Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Na co pozbyć się kasy?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gładzior
Opublikowano

Jako ,że coraz bliżej do planowanej przeze mnie zmiany skuterka chciałbym zapytać co przemawia za jednym ,a co za drugim z moich kandydatów.

Kandydaci:

1. Burgmanik 125

2. Piaggio X8 125

Nie zastanawiam się już nad innymi skuterami :)

Z tego co sam odczuwam to za "jedynk?" przemawia Japonia ,a za "dwójk?" ilo?ć schowków i wygl?d.

A co do powiedzenia maj? specjali?ci?

Ps. Wiem ,że niedawno był bardzo podobny temat ,ale w nim autor skupia się bardziej na innych modelach.

Opublikowano

Kup Majesty 125cc.

Opublikowano

Widać że typowe odpowiedzi !tut

1. Burgman nieco za w?ski jak dla mnie (ale za to ładny !) no i Japoński.

2. X8 Zbyt jajkowate, ale za to masa bajerów.

... 3. Aprilia i tak jest najlepsza .... whist

Opublikowano

Moim zdaniem X8 jest zbyt ciezkie dla silniczka 125 i stawia zbyt duzy opor powietrza. Przez to jego osiagi sa do bani.

Gość Gładzior
Opublikowano

Mówiłem ,że neio zatanawiam się nad innymi modelami :ph34r:

Kto? wyraziłby by jeszcze swoje zdanie?

Opublikowano

Za jedynk? nie przemawia Japonia, a raczej słoneczna Hiszpania.

Za dwójk? przemawia wygl?d - ładniutkie te X8, do tego ten bagażniczek, jak w Helenie.

Według mnie z tej pary, to numer 2 jest numerem 1.

Opublikowano

Jak zwykle pomyliłem x8 z x9 :lol:

Z tej 2 oczywi?cie x8 jest faworytem, o masę się nie martw silnik sobie poradzi :ph34r:

Opublikowano

Ktos Ci juz powiedzial ze X8 osiaga predkosc maksymalna zaledwie 95 km/h i to w sprzyjajacych warunkach pogodowych i drogowych? Osobiscie stylistyka Piaggio X8 wcale mi sie nie podoba, nowy burgman jest za to ladniutki. Co do jego osiagow nie moge sie wypowiedziec.

Gość Gładzior
Opublikowano

PCX, jak? realn? prędko?ć maks. osi?ga twoja Aprilka?

Opublikowano

Wprawdzie nigdy nie jeĽdziłem x8 ale z tego co wyczytałem http://www.bikez.com/motorcycles/piaggio_x...street_2007.php

Waży on suchy 149kg (Atlanta 170kg)

Niestety niby silniki te same jednak x8 ma tylko 10.3 KM za? atlanta 15 KM więc na pewno będzie to odczuwane podczas jazdy.

Wyczytałem też gdzie? że prędko?ć max x8 to 105km/h (nie wiem czy licznikowe czy realne), z tego co mierzyłem Atlanta pojedzie max 120km/h (licznikowe) bł?d pomiaru przy 60km/h to 2-3km/h więc nie wiem ile przy 120km/h (może gdzie? około 6km/h)

I tak tyle ciężko się jeĽdzi po drogach skuterem.

Z tej dwójki wzi?łbym x8, burgman wydał mi się jaki? taki mały i zwyczajny, x8 nie jest często spotykane.

http://www.motorcyclingblog.com/specs/apri...lantic-125-2006

Tak jak mnie prosiłe? na PM :lol:

Gość Gładzior
Opublikowano
Wprawdzie nigdy nie jeĽdziłem x8 ale z tego co wyczytałem http://www.bikez.com/motorcycles/piaggio_x...street_2007.php

Waży on suchy 149kg (Atlanta 170kg)

Niestety niby silniki te same jednak x8 ma tylko 10.3 KM za? atlanta 15 KM więc na pewno będzie to odczuwane podczas jazdy.

Wyczytałem też gdzie? że prędko?ć max x8 to 105km/h (nie wiem czy licznikowe czy realne), z tego co mierzyłem Atlanta pojedzie max 120km/h (licznikowe) bł?d pomiaru przy 60km/h to 2-3km/h więc nie wiem ile przy 120km/h (może gdzie? około 6km/h)

I tak tyle ciężko się jeĽdzi po drogach skuterem.

Z tej dwójki wzi?łbym x8, burgman wydał mi się jaki? taki mały i zwyczajny, x8 nie jest często spotykane.

http://www.motorcyclingblog.com/specs/apri...lantic-125-2006

Tak jak mnie prosiłe? na PM  :lol:

10,3 KM ?- o jaaaaa..... to rzeczywi?cie :/

Hmmm...skoro tak to chyba wypadnie z gry X8 :/ Wielka szkoda....:/

Oooo Burgi ma 12,4 KM. W takim razie chyba możesz się PCX-ie spodziewać dublera :)

Opublikowano

Czy jeste?cie koledzy pewni tego, że X8 ma tyle mocy, co mała Vespa ET4?

Ja znalazłem info, że ma on - 10,3 kilowata, czyli około 15 koni mechanicznych.

Zreszt? cóż łatwiejszego niż strona:

http://www.piaggio.com/

Opublikowano

X8 w wersji street ma 10KM ale w wersji bez street czyli normalnej ma już 15 koników

Gość Gładzior
Opublikowano

Bula i Geni przywrócili?cie mi wiarę w ludzko?ć :blink:

A tak na marginesie: co wy by?cie wybrali z tej dwójki?

Opublikowano

Ja mam uczulenie na Suzuki, więc pozostaje Piaggio :blink: .

Opublikowano

Tu gdzie ja mieszkam X8 jest bardzo wiele i moze dlatego jest dla mnie taki byle jaki (posiada go rowniez policja ). Burgmanow tez jest wiele ale jego sylwetka bardziej mi sie podoba. Gabarytowo sa mniej wiecej takie same ale Piaggio, patrzac na niego z boku, wydaje sie jakis zlamany. Faktycznie piaggio podaje ze X8 osiaga pr. max. 95 km/h (jeden zapoznany koles potwierdza te dane i chce sie go pozbyc z powodu braku osiagow), z kolei X9 z silnikiem 125 ccm juz 105 km/h. Mimo ze to te same silniki to roznia sie moca i osiagami. Mam znajomego ktory posiada X9 (wazy ok 90 kg) i jedynie na poziomej pow. uzyskuje te 105 km/h, na wzniesieniach zwalnia do 80 a czasami mniej.

Opublikowano

Z tych dwóch to bym wybrał Piaggio ale ja sie zastanawiam nad X8(15 koni) VS Satelis z kompresorem (19 koni) z lekko "przerobionymi papierkami"

Gość Gładzior
Opublikowano
Faktycznie piaggio podaje ze X8 osiaga pr. max. 95 km/h (jeden zapoznany koles potwierdza te dane i chce sie go pozbyc z powodu braku osiagow)

A czym jest chłodzony jego sprzęt?

Opublikowano
1. Burgman nieco za w?ski jak dla mnie (ale za to ładny !)

I wła?nie dlatego że w?ski, wymarzony do miasta.

Na miejscu Założyciela tematu "łykn?łbym" małego Burgmana.

Opublikowano

Nie jeĽdziłem nigdy takimi "maluchami", ale osobi?cie chyba jednak Suzuki (chodzi przede wszystkim o ekonomie), choć Piaggio (w bogatszej wersji Premium) jest duże, ładne, bogato wyposażone i paliwożerne (jak na 125ccm).

Opublikowano

Witam!

Swego czasu rozgl?dałem się za Piaggio X8 ... powiem tak ... informacje jakie s? w internecie na temat tego modelu s? w większo?ci złudne ...

Po pierwsze spalanie waha się w granicach 3,5-4l/100km (wydaję mi się, ze to dobry wynik) ...

Po drugie ... silnik w wersji Street jest chłodzony powietrzem, dlatego jest słabszy a zarazem nie osi?galny w Polsce. Więc pozostaje Ci tylko 15konna wersja chłodzona ciecz?, która jest piękna, wygodna i ładnie sie zbiera, chociaż powiem Ci, że mój ElyStar który waży 160kg i ma 12KM przyspiesza lepiej (może to kwestia rolek i paska) ...

Po trzecie ... nawet bym sie nie zastanawiał, tylko odrazu wzi?łbym Piaggio X8.

• Sympatycy
Opublikowano

Czy zakupujesz nowy sprzęcik (pewnie w zaprzyjaĽnionym salonie w Lublinie)?

Czy jaki? używany w super stanie?

Osobi?cie wybrałbym Suzuki. Choć serwisowanie i dostęp do czę?ci ma również na bardzo wysokim poziomie Piaggio Polska.

Gość Gładzior
Opublikowano
Czy zakupujesz nowy sprzęcik (pewnie w zaprzyjaĽnionym salonie w Lublinie)?

Czy jaki? używany w super stanie?

Używany sprzęcior.