Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Genewa okiem skutermaniaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze?ć.

Podczas pobytu w Genewie miałem okazję przyjrzeć się wielu skuterom. Czę?ć z nich uwieczniłem na zdjęciach, więc je?li to kogo? ciekawi to zapraszam do przejrzenia postu. Strona może się długo otwierać, choć i tak zrezygnowałem z czę?ci fotografii.

Ilo?ć i rodzaje skuterów bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Poczułem się prawie jak we Włoszech :)

DSC00120.jpg

DSC00130.jpg

DSC00132.jpg

W?ród rzędu jedno?ladów jak gdyby nigdy nic stała sobie Honda Gold Wing whist

DSC00245.jpg

Jeżdż? wszyscy, choć paradoksalnie najmniej jest chyba młodzieży. Skuter jest uznawany jako praktyczny pojazd na dojazdy do pracy. Widziałem mnóstwo kierowców ubranych w garnitury, kobiety czy ludzi starszych.

DSC00129.jpg

Co też ciekawe w?ród skuterów dominuj? nie 50-tki, a 125-tki. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że do ich prowadzenia wystarczy kategoria B (informacja niepotwierdzona).

Poza tym można zobaczyć praktycznie każdy skuter. Od klasycznych, starannie odrestaurowanych...

photo236.jpg

...do nowo?ci jak Piaggio MP3 (jest ich naprawdę wiele)...

DSC00122.jpg

...czy Gillera Nexus 250.

DSC00247.jpg

+ 2 jej fotki: 1, 2.

Wiele osób doceniło też zalety BMW C1.

DSC00119.jpg

Pomimo tego, że praktycznie można ujrzeć tu każd? markę, to jednak wyróżnia się Yamaha i liczne na ulicach Majesty, X-Max (większo?ć w wersji 125 ccm) i T-Max (!!!).

DSC00124.jpg

Kultura jazdy w Genewie jest wysoka. Wystarczy że wspomnę, że kierowcy zatrzymuj? się już na sam widok pieszego zbliżaj?cego się do przej?cia. :)

Za to pozostawione rowery nie maj? łatwego życia.

DSC00118.jpg

Bez komentarza...

DSC00121.jpg

photo145.jpg

Pozdrawiam już z Polski. ;)

• Sympatycy
Opublikowano

Aż miło popatrzeć no ale niestety tak już jest, że pasja i marzenia jednych to codzienno?ć innych.

Z drugiej strony mieszkaj?c w Genewie nie czułbym, że mam co? wyj?tkowego czyli moje 2oo whist

Opublikowano

Foty !scooter Zastanawia mnie ilosc okryc na kolana tam stosowanych !OK . Mimo tego ze foty robione latem...

PS. Strona otwiera sie momentalnie.

• Klubowicze
Opublikowano

Ciekawe kiedy u nas będzie tyle jedno?ladów i przygotowanych (wyznaczonych) dla nich miejsc parkingowych.

Z ciekawszych rzeczy które zauważyłem na zdjęciach, na które zwróciłem uwagę, jest między innymi podwyższona szyba w MP3. Zbyt niska szyba w MP3 to element, który wykluczał MP3 jako pojazd, którym mógłbym się zainteresować. Ale z tak? szyb? jest OK.

Trzeba przyznać, że skutery na zdjęciach s? w dobrym i b.dobrym stanie - zadbane aż miło popatrzeć.

Opublikowano

Oni maj? dużo rzeczy w dobrym stanie , nie pomijaj?c ustaw rz?dowych. !scooter

Opublikowano
Foty !scooter Zastanawia mnie ilosc okryc na kolana tam stosowanych !OK . Mimo tego ze foty robione latem...

Faktycznie, też mnie to zainteresowało. Chyba wynika to z faktu, że dużo osób nie zakłada żadnych ciuchów motocyklowych, poza tym na postojach okrycie spełnia funkcję pokrowce na kanapę. Jeszcze fotki tego gadżetu:

DSC00115.jpg

DSC00123.jpg