Walter44 Opublikowano 15 Lipca 2007 Opublikowano 15 Lipca 2007 Go?ć wymusił pierwszeństwo wynikiem czego przewróciłem się i przetarłem lew? stronę; moj? i sqta- honda dylan 2004. Doznałem paru obrażeń, na zwolnieniu jestem ponad miesi?c. Był biegły obejrzeć sqta. Po wizycie byłem zadowolony. Stwierdził parę plastików do wymiany i uszkodzon? kurtkę. Ustaliłem ceny u dealera. Wychodziło ponad 2000z. Pomy?lałem, że nawet 1500z by mnie urz?dzało, gdyż co? bym podreperował, a co? może dostał w używce. Ostatnio dowiedziałem się trelefonicznie, że Samopomoc (firma sprawcy) przygotowała 1300z minus vat, czyli ok. 900, gdzie same dwa boczki trzymaj?ce tyln? lampę kosztuj? 1400z. Byłem u dealera hondy aby mi dał wydruk cen czterech elementów z piecz?tk? punktu, ale dealer zaż?dał za wydruk 150z. Zrezygnowałem uznaj?c to za skandal. Czy kto? z Was miał już podobne do?wiadczenia?
Andrysz Opublikowano 15 Lipca 2007 Opublikowano 15 Lipca 2007 Nie gódĽ się na tak niska wycenę. Zgłaszaj?c szkodę powiniene? sobie zastrzec, że nie chcesz rozliczenia gotówkowego tylko aby po przedstawieniu faktury za naprawe samopomoc rozliczyła sie sama z warsztatem - tylko trzeba byłoby wtedy naprawiać chyba w warsztacie, z którym ubezpieczyciel ma podpisana umowę. No i ta cena za wydruk - kupiłby? im nowa drukarke za to! Proponujme odwołać się niezgadzaj?c się z tak niska wycen?.
Gość delorean Opublikowano 15 Lipca 2007 Opublikowano 15 Lipca 2007 polskie realia.... to nie jest kraj dla ludzi !scooter
-=Dee Jay=- Opublikowano 15 Lipca 2007 Opublikowano 15 Lipca 2007 a czemu minus VAT ?? z jakiej paki ... generalnie jest na forum temat gdzie umiesciłem bardzo fajne teksty dot takich spraw. poszukaj w głębokim archiwum. tez mialem wojne z Samopomoc? i nie powiem, że ostatecznie Ľle się skończyło. Poprostu musisz sie odwoływać. edit: należ? Ci się $$ z tytułu szkody materialnej, straty na zdrowiu, utraconych zarobków, utraty warto?ci pojazdu jako wypadkowego. a tu kilka fajnych uwag: uchwała S?du Najwyższego z dnia 12 paĽdziernika 2001 (sygn. III CZP 57/01). W uchwale tej S?d Najwyższy rozstrzygn?ł, iĽ " odszkodowanie za uszkodzenie samochodu może obejmować oprócz kosztów jego naprawy także zapłatę sumy pieniężnej odpowiadaj?cej różnicy między warto?ci? tego samochodu przed i po naprawie". i jeszcze co? miłego o szkodach całkowitych przy przkroczeniu 80% warto?ci 20 lutego 2002 roku (sygn. V CKN 903/00). Zgodnie z tym Jeżeli kosz naprawy samochodu jest wyższy od jego warto?ci przed uszkodeniem, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do kwoty odpowiadaj?cej różnicy warto?ci samochodu sprzed i po wypadku. czyli, dopiero w momencie gdy szkoda będzie przekraczała 100% warto?ci pojazdu przed wypadkiem TU ma prawo wnie?ć szkode całkowit? ... poszukaj na internecie, jest pełno podobnych spraw, w dodatku umieszczone s? wyroki s?dów, którymi możesz sobie wiele wyja?nić. możesz takze zlecic sprawe specjalistom .. polecam .. www.likwidator.com
Walter44 Opublikowano 16 Lipca 2007 Autor Opublikowano 16 Lipca 2007 Dzieki Dee Jay, poszukam i przygotuję się do tematu.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 16 Lipca 2007 Administrator Opublikowano 16 Lipca 2007 Vat urywaj? jak jest skuter na firmę. Masz dwa wyj?cia: 1. Albo się godzisz na to co daj? albo... 2. Odmawiasz i walczysz. Kwota jest zbyt mała aby i?ć do s?du ale napewno takiej różnicy (na Twoj? niekorzy?ć) nie można zaakceptować.
tomekmajesty Opublikowano 17 Lipca 2007 Opublikowano 17 Lipca 2007 to, że ubezpieczalnia nie chce dac kasy to normalka ale że dealer hondy za wydruk OFERTY chce 150 zł - TO JEST SKANDAL, a powiedz kolego co to za naci?gacze a poza tym zwróć się do nich o OFERTĘ na pi?mie to może u nich kupisz co nie stać ich na papier takie szmatławce
Gość Cobesh Opublikowano 17 Lipca 2007 Opublikowano 17 Lipca 2007 S? jeszcze firmy specjalizuj?ce się w obronie interesów poszkodowanych, zwylke bior? jaki? tam % od końcowej sumy ubezpieczenia. Wiadomo duży może więcej.
Gość Brodacz Opublikowano 17 Lipca 2007 Opublikowano 17 Lipca 2007 Podastawowe 3 zasady jakimi kieruj? się firmy ubezpieczeniowe: 1) nie wypłacić odszkodowania 2) jak już trzeba co? wypłacić to jak naj mniej 3) jeżeli nie da się unikn?ć wypłaty to wypłacić jak najpóĽniej A tak poza tym to Dee Jay prawdę napisał: można się ubiegać nawet o odszkodowanie z racji utraty warto?ci pojazdu (tyle że to chyba nie S?d Najwyższy ale Naczelny S?d Administracyjny orzekł). Polisa OC jak sama nazwa wskazuje ubezpiecza od odpowiedzialno?ci cywilnej sprawcy. To znaczy że MUSZˇ dać kasę na wszystko o co mógłby? oskarżyć sprawcę w s?dzie, czyli remont sqta, to że mniej zarabiasz bo siedzisz w domu i nie pracujesz, warto?ć twojego pojazdu spadła jako powypadkowego, sqta musiałe? zawieĽć do serwisu i wszystkie pozostałe straty jakie poniosłe? w wyniku wypadku, ł?cznie z dojazdami taryf? do lekarza ( jeżeli masz rachunki) Ja miałem wypadek (samochodem) nie ze swojej winy i też był biegły obejrzeć. Stwierdził, że trzeba wymienić zderzak, a maska się nie domyka, bo trzeba docisn?ć, a jak pojechałem do serwisu i zdjęli zderzak to się okazało, że pod spodem jest wygięta podłużnica, pęknięte mocowania reflektora, a maska się nie domyka przez to że cały przód jest krzywy. Zawołali kolejnego biegłego i musiał to potwierdzić. Tak samo może być z jedno?ladem: wydaje się ze trzeba wymienić plastiki a pod spodem krzywa rama. Poszukaj w necie firm które pomagaj? w takich sytuacjach. Maj? do?wiadczenie w walkach z ubezpieczycielami, maj? prawników którzy na codzień włócz? się po s?dach, pisz? pisma itd. Firmy ubezpieczeniowe zbywaj? nas jak tylko mog?, a widz?c że się nie dasz i w razie czego pójdziesz do s?du wiedz? że przegraj? i miękn?. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia
tomekmajesty Opublikowano 18 Lipca 2007 Opublikowano 18 Lipca 2007 przeciez mamy dealera Hondy w Lublinie no to może emailem zwrócimy się do nich o ofertę na konkretne czę?ci, na np. remont kapitalny chłopcy wreszcie zrozumiej? co to rynek i co to klient
adams Opublikowano 18 Lipca 2007 Opublikowano 18 Lipca 2007 A dlaczego płaci się vat od odszkodowania ? Przecież to nie dochód. A vat i atk płaci się potem za usługę.
Gość 7mandaryn Opublikowano 19 Lipca 2007 Opublikowano 19 Lipca 2007 Też miałem tak? niemił? przygodę kilka lat temu co prawda z samochodem a nie skutem i nie z Samopomoc? tylko z Wart? (pani ładna zmieniła mi geometrię pasa tylnego !scooter ) ale sytuacja potem była podobna. Nie zgodziłem się na naprawę (z jej ubezpieczenia of kors) na czę?ciach generycznych naprawę wykonano na czę?ciach oryginalnych (samochód był w miarę nowy wtedy). Ja zapłaciłem za to z własnej kiesy, no bo wiadomo, że pojazd jest niezbędny na codzień dla całej rodzinki, więc nie mógł długo być w odstawce. Warta jednak stwierdziła, że nie zapłaci mi za czę?ci oryginalne. pomimo, że nie było mojej winy w tym, że rzeczona pani zrobiła bum. Wkurzyłem się nieĽle, bo byłem do tyłu 1500pln i chciałem i?ć do s?du no ale przy tej warto?ci sporu, to żaden adwokat nie podejmie się obrony (bierze 1% wart. sporu czy jako? tak także rozumiecie sami...). Zeby się zabezpieczyć na przyszło?ć wykupiłem polisę ochrony prawnej w firmie DAS za 200pln (osoba prywatna) i kontynuuję j? do dzisiaj - prawnicy z tej firmy s? baaardzo skuteczni w dochodzeniu praw ubezpieczonych no i gdybym to miał przed moj? stłuczk?, to pewnie bym już dawno o tym zapomniał. Zreszt? jak w ubezpieczalni zamacha się kart? ubezpieczonego DAS to ludziki jako? tak się bezwiednie prostuj?, obci?gaj? marynarki i poprawiaj? włoski a i dyskusja staje się bardziej merytoryczna. Ponieważ nie stać mnie póki co na AC na mojego Burgiego, to dla niego też sobie wykupiłem DASa za 115 pln. Nie s? to jakie? kosmiczne koszty więc wydaje mi się, że warto się tak zabezpieczyć. Pozdrawiam, 7mandaryn
tomekmajesty Opublikowano 20 Lipca 2007 Opublikowano 20 Lipca 2007 odszkodowanie powinno być wypłacone z vatem, jeżeli jest rozliczone na podstawie kosztorysu: Uchwała S?du najwyższego z dnia 17 maja , sygn. III CZP 150/06 gdy ubezpieczyciel wypłaca bez vatu należy się do niego zwrócić o doliczenie vatu a odszkodowanie przyj?ć z zastrzeżeniem, że nie wyczerpuje w pełni roszczenia
Walter44 Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Opublikowano 20 Lipca 2007 Dzieki tomekmajesty, postudiję temat.
Sympatycy orzech Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Sympatycy Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Co by nie zakładać nowego w?tku napiszę co? tutaj. Otrzymałem wła?nie wycenę z Allianzu za moj? szkodę opisywan? kilka dni wcze?niej i nie jest dobrze: Plastiki (nawet te połamane) mam sobie połatać i polakierować, plastik pod schowkami wycenili na 250 zł (w mitsui 576 netto) Czę?ci + robocizna wg. Allianz - 1046 zł brutto !scooter Same czę?ci z Mitsui to 2786 zł netto Co do opłat za wydruk kosztorysu: - za wydruk cen czę?ci z piecz?tkami Mitsui nie zapłaciłem ani grosza !scooter - natomiast jęsli będę chciał już konkretn? wycenę z pismem przewodnim itd. itp. koszt takiej przyjemno?ci 50zł Bior?c pod uwagę, że kto? będzie musiał ?lęczeć nad tym pismem i ogl?dać skuter czyli "straci" czas jest to dla mnie koszt akceptowalny. P.S. Nie wiem czemu w hondzie sam wydruk kosztuje aż 150 zł
Administrator Artix Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Administrator Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Orzech, spokojnie, pierwsza wycena jest zawsze z kosmosu ni jak nie majaca sie do realiow. Naprawiaj, przedstaw fakture i po sprawie. Zadne klejenie plastikow czy lakierowanie, niech ci pokaza kod koloru lakieru !scooter kazda zarysowana czesc ma byc wymieniona na nowa, nawet jesli ryska ma 2 mm
RobB. Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Spoko Orzechu, pierwsze pismo to taka gra wstępna, nie wiem co prawda co masz za ubezpieczenia, najlepiej AC bez udziału własnego, ale po 2-3 pismach z odwołaniem powiniene? uzyskać satysfakcjonuj?c? Cię kwotę. Najlepiej gdyby była to naprawa bezgotówkowa w serwisie, wtedy oni to załatwiaj?. Czarny scenariusz to kwota x 1/2 ze względu na to, że niestety jeste? sprawc? ?! Jak by nie patrzeć polecam studiowanie ogłoszeń na allegro, zwłaszcza tych z dopiskiem "?ci?gam urzywane czę?ci do wszystkich typów.." Mogę też sprawdzić w Łodzi w firmie "Dolko" oni ?ci?gaj? zarówno nowe sprzęty jak i czę?ci po za sieci? dilersk?, może być znacznie taniej. Poproszę o specyfikację na PW !scooter Nawiasem do Yamah nie ma plastików do samodzielnego lakierowania, producent nie przewiduje takiej opcji, stad i szansa na dobranie koloru oryginału jest marna. Pozdrawiam RobB. !scooter Oczywi?cie gdyby? się po wypadku zacz?ł skarżyć na zwi?zane z nim dolegliwo?ci ortopedyczno neurologiczne to masz prawo do odszkodowania z tytułu NW, nawet do 3 lat póĽniej, nie zapomnij o tym !
Sympatycy orzech Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Sympatycy Opublikowano 22 Sierpnia 2007 No i powoli dochodzę z Allianzem do porozumienia. Kolejna wycena na 2669,41 zł brutto . Jeszcze troszkę i będzie
Rekomendowane odpowiedzi