Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ciekawy procedr firm leasingowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ciekawi mnie czy ktos z Was spotkal sie z czyms takim:

Firma leasingowa w ramach leasingu "odciaza"leasingobiorce od formalnosci zwiazanych z ubezpieczeniem pojazdu.Celowo napisalem "odciaza" w takiej formie a nie innej, bo jak to kiedys slusznie zauwazyl kolega Ermi pojazd nie jest wlasnoscia dzierzawcy tylko "banku",czyli leasingodawcy.

Rok w rok bylo podobnie, przychodzil termin, przychodzila faktura nic leasingobiorce nie interesowalo, tylko puscic przelew na odpowiednia kwote pokrywajaca wartosc ubezpieczenie.Az tu nagle przychodzi informacja ze w roku 2007 firma podpisala nowa umowe z PZU i wzrosly ceny stawek ubezpieczeniowych.Biedny czlenio pomysli sobie ok, pewnie z 10% podniosa jakos to przelkniemy ale im dalej studiujemy pismo tym bardziej wylania sie wielki p...is ktory ma sluzyc do rozwiercenia leasingobiorcy otowru odbytniczego.Koszt ubezpieczenia na (jak to okreslila firma)cyt;motory,motocykle,skutery sniezne...itd

wzrosla o 100% :):):) Reasumujac z 1500zl za pakiet zrobilo sie 3000zl ;);):lol::D

Dalej czytamy ze firma laskawie w drodze wyjatku moze wyrazic zgode na ubezpieczenie indywidualne ktore moze dokonac leasingobiorca.

Panowie prezesi w krawatach sie znow dogadali i pewnie paru klientows da sie w...ac. A ja sie zastanawiam za co ja place firmie leasingowej skoro musze sam zalatwiac formalnosci za nie swoj, jak to slusznie zauwazyl kiedys Ermi ,pojazd.

Czy spotkaliscie sie z czyms takim???

Opublikowano

Majon ja miałem tak? sytuacje i dobrze że mogłem ubezpiaczyć sam no i wybrać ubezpieczyciela ponieważ stawki w leasingu ( PZU ) były 2 x większe no i w obowi?zywały mnie moje zniżki. Czyli zamiast 6000 zapłaciłem 3000 . A co do ubezpieczenia skutera proponuje Ci Alianz bo tak naprawdę to tylko oni robi? takie ubezpieczenie . (robili w kwietniu).

Opublikowano

Napisz, która firma leasingowa tak się popisała. Będzie wiadomo czego unikać...

Opublikowano

wiekszo?ć firm tak robi, ciesz sie ze nie kaza Ci sie ubezpieczyć w PZu tylko pozwalaj? na Allianz. Ogolnie jest tak ze PZU bardzo dobrze wspołpracuje z firmami lizingowymi a Alliaz ma te firmy w d.. na razie, dlatego wszyscy co biora motocykle w leasing osttnimi czasami musza indywidualnie ubezpieczyć w allianz.

Gość |wistak
Opublikowano
wiekszo?ć firm tak robi, ciesz sie ze nie kaza Ci sie ubezpieczyć w PZu tylko pozwalaj? na Allianz. Ogolnie jest tak ze PZU bardzo dobrze wspołpracuje z firmami lizingowymi a Alliaz ma te firmy w d.. na razie, dlatego wszyscy co biora motocykle w leasing osttnimi czasami musza indywidualnie ubezpieczyć w allianz.

Największy problem w tym że nie wszystkie firmy leasingowe chc? wyrazić zgodę na indywidualne ubezpieczenie. !scooter

Z jednej strony interesy i to jak najbardziej rozumiem, ale z drugiej Ustawa Zasadnicza i prawo wolnego wyboru z niej wynikaj?ce :lol:

Opublikowano

Ostatnio trochę się orientowałem, z racji tego, że własnie kupuję maxi w leasing.

EFL, Raiffeisen mówi? otwarcie, że najlepiej wzi??ć ubezpiecznie u dealera lub gdzie indziej. VB Leasing maj? umowe z Compens? i za pakiet na skuter za 26000 życz? sobie 2280 PLN, więc chyba nienajgorzej...

Gość |wistak
Opublikowano

EFL, Raiffeisen mówi? otwarcie, że najlepiej wzi??ć ubezpiecznie u dealera lub gdzie indziej. VB Leasing maj? umowe z Compens? i za pakiet na skuter za 26000 życz? sobie 2280 PLN, więc chyba nienajgorzej...

Nie wiem jak w EFL'u i VB ale z tego co ustalałem z dyr. Regionalnym Raiffeisen w Łodzi odgórnie wymagane jest ubezpieczenie pakietowe w PZU i dla przykładu warto?ć pakietu dla sumy ubezpieczenia netto niecałe 16000 tys wynosiła ponad 2800 PLN.

Czy w przypadku Raiffeisen masz te informacje potwierdzone tzn: swobodny wybór ubezpieczyciela????

Opublikowano

Czy w przypadku Raiffeisen masz te informacje potwierdzone tzn: swobodny wybór ubezpieczyciela????

ja mam potwierdzone w Wawie nie robi? problemów , w sumie nawet samo OC mogłby? zrobic ale to już na swoje ryzyko.

Gość |wistak
Opublikowano

ja mam potwierdzone w Wawie nie robi? problemów , w sumie nawet samo OC mogłby? zrobic ale to już na swoje ryzyko.

Cenna informacja...

Nie informuj?c o mozliwo?ci wyboru ubezpieczyciela chc? Cię po prostu wy.....ać na kasę !scooter

Opublikowano

Mnie go?ć z Raiffeisen wprost poradził skorzystanie z pakietu dealera.

Gość denver27
Opublikowano
wielki p...is

a cio to znaczy...czy mozesz jasniej i bez wykropkowania pisac? :D

czy chodziło ci o pi**e? !scooter

proszę nie używać wulgaryzmów na forum, kolejny taki post będzie skasowany

Artix

Opublikowano

cóż cały czas trzeba pamiętac, że w leasingu skuter NIE JEST NASZˇ WŁASNO|CIˇ a jest jedynie przez nas pożyczony :P

a wła?ciciel sprzętu - firma leas ma prawo decydować o sobie :(

my jeste?my tutaj tylko użytkownikami :P tak samo jak by?my brali auto z wypożyczalni :D

a przy okazji użytkuję skuter w leasingu i mogłem sam zdecydować gdzie go ubezpieczę, chociaż getin nie zaakceptował PTU, gdzie miałbym najtaniej w najlepszych warunkach a tak mam tanio w alianzie ale warunki ich jak się doczyta s?... :P