Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy znasz swoja grupe krwi????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wracaja dzis w nocy z Wawy sluchalem w radiu audycji w ktorej poruszono dosc istotny dla kierowcow i nie tylko, temat dotyczacy znajomosci przez nas swojej grupy krwi.Jak sie potem okazalo sytuacja jest dramatyczna tak wynikalo z reportarzu bo wiekszosc pytanych rozmowcow jej nie zanala.

Przyznam sie szczerze ze ja tez nie znam ale zamierzam to zmienic.

Mysl ze nam nic nie moze sie przytrafic ze mnie to nie dotyczy jest jak najbardziej bledna.Znajomosc grupy krwi jak przekonywali ratownicy drogowi,lekarze naprawde w wielu przypadkach ratuje zycie i zdrowie.

Inna kwestia jest to gdzize taka informacje zapisac, czy macie jakies pomysly???

Mam nadzieje ze ten temat zmieni przynajmniej w naszym gronie podejscie do tematu.

Wiec jaka macie ta krew, tylko nie piszcie o blekitnej <_<

pozdr

majon

Opublikowano

Przyznaję sie bez cicia 0Rh- a gdzie zapisać powinna być zapisana w telefonie na li?cie pod Naszym nazwiskiem wraz z nr-ami kontaktowymi itp.

Taka informacja powinna być na drukach prawa jazdy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Teoretycznie grupe krwi mozna zapisac w komorce, mozna nosic "niesmiertelnik" z wybitymi podstawowymi danymi lub nakleic sobie grupe krwi z obu stron szczeki na kask.

Zastanawia mnie jedno, czy transfuzja podawana jest bez badania grupy krwi, bazujac jedynie na "danych" osoby poszkodowanej?

Opublikowano

Tak się dziwnie składa, że znam grupę już od dziecka, rodzice mi t? wiedzę wpoili <_<

Co do zapisania, najlepiej nosić informację o tym gdzie? w pobliżu dokumentów: dowodu osobistego, prawa jazdy itp., aby można j? było znaleĽć po przejrzeniu zawarto?ci portfela - np w takich przezroczystych zakładkach na zdjęcia.

Do tej pory można było ołówkiem w d.o. wpisać, tak jak NIP albo nr ubezpieczenia, ale teraz to niestety już niemożliwe... Chyba, żeby naklepić cienki pasek plastra [ewentualnie ta?my klej?cej bezbarwnej z paskiem papieru pod spodem] na plastik i tam wymalować info długopisem.

Ogl?dałam też kiedy? wywiad z kobiet?, która miała jakie? poważne schorzenie dot. krwi [chyba niska krzepliwo?ć]- ona nawet dowodu ze sob? nie miała, tylko ksi?żeczkę zdrowia jako ID, by lekarz w razie wypadku od razu został poinformowany o zagrożeniu - ale to już skrajny przypadek - ciekawostka.

Opublikowano

Na to pytanie Robert Ci nie odpowiem ale z tego co zrozumialem to stacje krwiodastwa wymieniaja sie krwia nie zaleznie od grupy np:

Jezeli slyszymy ze potrzebna jest krew o jakiejs tam grupie a my mam inna a chcemy np komus pomoc to mozemy isc oddac swoja a stacja krwiodastwa dostarczy odpowiednia.

Ale pytanie dobre moze ktos zna ten temat lepiej i wyjasni?

Opublikowano
Zastanawia mnie jedno, czy transfuzja podawana jest bez badania grupy krwi, bazujac jedynie na "danych" osoby poszkodowanej?

O ile mi wiadomo (na szczę?cie nie z autopsji), lekarze przed wykonaniem transfuzji tak czy siak przeprowadzaj? badanie w celu ustalenia grupy krwi. Informacja znaleziona przy poszkodowanym może być z jakich? względów niewiarygodna (choć to mało prawdopodobne). Ryzyko powikłań przy podaniu niewła?ciwej grupy krwi jest do?ć duże, a ustalenie tej grupy - proste i tanie. Dlatego - tak zupełnie dla pewno?ci - to badanie przeprowadza się, je?li tylko jest taka możliwo?ć.

...Co nie zmienia faktu, że warto swoj? grupę krwi znać i tę informację trzymać zawsze przy sobie...

pozdrawiam

bartosinski

Opublikowano

Ostatnio ten temat był gdzies poruszany i...

niestety podczas wypadku niesmiertelnik, nalepki na kasku, czy wpis w komórce nie pomog?, tylko i wył?cznie "wyci?g" z badania krwi w portfelu

ot taki kraj.

Opublikowano

Mam nadzieje ze wiadomosci o naszych geupach krwi NIGDY nie beda potrzebne...

Moja gerupa krwi to BRH+

Jezeli chodzi o NIESMIERTELNIKI to podzczas wypadkow drogowych NIE SA ONE BRANE POD UWAGE!!!!

Wiem bo pytalem!

W odpowiedzi uslyszalem ze nie moga byc brane pod uwage bo ktos moze nosic niesmiertelnik jako pamiatka po kims lub od kogos a poza tym grupa krwi zeby byla uznana za prawidlowa przez lekarza musi byc potwierdzona pieczatka...

Opublikowano

Kilka lat temu za namow? znajomego lekarza zaopatrzyłem się w identyfikacyjn? kartę grupy krwi (KREWKART, tak się nazywa ta karta)

Wydaj? j? laboratoria przyszpitalne,jest honorowana wszędzie i oby nigdy nikomu nie była potrzebna.

Noszę j? w portfelu razem z prawkiem,jest czerwona i widoczna.

Oczywi?cie jak to w RP darmo nic nie ma <_< i kosztowała mnie jakie? 20 zł,ale chyba warto mieć co? takiego przy sobie.

Znajomy lekarz mówił że w razie wypadku pierwsze co sprawdzaj? to portfel,szukaj? takiego identyfikatora lub jakiego? dokumentu z badania laboratoryjnego.

Jako ciekawostkę podał również że osoby chore na przewlekłe choroby nosz? bransoletki z wypisan? nazw? choroby po łacinie.

A wszelkie dane na temat karty można znaleĽć poniżej.

KREWKART

• Sympatycy
Opublikowano

Cze?c

Majonku poruszyłe? ciekawy temat ,od1990 noszę dwa oznaczenia (bransoleta na ręce i blacha naszyji).

W 90 miałem pierwszy wypadek na poziomie 705 ,mnie krew była niepotrzebna ale kumpel po wyjeżdzie na powierzchnie musiał j? dostać .

Po akcji lekarz mu powiedział że miał szczę?cie , grupę miał zapisan? na medaliku.

pawel883

A+

Opublikowano

WItam <_<

Zapisanie grupy krwi czy w dowodzie czy tez gdziekolwiek indziej nic nie daje.Mozna sobie nawet wytatuowac jesli ktos zechce.

Pacjent przed podaniem krwi najpierw jest sprawdzany jaka ma grube A B 0 i jakie rh.

Kask zawsze mozna miec pozyczony telefon kradziony dowod podrobiony karte krwiodawcy takze ,branzoletki niesmiertelniki po kims z rodziny badz tez taka juz byla wiec wziolem.Dlatego przed podaniem sprawdza sie co dany delikwent ma w zylkach.

Aczkolwiek jesli ktos tylko zechce miec gdzies taka informacje zapisana zawsze moze :D

Dla sceptykow ktorzy twierdza ze lekarz podal bez badania bo taki mial wpis.

Wiecie w jakim swiecie zyjemy teraz wyobrazcie Sobie ze lekarz podaje krew grupy jaka dany pacjent mial zapisana na kartce w dowodzie.Pacjent schodzi jednak bo nastapil wstrzas cos poszlo nie tak i okazuje sie ze na kartce mial zapisana grupe krwi dziecka dla ktorego poszukiwal dawcy badz tez akurat sprawdzal ojcostwo. No i jest zonk zgadnijcie co sie stanie z lekarzem blad w sztuce ????

Dlatego wiekszosc dba o wlasne tylki i w ciemno nie zacznie transfuzji :D

Szacuneczek

Opublikowano

Zgadza się że przy wypadku nikt nie poda krwi bez badania, ale je?li przy poszkodowanym zostanie znaleziony wpis z grupa zawsze jest on brany pod uwagę i zanim lekarze dostana wyniki z labolatorium przygotowuja grupę, która masz wbit? w dowód, telefon czy inne dziwne miejsce, jednak nikt jej nie poda bez badania, ale skraca to czas transportu, a w tym wypadku to czas jest najważniejszym czynnikiem. Przynajmniej tak sie postępuje u nas w szpitalu.

Ja mam wyrwana karteluszkę z mojego dowodu osobistego (zielonego) i potwierdzenie przez urzędnika i pieczętkę, że wła?cicielem tej kartki jest posiadacz dowodu o nr ble bele. A kartk? ta jest zawinięty mój dowód osobisty.

Opublikowano

Pozwolę się wypowiedzieć w tym temacie:

Krew a wła?ciwie masa erytrocytarna (same krwinki bo nic innego się obecnie nie podaje) podana jest po oznaczeniu grupy (można odst?pić tylko wtedy gdy pacjent ma oryginał oznaczenia z labu), następnie po wykonaiu próby krzyzowej (pomimo zgodno?ci grup!). Zgodnie z obowi?zuj?cym prawem nawet karta wypisowa ze szpitala nie daje podstawy do toczenia, dotyczy to równiez grup wbijanych do starych dowodów (znam miejsca gdzie tego nie przestrzegaj?).

Tak więc wszelkie zapisy s?....

Pozdrawiam

R

Opublikowano

Najlepszym sposobem na poznanie własnej grupy krwi jest wizyta w Centrum Krwiodawstwa w celu oddania jej dla innych. Jeżeli jeste?my zdrowi, silni i sprawni to tak naprawdę oddanie 450ml krwi nawet nie jest odczuwalne dla organizmu, a może dzięki temu komu? uda się uratować życie. W naszym kraju tak to się już jako? porobiło, że po wielkich tragediach, jak np. zawalenie się hali na |l?sku pod Stacjami Krwiodawstwa ustawiaj? się kolejki chętnych do oddania. I bardzo dobrze że tacy s?. Szkoda tylko, że w normalnych, nudnych i nietragicznych miesi?cach krwiodawców już tylu nie ma. A krew potrzeba jest nie tylko przy "tragediach medialnych", ale także na codzień, ofiarom licznych wypadków, które maj? miejsce bez kamer i fleszy reporterów.

Co prawda nie należę do żadnego stowarzyszenia czy klubu PCK, ale krew oddaję już od ładnych paru lat i zawsze staram się namawiać innych, którzy jeszcze nie mieli tej okazji do tego samego. Na prawdę nie ma się czego bać, a satysfakcja jest wielka <_<

a moja grupa to najczęstsza Arh+

Opublikowano

Wiem jak? mam krew. O Rh+

Każdemu mogę podarować, a ja mogę otrzymać tylko tak? sam? :/ i tu jest ból zerówkowców...

Opublikowano

Grupa krwi ... :D

Podam Wam mój przypadek - gdzie całe życie byłam przekonana, że ma grupe 0RH+

Takie informacje przekazała mi moja mama, która niedawno stwierdziła, że Jej się tak wydawało bo Ona i moja siostra maj? taka grupę <_<

Pół roku temu miałam drobny zabieg w szpitalu i przed nim ykonali mi rutynowe badania krwi - i tu niespodzianka

Moja grupa to BRH+ po ojcu :D

St?d wiem, że lekarze nie zaryzykuj? i nie uwierz? bez medycznego potwierdzenia co kto mówi i co sobie sam gdzie? powypisywał.

Opublikowano

Witam, <_<

moja grupa krwi to 0 Rh+ :D

pytanie czy znacie grupę krwi swoich najbliższych osób,

odpukać w kryzysowej sytuacji możecie nie być sami w stanie podać własnej grupy krwi dlatego warto aby nasz? grupę znał kto? jeszcze

w starych dowodach była możliwo?ć na ostatniej stronie otrzymać stępel ze stacji krwiodastwa z grup? krwi

w nowych szkoda że nie pomy?lano o czym? podobnym :D

ja sam skorzystałem z allegro i na jednej z wielu aukcji

zakupiłem małe naklejeczki na dowód z grup? krwi

Naklejki na dowód osobisty sprzedawane na allegro

a tak poza tym namawiam Was do oddawania honrowo krwi :D to naprwdę nie boli i za dużo nas nie kosztuje a zawsze możemy znaleĽć się po tej drugiej stronie

kilkakrotnie w punkcie krwiodastwa widziałem spanikowane osoby/rodziny gdy nagle kto? im zachorował i potrzebna była krew dla tej osoby

wtedy wielki zryw w rodzinie i w?ród znajomych o oddawanie krwi

często kończy się to ze kto? odda krew raz i taka sytuacja nie zaszczepia na stałe w nim oddawania krwi

ot taka moja refleksja z spostrzezeń zaobserwowanych w stacji krwiodastwa

sytuacja z 27 lipca 2007,

w stacji krwiodastwa spędziłem około godziny tyle zajeła rejestracja, badanie lekarskie i samo oddanie w tym czasie było tam około 10-12 osób

tylko dwie osoby oddawały krew honorowo pozostałe osoby oddawały krew "dla kogo?" (operacje, transfuzje, itp)

daje to do myslenia, jak dla mnie jest to przerażaj?ce :)

Każdemu mogę podarować, a ja mogę otrzymać tylko tak? sam? :/ i tu jest ból zerówkowców...

z zachowaniem oczywi?cie współczynnika Rh

0 Rh+ może zostać podana dla wszystkich grup ale z Rh+

Opublikowano

Witam <_<

Wprawdzie z ratownictwem jak narazie mam juz niewiele wspolnego ale jesli Mnie pamiec nie myli mam chyba najbardziej przekichane 0 rh- :/ inni zas mieliby ze mnie pozytek.

Szacuneczek

Opublikowano

Informacje o grupie krwi mam w dokumentach , ktore to posiadam podczas prowadzeniu pojazdu. Taka karteczka z ambulatorium .To ,co we mnie kr?ży to B Rh-. <_<

Opublikowano

Oddawanie krwi dla kogo? to mit! Nikt nie przetacza masy erytrocytarnej bez karencji ok. 1 m-ca i przebadania (wirusy!!!!!) Poza tym nawet zgodno?ć głównych grup nie jest gwarancj? pełnej zgodno?ci - s? inne antygeny które mog? zadecydować o niezgodno?ci. Wpisywanie grupy gdziekolwiek nie ma sensu, jedyna możliwo?ć - pacjent przytomny i posiadaj?cy dokument z badania grupy ale wtedy najczę?ciej nie ma po?piechu <_< Natomiast warto wiedzieć dla samego siebie jak? mamy grupę :D

Opublikowano
(...)Natomiast warto wiedzieć dla samego siebie jak? mamy grupę :D

Oczywiscie, przy poszukiwaniu partnerki/partnera taka wiedza jest chyba

dla chcacych sie rozmanazac niewspolmierna <_<:D:D ?

• Sympatycy
Opublikowano

"A Rh+" i mam nadzieje, że nie będzie mi ta informacja nigdy potrzebna. Krew żony i córki też znam. Wpisywanie do dowodów i innych dokumentów nie ma sensu bo i tak lekarze będ? sprawdzać.

Opublikowano

Moim zdaniem warto mieć to zapisane tak, żeby "w razie czego" był do tego szybki dostęp. Lekarz nie przetoczy krwi bez dodatkowego badania, ale je?li ma już przesłanki o grupie, to może krew natychmiast zamówić w stacji krwiodawstwa. Mog? to być cenne dla życia minuty.

Moja krew jest jeszcze rzadsza, niż słynne 0-..... Ja mam A2B Rh+.....

Pozdrówka

• Administrator
Opublikowano

Drogowiec, ale twoja grupa miesza sie ze wszystkim, w znaczeniu mozesz dostac kazda grupe.

Co do grup krwi to sa A1, A2, B, A1B, A2B i 0

a tu schemat mieszalnosci grup krwi

180px-Blood_Compatibility.svg.png

Opublikowano

Artix napisano 11-08-2007, 10:25 

Drogowiec, ale twoja grupa miesza sie ze wszystkim, w znaczeniu mozesz dostac kazda grupe.

Co do grup krwi to sa A1, A2, B, A1B, A2B i 0

a tu schemat mieszalnosci grup krwi

Ja bym raczej powiedziała patrz?c na schemat że Drogowiec ma trochę przechlapane bo wynika ze schematu że AB z niczym się nie miesza. Ale może Ľle go interpretuję...

Ja mam BRH+. Mój m?ż nie wiedział jak? ma grupę krwi bo uważał że mu to do niczego nie jest potrzebne. Przed staraniem się o dziecko namówiłam go na badanie bo w takim wypadku nie jest to takie obojętne. Teraz już obydwoje wiemy że ma tak? sam? jak ja. Co dziecka to nie wiem bo nie miała jeszcze robionej. Jak pytałam lekarza to powiedział że nie ma sensu teraz robić grupy krwi. Czy to słuszne? nie wiem...

Co do oddawania honorowego krwi to często się nad tym zastanawiam. Niestety słyszałam że takie systematyczne oddawanie krwi nie pozostaje obojętne dla organizmu jak się przekroczy pewien wiek. Podobno starsze osoby nie mog? oddawać krwi a organizm przez te wszystkie lata przyzwyczaił się do swego rodzaju nadprodukcji z racji systematycznego upuszczania i w momencie kiedy tego upuszczania nie ma to zaczynaj? się problemy. Co? w tym jest i tak naprawdę tylko to mnie powstrzymuje przed podjęciem decyzji. Je?li kto? z was wie lepiej i jest to wiedza "fachowa" to chętnie wysłucham.

Pozdrawiam

Mamu?ka