Opublikowano

RobB wybraliscie sobie wladze samorzadowe i prezydenta miasta to od niego wymagajcie poprawy stanu drog. W miastach kto inny jest zarzadca. !scooter Wiec nie poczuwam sie do winy. :lol:

Gdybym w Wawie mial machac nogami na dziury, to zmeczylbym sie po chwili. Mniej sie namacham idac niz jadac !scooter

Opublikowano
RobB wybraliscie sobie wladze samorzadowe i prezydenta miasta to od niego wymagajcie poprawy stanu drog. W miastach kto inny jest zarzadca. :( Wiec nie poczuwam sie do winy. :(

Gdybym w Wawie mial machac nogami na dziury, to zmeczylbym sie po chwili. Mniej sie namacham idac niz jadac :(

I Wy też :(:( st?d mamy dziury na własn? pro?bę !scooter

Co do machania nogami to przynajmniej nie zdrętwiej? !scooter

Pozdrawiam

RobB. :lol:

Opublikowano
RobB wybraliscie sobie wladze samorzadowe i prezydenta miasta to od niego wymagajcie poprawy stanu drog. W miastach kto inny jest zarzadca. :( Wiec nie poczuwam sie do winy.  :(

Gdybym w Wawie mial machac nogami na dziury, to zmeczylbym sie po chwili. Mniej sie namacham idac niz jadac :(

I Wy też :(:( st?d mamy dziury na własn? pro?bę !scooter

Co do machania nogami to przynajmniej nie zdrętwiej? !scooter

Pozdrawiam

RobB. :(

Albo jaki? walnięty katamaraniarz nam je poprzetr?ca jak będziemy machać nóżkami na boki :lol: .

• Sympatycy
Opublikowano

Co do tego machania szkitami. Jak w Hiszpanii na do?ć w?skich drogach ustępowałem motocyklistom dziękowali mi wysunięciem prawej nogi. Przynajmniej nie puszczali kierownicy. Jest to jaki? sposób.

Opublikowano
Co do tego machania szkitami. Jak w Hiszpanii na do?ć w?skich drogach ustępowałem motocyklistom dziękowali mi wysunięciem prawej nogi. Przynajmniej nie puszczali kierownicy. Jest to jaki? sposób.

dokładnie tak jest w paru krajach ,moze Rob o to im chodziło ?

Opublikowano

Oj Mario, o pozdrawianiu praw? doln? kończyn? to ja wiem i widziałem to już podczas odbytych perygnacji, więc to mnie już nie dziwi, natomiast dostrzeżony u Nich zwyczaj pokazywania potencjalnych niebezpieczeństw na drodze był dla mnie nowo?ci?, ale my?lę wart? upowszechnienia.

Pozdrawiam praw? kończyn? :lol:

RobB. !scooter

Opublikowano

Problem w tym, zeby machac na prawdziwe niebezpieczenstwa czyhajace na nawierzchni :lol: . Bo kto by sie fatygowal nawet na wieksza dziure !w00t ?

PS. Po drugie, zeby machnac to musi ktos przejechac, a skoro jeden przejechal, to przejedzie i drugi !w00t . Takie troche uciazliwe wpatrywac sie przez iles tam kilometrow w kolesia machajacego nogami !w00t .

Podobnie jak z sygnalizowaniem wyprzedzania, do momentu kiedy sam nie widze ze moge wyprzedzac, to sobie inni moga machac i migac :( . Zreszta jak wywnioskowac z machania noga, czy w nawierzchni jest dziura, lezy piasek, czy sa zajebiste koleiny !scooter ?

Uwazam ze w grupie najgorsza "robote" ma prowadzacy, nie dosc ze musi uwazac na przeszkody, to jeszcze zerkac w lusterka, czy nie zgubil grupy... I jeszcze mialby machac nogami? Troche to niebezpieczne :( .

Edit: PS. Nie mowie, ze to zly pomysl, jednak ja wole patrzec na pojazdy mnie poprzedzajace. Nie do zlekcewazenia jest tez fakt, ze na skuterze macha sie nozkami troche trudniej niz na moto (ze wzgledu na pozycje) !w00t ...

Opublikowano

Rob .. widze (czytam, że was też wyci?gneli na nocke w mie?cie) u mnie wizytowanie sopotu skończyło się o 2 w nocy.

jednak co do tego poszanowania przepisów .. to nie do końca się zgodze ...

po Gdańsku i Sopocie zapieprzali nieĽle ... przyznać musze że zarówno Ducat jak i BM'ka zrywały asfalt (jak kiedy? kupie jeszcze moto .. to tylko spo?ród tych dwóch marek). Ale wracaj?c do przepisów .. znaki stopu traktowali jako sugestie. Do obiadu wypili?my po dwa piwa, po czym chcieli wracaj motocyklami do hotelu, żeby je tam zostawić, dopiero po u?wiadomieniu ich o s?d?ch 24 godzinnych zaniechali tego pomysłu ...

Generalnie bardzo sympatyczne jednostki, zachwycali się Polsk? na każdym kroku, stwierdzaj?c co jaki? czas, że na pewno tu wróc?. Jeden nawet poprosił mnie o znalezienie mu pracy nad morzem !w00t (ten od Ducati). Włochy jak stwierdzili to kraj dobry żeby być tam na urlopie .. nie do życia na stałe !scooter

Jeszcze raz Rob .. wielkie dzięki za ich wyratowanie. Dziękowali do następnego dnia :lol:, tym samym jakby ktos z Polski potrzebował pomocy w okolicach Bologni ... mamy tam swoich ludzi !w00t

• Sympatycy
Opublikowano

Aż miło jak się to czyta. Będ? na pewno długo i dobrze wspominać naszych kolegów i koleżankę :lol: . !w00t Ale przecież trafili na ludzi, dla których niesienie pomocy i uprzejmo?ć jest codzienno?ci?.

Zołza, RobB, Dee Jay, !scooter

Opublikowano

Jesli chodzi o machanie nogami, to na zawodach motocyklowych czesto dublowany zawodnik pokazuje noga z ktorej strony mozna go wyprzedzac. Tak wiec nogi sie bardzo przydaja :D

Opublikowano

No proszę... wielki Rob to i serce wielkie... Popatrzcie jak to jest, niedawno Banat potrzebował pomocy za granic? i znalazł się taki który pomógł, teraz "oni" potrzebowali pomocy i j? znaleĽli... Mam nadzieję, że przeczyta ten w?tek Kameleoon...

Opublikowano

a ja tam nic pozytywnego nie widze w polskim kraju

Opublikowano

uuuuuu uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,kolego az tak?????? Mnie teZ wiele rzeczy sie nie podba np.prawo ktore ma w d... ale zeby tak odrazu obrazac sie na Polske????

glowa do gory jutro bedzie lepiej

pozdr

majon

Opublikowano

No chyba patrzysz ze złej perspektywy, popatrz od str. Etiopii, Somalii, a zreszt? co tu bić pianę PO CHOLERĘ MI WˇTEK ZA|MIECASZ !scooter ;):P

JA tu o zwyczajach w?ród chyba najbardziej zjedno?ladowionego kraju, od którego nam się uczyć bo eksperiencję maj? duuuużo większ?, podobnie jak roczne przebiegi, a Ty mi tu jakie? własne frustracje wywalasz :blink:

IdĽ sobie gdzie indziej lub napisz co? na temat :rolleyes:

Pozdrawiam

RobB. ;)

Opublikowano

Czasem przez zasłonę afer, machloj, pokręconego prawa i niesprawiedliwo?ci ciężko je dostrzec ale wierz mi ... s?.

Za? je?li chodzi o Włochów, brać jedno?ladowa winna sobie pomagać zawsze i wszędzie, bo to takie hobby, to nas wyróżnia spo?ród innych.

• Sympatycy
Opublikowano

O co Ci chodzi?

Co ma do tego nasz kraj?

Chyba nie czytałe? tematu posta :rolleyes:

Oj, Robercie nie dziwię się, że? się zdenerwował.

Grzesiek

Opublikowano

Kolego, poprzednio pisałe?, że nie jeste? Polakiem. Je?li przyjmiemy to za prawdę, to nie wydaje mi się, że takie Twoje sformułowania s? na miejscu :rolleyes:

A tak w ogóle to jakie? dziwne s? te Twoje posty :blink:

Opublikowano

Gdy ustawiałem RobB'a coby odnalazł naszych zagranicznych go?ci, użył stwierdzenia, o którym wszyscy powinni?my pamiętać ...

"Po co? się jeĽdzi ..." :rolleyes:

Opublikowano

swiat jest dziwny..... a wszyscy ludzie miemusza wygl?dać i my?lec tak samo, a tak wogule to skad ta agresja ? niestety goscinnosc polakuw to tylko mit , może Ci włosi poprostu trafili na życzliwych ludzi ale to juz zadko?ć

Opublikowano

w takim razie musieli mieć wyj?tkowe szczę?cie, ponieważ ich zachwyt naszym krajem brał się m.in. z tego, że wszyscy których spotkali, jak nie mogli im pomoć bezpo?rednio, to przynajmniej starali znaleĽć się innych, którzy takiej pomocy udzielić im mogli ... życzliwo?ć Polaków zrobiła na nich piorunuj?ce wrażenie

Opublikowano

Ja tam się nie dziwię, że Delorean nie do?wiadczył pomocy lub go?cinno?ci, skoro wszystkich traktuje z góry :D

A wystarczy odrobina dobrej woli.

Osobi?cie słyszałam bardzo wiele dobrych opinii o naszym kraju z ust turystów, którzy wcale nierzadko do nas powracaj? i bardzo ceni? sobie polsk? przyrodę, a u ludzi - wła?nie pomoc i go?cinno?ć.

Opublikowano
(...)a u ludzi - wła?nie pomoc i go?cinno?ć.

To zalezy gdzie :D , kilka zrodel podaje np. wzrost tej goscinnosci i serdecznosci (zanik interesownosci) wraz z oddalaniem sie od zachodniej granicy, co jest troche dziwne, zwlaszcza ze podobno 95% ludnosci w "pasie zachodnim" to przybysze ze wschodu :( . A jak jest naprawde?

Ja uwazam, ze wszedzie sa wyjatki :D ...

Opublikowano

Naprawdę, powiadam Ci, wiele słyszy się o wschodniej go?cinno?ci :D

A już Kresy Wschodnie... zapytaj Morley'a :D

A wyj?tki... wszędzie s?... wszak potwierdzaj? regułę :(