Gość kamilus Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 Panowie czy wy nie przesadzacie trochę??Wk?cu wejdzie prawo ze trzeba bedzie miec prawko na rower bo za szybko poruszamy się np.kolażówk? .Tuninguj?c zwykłe auto nie trzeba miec żadnego specjalnego prawka,więc i My nie przesadzajmy ze skuterami...Rozumiem jeżeli chodzi duże 50,takich cwaniaków to trzeba tępić.Wiem bo sam miałem YP 125/50 ale zrezygnowałem z takiego krętu.Jakis wypadek czyt co? takiego i odrazu wszystko jasne.Na prawko A1 nie trzeba długo czekać a testy i praktyka s? do?ć proste,wiec to jest bezsęs żeby robić takie przekręty. Takie jest moje zdanie na ten temat. Pozdrawiam Kamil...
Gość Kauli Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgadzam się co do stworzenia egzaminów na 50 z prawdziwego zdarzenia... Też zdawałem kartę motorowerow? i podszedłem do tego bez żadnego przygotowania zdaj?c bezproblemowo - uważam to a totalny bezsens. Jednak jeżeli to nast?pi to uważam aby znie?ć ten głupi zakaz przekraczania prędko?ci 45km/h przez takie skuterki... Jest to czasami aż niebezpieczne... A tłumaczenie policji na ten temat; "te pojazdy nie s? przystosowane do takich prędko?ci" jest tu totalnie bezpodstawne gdyż większo?ć skuterów 50 posiada odpowiedników z sporo większymi silnikami bez zmienionej ramy (aerox jest 50 i 100ccm, leonardo 50, 125 i 250), no może z wyj?tkiem questa i pochodnych - temu to bym homologacji nawet nie dał.... :/
Gość Dragon Opublikowano 9 Lipca 2007 Opublikowano 9 Lipca 2007 Szkoda, że przed "tuningiem" 50-tki nikt nie zastanawia się np. nad sprawno?ci? hamulca... Czy podczas "odblokowywania silnika" dokonujecie również usprawnień w układzie hamulcowym??? - który to został stworzony do działania w zupełnie innym zakresie prędko?ci i ZUPEŁNIE innym zakresie temeperatur... Jeżeli 50 tki s? dla Was za wolne to zostawcie je dzieciom do jeżdżenia po uliczkach osiedlowych a sami si?dĽcie na co? większego...
-=Dee Jay=- Opublikowano 9 Lipca 2007 Opublikowano 9 Lipca 2007 Dragon prosze Cie, oszczędz takich rzeczy !! miałes kiedy? 50'tke ?? skutery blokowane s? ze względu na wymagania prawne danych państw ... u nas jest to 45km/h, a w Szwecji czy jakos w pobliżu jest to 30km/h Piaggio na rynek włoski ma te same skutery co w polsce z fabrycznie zdjętymi (tzn nie zakładanymi) blokadami. Jest możliwo?ć ?ci?gn?ć skuter z farycznymi wydechami gdzie nie ma ?ladu po ingerencji palnika. Zadna "?lepa kicha" na wydechu czy tulejka w wario nie jest fabrycznym pomysłem producenta. Każda dobra 50'tka przygotowana jest do wersji zwanej u nas "otwart?" .... jeżeli czepić się szczegółów to blokady szkodz? skuterowi !! oczywi?cie szkoda jest prawie znikoma, ale jezeli juz oceniac to prawda jest wła?nie taka. Inna sprawa to tuningowanie, gdzie każdy patrzy tylko na szybciej, mocniej, gło?nie, a zapomina to o czym powiedziałes czyli jak wychamować t? prędko?ć i utrzymać te moc na zakrętach ...
adams Opublikowano 9 Lipca 2007 Opublikowano 9 Lipca 2007 Je?li skuter jest projektowany do np. 70km/h, to chociaż jest dławiony do np. 45 km/h, hamulce ma na pewno projektowane dla maksymalnych prędko?ci które rozwija dany model. Moje Kymco 125 nie jest blokowany więc i hamulce ma dostosowane do prędko?ci jakie rozwija i wcale nie jestem nimi zachwycony chociaż oba s? tarczowe. W motorowerze hamulce wydaj? sie być ok, chociaż przód to tarcza a tyl - bęben. Zreszt? parametry i tak s? na wyrost a nie 'na styk'. Wszystko się tak projektuje, żeby nie dochodziło do zniszczeń spowodowanych szybkim zmęczeniem materiału.
tomekmajesty Opublikowano 10 Lipca 2007 Opublikowano 10 Lipca 2007 miałem kiedy? w firmie Benelli 50 z salonu, bez blokad, tak jak wyszła z fabryki i osi?gała 90 km/h bez problemu pytanie - czy była bezpieczna - jeżeli jeĽdziec normalnie my?l?cy tak !w00t proszę spojrzeć na USA, tam samochody maj? po 3-4-5 litrów pojemno?ci silniki, duże moce - ale - zobaczcie jak jeżdż? - szczególnie w miastach - 20-25-30 mil/godz ba nawet nie wyprzedzaj? na normalnych drogach, bo uważaj? to za zbyt niebezpieczny manewr bezpieczeństwo zależy od LUDZI a nie od maszyn
jagroski Opublikowano 10 Lipca 2007 Opublikowano 10 Lipca 2007 Ale amerykańskie samochody NIE SKRĘCAJˇ .
Sympatycy szorstki Opublikowano 10 Lipca 2007 Sympatycy Opublikowano 10 Lipca 2007 A mnie udało się "zdj?ć" tego typa: Majka250 na małych blaszkach...
Gość davidof Opublikowano 10 Lipca 2007 Opublikowano 10 Lipca 2007 dzieki za fajne foto mojej furki hehehehehe 50 to 50 hehhehee i niewnikajcie w szczegoly hehhehe nierozumiem czemu tak was boli ze ktos ma zarejestrowany na 50cc?? rozumiem scigac malolatow co kupuja skuta i szaleja, jezdza bez kasku itp. ale tak jak ten koles co zrobil fotke to co go zabolalo ze jest napis majesty 50?? a moze to ze on musial prawko sobie robic zeby jezdzic takim a ja nie musze? (bo taki juz kupilem hehe) mi sie wydaje ze to czysta zawisc!!!!! bo skoro nie i tacy regulaminowi wszyscy, to nie przekraczajcie dozwolonej predkosci mimo ze inni to robia ( bedziecie zwalniac ruch uliczny HEHE). nie jezdzijcie miedzy samochodami. CHCAC ZMIENIC INNYCH ZMIENCIE SIEBIE co do prawka na 50cc to zalerzy jaka predkosc ma rozwijac ta 50cc bo jesli 50km/h to komedia bo ja na rower musial bym prawko robic bo osigam 52km/h i bezproblemowo wyprzedzam rowerem te 50cc Napewno kazdy powinien znac przepisy ruchu drogowego bo kazdy korzysta z jezdni rowerem czy 50cc. co do mojej 50 to taka kupilem bo powiedzailem w komisie ze niemam prawka, a znac sie niemusze na silnikach. a prawko katB ale zrobie A niedlugo bo jednak widze roznice miedzy 50cc i 250cc i niechce miec problemow bo skuta uzywam jako srodek transportu do pracy, wyjazdy z dziewczyna na dzialke itp. Orientujecie sie czy kat.A jest trudniej zdac czy latwiej niz KAT.B?? i jakie sa koszta ? Prosze edytuj posty zamiast je dopisywac. dr.big
Gość sosna Opublikowano 10 Lipca 2007 Opublikowano 10 Lipca 2007 Dawidof Ty naprawde nic nie rozumiesz czy tylko udajesz?
Pleban Opublikowano 10 Lipca 2007 Opublikowano 10 Lipca 2007 Davidof. Na silnikach znać się nie musisz i możesz powiedzieć że kto? Cię oszukał, ale znać przepisy musisz i nawet "nie?wiadomo?ć" od tego cię nie zwalnia. Kodeks mówi, że motorower (czyli mała tablica) to pojazd którego pojemno?ć silnika nie przekracza 49 cm sze?ciennych a rozwijana prędko?ć to bodajże 45 km/h. Możesz nie mieć ?wiadomo?ci pojemno?ci silnika ale prędko?ci już chyba masz. Nie mów tylko że nie przekraczasz 45 km/h bo nie uwierzę. Nie odbieraj tego jako atak, ale u?wiadom sobie konsekwencje tego zachowania i czego Ci nie życzę ewentualnej odpowiedzialno?ci.
Gość Brodacz Opublikowano 10 Lipca 2007 Opublikowano 10 Lipca 2007 Davidof Wszystko jest pięknie do pierwszego dzwona. (jedno z przaw Murphy'ego mówi że to co jest możliwe to zdarzy się na pewno). Wtedy nie policja, ale firma ubezpieczeniowa zacznie doszukiwać się "dziury w całym" i j? znajdzie. Co innego odblokowana 50tka a co innego 250 zarejestrowane jako 50. Moja rada: pojeĽdzij jaki? czas tramwajem, zrób kat. A i zarejestruj 250 jako 250. Będziesz miał spokój w razie czego. Pozdrawiam
dr.big Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 (...)nierozumiem czemu tak was boli ze ktos ma zarejestrowany na 50cc??rozumiem scigac malolatow co kupuja skuta i szaleja, jezdza bez kasku itp. ale tak jak ten koles co zrobil fotke to co go zabolalo ze jest napis majesty 50?? a moze to ze on musial prawko sobie robic zeby jezdzic takim a ja nie musze? (bo taki juz kupilem hehe) mi sie wydaje ze to czysta zawisc!!!!! (...) W moich oczach (i nie tylko) jazda bez kasku jest mniejszym wykroczeniem niz przestepstwo wynikajace z "niewiedzy" i kupno tak zarejestrowanego pojazdu. Napisalem z "niewiedzy", bo post Twoj doskonale oddaje fakt kupna motocykla zarejestrowanego na motorower z pelna premedytacja. Zawisc? Czyli mam byc zly, ze kiedys tam zrobilem prawo jazdy kategorii A ? Czy moze, ze jeszcze nie oddcialem jednego 0 z napisu Beverly 500 ?
kfcent Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 Davidof na tych twoich fotkach na bikepics tak mi ta rejestracja jaka? mała się wydawała...i jednak się nie myliłem mi tam nie przeszkadza ze jezdzisz na takim "przekręcie" ...w razie czego to TY bedziesz miał problem...
Gość smuciu1 Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 niemoge z tych 50 ładnie kręc? aż miło
Gość |wistak Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 No milicja zaczyna działać Jak się domy?lam sfocili mnie na ostatniej mojej trasie Ostróda-ŁódĽ. Ale cholerka tak szybko działaj????? Może jestem przypadkiem
Gość davidof Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 o co chodzi z tymi tablicami?rozmiar czy co? ale rozmiar mam jak inne motory bo sprawdzalem wiec o co chodzi??
Sympatycy orzech Opublikowano 11 Lipca 2007 Sympatycy Opublikowano 11 Lipca 2007 Nie wiem na jakie motocykle patrzyłe? ale masz blachy motorowerowe (mniejsze). PrzyjedĽ jutro do Młyna to zobaczysz jakiego rozmiaru s? normalne tablice. Jedyne co się zgadza to to, że kwadratowe
Gość elysek Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 Wybacz Drogi kolego Orzech, ale ja bym nawet powiedział, że motocyklowe s? prostok?tne
Olsen Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 DavidofMoja rada: pojeĽdzij jaki? czas tramwajem Albo metrem.
Pavulon Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 DavidofMoja rada: pojeĽdzij jaki? czas tramwajem Albo metrem. Olsen Ty to chyba masz jakies udzialy w metrze ... zaczynasz byc nudny ...
Sympatycy szorstki Opublikowano 12 Lipca 2007 Sympatycy Opublikowano 12 Lipca 2007 dzieki za fajne foto mojej furki hehehehehe50 to 50 hehhehee i niewnikajcie w szczegoly hehhehe .... nierozumiem czemu tak was boli ze ktos ma zarejestrowany na 50cc?? .... ale tak jak ten koles co zrobil fotke to co go zabolalo ze jest napis majesty 50?? a moze to ze on musial prawko sobie robic zeby jezdzic takim a ja nie musze? (bo taki juz kupilem hehe) <--- taaa, TY "nie musisz" !tut ... mi sie wydaje ze to czysta zawisc!!!!!<--- Tak, tak, zazdro?cimy ci twojego łamania prawa ... .... ( bedziecie zwalniac ruch uliczny HEHE). .... CHCAC ZMIENIC INNYCH ZMIENCIE SIEBIE <--- to już jest "miszczostwo" ?wiata... co do prawka na 50cc to zalerzy jaka predkosc ma rozwijac ta 50cc bo jesli 50km/h to komedia bo ja na rower musial bym prawko robic bo osigam 52km/h i bezproblemowo wyprzedzam rowerem te 50cc <--- powalaj?ca "logika"... .... Orientujecie sie czy kat.A jest trudniej zdac czy latwiej niz KAT.B?? i jakie sa koszta ? "hehe", Czy kto? próbował analizować ten bełkot ? A tak poważnie człowieku, boli mnie/nas, bo jak spowodujesz wypadek/kolizję, to poszkodowany będzie mógł z ciebie ?ci?gn?ć odszkodowanie jedynie w s?dzie. Jasne ? !tut Co do ostatniego pytania, 800 do 1100 PLN.
Rekomendowane odpowiedzi