Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Yamaha Versity 300

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gooneybird
Opublikowano

Czy możecie podzielić się do?wiadczeniami z tym skuterem. Raczej nie często widywany pojazd, ale ostatnio kilka pojawiło sie na allegro.

Z tego co wiem 300 to naprawdę 260 cm3. I z wygl?du przypomina nieco X-maxa (czy to protoplasta?). Jak jeżdzi? czy ma typowe słabe punkty?

Co o tym my?licie? Był już wcze?niej oferowany (w innym stanie :rolleyes: )?

http://moto.allegro.pl/item206451317_yamah...an_idealny.html

• Administrator
Opublikowano

Silnik to ten sam co Yp 250 i X- Max tylko delikatnie rozwiercony o 10 ccm.

Versity jest tak naprawdę (w/g Yamahy) niezbyt udanym poprzednikiem X-Maxa... M. in. dlatego tak szybko został zast?piony nowym modelem. X-Max> Versity to ta sama rama, w zasadzie ten sam silnik, wiele tych samych podzespołów.

Swego czasu Versity 300 był w Niemczech oferowany w bardzo atrakcyjnej cenowo ofercie dla osób, które kupowały Wohnmobile'a.

Skuter ciekawy i napewno warty grzechu. Jak? ma wade ta Yamaha? Dla mnie jedn?- w cało?ci produkowana jest w UE.

Gość Gooneybird
Opublikowano

Też zwróciłem uwagę na to, że szybko wyszedł z oferty. Nie wiem tylko dlaczego. Za drogi- chyba nie. Ma jakie? niedociagniecia? Jaki miało sens rozwiercić silnik o całe 10 cm3. Nie s?dze zeby dało to zauważalne efekty. Marketing?

Co z nimi jest nie tak?

Opublikowano

Witam!

Tak sie składa że od roku jeżdże tym skuterkiem.

Pojemno?ć mojego to 263 ccm przynajmniej tak jest napisane na pokrywie :lol::P . To co dla jednych jest wad? dla innych jest zalet?, mimo ze starszy, jest lepiej wykonany od X-maxa. Jest od niego wyższy i generalnie jest to skuter dla wysokich ludzi.

Swoim Kotletem jeżdże zarówno po mie?cie jak i w trasy i sprawdza sie w obu rolach. Tyle tylko ze z zamysłu jest to skuter miejski dlatego po kilkuset kilometrach zaczyna sie odczuwać kręgosłup.

Aha jedyna rzecz na któr? mogę narzekać to bardzo ?liski materiał którym obito kanapę.

Nie wiem jaki sens miało rozwiercanie silnika o 13 ccm ale chyba ważne ze przyniosło to efekty w postaci niezłego przyspieszenia.

Pozdrawiam

Opublikowano

Potwierdzam, to co Córa napisała jako?ć wykonania jest lepsza niż Xmaxa.

Jest to przy tym jedyny znany mi skuter wyposażony fabrycznie w okablowanie do alarmu, nawet ma ledke do tego zainastalowan? w zegarach.

Co do rozwiercenia to po za chwytem marketingowym chodziło po prostu o ekonomię.

Nieco większy moment obrotowy poł?czony z cięższymi niż Xmaxie czy Mayesty 250 rolkami powoduje, że silnik kręci na niższych obr. w większo?ci zakresu pracy.

St?d jest to naprawdę jeden z ekonomiczniejszych skuterów i zej?cie do wyniku 3.3 ltr./100km jest zwykle realne. 4 ltr. nie udało mi się uzyskać mimo próby katowania.

Skuter się ?wietnie prowadzi, a większe koła niż w Xmaxie i wysoko?ć zawieszenia powoduj?, że można wykładać go na bok prawie poziomo bez obawy zawadzenia czymkolwiek. Aż żal że Tmax tak nie mógł.

Tylne koło jest tego samego rozmiaru co w Tmaxie (do 2005r.)-150/70/14" przednie za? jest większe 120/80/14" dzięki takiemu balonowi podjazdy pod progi czy krawężniki jest łatwe.

Versitka ma ?wietne ?wiatła i w dodatku ?wieca oba.

Wad? jest do?ć mały schowek pod siedzeniem, tu Xmax bije ja na głowę i rzeczywi?cie ?liskie, choć wygodne siedzenie- ja bólów nie odczuwałem nawet po ponad 300 km.

My?lę, że jest to obecnie do?ć atrakcyjna oferta dla szukaj?cych żwawego skuterka na miasto i na sporadycznie dłuższe trasy chyba , że lubi? pozycję krzesełkow??!

Ze względu na g?bkowy filtr pow. i brak filtra oleju jest prosty i tani w obsłudze.

Jak więc się komu spodoba jedyny w swoim rodzaju wygl?d Versitki to tylko brać.

Uwaga poniżej 175 cm wzrostu trzeba pod ?wiatłami stać na palcach i chyba to spowodowało, że powstał Xmax ?!

Pozdrawiam

RobB. !wchair

• Sympatycy
Opublikowano

Jest to przy tym jedyny znany mi skuter wyposażony fabrycznie w okablowanie do alarmu, nawet ma ledke do tego zainastalowan? w zegarach.

Pozdrawiam

RobB.  whist

Majesty 250 II też posiada instalację do podł?czenia alarmu. 3 kostki z wi?zkami znajduj? się pod osłon? nad przedni? lamp?, odcięcie zapłonu jest zblokowane zwork? w jednej z kostek. :)

Grzesiek

Opublikowano

No to podobnie jak w Versitce, zreszt? to bardzo podobne silniki, żeby nie powiedzieć identyczne.

W każdym razie plus, dla powiedzmy, Yamahy :)

O tym okablowaniu przeczytałem jako uwagę podczas czytania testu na jakim? forum niemieckim i nieĽle się tego naszukałem whist Prawie cał? musiałem rozebrać B)

O dziwo w manualu nic na ten temat nie było, po za uwag? o ledce do wyposażenia dodatkowego!

Pozdrawiam

RobB. :)

• Sympatycy
Opublikowano

Ja doszedłem po schemacie elektryki w manualu. Jest tam narysowany moduł alarmu. Kiedy zapytałem w serwisie czy co? wiedz? na temat alarmu ze schematu ze zdziwieniem odpowiedzieli NIE. A alarmy (jakie? tam) montuj? zupełnie w innym miejscu tn?c wi?zki w okolicy gaĽnika whist . Czemu YAMAHA nie sprzedawała skuterów z tym modułem?? :)

Pozdrawiam

Grzesiek

Opublikowano

Ypka nie ma chyba co prawda diody LED(czy ma?), ale wyprowadzenie (kostki) pod alarm znajduja sie tez w skuterach Piaggio, Gilery, Yamahy ... O innych nie wiem, ale sie tym specjalnie nie interesowalem whist .

PS1. Yamaha montuje chyba oryginalnie alarmy Cyclelok.

PS2. Skutery Hondy i Suzuki raczej takich kostek nie posiadaja.

Opublikowano

kymco exciting także ma kosteczkę, sprawdza się alarm silicon wersja motocyklowa

Opublikowano

Majesty 125 '99 też ma kostki w czaszy do alarmu i oczywi?cie diodę do podpięcia wyprowadzon? na desce.

z tego co wiem to ta marka oferuje jako zabezpieczenie modele firmy PATROLINE

edit:

i tak jak pisał Worlan - moduł jest rozrysowany w manualu, a w zasadzie w serwisówce.

Opublikowano

Zgadza się Patroline-a, ale w wersji ze specjalnym okablowaniem, pasuj?cym do gniazd i wtyczek zainstalowanej w skuterze wi?zki.

Nie do dostania u nas, nawet u Yamahy, która ?ci?ga alarmy ze standardow? wi?zk?.

Łatwo mówić na schemacie zobaczyłem, a sk?d wzi?ć serwisuwkę do Versitki ?!

W manualu nie dali schmatu.

Pozdrawiam

RobB. ;)

• 4 lata później...
Opublikowano

Przepraszam , że odkurzę temat sprzed 5 lat, ale interesuje mnie zakup tego skutera. Zastanawiam się , czy będzie dla mnie dobry (mam 194 cm wzrostu) i chcę żeby był i poręczny i wygodny w trasie. Są jakieś większe słabostki tego modelu ? Mało jest ich i to już mi się podoba :)

Opublikowano

Pojedź wreszcie gdzieś się przymierzyć bo tak na suchara to nigdy się nie dowiesz czy ci pasuje :)