Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dzisiejszym Dzienniku ( dodatek warszawski) jest artykulik, że drogówka zaczyna duz? akcję maj?ca na celu łapanie odblokowanych skuterów ( maj? to robic samochodami i motocyklem z rejestratorem) będ? karać 500 zł mandatem i zabraniem dowodu rej. Maj? takze łapać wieksze skutery zarejestrowane na 50 cm. Akcję zaczynaj? jak pisze Dziennik bo ostanio jest dużo wypadków na motorowerach i ofiar ?miertelnych.

Ze swojej strony napisze - w końcu.

• Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• szorstki

7

• Artix

6

• tomekmajesty

6

• dr.big

5

Top użytkownicy w tym temacie

• Administrator
Opublikowano

Lepiej póĽno niż wcale... :)

Tak przy okazji tematu... ostatnio na drodze wpadł mi w obiektyw komórki taki osobnik:

zdjcie059ow8.jpg

Dodam, że przemieszczał się między samochodami z prędko?ciami znacznie przekraczaj?cymi 50 km/h... :)

Poznajecie co to za skuterek "motorower" ? :)

• Sympatycy
Opublikowano

Ruch w dobrym kierunku, chociaż i ja mogę dostać po dupie... :)

Chociaż bior?c pod uwagę wcze?niejsze deklaracje o innych tego typu akcjach,

s?dzę, że więcej jest tu kreowania rzeczywisto?ci przez Dziennik, niż będzie

faktycznych działań Policji...

Gdyby tak jednak rz?dz?cy (a wła?ciwie parlamentarzy?ci) wzięli się

za robotę i wprowadzili wzorem innych państw EU, możliwo?ć poruszania się 125 - kami posiadaczom prawa jazdy "B"...

Dziwi mnie tu postawa przedstawicieli producentów i dealerów, że nie

lobbuj? w tym kierunku.

pzdr

Mariusz, toż to K1 - 50ccm :):)

Jak widzę, typ sobie stoi na Radzymińskiej przy OBI..

• Administrator
Opublikowano
Mariusz, toż to K1 - 50ccm :):)

Jak widzę, typ sobie stoi na Radzymińskiej przy OBI...

Szorstki... wszystko (*prawie) się zgadza. :)

*prawie czasem robi wielk? różnice !OKK

Opublikowano

Mnie niedawno zatrzymał patrol lotny - jechali z naprzeciwka na dwóch motocyklach honda...macham klasycznie pozdrawiaj?c kierowców jedno?ladu, patrze w lusterko a jeden z nich zawraca i podjezdza do mnie na ?wiatłach:

-dzien dobry zatrzyma się Pan do kontroli

na to ja:

- przepraszam bardzo sie spiesze...nie możemy tego przełożyć !OKK musze do 18 dostarczyc wazne dokumenty - (naprawde musiałem a była 17.50)

- tylko chwila chciałbym zobaczyć Pana prawojazdy

no to ja że OK zara pokaże bo mam w kuferku - i rzeczywi?ci policjant chciał zobaczyc tylko prawko - zobaczył ze jest A i wystarczyło..papierów od silvera nawet do ręki nie wzioł ,i mówi do mnie:

-wie Pan ile teraz osób jezdzi na tych dużych skuterach bez prawajazdy?

-a ja mowie że wiem...bo sam kiedy? jeĽdziłem :)

a on...-no ,to wie Pan... :)

Czyli "nagonka" naprawde jest :)

Opublikowano

Mozna dyskutowac na temat odblokowanych piecdziesiatek oraz na temat ich tuningu :) , ja jednak zastanawiam sie zawsze, czy jezdzacy na takich "wynalazkach" (tuning, odblokowanie czy wprowadzenie w "blad" przy rejestracji) zdaja sobie sprawe, ze jezdza de facto bez wlasnego ubezpieczenia?

I wystarczy wypadek z udzialem (niewazne czy Policja, ubezpieczyciel czy poszkodowany - sprawca) orietujacego sie troche w temacie, aby niezle za takie postepowanie beknac.

• Sympatycy
Opublikowano

Ja wła?nie odebrałem swoje nowe prawo jazdy i jest na nim "A" więc jestem już spokojny :)

Opublikowano

Jestem za tym żeby kontrolować jak najczę?ciej. Kto jest w porzo ten się nie boi. Ale i tak uważam za największ? głupotę to, że na 50ce może na legalu przemieszczać się byle leszcz nie maj?cy pojęcia o znakach i przepisach...

Mario.. co Ty z t? milicj?? Ja wiem że czas szybko leci ale pora się juz przestawić hehe :)

Pozdr

Opublikowano

Też uważam, że prawo do jeżdżenia po drogach publicznych "na dowód" jest bez sensu, a wręcz niebezpieczne. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego ustawodawca załozył, że wystarczy być dorosłym, żeby wyjechać na drogę publiczn?.

Natomiast odblokowanie... Sam odblokowałem, bo zablokowanym nie dało sie jeĽdzić po prostu. Problem leży w tym, że skutery sa blokowane przez jakie? wkładki w tłumikach, wymianę tulei w przekładni, dyszy w gaĽniku, etc. Efekt jest taki, że skuter po prostu nie jedzie i jest wręcz niebezpieczny na drodze (parę razy miałem problem z opuszczeniem skrzyżowania w rozs?dnym czasie). Blokowanie powinno być elektroniczne: przyspiesza normalnie, ale nie jedzie więcej niż ustawa przewiduje.

• Sympatycy
Opublikowano
Ja wła?nie odebrałem swoje nowe prawo jazdy i jest na nim "A" więc jestem już spokojny :)

Orzech,

wielkie gratulacje,

stawiasz :) , albo ciacho w Kielczy :)

Opublikowano
Blokowanie powinno być elektroniczne: przyspiesza normalnie, ale nie jedzie więcej niż ustawa przewiduje.

w dobrych skuterach tak jest :)

Opublikowano
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego ustawodawca załozył, że wystarczy być dorosłym, żeby wyjechać na drogę publiczn?.

ta ustawa ma juz prawie 12 lat... napewno wymaga nowelizacji ...przecież zmieniło się zarówno natężenie ruchu na naszych drogach w kraju...jak i mozliwo?ci techniczne motorowerów...dzis motorower to już nie "komarek" który ledwo leci te 45km/h :) a niektore 50-tki ?migaj? ponad 100km/h.... jazda na dowodzie osobistym jest bardzo neibezpieczna - nigdy nie zdawał sobie z tego tak sprawy dopoki nie zobaczylem jak moja dziewczyna wyjezdza na miasto 50-tk? i kompletnie nie wie jak zachować sie na wiekszym rodzie...kiedy moze skrecic bezkolizyjnie. itd.itp. o zgrozo :)

Opublikowano

To dobrze, że zaczynaj? działać...

Ta milicja strasznie wpada w oko...

Opublikowano

Szkoda tylko, że policja zaczeła ostatnio chyba działać z ogólnym nastawieniem anty-motocyklowym, staraj?c się zatrzymywać za wszystko za co mog? :)

W zeszłym tygodniu chciałem na chwilę podjechać do domów centrum parkuj?c na Chmielnej koło Atlantica. Po wjechaniu w Chmieln? i kilkudziesięciu metrach z za samochodu wyłonił się policjant i mnie zatrzymał. Powiedziałem, że już zawracam i wyjeżdżam, ale nie dał się przekonać. Efektem był mandat 50zł i 5 punktów karnych :)

Nie uważacie, że takie traktowanie motocyklistów jest trochę nie fair? Miejsca prawie nie zabieramy, bo stajemy zazwyczaj tam gdzie samochód się nie wci?nie, pieszym ruchu też nie utrudniamy, ale to widać nie s? argumenty - więc niebawem może będziemy musieli z parkometrów zacz?ć korzystać :)

Wydawało mi się że wcze?niej motocykli?ci w tych kwestiach byli trochę inaczej traktowani, a już kara 5 punktów jest dla mnie nieadekwatna do czynu - kierowca-pirat dostanie tyle samo za dużo cięższe przewinienia... Najfajniejsze jest to, że póĽniej policjant powiedział że jak kto? już zaparkuje to mu nic nie zrobi?, a skoro ja już zapłaciłem mandacik to mogę i?ć na zakupy!

Opublikowano
W dzisiejszym Dzienniku ( dodatek warszawski) jest artykulik, że drogówka zaczyna duz? akcję maj?ca na celu łapanie odblokowanych skuterów ( maj? to robic samochodami i motocyklem z rejestratorem) będ? karać 500 zł mandatem i zabraniem dowodu rej. Maj? takze łapać wieksze skutery zarejestrowane na 50 cm. Akcję zaczynaj? jak pisze Dziennik bo ostanio jest dużo wypadków na motorowerach i ofiar ?miertelnych.

Niby ładnie pięknie ale; policjant nie ma uprawnien do stwierdzenia czy jest odblokowany czy nie, może jedynie wystawić mandat za nadmiern? prędko?c i skierowac pojazd na badanie techniczne.

A wzieli się za 50 bo większych nie dogoni?, taka jest prawda. Bo po co łapac tych co w mie?cie maj? grubo ponad 100 na liczniku skoro można tych co ledwo 60 przekraczaja.

Niby dobrze że zaczn? kontrolować czę?ciej motorowery, ale wzieli by się za zmiane przepisów (brak badan technicznych, debilne 45km/h, karta motorowerowa od 13 roku życia)

• Administrator
Opublikowano
Szkoda tylko, że policja zaczeła ostatnio chyba działać z ogólnym nastawieniem anty-motocyklowym, staraj?c się zatrzymywać za wszystko za co mog? :)

W zeszłym tygodniu chciałem na chwilę podjechać do domów centrum parkuj?c na Chmielnej koło Atlantica. Po wjechaniu w Chmieln? i kilkudziesięciu metrach z za samochodu wyłonił się policjant i mnie zatrzymał. Powiedziałem, że już zawracam i wyjeżdżam, ale nie dał się przekonać. Efektem był mandat 50zł i 5 punktów karnych :)

Nie uważacie, że takie traktowanie motocyklistów jest trochę nie fair?

Dominik ale tam jest zakaz ruchu i dotyczy wszystkich. Z wyjatkiem tych ktorzy maja zezwolenie na wjazd. Ja sie nie dziwie ze dostales mandat. To tak jak by jechac tunelem poboczem pod prad bo motocykl zajmuje malo miejsca. Gdybys wjechal od parkingu i postawil przed drzwiami np Empiku pewnie by sie nikt nie przyczepil, chyba ze straz miejska za parkowanie na chodniku. Jak by nie bylo tez wykroczenie, ale ty zlamales zakaz ruchu.

To ze jezdzimy motocyklami nie oznacza ze jestesmy swietymi krowami na drodze i nas przepisy nie dotycza. Policja naprawde wiele razy przymyka oko na nas i jak by chciala karac surowo to by karala. Zreszta 50 zl dostales minimalna kare a mogli dac nawet 250 zl.

Opublikowano

Niby ładnie pięknie ale; policjant nie ma uprawnien do stwierdzenia czy jest odblokowany czy nie, może jedynie wystawić mandat za nadmiern? prędko?c i skierowac pojazd na badanie techniczne.

A wzieli się za 50 bo większych nie dogoni?, taka jest prawda. Bo po co łapac tych co w mie?cie maj? grubo ponad 100 na liczniku skoro można tych co ledwo 60 przekraczaja.

Niby dobrze że zaczn? kontrolować czę?ciej motorowery, ale wzieli by się za zmiane przepisów (brak badan technicznych, debilne 45km/h, karta motorowerowa od 13 roku życia)

zalecam spróbować !!

weĽ sportow? litrówke i poganiaj sie z policjantem na 600'tce ... stawiam krate browara że policjant motocyklista objedzie każdego tu zgromadzonego (bez strzelania w opony)

co do sprawdzania na miejscu.

widziałem na YOU TUBE'ie jak policmajstry wyci?gneli z bagażnika aparacik do sprawdzenia możliwo?ci skuta ... taka mini-hamownia.

Opublikowano

widziałem na YOU TUBE'ie jak policmajstry wyci?gneli z bagażnika aparacik do sprawdzenia możliwo?ci skuta ... taka mini-hamownia.

Mówimy o polskiej Policji??? whist

• Administrator
Opublikowano

No prosze w Faktach na TVN rowniez spory blok poswiecony 50-tka. Co prawda mowili tam o fotoradarach majacych wychwytywac przekraczajace 50-tki predkosc, ale wlasnie hmm fotoradary whist Jakas nowelizacja prawa hmm ze trzeba miec prawo jazdy, jadac 50-tka szkoda ze nic nie bylo o 125ccm i kategorii B umozliwiajacej prowadzenie 2 kolek z ta pojemnoscia. Jakis papir powinien byc, np karta motorowerowa dla wszystkich ale prawo jazdy na motorower whist

Opublikowano

Nie wiem czy polska policja ma takie hamownie ... ale maj? mierniki poziomu gło?no?ci ... tuningowa 50tka za nic nie przejdzie pomy?lnie takiego pomiaru.

Gość mr_kamil1
Opublikowano

Z mojej strony-może lepiej jest patrzeć na czyny, a nie na pojemno?ci? Tak się składa, że nie wyobrażam sobie jazdy 50tk? maxem 50kmh np przez 100km...Po prostu głupota. Jednocze?nie jestem przeciwnikiem tuningu, wy?cigów, głupich zachowań na drodze i uważam, że wła?nie to powinno się usuwać. Wła?nie to jest niebezpieczne, a nie jaka? odblokowana 50tka. Wiem, dlaczego większo?ć z was ma takie, a nie inne zdanie, też obserwuję zachowania młodych gniewnych, też mi się to nie podoba, ale może najpierw sprawdĽmy, ile kilometrów jeste?my w stanie przejechać uczciwie prędko?ci? przepisow? 45kmh? A potem dopiero cieszmy się z takich działań policji?

Opublikowano
może najpierw sprawdĽmy, ile kilometrów jeste?my w stanie przejechać uczciwie prędko?ci? przepisow? 45kmh?

Hmmm szczerze??-Dużo

Osobi?cie, razem z paroma jeszcze innymi zapaleńcami pojechali?my parę lat temu 50 z Łodzi do Firleja, a że jechał z nami KeeWay to wierz mi zę przelotowa wynosiła naprawde 40-45 km/h. Inny wypad nad morze do Lęborka, też ?rednia prędko?ć 55-60 km/h (już nie było Huricana whist ). Powiem Ci ze nawet po 12 godzinach jazdy wtedy w dodatku w deszczu nikt nie marudził. Nie marudził nawet mój tata który jeĽdził z nami na T-maxie i jechał z tak? sam? prędko?ci?.

Jest jeszcze jedna wkestia, po co jechac 50 taki kawał? 50 z założenia nie służ? do takich wyczynów (napewno nie KeeWay który był reanimowany co stacja benzynowa). No ale jak widać da się jak się kto? uprze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dostrzegam tu pewn? niezgodno?ć. Niby większo?ć uważa akcję policji za słuszn?, ale z drugiej strony piszecie, że nieodblokowan? 50-tk? nie da się jeĽdzić i to nawet po terenie zabudowanym. whist

Opublikowano

Trzeba sobie zadać jedno zasadnicze pytanie: po co s? "skutery" i inne "motocykloci?tka" o pojmno?ci 50 cm3 ???? Czy napewno po to, żeby przerabiać je na "?cigacze" jad?ce z gło?no?ci? motocykla żużlowego????

Czy może maj? spełniać zupełnie inne zadanie i kierowne s? do odpowiedniego segmetu użytkowników...?????

-=Dee Jay=- napisano 25-06-2007, 19:10 

QUOTE (Cobesh @ 25-06-2007, 14:33 )

QUOTE (Mario @ 25-06-2007, 9:24 )

zalecam spróbować !!

weĽ sportow? litrówke i poganiaj sie z policjantem na 600'tce ... stawiam krate browara że policjant motocyklista objedzie każdego tu zgromadzonego (bez strzelania w opony)

Dokładnie jest tak jak napisał Dee... pora skończyć z mitem, że policja nie dam "nam" rady... te czasy minęły... bezpowrotnie...

Opublikowano

Czy dobrze czy zle nie bede oceniac... ale obawiam sie ze i ta akcja polegnie jak kazda inna...

Ilez razy zaczynali akcje łapania kierowcow na bani...i co to dalo?? nic...

Złapi? paru a na ich miejsce wyrasta tylez samo nowych... nie mowie ze te akcje sa złe, ale brak rygorystycznych przepisów powoduje, że w Polsce opłaca się łamać przepisy i prawo !OK niestety...

50tki?? Wszystkich nie wyłapi?, a i tak jak kto? napisał, nie będ? przecież zabierać dzieciom skuterów i testować ile to pojedzie, najwyżej dadz? mandat... styknie zamontować przeł?cznik (gdzie? o takim pisali)

Hamownie?? Nie wierze, że nasza policja to kupiła (fajna sprawa, ale nam brakuje na bardziej potrzebne rzeczy typu paliwo...)