Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Zgoda - skoro jedziesz przy Wisłostradzie (a wła?ciwie powinno się mówić o tych odcinkach na których obowi?zuje podwyższona dozwolona prędko?ć) - możesz jechać chodnikiem. Co nie zmienia faktu ze gdzie indziej nie możesz, w tym jechać po przej?ciach.

Generalnie uważam, że zakaz jazdy po chodnikach za bzdurny (chociaż niektorzy rowerzy?ci przesadzaj? to fakt), szczególnie w Warszawie, gdzie żaden kierowca nie jeĽdzi 50km/h (wł?cznie ze skuterami 50ccm :D.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Tetsuo

10

• wentyl

5

• Olsen

5

• adams

3

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Moim zdaniem jazda rowerem po chodniku powinna być dozwolona z zachowaniem szczególnej ostrożno?ci i ustępowaniem pierwszeństwa pieszemu. Stwarza to mniejsze niebezpieczeństwo niż jazda szos? i nie utrudnia jazdy samochodom. Osobi?cie po chodnikach przejechałem już wiele tysięcy km. Zdarzało mi się czasami zahaczyć kogo? kierownic?. Natomiast problem jest w tym, że niektórzy piesi reaguj? na rowerzystę (boj? się) i próbuja robić uniki. To najczę?ciej może spowodować kolizję z pieszym. Dlatego po chodniku należałoby poruszać się powoli (gdyby było wolno).

• Administrator
Opublikowano
  adams napisał(a):
Moim zdaniem jazda rowerem po chodniku powinna być dozwolona z zachowaniem szczególnej ostrożno?ci i ustępowaniem pierwszeństwa pieszemu.

Takie zastrzeżenie jest już ujęte w Prawie o Ruchu Drogowym.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

maraton

wybiera się kto?..?

!scooter

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ostatnio się złapałem się na tym, że jad?c rowerem próbowałem lew? manetk? przerzutki wł?czyć kierunkowskaz na skrzyżowaniu.

Bardziej się boję, że w jakiej? krytycznej chwili pomylę hamulce. W rowerze pod praw? ręk? jest hamulec tylny a pod lew? przedni - odwrotnie niż w skuterze.

A dzisiaj kupiłem sobie nowy rower do dojazdów do pracy, ma przerzutkę i hamulec w pia?cie, czyli tylne koło hamuje się nogami, a przednie praw? ręk? - jak w motocyklu! No i przerzutki działaj? na odwrót... Ech, życie jedno?ladowca nie jest łatwe :blink:

Opublikowano

Ja tam nie mam problemów z hamulcami czy innymi rzeczami. Ma się przecież odruchy, przyzwyczajenie do danego typu pojazdu. Czasami jednak jad?c na rowerze chcę spojrzeć w lusterko chociaż nigdy go tam nie miałem. Taki odruch ze skutera.