Anonim Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Witajcie. Mam parę pytań zwi?zanych z rejestracj?. Mam na oku Aprilię Leonardo 250. Pojazd został sprowadzony do Polski z Włoch w tym roku(dokładnie nie wiem kiedy). Po czym osoba,która go sprowadziła zarejestrowała go w Polsce w czerwcu bież?cego roku. Jednak nie zostało wykupione ubezpieczenie OC. Wła?ciciel wci?ż posiada jedynie "miękki" dowód rejestracyjny. Teraz pare pytań : 1.) Czy wła?ciciel może odebrać stały dowód je?li nie opłacił OC? 2.) Czy mogę zawrzeć umowę na podstawie tymczasowego dowodu? 3.) Je?li pojazd został już zarejestrowany to znaczy,że wszystkie tłumaczenia papierów,badanie techniczne i inne formalno?ci s? już załatwione? Czy co? jeszcze mnie może czekać? 4.) Czy ten skuter musi posiadać kartę pojazdu? 5.) Jakie potrzebuje papiery do zarejestrowania tego pojazdu? 6.) Czy mogę go ubezpieczyć OC na siebie je?li wła?cicielem wci?ż będzie sprzedajacy? Tzn. przed przerejestrowaniem. Ad.1 Wydaje mi się,że nie będzie mógł odebrać tego dowodu bez opłacenia OC.. co w takim wypadku? Ogólnie sprzedaj?cy jest ?rednio wiarygodny,dlatego mam pare obaw co do procedur. Je?li chodzi o sam pojazd to sprawdził go mechanik i wiem na czym stoje. Nie wiem jeszcze jakie zadać pytania,ogólnie będe wdzięczny za wszystkie porady. Z góry bardzo dziękuje za szybkie odpowiedzi,bo na rano umówiłem się ze sprzedaj?cym i chciałbym wiedzieć co i jak..
ure Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Ale pojechałe?. Jednego możesz być pewien, zanim kto? Ci odpowie co i jak z t? rejestracj? to najpierw dowiesz się czego? o pewnym punkcie regulaminu tegoż forum. Zgadnij o czym jest ?
Administrator Artix Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Administrator Opublikowano 7 Sierpnia 2007 1.) Czy wła?ciciel może odebrać stały dowód je?li nie opłacił OC? raczej nie, generalnie przy odbiorze dowodu przynajmniej w moim urzedzie musze dac ksero OC, ale z tym maly problem, zaprzyjazniony agent wystawi ci z data wsteczna, choc generalnie to zmartwienie sprzedajacego. Koszt OC jest niski. 2.) Czy mogę zawrzeć umowę na podstawie tymczasowego dowodu? Tak 3.) Je?li pojazd został już zarejestrowany to znaczy,że wszystkie tłumaczenia papierów,badanie techniczne i inne formalno?ci s? już załatwione? Tak, oczywiscie powinienes dostac wszelkie papiery zwiazane z przywozem skutera. 4.) Czy ten skuter musi posiadać kartę pojazdu? Tak 5.) Jakie potrzebuje papiery do zarejestrowania tego pojazdu? Umowa kupna-sprzedazy plus oplata skarbowa 6.) Czy mogę go ubezpieczyć OC na siebie je?li wła?cicielem wci?ż będzie sprzedajacy? Tzn. przed przerejestrowaniem. Tak, sam jezdzilem prawie pol roku na niemieckich blachach z niemieckim dowodem i OC wykupionym na siebie. ps. Ure, profil wypelnil inaczej by tu nie pisal bo ciagle byl by validations, przywital sie tez w dziale serdecznosci
Mareczek Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Postaram się Tobie pomóc. Pytanie 1) Nie 2) Nie 3) Tak . Nic więcej Ciebie nie czeka 4) Tak 5) Dowód rej. Stały ,ksi?żka pojazdu, umowa, 6) Nie (patrz punkt 1.) Ad.1 Dowód rejestracyjny + ksi?żkę pojazdu + opłacone OC = odbiera wła?ciciel poj. Dziwne jest to że jeszcze nie odebrał dokumentów może co? jest papierami nie zgodne z prawem i szuka „ Jelenia”
Anonim Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2007 raczej nie, generalnie przy odbiorze dowodu przynajmniej w moim urzedzie musze dac ksero OC, ale z tym maly problem, zaprzyjazniony agent wystawi ci z data wsteczna, choc generalnie to zmartwienie sprzedajacego. Koszt OC jest niski. Czyli zakładam,że dowód stały nie zostanie wydany sprzedaj?cemu. W takim wypadku moja kolejno?ć ruchów była by taka : - spisuje umowę ze sprzedaj?cym - wykupuje OC na siebie - płacę opłatę skarbow? - rejestruję pojazd Czy taka kolejno?ć jest ok i czy Waszym zdaniem da się to zrobić w ci?gu jednego dnia? Rozumiem,że ja jako kupuj?cy nie moge mieć żadnych nieprzyjemno?ci je?li pojazd nie posiadał OC do dnia spisania umowy.. Jeszcze jedno pytanie, co mogę zrobić je?li sprzedaj?cy nie posiadałby karty pojazdu? Czy bez niej nie udało by się sprzedaj?cemu zarejestrować pojazdu? Naprawde wielkie dzięki za odpowiedzi . EDIT: WypowiedĽ Mareczka zmienia postać rzeczy.. W takim razie pewnie będe musiał się dogadać ze sprzedajacym,że on wykupuje OC,a ja za to płacę. Jak rozumiem OC przechodzi na mnie? Choć co? czuję,że będe musiał potem do tego dopłacić. Z racji mojego młodego wieku będzie jaka? nadwyżka.. Z tego co wiem to taka nadwyżka jest dla wszystkich poniżej 25 roku życia(ja mam 18na?cie). Jeszcze przy okazji, ile dni mam na przerejestrowanie pojazdu? 14 czy 30 dni? Opłata skarbowa 14dni,a urz?d miasta 30dni?
Sympatycy emiksik Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Sympatycy Opublikowano 7 Sierpnia 2007 QUOTE (Anonim) 2.) Czy mogę zawrzeć umowę na podstawie tymczasowego dowodu? Tak Proponuje nie ryzykować ,niech wła?ciciel najpierw odbierze stały dowód a potem finalizuj bo tu mozesz się bardzo oszukać QUOTE (Anonim) 3.) Je?li pojazd został już zarejestrowany to znaczy,że wszystkie tłumaczenia papierów,badanie techniczne i inne formalno?ci s? już załatwione? Tak, oczywiscie powinienes dostac wszelkie papiery zwiazane z przywozem skutera wszystko zalerzy od wydz. komunikacji /oryginały dokumentów+tlumaczenia zostaj? w wydz.kom. / a w przypadku zarejestrowanego to dok. dowód rejestracyjny stały+karta pojazdu+umowa kupna+tablica a co do OC nie jest to bajońska suma a powinno być zawarte w dniu rejestracji bo jak trafisz na odjechany wydz.kom. to jeszce zgłosz? to do funduszu gwarancyjnego/a to troszku potem boli/ Pozdrawiam Emiksik
Mareczek Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Jeszcze przy okazji, ile dni mam na przerejestrowanie pojazdu? 14 czy 30 dni? Opłata skarbowa 14dni,a urz?d miasta 30dni? Tak Procedura rejestracji w Polsce została rozpoczęta więc musi być tak jak napisałem. Ad.1 Dowód rejestracyjny + ksi?żkę pojazdu + opłacone OC = odbiera wła?ciciel poj. W przypadku braku ja bym odst?pił od kupna i nie szukał kłopotów. Inaczej jest w przypadku sprowadzonego a nie rejestrowanego.
Anonim Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Ad.1 Dowód rejestracyjny + ksi?żkę pojazdu + opłacone OC = odbiera wła?ciciel poj.W przypadku braku ja bym odst?pił od kupna i nie szukał kłopotów. Inaczej jest w przypadku sprowadzonego a nie rejestrowanego. Dzięki za pomoc . Zadzwoniłem już do sprzedaj?cego i powiedziałem mu,żeby opłacił OC i odebrał twardy dowód + kartę pojazdu. Wtedy dobije z nim targu. Jeszcze raz dzięki za pomoc, naprawde mi pomogli?cie.
bogumilek Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 przykleje sie z pytaniem do tego watku: czy trzeba zglosic (wyrejestrowac) sprzedaz pojazdu w wydziale komunikacji lub u ubezpieczyciela?
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Administrator Opublikowano 10 Sierpnia 2007 czy trzeba zglosic (wyrejestrowac) sprzedaz pojazdu w wydziale komunikacji lub u ubezpieczyciela? Trzeba zgłosić w WK i w ubezpieczalni.
pablos Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 czy trzeba zglosic (wyrejestrowac) sprzedaz pojazdu w wydziale komunikacji lub u ubezpieczyciela? Trzeba zgłosić w WK i w ubezpieczalni. Chory przepis ... nie jest on w żaden sposób uzasadniony. To kolejne poprzeczki stawiane przez ubezpieczalnię i WK co by utrudniać życie petentom. Tak czy siak nowy nabywca rejestruj?c pojazd dostaje miękki dowód na czas sprawdzenia pochodzenia - wysyłaj? zapytanie do urzędu czy byli?my posiadaczami .... czyli mog? odrazu go wykre?lić z ewidencji - więc po co robić to raz jeszcze???. W przypadku ubezpieczyciela ... po zmianach przepisów w bodajże 2005 r. musimy przekazać nabywcy swoj? polisę a my jedynie moiżemy się ubiegać o zwrot nadpłaty... albo scedować j? na stałe na nowego nabywcę poprzez przekazanie i umowę kupna sprzedaży ... tak więc po jak? cholerę zgłaszać to ubezp. jak nowy nabywca ma obowi?zek w dniu rejestracji dokonać przepisania polisy na siebie lub wykupienia nowej - to też chory wymóg tępych urzędasów. Pozdrawiam Nigdy nic nie zgłaszałem i nigdy tego nie będę robił .... będ?c zbywc? towaru pozbywam się /ceduję wszystko na kupuj?cego.
Gość PCX Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Podepnę się do tematu. Jaki? czas temu sprzedałem 50ccm. Umowę zaniosłem do WK i wyrejestrowałem pojazd ale nie zrobiłem tego u ubezpieczyciela. Efektem czego dostałem już parę pisemek z nowymi blankietami do ubezpieczenia tego skuterka. Czy to że nie zrobiłem tego u ubezpieczyciela czym? grozi ? jakie? kary ? A z reszt? nie powinno ich to chyba obchodzić. P.S. Mam oryginał umowy ale nie ostemplowany przez urz?d (że pojazd jest już wyrejestrowany), a kopie wraz z podaniem zajumała pani w okienku.
bogumilek Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Trzeba zgłosić w WK i w ubezpieczalni. jest jakis termin na to? 30dni?
Administrator Artix Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Administrator Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Tak 30 dni, choc ja zglaszalem po kilku miesiacach i tragedi nie bylo. Nic to tez nie kosztuje, jedynie traci sie czas bo naprawde nie wiem po co trzeba zglaszac wyrejstrowanie. PCX, ja mimo zgloszenia w ubezpieczalni co roku dostaje wezwanie do zaplaty za kazdy sprzet ktory sprzedalem. Odpuscilem sobie, wywalam to do kosza, a jak by co mam potwierdzenie faxem ze wyslalem i tak najlepiej robic, po sprzedazy wyslac fax na ogolny numer z potwierdzeniem wyslania a potem tylko makulature segregowac z innymi smieciami.
Sympatycy emiksik Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Sympatycy Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłosić sprzedaż można tez listownie Wk i ubezpieczlni Jednak warto zgłaszać coby ustrzec nieprzyjemno?ci przez kupuj?cego,bo po zgłoszeniu co się wydarzy będzie info iż to on jest wła?cicielem mimo tego ze jeszcze nie przerejestrował na siebie. Pozdrawiam
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 13 Marca Użytkownicy+ Opublikowano 13 Marca Temat się zgadza (chociaż aspekt inny), więc aby nie zaśmiecać forum wstawiam tutaj, może się komuś przyda. Rejestracja pojazdu bez ważnego badania technicznego.
ComoDo Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Odnośnie zgłoszenia sprzedaży pojazdu to jest na to 30 dni . Za niedopełnienie tego obowiązku można dostać 250 zł kary . U ubezpieczyciela również należy zgłosić sprzedaż i umowa nie musi być ostemplowana przez wydział komunikacji żeby to zrobić. Sugerował bym żeby jednak pofatygować się i zgłosić zarówno w wydziale jak i u ubezpieczyciela , bo to nic nie kosztuje nie licząc chwili czasu , a może nas uchronić przed konsekwencjami . Mój kolega olał te dwie rzeczy i miał potem bardzo dużo problemów przez niefrasobliwość nowego właściciela który również olał obowiązki w wydziale komunikacji i ubezpieczenie. Na koniec udało mu się wybrnąć z sytuacji ale zmarnował bardzo dużo czasu i sporo pieniędzy . Poza tym z ubezpieczalni można czasem dostać zwrot pieniędzy jeśli ubezpieczenie jest ważne jeszcze jakiś czas od dnia zgłoszenia zbycia pojazdu. Ja tydzień temu dostałem 56 zł zwrotu z compensy po sprzedaży Forzy . P.S. Na pytanie po co zgłaszać sprzedaż . Prosta sytuacja - nie zgłaszasz sprzedaży ,a nowy właściciel nie rejestruje pojazdu i robi jakiś bałagan ( kradzież paliwa , wypadek , fota z radaru itp ) . Zgadnijcie do kogo zapuka policja i co można zrobić z nie zgłoszoną umową sprzedaży w tej sytuacji . Możecie wierzyć lub nie ale problemów jest więcej niż można by się spodziewać.
Rekomendowane odpowiedzi