Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zyzio napisano 4-07-2007, 21:00 

QUOTE (przemek @ 28-06-2007, 15:29 )

ja sam jeżdze 125ccm zarejestrowan? na 50ccm i uważam ze to jest nie głupie 

Z przykro?ci? Ci muszę kolego u?wiadomić, że większo?ć użytkowników tego forum ze mn? wł?cznie uważa to jednak za głupie, podobnie zreszt? jak inne przypadki łamania prawa

;)

• Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• szorstki

7

• Artix

6

• tomekmajesty

6

• dr.big

5

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Sam chciałem kupić 125 tkę zarejestrowan? na 50 ccm. Jednak po głębszym zastanowieniu sie nad tematem, zapisałem się po prostu na kurs prawa jazdy na motocykl...

I prostsze to i zgodnie z prawem. Po co łamać przepisy? Inna sprawa, że na tym kursie się niczego nowego nie nauczyłem i szkoda mi ludzi, którzy nigdy nie mieli nic wspólnego z motocyklem a zapisali się do tej szkoły...Ale to inna bajka.

Gość delorean
Opublikowano

nawi?zuj?c do tematu dodam że na allegro widziałem ostatnio yamahe 250 ccm na motorower , sorrrri :lol: ale to już jest boa dusiciel zarejestrowany na patyczaka !piwko

Jest jeczcze taki w?tek tej sprawy , a mianowicie osoby siadaj?ce za kierownice sieczkobrżęka króry który leci 100km/h czasem posiadaj? przeciwwskazania lekarskie .... więc s? zagrorzeniem

a wogóle jak sie konczy taka sprawa z odblokowanymi 50kami i 125 na 50 ? podobno niezłe kary s? za takie wałki...

pozdrawiam

p.s i nie piszcie mi znowu o mojej pisowni !scooter

a to taki duży problem wrzucić pisany tekst do Worda

Artix

• Sympatycy
Opublikowano

Wracaj?c do tematu kontroli 2oo. Wczoraj koło 23 przeszedłem pełn? kontrolę panów w niebieskich mundurkach ł?cznie z alkomatem. 6 radiowozów stało przy drodze i kontrolowało wszystko co się porusza po drodze ł?cznie z rowerami. Siaka? zorganizowana akcja tylko szkoda, że gdzie? na bocznej uliczce gdzie jest mało pojazdów o tej porze. Z kolei na Marszałkowskiej we wtorek w nocy cztery szlifierki na tylnych kołach leciały. No comment...

Opublikowano
No comment...
orzech a co powiesz na to?

dosłownie za siatk? po s?siedzku mam myjnie w której wła?ciciel w komis wystawia auta i 2oo nie było by w tym nic dziwnego ale...stoi pantheon 150 z mał? rejestracj? !scooter

policja często myje swój radiowóz tam ale ich to oczywi?cie nie obchodzi, albo nie znaj? przepisów.

wkurzaj?ce jest jeszcze to (i nie tylko mnie to wkurza ale też znajomych co maj? sprzęty), że go?cie z myjni s? "ponad prawem" tzn, jeżdż?c na quadach, skuterach czy moto po okolicy nia maj? często gęsto ani oc, ani rejestracji a o kasku nie wspomne !piwko

...rodzina w policji...no comment

Opublikowano

niestety policjanci sami łami? prawo często i pozwalaj? łamac kolegom !scooter

może ogłosimy konkurs na zdjęcia policjantów w trakcie łamania przepisów !piwko

opisy faktów, foto, itd :D

a póĽniej link do Komendy Głównej i mediów :D

Opublikowano

Zawsze mozna zlozyc donos :D a tak naprawde kto z nas nie lamie przepisow i nie stara sie ominac obowiazujacego prawa?niech pierwszy podnisie krzyk!!!! :D

• Sympatycy
Opublikowano

Wszyscy łamiemy prawo:

100 km/h po mie?cie przy ograniczeniu do 50 :)

jazda na wprost z pasa w prawo lub lewo :D

skręt w prawo bez zielonej strzałki :)

linie ci?głe i 100 innych wykroczeń :(

Tylko parkuje prawidłowo :D

Kto tak nie robi? Nie ma chętnych? Tak my?lałem...

Opublikowano

a to zle myslales Orzechu

Owszem na 50 jade 80 a czasem i wiecej ( wislostrada )

Ale nieradze Ci zebys mnie spotkal jak pojedziesz prosto z pasa do skretu

kiedy ja grzecznie stoje na pasie do jazdy na wprost

skret w prawo bez strzaki , linie ciagle !! o zgrozo !! :D !! Ty poprostu pirat jestes !!

Wiec niechce mi sie wierzyc ze parkujesz prawidlowo ...

Opublikowano

Pavulon, szkoda kolegi bo chciał dobrze a wyszło jak wyszło.

Wynika z tego materiału że: nieoznakowany, nieuprzywilejowany radiowóz filmuj?cy wyczyny innego kierowcy też łamie przepisy i powinien dostać mandat, pytanie czy kto? im go wystawi?

Prosta sytułacja, korek jak zawsze pod Pałacem Prezydentckim i co? Miło?ciwie nam panuj?cy wraca do "domu" i w nim nie stoi.... a jak od czego jest BOR- BMW seri 7, poprzyciemniane wszystkie szyby, wł?czone syreny i jazda. A cał? reszta stoi w korku jak te przysłowiowe ####.

Prawo i Sprawiedliwo?c.

Opublikowano
Zawsze mozna zlozyc donos :( a tak naprawde kto z nas nie lamie przepisow i nie stara sie ominac obowiazujacego prawa?niech pierwszy podnisie krzyk!!!! :D

|więta racja !!!

Troszkę mnie ostatnio ?mieszy ten ogólny krzyk na każdy przypadek łamania prawa tu opisywany, zachowujemy się jak ?więte krowy :)

Kto nigdy nie jechał bez kasku ? Bez prawka ? Kto zawsze zatrzymuje się na STOPie i nigdy nie staje za zakazem zatrzymywania ????

Naprawdę wszyscy na tym forum jeste?cie tacy ?więci, idealni i legalni?

Ja przyznaję się bez bicia że nie jestem... :(:):D

Opublikowano

fajny materiał, szkoda, że policjanci niestety tak się zachowali :(

ale zachowanie polskich policjantów jest jak tych z ameryki południowej - zawsze maj? rację :)

a przecież s? kraje gdzie bywaj? lub s? wzorem, jak np. skandynawia :D

mimo to fajnie byłoby gdzie? gromadzić materiał filmowy i foto o naszych policjantach :D

dzisiaj drogę mi zajechały dwie panienki w astrze straży miejskiej, co zrobiłem - to co lubię czyli klakson do końca :)

Opublikowano
Wszyscy łamiemy prawo:

100 km/h po mie?cie przy ograniczeniu do 50 :)

jazda na wprost z pasa w prawo lub lewo :D

linie ci?głe i 100 innych wykroczeń :(

Tylko parkuje prawidłowo :D

Musisz zmienić styl i sposób jazdy...

Mogę się przyznać, że z ograniczeniami prędko?ci jestem "na bakier" ale co do reszty to niestety nie mogę się zgodzić...

Jeżeli jeĽdzisz na czerwonym, po ci?głych liniach itd. to zdaj sobie sprawę, że wła?nie tacy użytkownicy motocykli robi? ?wiadectwo innym... bezkarno?ci i ignorancji dla "wszystkiego"... To wła?nie przez to kierowcy 4oo maj? "nas" za "wywrotowców"...

Opublikowano

wkurzaj?ce jest jeszcze to (i nie tylko mnie to wkurza ale też znajomych co maj? sprzęty), że go?cie z myjni s? "ponad prawem" tzn, jeżdż?c na quadach, skuterach czy moto po okolicy nia maj? często gęsto ani oc, ani rejestracji a o kasku nie wspomne :D

Spoko, wczoraj widziałem mechanika z salonu suzuki jak ?migał V-Strom'em bez kasku w drelichu roboczym. Co prawda kilkaset metrów od salonu ale nomalnie po publicznej drodze... Na usprawiedliwienie pomy?lałem sobie, że może specjalnie wyjechał bez kasku żeby "odsłuchać" dobrze sprzęta, ale jakby tak mu przyszło sie przysłuchać krawęznikowi w razie czego to chyba nie byłby zbyt szczę?liwy

Opublikowano
Wszyscy łamiemy prawo:

100 km/h po mie?cie przy ograniczeniu do 50 :(

jazda na wprost z pasa w prawo lub lewo :)

linie ci?głe i 100 innych wykroczeń :D

Tylko parkuje prawidłowo :(

Musisz zmienić styl i sposób jazdy...

Mogę się przyznać, że z ograniczeniami prędko?ci jestem "na bakier" ale co do reszty to niestety nie mogę się zgodzić...

Jeżeli jeĽdzisz na czerwonym, po ci?głych liniach itd. to zdaj sobie sprawę, że wła?nie tacy użytkownicy motocykli robi? ?wiadectwo innym... bezkarno?ci i ignorancji dla "wszystkiego"... To wła?nie przez to kierowcy 4oo maj? "nas" za "wywrotowców"...

prawda :D

zachowanie na drodze, jeżeli już niezgodne z przepisami powinno być takie aby INNYM NIE PRZESZKADZAĆ, NIE TWORZYĆ DLA INNYCH ZAGROŻENIA

wedle zasady JAK SIĘ CHCESZ KONIECZNIE ZABIĆ NIE ZABIJAJ PRZY OKAZJI INNYCH :(

• Sympatycy
Opublikowano

Troszkę się nie zrozumieli?my, pisz?c "jazda na wprost z nieprawidłowego pasa" miałem na my?li przeci?nięcie się nim jak 4oo stoj? w korku co by być pierwszym, wtedy też podczas ustawiania się na prawidłowym pasie a raczej przed nim przekraczam ci?gł? linię, która zawsze jest wysmarowana przed przerywan? lini? warunkowego zatrzymania.

Nie jadę pod pr?d przez podwójn? ci?gł? :D

Co do strzałki to macie rację jest to przejazd na czerwonym i nic nie usprawiedliwia takiego zachowania - napisze tylo, że nie robię tego nagminnie tylko sporadycznie ale jednak robię :D

Niech kto? mi powie, że nie przeciska się między samochodami w korku.

Ostatnio w grupie jechali?my poboczem na trasie jak był korek i nikt nie miał sentymentów.

To tyle

Opublikowano

To moze i ja bardziej pomyslalem ze jedziesz 400 a nie 2

Bez urazy

Pozdrawiam

(troche jednooki i z drewniana noga ) :D

Opublikowano
...

Niech kto? mi powie, że nie przeciska się między samochodami w korku.

...

To jest omijanie stoj?cego pojazdu i jest zgodne z przepisami :lol: .

• Administrator
Opublikowano

Cala zabawa polega na tym jesli auta stoja w korku to jest omijanie i jest to dozwolone, jesli jada jest to wyprzedzanie i jest to niedozwolone.

Nawet jesli omijasz przecinajac podwojna ciagla i ktos ci wyjedzie z boku to ty dostaniesz mandat za przekroczenie podwojnej ciaglej a delikwent mandat za spowodowanie zagrozenia w ruchu.

Opublikowano

Wszystko by sie zgadzało gdyby nie to że dwa pojazdy nie mog? znajdować się koło siebie na jednym pasie ruchu nawet je?li się mieszcz? :lol:

Opublikowano

Nie mog? jechać obok siebie, ale jak jeden stoi a drugi jedzie :lol: , to jest ok.

Opublikowano

To co ostatnio "rzucilo" mi sie w oczy ... od lat kompletny brak kontroli "wyrywkowych" tzn. sprawdzenie uprawnien, dokumentow pojazdu i trzezwosci kierowcy, kontola bagaznika i takie tam...

Kilka (nascie?) lat temu bylo to calkiem normalne, a dzis chyba calkowicie zaniechane. Wydaje mi sie, ze duzo by takie kontrole pomogly :lol: ...

Opublikowano
a dzis chyba calkowicie zaniechane. Wydaje mi sie, ze duzo by takie kontrole pomogly ;) ...

Prawd? jest, że na jedno?ladzie takiej kontroli nie miałem nigdy. Ale ja laik jestem i jeszcze się nie najeĽdziłem :lol: !scooter ;)

Ale serio, jad?c katamaranem, takich kontroli do?wiadczyłem na przestrzeni 2-3 m-cy chyba ze dwie, co jest niezłym wynikiem.

Co do jedno?ladów, na ostatniej naszej 3miejskiej ?rodowej "sumie" przyjechał patrol drogówki i sprawdził dokumenty kilku skuterów i ich kierowców.

Opublikowano
Natomiast odblokowanie... Sam odblokowałem, bo zablokowanym nie dało sie jeĽdzić po prostu. Problem leży w tym, że skutery sa blokowane przez jakie? wkładki w tłumikach, wymianę tulei w przekładni, dyszy w gaĽniku, etc. Efekt jest taki, że skuter po prostu nie jedzie i jest wręcz niebezpieczny na drodze (parę razy miałem problem z opuszczeniem skrzyżowania w rozs?dnym czasie).

Dokładnie. Po naszych drogach nie da się bezpiecznie jeĽdzić 45 km/h! Co innego, jeżeli skuterek stanowi zabawkę służ?c? dzieciakowi do jeżdżenia po osiedlowych uliczkach itp., a co innego, je?li ma służyć dorosłemu człowiekowi np. do dojazdów do pracy. Bałbym się jechać 40 czy 50 km/h na Sobieskiego, Wisłostradzie czy Żwirki i Wigury, zwłaszcza wieczorem.

Sam SV-kę mam odblokowan? (czy raczej niezdławion? - tzn. ja nic nie grzebałem, skuter był sprowadzony z Włoch i bez żadnego majsterkowania wyci?gał ok. 80 km/h licznikowych), prawo jazdy kat. A mam i liczę na wyrozumiało?ć ze strony panów władzów. ;)

Podejrzewam, że ponad połowa skuterów 50 ccm poruszaj?cych się po naszych drogach ma zdjęte blokady, a przecież nie będ? chyba zatrzymywać wszystkim dowodów rejestracyjnych (skończyłoby się na tym, że więcej osób jeĽdziłoby bez dokumentów, miałyby miejsce ucieczki przed kontrol? itp.). My?lę, że już je?li, to skoncentruj? się na dzieciakach ujeżdżaj?cych stuningowane skutery/motorowery, wyci?gaj?ce ponad 100 km/h.