Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy pisanie bez polskiej trzcionki to grzech?

Czy wypowiedzi bez polskiej trzcionki to brak netykiety?  

48 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Easy Rider
Opublikowano

Witam wszystkich,

Sledzac ostatnio posty na temat ortografii, interpunkcji, netykiety i tym podobne zauwazylem, ze wielu z was uzywa polskiej trzcionki przy pisaniu postow. Czy nie uzywanie tej trzcionki powoduje rowniez naruszanie netykiety? Jasne jest, ze jest to niepoprawne ortograficznie ale w internecie przyjete jest czesto pisanie bez znakow diakrytycznych.

Rozumiem, ze tak jest ladniej i bardziej z kultura (no i przede wszystkim poprawnie) ale np. ja mam angielska klawiature w pracy i brak mozliwosci ustawienia polskiego jezyka, wiec nijak nie moge pisac z polska trzcionka.

Poniewaz chcialbym wiedziec, jak to jest postrzegane przez grono forumowe to pozwolilem sobie na zalozenie sondy :D

Pozdrowienia i szerokosci!

Easy Rider

Opublikowano

Jasne, że nie jest grzechem :D Zrozumiałe jest to, że kto nie ma możliwo?ci używania polskich znaków to pisze bez ich użycia.

My?lę, że dużo ważniejsz? spraw? jest stosowanie kultury języka i stosowanie się do zasad ortografii .

Opublikowano

według mnie nie i tak zaznaczyłem w sondzie ... jak widać używam polskich znaków, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia

Opublikowano

Głosowałem na nie, ale polskie litery ułatwiaj? czytanie. Czasami brak polskich liter utrudnia rozumienie tre?ci.

Opublikowano

Witam !holiday

W gwoli scislosci pisanie bez polskij znakow nie jest traktowane jako brak znajomosci netykiety a raczej wrecz przeciwnie.Zobacz ze jest wiele ustawien systemu i to co dla ciebie bedzie ó czy Ľ dla innego moze byc nie wyswietlone kwadratem badz tez czyms innym przez co calosc tekstu staje sie nieczytelna.Dlatego zawsze pisze bez PL znakow wyjatkiem jest malenki podpis !TAZ))

Szacuneczek

Dziwak (Óć

• Sympatycy
Opublikowano

Hehe, pisanie bez polskich znaków diakrytycznych, nie jest problemem zwi?zanym z żadn? netykiet?.

Ale pisanie "bez polskiej trzcionki" to nie to samo co "bez polskiej czcionki" !TAZ

pzdr

BTW:

czy aby to nie jaka? "prowokacyjka" ? !holiday

BTW2:

EasyRider, nie uwierzę, że nie pozwalaj? Ci w systemie na "pracowym" komputrze zainstalować dodatkowej klawiaturki (toć to nie wymaga żadnych dodatkowych opłat licencyjnych, nawet jak to M$)...

• Administrator
Opublikowano

Ja rzadko uzywam "ogonkow" polskich. Poprostu nie lubie. Inna sprawa bledy ortograficzne. Jedynie kiedy jakies slowo nie jest jasne, pisane bez polskich znaczkow lub jest wieloznaczne uzywam "ogonkow" np patrz slowo "łaska" "laska"

• Klubowicze
Opublikowano
Jedynie kiedy jakies slowo nie jest jasne, pisane bez polskich znaczkow lub jest wieloznaczne uzywam "ogonkow" np patrz slowo "łaska" "laska"

No i wtedy już nie ma żadnych (ż)aluzjii :D A często wła?nie ta wieloznaczno?ć jest najlepsza...

Nie ważne, czy pisze się z ogonkami czy bez. Ważne, żeby było czytelnie. Na czatach preferuje bez ogonków, na forum raczej z:).

Opublikowano

Dla mnie osobi?cie nie jest ważne czy kto? robi błędy czy nie i nie bede go o to pytal czy wytykał bo to może t? osobe urazić. !OK .

Ważne jest aby ewentualnie pisać z sensem i nie obrażać nikogo poprzez inwektywy, które powstaja zawsze gdy pojawia sie agresja w wypowiedziach !scooter

Agresja rodzi agresję a potem obie strony żałuj? słów jakich normalnie by nie wypowiedziały a w przyplywie zło?ci zrobily tak a nie inaczej.... !YES.

Spokój, zrozumienie i opanowanie zawsze odnosz? lepszy skutek niż zło?ć i wrogo?ć w rozmowach.

Błędy to sprawa drugorzędna choć nie mniej ważna. Jeżeli kto? nie przyklada do tego uwagi niech faktycznie się wysili i napiszę co? w edytorze tekstow sprawdzi i zał?czy :D Tak bedzie i milej jemu samemu i drugiej stronie czytajacej jego wypowiedzi :P

Pozdrawiam

Opublikowano

Co do wrogiego nastawienia to wiem co? o tym,bo miałem niedawno tak? akcje co naskoczyłem niepotrzebnie na Dragona,i tego żałuje no ale jako? się dogadali?my i jest luz.Mi osobi?cie nie przeszkadza czy kto? pisze z ogonkami czy bez...Pozdro Kamilu?

Gość Easy Rider
Opublikowano
Hehe, pisanie bez polskich znaków diakrytycznych...

Wiedzialem, ze jakos tak to sie pisze !scooter

Ale pisanie "bez polskiej trzcionki" to nie to samo co "bez polskiej czcionki"

Ale zonk :( Nie wiem skad mi sie ta 'czcionka' wziela :( Zaraz poprawie :(

czy aby to nie jaka? "prowokacyjka" ?
Ja nie z takich :(
EasyRider, nie uwierzę, że nie pozwalaj? Ci w systemie na "pracowym" komputrze zainstalować dodatkowej klawiaturki

Moze jestem nieobyty w tych tematach ale jak to zrobic??? Moge sobie instalowac soft sam bo mam uprawnienia admina na kompie w pracy ale nie wiem skad to wziac. Mozesz cos blizej??? W ustawieniach systemu nie mam w ogole jezyka polskiego :(

np patrz slowo "łaska" "laska"

To jest dobry argument !tut No bo jak napisac bez polskich znakow 'nie rob mi laski, sam sobie poradze' :( Tutaj rzeczywiscie brak polskiej trzcionki robi duza roznice !V

Pozdrowienia i szerokosci :)

Easy Rider

P.S. Widze, ze jest troche glosow na 'tak'. Bylbym wdzieczny na udzial w dyskusji i dodanie kilku argumentow :)

• Sympatycy
Opublikowano

Easy, jak masz Windows XP SP2, to: panel sterowania->opcje regionalne i językowe->

zakładka języki->przycisk szczegóły-> tam masz zarówno język domy?lny jak ustawienia klawiatur. Powiniene? mieć możliwo?ć dodania języka oraz standardu klawiatury. Polska klawiatura programisty ma kod 214.

To powyższe w Twoim systemie, jak mniemam angielskim, pewnie jest po angielsku, jakby? miał problem z tłumaczeniem daj znać na PM... ;)

Jak masz inny system Micro$oftu, zawsze szukaj powyższego gdzie? w Regional Settings w Control Panel.

Ale jak już się zorientowałe?, pisanie bez polskich krzaczków nie jest żadnym złamaniem netykiety, więc nie ma sensu specjalnie się starać w tym kierunku ;)

pzdr !scooter

BTW:

Powiem więcej. Na forach, gdzie pisz? ludzie z różnych krajów, pisanie ze znakami

diakrytycznymi danego języka, może powodować problemy z poprawnym wy?wietlaniem znaków na komputerach z tzw. różnymi stronami kodowymi

ustawień regionalnych. Bezpieczniej w zwi?zku z tym jest pisać na takich forach

bez ogonków, "umlautów" czy innych "daszków" ;)

Gość Easy Rider
Opublikowano

Dzieki za wskazowki !scooter Wiem, ze tam sa ustawienia jezykowe i klawiatury ale u mnie po prostu nie ma jezyka polskiego... Jade na Windows'ie 2000 SP4 i takiego jezyka jak PL nie ma w ustawieniach regionalnych, czy klawiatury i jezyka(ukrainski jest ;) ) Myslalem, ze moze masz jakis sofcik, nakladke do systemu albo cos podobnego co pozwoliloby mi obejsc te ograniczenia ;)

Jak by nie bylo widze, ze wiekszosc forumowiczow nie widzi problemu w braku polsich znaczkow wiec nie bede kombinowac ;)

pozdrowienia i szerokosci

Easy

Opublikowano

a taki delikatny OT, ale dot jezyków i klawiatur...

czy ktos wie jak wywołać literke "e" ale z kreseczk? nad ni? ??

niestety w języku włoskim "e" z kreseczk? jest czasownikiem o znaczeniu "jest", a samo "e" jest spójnikiem jak u nas "i"

ma kto? jaki? pomysł ?

odp moze byc na PM, zeby nie zrobił się z tego totalny OT

Opublikowano
a taki delikatny OT, ale dot jezyków i klawiatur...

czy ktos wie jak wywołać literke "e" ale z kreseczk? nad ni? ??

niestety w języku włoskim "e" z kreseczk? jest czasownikiem o znaczeniu "jest", a samo "e" jest spójnikiem jak u nas "i"

ma kto? jaki? pomysł ?

odp moze byc na PM, zeby nie zrobił się z tego totalny OT

Spoko w WORD wejdĽ w zakladke wstaw potem symbol znajdziesz tam takie e z kreseczk? u góry jakie tylko chcesz:)

Pozdrawiam

• Sympatycy
Opublikowano

Dee, skorzystaj z systemowej tablicy znaków... ;)

Start->programy->akcesoria->narzędzia systemowe-> tablica znaków

pzdr

Opublikowano

słyszę, że w?ród tzw. młodzieży ( należy do niej moja córka) w ogóle polskich znaków się nie używa, popularne s? natomiast skróty i inne wtr?cenia,

słyszę, że wytworzył się swoisty język postowo-smsowy i jest to przez now? kulturę akceptowane,

od wielu lat używam emaila jako podstawy do komunikacji biznesowej i prywatnej i w wielu firmach polskich i zagranicznych nie używa się znaków polskich, dużych liter - ale w?ród znajomych, przyjaciół, gdy email piszę do osoby nieznanej mi przestrzegam standartowej etykiety układu pisma,

natomiast w prywatnej korespondencji nie używam dużych liter i czasem polskich znaków, forum niniejsze uważam za wła?nie takie, tak samo jak w gg

ale widzę pewn? niekonsekwencję, osoby które krytykuj? tych co nie używaj? polskich znaków oraz dużych liter, pozwalaj? sobie na duży liberalizm jeżeli chodzi o zwroty nie zawsze uznawane przez kulturę języka polskiego,

dlatego wydaje mi się, że albo przestrzegamy wszystkich zasad albo piszemy po luzacku. ;)

Opublikowano

Aby uzyskać literę "é" należy przytrzymać klawisz ALT i na klawiaturze numerycznej wklepac liczbę 130 - pu?cić i jest znaczek :)