Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jaki maxi skuter do 7500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim :-), jestem nowy na forum jak i w temacie skuterów. Z doświadczenia na 2 kółkach mam za sobą 4 sezony Yamahą Fazerem 600.

Zamierzam kupić maxi skuter, który będzie mi służył do dojazdów do pracy w trochę dłuższym sezonie niż mogłem sobie na to komfortowo pozwolić na Fazerze. Podróżuję ze wschodniej granicy Warszawy na południową czyli w przybliżeniu Rembertów-Ursynów (23 km w jedną stronę) głównie Żołnierska, Marsa, Trasa Siekierkowska, Dolinka Służewiecka, Puławska czyli cały czas kilka pasów ruchu, odcinkami ruch zbliżony do ekspresówki, rano ogromne korki itd.

Do przeznaczenia na zakup skutera mam tylko 7500 zł. Proszę Was o podpowiedź czego szukać w tych pieniążkach co pozwoli bezawaryjnie i bezpiecznie się przemieszczać. Z tego co mi się wydaje, biorąc pod uwagę, że nie będę jeździł po centrum tylko trasa jak wyżej powinienem celować w pojemności powyżej 125 cm. Nie chciałbym też (chyba) kupować wielkich 650 cm bo w korkach również sporo muszę manewrować. Poza tym koszty utrzymania również będą znacznie  wyższe a mi chodzi o sprawne i ekonomiczne dojazdy do pracy.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za podpowiedzi. LWG

• Użytkownicy
Opublikowano

W tej kwocie powinieneś znaleźć coś z burgmanów 400 k7 2007 rok. Skuter bardzo komfortowy z duźym bagażnikiem. Ja osobiście polecam.

Opublikowano

Jeździłem jeden sezon Burgmanem 400 po mieście. Polecam. Spokojnie przeciska się w korkach. Na mojej 650 jest nieco trudniej

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Administrator
Opublikowano

Jakbyś takie pytanie zadał we FR, ESP czy IT to usłyszałbyś: "kup Xmax 250, SH300 czy Forza 300". Zresztą tam nie trzeba pytać. Wystarczy rozejrzeć się dookoła co głównie lata w miastach.

A u nas? U nas jest inaczej

Opublikowano

No właśnie jestem rozbity ? Spędziłem już sporo czasu czytając na różnych portalach artykuły, oglądałem testy na youtube itp. etc. i nie wiem co byłoby najrozsądniejszym wyborem. Po spędzonych godzinach na olx najbliższy byłem właśnie x-maxa 250 ale ze strachem, że będę się na nim męczył, burgmana 400 po wielu poleceniach od znajomych i majesty 400 bo jest również popularnym sprzętem. Zakupu chciałbym dokonać jak najszybciej wiec jak macie do polecenia coś wartego uwagi w okolicach Wawy to chętnie zobaczę. Na tą chwilę rzuciły mi się w oczy takie pozycje - może coś ktoś z was kojarzy lub dostrzeże coś istotnego. Wszelkie sugestie mile widziane.

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-burgman-400-rok-2008-40tys-km-warszawa-ID6C2B65.html?

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-burgman-sprzet-w-bardzo-dobrym-stanie-wizualnym-i-mechanicznym-ID6CpJTj.html?

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-skuter-suzuki-burgman-400-CID5-IDBa8o6.html#8a4da518ae

https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-majesty-400-yp400-pelna-ksiazka-serwisowa-ladny-stan-ID6C0YBR.html?

https://www.olx.pl/oferta/x-max-250-salon-pl-CID5-IDBzBdR.html#503b017570

https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-x-max-250-125-perfekt-stan-kat-b-yp-majesty-burgman-suzuki-ID6CwXYA.html?

Dzięki za pomoc! ?

Opublikowano

Czemu nie jakaś śliczną Włoszkę? Polecam taką z silnikiem master 500, 400 od Piaggio. Są niezawodne i ekonomiczne. Mój pali ok 4 l i waży tylko 205 kg.  Na pewno trzeba się przymierzyć do maszyny. Ja z racji sporego wzrostu mam ograniczony wybór.

Opublikowano
7 godzin temu, MariuszBurgi napisał:

Jakbyś takie pytanie zadał we FR, ESP czy IT to usłyszałbyś: "kup Xmax 250, SH300 czy Forza 300". Zresztą tam nie trzeba pytać. Wystarczy rozejrzeć się dookoła co głównie lata w miastach.

A u nas? U nas jest inaczej emoji23.png

Właśnie......

Dlatego jako użytkownik SH300 mówię: tylko Honda - właśnie ta...

Ale kupisz to co chcesz...

Opublikowano

Za 7500 kolega szuka ?

Dojazd długi wymagania ochrona przed wiatrem 

Mniejsze ryzyko bedzie upolować popularnego burgmana 400 niz finezyjne wyszukane wozidło

Pamiętaj o dużej szybie i jak starczy kasy grzane manetki i bajka

Ewentualnie pomysl o Yamaha Majesty 400 - Silnik sprawdzony zawias tez komfortowy

Opublikowano

Z innej beczki, jako użytkownik yamahy Tmax polecam ją z wielu względów. Pisałeś że ganiałeś Fazerem więc Jesteś przyzwyczajony do odpowiedniego momentu i mocy a tmax w tej cenie już na wtrysku to ma. Wygodna pozycja, ochrona przed czynnikami atmosferycznymi- rewela. Poza tym silnik w ramie a nie na wahaczu,  sprzęgło motocyklowe które oddaje napęd bez muła  , odkręcasz i czujesz że przyspieszasz ten aspekt jest nie do podważenia. Stylistyka zadowalająca chociaż trzecia generacja którą posiadam bardziej cieszy oko bo sprzęt wygląda na wk......nego ale to inna kasa, no i to Yamaha. Tmax cały czas kusi do przeginania pały a jego temperament można porównać do hiszpańskiego byka . Jeździłem kilkoma maxi ale dla mnie Yanaha Tmax to strzał w dychę - polecam.

Opublikowano

Dziękuję Wam wszystkim z cenne podpowiedzi. W przebieraniu w ofertach jestem trochę ograniczony w odległości z uwagi na brak czasu na wycieczki, które nie wiadomo jaki miałyby finał. Z waszych opisów chyba najbardziej zaintrygował mnie wpis @cris76 o t-maxie jednak jest to mało popularne cacko, które znika zaraz po tym jak się pojawi. Niestety w mojej okolicy i zakresie cenowym nie ma ani sztuki ;-( 

Znalazłem x-maxa 250 cm, który zapowiada się całkiem dobrze. Poza tym sprzęt znany i serwisowany w Motopower wg. których jest warty zakupu. Jestem dzisiaj umówiony na oględziny i zobaczę co z tego wyjdzie. Emocji i ponadprzeciętnej wygody się nie spodziewam ale przynajmniej ma nie być ulepem ze złą historią.

Jeszcze raz dziękuje. Napiszę później jak zakończyły się moje poszukiwania.

Pozdrawiam LWG

Opublikowano

Budżet mały ja w tej cenie szukałabym Kymco DT 300 niezawodny i jest szansa na coś młodszego i z małym przebiegiem.

Opublikowano
Dnia 4.10.2019 o 15:43, Jony8 napisał:

Z waszych opisów chyba najbardziej zaintrygował mnie wpis @cris76 o t-maxie jednak jest to mało popularne cacko, które znika zaraz po tym jak się pojawi. Niestety w mojej okolicy i zakresie cenowym nie ma ani sztuki ;-( 

? jest bardzo popularny, tylko twój budżet jest mało popularny w tym modelu ?. W twoim budżecie szukałbym DT 300 jak wspomniał kolega wyżej, ewentualnie coś Piaggio/Aprilia 400/500 lub sh300, która zaskoczy niejednego, tylko pytanie czy szukasz kanapowca czy miejskiego przecinaka?

Opublikowano

Cześć!

Finalne dokonałem zakupu X-max'a 250. Zbyt często się nie przewijał jako polecany sprzęt ale akurat taki mi się trafił, 10 km od domu, sprawdzony przez mechaników, bez wkładu (poza oponami). Przed zakupem ostatnie 2 tys. km zrobiłem Hondą FJS 400 i muszę przyznać, że ciężko porównać do siebie prowadzenie tych dwóch skuterów. Yamahą jeździ się jak na rowerze, manewrowanie między autami można robić niemal z zamkniętymi oczami czego o hondzie powiedzieć nie można - zapewne różnica wynika ze sporo niższej wagi. Co do komfortu i ilości miejsca na nogi jest znacznie gorzej ale na same dojazdy do pracy wystarczy. Co do osiągów również na akceptowalnym poziomie do przemieszczania.

Podsumowując wziąłem X-max'a , na chwile obecną zrobiłem nim trochę ponad 200 km i na razie jestem bardzo zadowolony. Zaczynam skrobać na T-maxa ?

Dzięki wszystkim! ?