Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jak traktuj? motocyklistów (skuterzystów)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moge tylko powiedziec: wielkie <_< .

Nie znam powodu dla jakiego Policja zadawala pytania o przeszkolenie medyczne. Piewsza pomoc moze byc udzielona przez kazdego, a jak kiedys uslyszalem na kursie pierwszej pomocy, co zrobic jesli czlowiek nie bedzie mial juz sily do masazu serca? uslyszalem: masowac kolanem, czymkolwiek, az do przybycia osob mogacych przejac akcje ratunkowa.

Z tego co wiem, w De nie mozna ukarac osoby ktora starala sie udzielic pomocy i na miejscu zdarzenia nie bylo kogos, kto zrobilby to lepiej.

To oczywiscie teoria, bo tak jak opisales, czesto zdarzaja sie przypadki gdzie nie zatrzyma sie nikt, albo ktos po dluzszym czasie :lol: .

PS. Co do pierwszego przypuszczenia, mysle ze nie przesadze, jesli powiem, ze Szorstkiemu i mi daleko od "skakania sobie do gardel" !OKK .

• Sympatycy
Opublikowano

Tak, tak Raq, czytanie ze zrozumieniem to podstawa...

Zupełnie nie o to o czym piszesz chodziło w tym w?tku <_<

Beowe, a kto tu niby "skacze sobie do gardeł" ? :lol:

Może poza mn?, bo miałem takie my?li po przeczytaniu pierwszej wersji postu Raq.

Napisałem prostego posta o znieczulicy, może był to zbyt jaskrawy przykład.

Ale jak mi zaczęto zarzucać intencje w postaci np. wywołania nienawi?ci rasowej,

albo zaczęto przekonywać że znieczulica znieczulic?, ale "skoncentrujmy się na pozytywnych przykładach", straciłem wiarę, w możliwo?ci wła?ciwego rozumienia

tekstu pisanego.

Bardzo dobrze, Panowie i Panie, że s? tacy co się zatrzymuj?.

Mój post dotyczył jednak tych co maj? to w dupie i się nie zatrzymuj? !

to takie trudne do zauważenia ?

dziękuję za uwagę... ;)

Edit:

Raq, mam już do?ć, opadłem z sił. Czy jeste? pewien, że wiesz jaka jest różnica pomiędzy "Topic" a "OffTopic" ? Wyci?gaj dalej wyrwane z kontekstu zdania moje

i innych userów, i dalej je analizuj, pojedynczo... !OKK

Spróbuję ostatni raz. Pewnie że "możemy być dumni z kolegi..." ale nie to było

"najważniejsze" w poruszonym przezemnie temacie.

Opublikowano
O tym nie ma co dyskutować ani specjalnie tego gloryfikować bo to NATURALNE

winno być.

to s? Twoje słowa i do nich tylko po?rednio się odniosłem.

najważniejszym w tym jest fakt, że możemy być dumni z kolegi, który zachował się jak należy i chwała mu za to.

edit

żeby było dla wszystkich zrozumiałe - przez swoje zdanie przekazuje informację, że IMO w POLSCE taka sytuacja nie mogłaby mieć miejsca, dzięki takim wła?nie ludziom i ich zachowaniom.

sam niedawno ?cigałem Helen? kolesia który spowodował karambol 4 samochodów - niech żyje w nas to jak najdłużej - pielęgnujmy to i kultywujmy.

co powinno być to jedno, a czego dajemy ?wiadectwo swoimi postawami to drugie.

Opublikowano

Nie wiem czy wiecie, ale w naszym kraju i nie tyko, tak jak wspomnieli?cie karane jest nie udzielenie pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach, ale jeszcze bardziej s? wyci?gane wnioski w przypadku Ľle udzielonej pierwszej pomocy, a jeszcze gorzej, gdy poszkodowany zejdzie z tego ?wiata. Nie chcieliby?cie chyba, aby kto? poci?gał was do odpowiedzialno?ci za czyj?? ?mierć skoro chcieli?cie pomóc.

Pozdrawiam BeoWe.

Niestety tu niemoge sie zgodzic z Toba

W weekend bylem na szkoleniu z pierwszej pomocy prowadzone przez ratownika medycznego i opowiedzial nam jak to wszystko wyglada

Ratownik prosil wszytkich i tlumaczyl ze nic nikomu niegrozi w trakcie pomocy

( podstawy trzeba znac ) krzywdy wiekszej sie niezrobi

ZAWSZE trzeba reagowac na takie sytuacje !!

Fakt - nieudzielenie pierwszej pomocy jest karane

Przyklad

Wypadek na poboczu - lezy motocyklista(POLSKA)

jedzie obok sznur samochodow !!

Niezatrzymuja sie tylko dzwonia na pogotowie

1.telefon - koles dzwoni ze jest wypadek ale niezatrzymal sie bo jedzie w sznurze aut i niema jak zjechac

2. drugi telefon - inny gosc dzwoni - ze wypadek i tez sie niezatrzymal

Wkoncu ktos sie tam zatrzymal i udzielil pomocy

Karetka i wszystko sie dobrze skonczylo

Po miesiacu zadzwonila policja na pogotowie i wziela dane tego co dzwonil pierwszy - zostal oskarzony i grozi mu chyba 3 lata - sprawa trwa

Oczywiscie ktos moze powiedziec ze wtakim razie niewzywac pomocy ) moze ktos inny to zrobi ... ) a ja bede czysty i moich danych niebeda mieli ... i smozna jechac dalej

PAMIETAJCIE !!

Kiedys Wy mozecie potrzebowac pomocy

a lezenie na asfalcie i obserwowanie biezniow opon z poziomu zero niejest fajne

Pozdrawiam - tyle odemnie

Opublikowano

Trochę nie rozumiem po co ta cała dyskusja ale ok, pewnie nie muszę ...

Normalny człowiek (bez względu na kolor, narodowo?ć, wiek i płeć) POWINIEN się zatrzymać i pomóc innej osobie w potrzebie, dla mnie jest to odruch naturalny jak oddychanie.

Pomimo tego że kilka razy pomagałem komu podczas wypadku, stłuczki to nigdy nie musiałem ratować niczyjego życia ani zdrowia ... oby tak zostało

ale zdrowie a nawet życie prawdopodobnie zawdzięczam zupełnie obcej osobie ... dlatego mam pewnego rodzaju dług do spłacenia ...

i tak na marginesie, nie wyrobiłem sobie opinii na temat Izraelczyków na podstawie tego filmiku ... nie można tak robić tylko w oparciu o obraz przedstawiaj?cy zł? stronę ... na pewno jest tam także wiele wspaniałych ludzi :D

A kto się nie zatrzyma(ł) to %$^%$ ... no i to na tyle :D

• Sympatycy
Opublikowano

PCX ;)

I o to mi chodziło. Jeden z najsensowniejszych wpisów na koniec w tym temacie.

!YES ;)

pzdr

Opublikowano

Dyskusja jest naprawdę ciekawa ale odbiegła troszkę od setna sprewy, ZNIECZULICA

to nie tylko to co pisze Szorstki to też to co pisze BIG-u

po ktoryms z zastrzykow (w karetce) ktos ukradl mi pieniadze, zegarek i lancuszek...

To jest dopiero znieczulica!

Niestety , bez urazy panowie sanitariusze erek, ale tak sie składa że znam osobi?cie tak? czarn? owcę , dzięki której sklepy należ?ce do takich marek jak : Levis, Wrangler , Panasonic , Sony, Adidas, Puma, Casio, i wiele innych maja sie bardzo dobrze dzięki temu panu i jego podobnym z pensj? ledwo 1200 zł !

Znam i takich jak BIG którzy obudzili się w szpitalu ,, goli" . To jest przykre.

Kiedy?, wyjeżdżaj?c z Warszawy, znalazłem się w korku z nieznajomego pochodzenia, powoli do przodu i ... po srodku leż? skorupy motocykla, za chwilę ręka , ... jacy? krz?taj?cy się ludzie , gdyby kto? to sfilmował kamer? , też byłby temat do znieczulicy ale co ja np. miałem zrobić wtedy?, zabrać j? do bagażnika? Lub szukać wła?ciciela?

W niektórych sytuacjach ,niestety mózg ludzki nie potrafi szybko zadziałać. !YES